Belgen zitten steeds vaker stoned achter het stuur?

Auteur: , 19 Reacties

Nog nooit werden meer rijbewijzen ingevorderd na een positieve speekseltest dan in 2012.

I'm so right high now...

De laatste jaren werd de roep om een uitbreiding van de klassieke alcoholtest steeds luider. Immers, er zijn meer verdovende middelen dan alcohol, ook in Belgenland. De speekseltest voorziet hierin, en dat deze niet geheel overbodig is bewijzen de cijfers: vorig jaar werden bij onze zuiderburen volgens de Gazet van Antwerpen 2.552 rijbewijzen ingevorderd wegens stoned/high rijden, 10% meer dan het jaar ervoor.

Kunnen we hieruit concluderen dat Belgen stuffkikkers zijn, en er meer drugs worden genuttigd alvorens achter het stuur te kruipen? Nee. Het kan ook te maken hebben met intensievere controles, waardoor de pakkans vergroot is. Misschien moeten we de uitspraken van politierechter Peter D’Hondt dat hij het aantal drugsgerelateerde feiten in zijn politierechtbank “spectaculair ziet stijgen” dus met een korreltje zout nemen.

Positief is dat het aantal ingenomen rijbewijzen wegens alcohol is teruggelopen (-5.500 rijbewijzen), hoewel dit nog steeds een veelvoud van de drugsgerelateerde innames is. Voor de goede orde: een speekseltest werkt niet door middel van de dienstdoende agent(e) in zijn/haar gezicht te spugen, dit wordt doorgaans niet gewaardeerd.

Ook in Nederland zou de speekseltest vorig jaar ingevoerd moeten zijn (net zoals in 2007….), echter ik ben hem nog niet tegengekomen. Heb jij er al wel eens eentje moeten doen?19 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Geniale foto op de vroege morgen!
@rovadepo: @rob68 in z’n jonge jaren.
@rovadepo: als je die voor het eerst ziet: welkom op de interwebs
@meneer: zie ik idd voor het eerst.
Dit is gewoon preventieve medicatie voor de rugpijn die veroorzaakt wordt door alle gaten in de Belgische wegen!
Ik zie ze in breda zo vaak achter het stuur zitten met een joint in…snap dat toch niet
Is dat zo’n test die positief blijft ook al was je laatste soetoe dagen geleden?
Ach , 1.5 miljoen mensen rijdt onder invloed van medicijnen die meer met je doen dan… . Ik overweeg al langer een prive vliegtuig.
@tweede_woning:

Ga maar eerst sparen voor die tweede woning :P
@barrrry: hmmm, is al afbetaald zelfs . Sorry.
Wat een bullshit uitspraak. Er is gewoon meer controle geweest dan de afgelopen jaren, niet meer gebruikers.
De speekseltest is in België operationeel sinds 1 oktober 2010. Leuk om hier al een trend in te bespeuren.
Ook herinner ik mij dat bij de invoering van die speekseltest er zeer snel een tekort was aan speekseltests, waardoor de controle niet kon uitgevoerd worden.
Sterk staaltje whatever alleszins.
Uiteraard is het aantal gevallen van mensen die stoned rond rijden niet gestegen, het is het aantal controles dat is gestegen.
Maar de echte vraag is in wezen, is het aantal ongevallen gestegen? En het antwoord is nee… tiens, welke conclusie kunnen we daar uit trekken^^
Stoned rijden vermindert de reactiesnelheid, maar niet dramatisch. Dit terwijl je focus drastisch verhoogd wordt en je impulsen veel sterker binnen komen (audiovisuele prikkels bijvoorbeeld). Netto zal het verschil met een gewone weggebruiker nog wel meevallen, al zullen er genoeg mensen zijn die hier niet van overtuigd zijn. Misschien gaan snel afgeleide mensen er zelfs beter van rijden.
Maar wie denkt er nog dat de boetes voor de verkeersveiligheid zijn?
@donotfeed: het gaat nog verder. Toenmalig minister Netelenbos heeft zo haar best gedaan aan te tonen dat het de rijvaardigheid negatief beïnvloed. Maar geen enkele proef heeft dit aan kunnen tonen. De reactietijd werd nihil beïnvloed. Daarentegen werd dat ruimschoots gecompenseerd door het besef van de bestuurders die extra ver vooruit gingen kijken, minder risico namen, zich coulanter naar andere weggebruikers gedroegen en de snelheid eruit haalden.
En als je de Bob bent en er zitten 3 man cannabis te roken in je auto (of vooraf) thuis of in het cafe slaat hij ook bij jou positief uit….erg fijn zon speeksel test.
Het grootste gevaar in het verkeer is nog wel GHB. Maar dat is nou net met geen enkele test aan te tonen in het lichaam.
ik heb zelfs in belgie nog geen speekseltest moeten doen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).