Monster Truck-ongeluk Haaksbergen eist derde dode

Auteur: , 30 Reacties

Het ongeval tijdens een Monster Truck-show in Haaksbergen gisteren heeft een derde slachtoffer geeist. Van de tientallen gewonden verkeren er nog vijf in kritieke toestand.

Monster Truck Haaksbergen

Nadat gisteravond melding werd gemaakt van twee slachtoffers, is nu zeker dat er 3 doden te betreuren zijn: een man, een vrouw, en een kind. De chauffeur van de truck zit sinds gisteren op het bureau voor verhoor, op verdenking van dood door schuld.

Veiligheidsregels

Al redelijk vanaf het begin van de berchtgeving werd duidelijk dat de organisatie niet de gebruikelijke veiligheidsreglementen in acht heeft genomen. Het is niet onmogelijk dat dit vaker gebeurt, maar pas als het een keer goed mis gaat, krijgt dit de aandacht.

De Monster Truck Racing Association (MTRA) beevestigt dat het bij het evenement schortte aan veiligheid; een belangrijk punt is dat er zich in de rijrichting van de truck geen publiek mag bevinden, dit was in Haaksbergen wel het geval. Bovendien is duidelijk te zien dat de afscheiding van het publiek niet afdoende is om een metershoge pickup tegen te houden. Zoals deze Reddit-commenter het stelt:

Normally there are high walls around a monster truck event just in case a pedal gets stuck due to the truck jostling around the driver so that the truck will just flip over and not harm the crowd. The barriers at this event were not designed to stop a truck.

This was truly a horrible and preventable incident.

Vergunning

Door alle aandacht voor het tagische incident heeft de gemeente Haaksbergen besloten de afgegeven vergunning voor het evenement openbaar te maken. Deze is hier [pdf] te vinden. Punt van onderzoek zal worden in hoeverre alle gestipuleerde veiligheidsmaatregelen zijn nagevolgd. Het wrange is dat met deze juridische kwestie de levens van de slachtoffers niet gered zullen worden, maar het minste dat er uit voort kan komen is dat een herhaling van de zeer ongelukkige omstandigheden in de toekomst vermeden kan worden.

Wat precies de toedracht was, is nog onduidelijk. Op videobeelden lijkt het alsof de remmen van Bigfoot falen; hij ‘rolt’ als het ware het publiek in. Het lijkt enigszins op een soortgelijk Monster Truck-ongeval in Mexico (9 doden), hoewel op die beelden duidelijk een hangend gaspedaal, ofwel een bestuurder die (al dan niet bij bewustzijn) zijn voet erop laat staan te horen is.30 reacties

Duidelijk minimaal één fout van de organisatie!
Ook lullig voor de chauffeur. Die krijgt nu een dikke trauma en waarschijnlijk kon hij er vrij weinig aan doen.
@VWTouran75: zeker lullig voor die chauffeur. Maar als je zo wagen bestuurt is hij ook degene die kan in schatten of er genoeg ruimte is. En die kan zeggen dit is niet verantwoord de mensen staan te dichtbij als het fout gaat. En ook staat in de internationale richtlijnen dat er geen publiek in de rijrichten van de truck mag staan.
@raym: Daar heb je ook zeker een punt. Waarschijnlijk dacht de chauffeur dat er niks mis kon gaan. Zal vast niet de eerste keer zijn dat hij zo’n ding bestuurd heeft. Ben bang voor hem dat het gisteren wel zijn laatste keer was…
@VWTouran75: De krant (Dagblad van het Noorden) heeft Gino Winter (professioneel stunrijder) gesproken, hij doet zelf ook monstertruck stunts. Hij vertelde:
“Bij onze monstertruckstunts staat veiligheid op plaats 1. Daarom gebruiken wij alleen de mensen uit ons team die vanaf de geboorte bij ons stuntrijteam zitten. Of ik doe het zelf. Ik ken de bestuurder van de monstertruck in Haaksbergen en het was een amateur die zich later bij het team heeft aangesloten. Je wordt ervoor geboren, of niet. Als je je later aansluit moet je de gevaarlijke stunts aan de pro’s overlaten.
Verder zorgen wij ervoor dat bij onze show de monstertrucks op veilige afstand van het publiek staat, en dat ze uitrijden bij het publiek vandaan. Ook zit er een knop in die de truck blokkeert, en als er iets fout gaat ram je zo hard mogelijk op die knop en hij staat stil in een seconde.”
Verder ben ik zelf bij deze show geweest in Groningen (deze was van Gino Winter en co), en we stonden op iets verdere/gelijke afstand. Ook is er vaker zo’n show in Haaksbergen (schijnt het). En als je het geluid hoort dan hoor je dat de bestuurder (reden onbekend) gas geeft nadat hij stuurt. En als er geen knop in die monstertruck zat (die waarschijnlijk in elke zit) dan is het een onveilige monstertruck, maar als die er wel in zat had ie die gewoon in moeten rammen.

Samengevat: ik ga niet de bestuurder lopen afzeiken, het is gewoon allemaal heel lullig. Maar als het 999/1000 keer goedgaat en die ene keer is een andere bestuurder dan vind ik dat geen toeval.
Hebben die trucks normaal geen vierwielsturing?
@ettie:
“Echte” wel, die van dit soort kermisklanten dus kennelijk niet..
Als ik zo dat dorpspleintje zie vraag ik mij af welke amoebe het een goed idee vond om hier een vergunning voor af te geven.
De Knaf had dit 100% zeker niet goedgekeurd, maar ja, die snappen dan ook de risico’s die hier aan verbonden zijn en zelfs dan gaat het nog wel eens gruwelijk mis. Dat hebben we vorig jaar met de short rally in A-dam weer pijnlijk ondervonden.
utr1984 via Android app
Ik heb daar ooit gewoond en ook wel eens een monstertruck gezien, maar met veeeel meer ruimte. Los daarvan, 5 mensen die kritiek in het ziekenhuis liggen zijn vrienden + een ex van een vriendin van me. Hij heeft een gebroken rug, nek, schouder, geklapte long, falende nier en verder weet ik niet. Heftig allemaal en zij thuis maar wachten op nieuws. Erg.
utr1984 via Android app
@utr1984: monstertruckshow*
@utr1984: Echt erg dat er zoveel bekenden van je bij betrokken zijn. Ik hoop dat het goed met ze komt en wens je veel sterkte toe.
@moveyourmind: Ik ken ze zelf niet, maar wel zijn ex-vriendin. Niettemin erg klote.
@utr1984: Gelukkig maar voor jou. Voor die vriendin en vele anderen natuurlijk erg zwaar wat ze moeten doorstaan.
@utr1984: van erp zeker
@utr1984: Oei, dat is heftig. Wens d’r veel sterkte.
Wat vaker is gezegd is dat een middagje gezellig met de kids kijken gewoon in een drama afloopt, niemand wil dit laten gebeuren.
@mercedesclk350: zo zie je maar hoe kwetsbaar het leven is en hoe snel ’t voorbij kan zijn. Een kennisje van me was laatst met zijn hoofd tegen een brug geknald toen hij in een bootje zat. In 1x dood. 26 jaar, super aardige gozer en met een leuke vriendin. Beetje feesten in een bootje en weg ben je. Bizar.
@utr1984: en jouw leven zit zo te horen vol met heftige zaken, poe poe.
Maar inderdaad, daarom vind ik het ook zo zonde om mensen door een stom ongeluk zien overlijden. Persoonlijk geen vrienden van mij overleden maar mijn oom is 70% verlamd geraakt omdat ie aangereden was door een bus.
Tis denk ik meer de gemeente dan de bestuurder, dat plein is toch verrekte klein of heb ik het nou? Lijkt mee ook moeilijk draaien daar met zo’n kolos
Wil je iets organiseren in NL, mooi event, toeschouwers, leuke locatie; heb je gezeur in NL met 100 vergunningen: duur lang, stomme regeltjes, onnodige details etc etc.
Maar nu zie je dat het toch wel zin heeft… die regeltjes.
Puntje van aandacht is wel dat je denkt als organisator dat je wacht op een vergunning omdat de gemeente de richtlijnen aan het checken is… wat ze dus niet doen.
Maar daarnaast kan je ook nog de manager van het truck gedeelte verwijten dat zij gewoon zijn doorgegaan met het event terwijl juist zij ook moeten weten dat de regelementen van hun vakgroep niet werden nageleefd!
Overigens zegt die MTRA dat in de rijrichting niemand mag staan: maar de truck buigt na de stunt toch aardig linksaf.
@gregorius:
Helemaal juist, ik heb de vergunning gelezen en kan niet anders concluderen dan dat die tijd vooral is gaan zitten in het juridisch indekken van de gemeente mocht er iets misgaan.
Ze maken zich drukker over de bereikbaarheid van aanpalende percelen dan om de afbakening van het terrein.
Zoals je terecht stelt mag er nooit publiek in de rijrichting staan, daarnaast is er nog een regel die zegt dat je bouwhekken dient te gebruiken waarbij er om de 5 meter eentje haaks op de rij moet staan, dit om te voorkomen dat het hele zwikkie plat gaat.
Dranghekken zijn leuk voor een kermiskoers met fietsen maar totaal ongeschikt voor dit soort evenementen.
@gregorius: wat betreft je laatste zin, als er geen vrije uitloopzone rechtdoor is na de stunt is de bestuurder gedwongen met het Monster direct een bocht te maken zonder dat die tijd heeft om even aan te voelen of alles nog werkt zoals het hoort… Alsook voor de bestuurder zelf want die krijgt best wel klappen…
@gregorius: Ik vind het wel makkelijk om alle schuld bij de gemeente te leggen die een vergunning heeft afgegeven voor dit evenement. We kunnen niet van gemeenteambtenaren verwachten dat ze expert zijn op het gebied van het veilig organiseren van Monster Truck-evenementen. De organisator van het evenement moet daar wel kennis van hebben, juist ook omdat bij hun de aansprakelijkheid ligt. In dit geval hebben ze ernstig gefaald. De schuldige is in de eerste plaats de organisator.
@Femme: Als het zo is, dan is het eigenlijk krom. Zoals @tupperware zegt: je betaalt (en wacht) op de overheid om een plan goed te keuren waarin zij zeggen dat alles (incl veiliegheid) aan het plan ok is, maar ondertussen doen ze er ook gelijk afstand van.
Het is alsof je een bruggen-keurder vraagt om een brug te keuren en hij zegt: deze brug is prima om met een auto van 10 ton overheen te rijden, maar als ie instort als je precies dat doet, dan is t je eigen risico.
Maar ik ben het met je eens dat de echte ‘schuld’ bij de manager van de trucks ligt (weet niet of de organisator van het event ook dezelfde dude is): deze moet weten wat de veiligheidsmaatregelen zouden moeten zijn.
Stel dat deze heeft gezegd dat de veiligheid niet goed genoeg was (bij het aankomen met z’n trucks oid), dan wordt t nog een leuke kwestie of je van zo’n persoon mag verwachten dat hij niet doorgaat met zn show (en dus geen geld krijgt)  kleine ondernemer, slechte contracten, jarenlang juridisch getouwtrek voor vergoeding (die vervolgens weer niet op te halen is omdat het bedrijfje van de organisator natuurlijk failliet is omdat deze geen klanten meer kon krijgen (en het bedrijfje vervolgens ene doorstart heeft gemaakt onder bijna dezelfde naam)).
Erg erg dat dit moet gebeuren. Veel sterkte aan de gewonden en nabestaanden.
Hopelijk begrijpt men nu voor eens en voor altijd dat men dat best heel letterlijk neemt met “Monster” en dat men daar altijd zeer voorzichtig mee moet omspringen :(
-edit: nutteloze bijdrage-
@gtdave: Gisteren was dezelfde reactie van je bij het eerste bericht ook al niet grappig, vandaag nog steeds niet.

Als je de titel bij dit bericht leest kan je zelf ook wel tot de conclusie komen dat dit niet erg gepast is.
Wat natuurlijk wel een beetje krom is in Nederland is dat er nu allerlei extra regels komen voor dit soort manifestaties waar mensen vrijwillig naartoe gaan en waarvan bekend is dat er wel eens wat fout kan gaan (net als bij vliegshows), doet de overheid vrij weinig tegen mensen die met teveel drank op achter het stuur gaan zitten en daarmee bewust een gevaar op de weg zijn en volledig onschuldige mensen dood rijden of verwonden. Die idioten krijgen slechts een taakstraf en heel misschien een alcoholslot in plaats van een levenslange rijontzegging en celstraf.
Ik ben het ook volledig eens met die reaguurder op Reddit. Tuurlijk, je ziet ze zo beter maar als er dan iets fout gaat heb je aan deze hekjes niks. Een verhoogde tribune wat mij betreft maakte dit al een stuk veiliger.
Waar blijft die burgemeester? Schijnheilige zooi.
Falende remmen kan, maar ik heb het filmpje nu aantal keer bekeken en hij geeft een beetje gas bij om weer in balans te komen. Gevolg is dat door de té kleine ruimte de draaicirkel onvoldoende is geworden. Vandaar de regel GEEN publiek in de rijrichting!
En om nu de chauffeur alles in schoenen te schuiven is puur een misselijk politiek spel zodat er geen koppen gaan rollen in het Gemeente bestuur… tenzij de chauffeur geestelijk gestoord is en dacht “hahaha ik ga eens lekker die mensen plat rijden lijkt me ook wel tof”. Maar daar geloof ik niks van!!!
Ik was erbij, zag een enorme straal heldere vloeistof uit de achterkant komen nadat hij van de auto’s afkwam. Kan dit remvloeistof zijn? Normaal js dat roch een beetje gelig?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).