Bestuurder van monstertruck vervolgd voor dood door schuld

Auteur: , 45 Reacties

Zoals verwacht.

Chauffeur monstertruck krijgt dood door schuld aan de broek

De aankondiging voor AutoMotorSportief, hij staat nog steeds op Facebook. Het jaarlijkse evenement in Haaksbergen met oldtimers, klassieke motoren, auto’s met paintbrush, een demonstratie van de brandweer en in 2014 voor het eerst een monstertruckshow als afsluiter. We weten allemaal hoe dat afliep: chauffeur en eigenaar van de truck (foto) Mario D. reed op het publiek af, zoals hij dat wel vaker deed, maar stopte niet op tijd. Een dramatische fail die resulteerde in drie doden en talloze gewonden.

Gelet op de openbare orde en veiligheid kwam een commissie onlangs tot de conclusie dat de gemeente Haaksbergen nóóit een vergunning had mogen afgeven voor de monstertruck. Burgemeester Hans Gerritsen trok zijn conclusies twee weken geleden al, en stapte op. Het openbaar ministerie laat vandaag weten dat ze Mario D. zullen vervolgen voor dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Stichting Sterevenementen, organisator van het event, krijgt eveneens het OM achter zich aan.

In een verklaring zegt het OM:

“Volgens het OM is er sprake van grove schuld. Aan beide partijen kan onvoorzichtig en laakbaar gedrag worden verweten bij het omgaan met de veiligheid ter plaatse en de te treffen maatregelen in combinatie met de stunt. De chauffeur wordt ook het niet adequaat handelen tijdens de stunt verweten.

Het OM vindt dat er sprake is van dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld, artikel 307 en 308 van het Wetboek van Strafrecht. De evenementenorganisatie wordt als organisatie vervolgd, er zullen geen leden uit deze stichting als persoon worden vervolgd.”

De gemeente Haaksbergen wordt niet vervolgd. De rechtszaak tegen Mario D. begin op 1 september.45 reacties

Ik zou eerder de schuld leggen bij de organisatie..
@p0wn3d: In de organisatie en de vergunningverlening hebben mensen zitten slapen. Maar wat mij betreft is de monstertuckchauffeur zelf het meest verantwoordelijk. Hij is de kenner. Hij kent zijn gereedschap. Hij had nooit aan de stunts moeten beginnen en moeten wijzen op het enorme gebrek aan ruimte. Anderen hebben gefaald, ja, maar hij is de expert op dit gebied en dat maakt hem meer verantwoordelijk…

imho
@baasbas: melkertbaner worden is idd de allerbeste optie voor een carrière in geen verantwoording hoeven hebben ..
@lincoln: Licht eens toe?
@baasbas: burgemeester met desnoods een miljoen wegsturen is goedkoper voor de gemeente dan schuld bekennen ..
@lincoln: Als je dat bedoelt: mee eens. Verantwoording moet afgelegd worden. Laat de gemeente ook maar voor de rechtbank verschijnen. Dat is nu de enige partij die niet wordt vervolgd

voeg hier uw Han Pekel grappen toe
@baasbas: de brandweer stond erbij .. De politie stond erbij .. Weet zeker dat er ook een paar wethouders bij stonden te kijken .. op dat moment wilde ze maar 1 ding .. De actie zien waar ze op eigen uitnodiging voor betaald hadden ..
@lincoln: Klopt, er hebben meer mensen gefaald en dus schuld. Maar politie, brandweer, organisatie en gemeente… niemand rijdt met een monstertruck over autowrakken heen. De bestuurder wél. Hij heeft de ervaring en is dus de expert. Ja het publiek stond te dichtbij. En misschien waren er wel mensen tussen die zich ongemakkelijk voelden bij het gebrek aan uitloop voor de monstertruck. Maar kan je van het publiek verwachten dat ze in kunnen schatten hoeveel afstand wél redelijk is? Nee, in mijn ogen niet. Die agent of die spuitgast die daar staat weet dat ook niet.

De organisatie en de gemeente moeten zich afvragen wat er in hun hoofd omging (of misschien moet de rechter ze daar een handje bij helpen….). Ik weet weinig van monstertrucks. Maar van wat ik gezien heb stuiteren ze alle kanten op en omvallen of wheelies is ook vrij normaal. Daarom worden dat soort evenementen doorgaans in een groot stadion gehouden met voldoende ruimte voor allerhande strapatsen. Maar het blijven leken. De expert had hier een eindbeslissing in. Hij had moeten opstaan en zijn ervaring moeten laten gelden. Daarom draagt hij meer schuld dan de andere verantwoordelijke partijen
@baasbas: klopt .. Melkertbaners zijn nooit verantwoordelijk .. Of ze nu vergunningen afgeven voor dit evenement of voor 10 miljard aan treintjes-schroot kopen .. Ze zijn uiteindelijk nooit verantwoordelijk ..
@lincoln: Nederlander is niet jouw nationaliteit maar je beroep, of niet?
@baasbas: ik claim geen van beide ..
@lincoln: Dan toch minstens je hobby
@p0wn3d: hoe ver wil je gaan met schuldigen aan wijzen? Straks wordt de leverancier van de dranghekken ook nog aangeklaagd omdat ze daarin ook een productie fout hebben gevonden. (Als voorbeeld)
@kvgorp: Of de leverancier van de remmen, want die deden het niet (goed)…
Maar goed, Mario D krijgt gelukkig maar 120 uur werkstraf ofzo aangezien een dronken Pool die een gezin op de fiets doodrijd dat ook krijgt.
Ik vind dat de Koning ook schuldig is…
@norge: Mag je dat nog wel zeggen? :p
@casperfcb: hij is gevlucht naar het buitenland. Mocht hij toch vervolgd worden. Sterkte
@casperfcb: norge heeft een kroontje. Vast wel…
Het is de schuld van de Rabobank
De mensen stonden sowieso ook te dichtbij
Burgemeestertje poep heeft met behoud van loon besloten een lange vakantie te nemen zodat de claimcultuurlanders hun pijlen nu op de ondernemer mogen richten die met alle vergunningen nodig zijn boterhammetje aan het verdienen was .. NL op zijn chiquest ..
@lincoln: Of zouden we de Paus aansprakelijk kunnen stellen? Dat is toch onze contact man voor goddelijke nalatigheid?
@norge: hij heeft geld en heeft medeleven .. Perfect claimbaar dus ..
@lincoln:
Goh, je legt de schuld bij de overheid, verassend…
@lincoln:
Ach, niet alleen de Monstertruck kwam van links, de burgermeester was er ook een van het type salonsocialist.😠
@jrk68:
Hans “ik zie niks in aftreden” Gerritsen heeft inderdaad “het standaard riedeltje” gevolgd;
– Babyboomgeneratie? Check!
– Studie sociologie? Check!
– Lid van de PvdA? Check!
– Adviesbureautje in de zorg? Check!
– Wat rommelen in de provinciale staten? Check!
– Voorzitter van een één of ander commissietje? Check!

Jup, dit is een “echte” hoor…….
Als de verhalen kloppen dat hij een ervaren chauffeur is die vaker op evenementen reed verdient hij wat mij betreft een flinke straf. Compleet onverantwoord om met zo’n ding zo dicht bij publiek langs te rijden. Dat staat los van de sukkels die hiervoor een vergunning hebben verleend.
@terazino: aanstaande weekend is er een soort van rijwedstrijdje van 24 uur lang .. Met allemaal serieus ervaren chauffeurs .. Kijken zou ik zeggen ..
Fout ligt bij alle partijen. De event organisatie had de monstertruck bestuurder beter moeten controleren, de gemeente had het vergunning beter moeten controleren, en de bestuurder had met de lage hekjes nooit mogen gaan rijden!
@dutchdriftking: een claimcultuur bestaat idd uit volk dat niet kan accepteren dat bewegende deeltjes nu eenmaal botsen .. Daar heb je gelijk in ..
Misschien heb ik wel te weinig verstand van dit soort dingen hoor maar wordt hij vervolgt of wordt hij aangeklaagd? Bij vervolgen denk ik namelijk dat de rechter al gesproken heeft.
@lekbak: onder aan de streep mag hij een melkertbaantje gaan doen om voor de rest van zijn leven in de schuldsanering te hangen .. Beter kan je ze niet knechten ..
@lincoln: volgens mij heb jij eens ergens woorden zoals melkertbaantje en schuldsanering opgevangen en vind je jezelf stoer door dat nu te roepen.

Van schuldsanering ben ik nu in ieder geval zeker dat je geen idee hebt wat dat inhoud.
@lekbak: klopt .. Heb met beide idd geen ervaring ..
@lekbak: melkertbaantje is bij deze woord van het artikel.
@lekbak: ik dacht altijd dat iemand wordt aangeklaagd door de vervolger. Oftewel hij wordt vervolgd door het OM en hij wordt aangeklaagd voor dood-door-schuld.
Als we dit gelijk trekken met bezopen pannenkoeken die 5 mensen de dood in jagen, komt de chauffeur er waarschijnlijk met 2 weken perkjes aanharken vanaf.

Hij had natuurlijk zelf de situatie kunnen inschatten, dus zeker schuldig. Goed dat het OM ook achter de organisatie aangaat. Aan de andere kant zeer treurig dat de gemeente vrijuit gaat. Wat weer duidelijk maakt dat het allemaal een pot nat is binnen de politiek. Een stelletje varkens zijn het. Allemaal.

Die drankrijders mogen ze van mij overigens per dodelijk slachtoffer minstens 10 jaar achter de tralies zetten en een levenslang rijverbod opleggen. “De wet” is net zo sterk als degene die hem toepast.
Volgens mij ligt de fout bij de auto die daar vooraan staat. Door die auto ging de monstertruck veel te hoog de lucht in waardoor Mario D. de controle verloor.

En anders was het z’n linkervoet die te veel gas gaf.

Sluit z’n grote teen ook niet uit. Grote tenen zijn nooit te vertrouwen.
Ik kan mij nogal irriteren aan mensen die het hebben over een “claimcultuur” of zeggen dat we te ver gaan met het aanwijzen van schuldigen. Er zijn drie mensen volkomen onnodig dood. Vanwege een stomme stunt.

Wat ik juist proef uit dit tragische ongeluk in Haaksbergen is dat iedereen zijn straatje aan het schoon vegen is. Zo vind ik dat je als burgemeester eindverantwoordelijk bent voor alles wat er gebeurd onder de vlag van een gemeente. Hij daarom meteen zijn positie ter discussie moeten stellen. Wat mij betreft gooit het OM een sleepnet uit en worden alle personen en instanties die hier mee te maken hebben gehad aan de tand gevoeld en op het matje geroepen. Gefaald? Strafrechtelijk vervolgen. En verder ophouden met die onzin over claimcultuur.
@pomoek:
En jij irriteert je aan een claimcultuur, lees eens goed wat je schrijft ……
@desjonnies: Ik erger me niet aan een claimcultuur, ik erger me er aan dat mensen zeggen dat er sprake is van een claim cultuur.
@pomoek: De burgemeester is opgestapt. Hij vond het zelf niet zo nodig, maar hij heeft het advies van alle partijen toch maar opgevolgd… maar toch. Die is dus weg.
@baasbas: Weet ik, maar dat ging wat mij betreft véél te traag, en zoals je zelf zegt vond hij dat zelf niet zo nodig.
@baasbas:
Totale lul van een burgemeester. Zijn handtekening stond onder een flutvergunning (iets met dranghekken als voldoende veiligheidsvoorzieningen…), slingert nog wel ergens op het internet.

Maar geen moment heeft de burgervader zich (deels) verantwoordelijk gevoeld, laat staan dat schijnheilig getoond te hebben. Afschuiven en maar blijven volhouden dat hunnie er echt niks aan konden doen… Regelrechte klap na voor de slachtoffers/nabestaanden.

Nu is ie weg (maar wat gaat zijn nieuwe baantje worden? Manager bij een veiligheidscommissie?) en ik hoop dat de slachtoffers/nabestaanden hier iets van “voldoening/rechtvaarding” uit kunnen putten…..
Dan moet je ook de gemeente aanklagen Vind ik!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).