Bizar: Fast & Furious goed voor half miljard aan schades

Auteur: , 42 Reacties

De franchise levert ontzettend veel geld op. Aan de andere kant zijn ze ook niet verlegen om idiote bedragen uit te geven.

Bizar: Fast & Furious goed voor half miljard aan schades

De reeks begon ooit als een film dat ging om straatraces. Het eerste deel kostte in vergelijking met de latere delen geen vermogen. De opnamelocaties waren niet exotisch en ook het film- en acteerwerk was niet fantastisch. Toch was The Fast and the Furious een vermakelijke film.

De films groeiden en groeiden qua populariteit en zo ook het budget. Meer (en duurdere) auto’s, boeiendere locaties en explosies waren het gevolg. Insure the Gap deed onderzoek naar het sloopgedrag van de serie. Voor de films sneuvelden duizenden auto’s en raakten tientallen gebouwen beschadigd. Uit het onderzoek blijkt dat de franchise in totaal voor 523.222.275 dollar aan schade heeft gemaakt. Vooral de latere films brachten het totaalbedrag torenhoog. Voor Furious 7 werd voor 250 miljoen dollar aan schade gemaakt. Ter vergelijking: in de eerste vijf delen werd maximaal 25 miljoen dollar per deel gespendeerd aan het slopen van dingen. Het hoge bedrag in deel zeven is onder andere te danken aan het slopen van een Lykan Hypersport voor de film. De supercar uit Dubai heeft een waarde van maar liefst 2,5 miljoen euro.

De verwachting is dat deel acht, die over minder dan een maand in de bios is te zien, nog een stap verder zal gaan. Voor een scène in New York werden tientallen auto’s uit een gebouw gereden die vervolgens tientallen meters naar beneden kwamen. Hoewel de franchise veel scènes met de computer bewerkt worden stunts als deze in het echt uitgevoerd met echte auto’s.

Hoe zit het dan met de gemaakte kosten tegenover de opbrengsten? Autoblog-coryfee @WillemE knalde onderstaande tabel voor je in elkaar zodat je in één oogopslag de kosten/opbrengsten per deel kunt zien. De opbrengsten van de DVD verkopen, rechten en merchandise zijn niet meegenomen in de bedragen. Furious 8 draait vanaf 13 april in de bioscoop. De laatste trailer check je HIER.

Film:
Jaar:
Budget:
Opbrengsten:
The Fast and the Furious2001$ 38.000.000$ 144.533.925
2 Fast 2 Furious2003$ 74.000.000$ 127.154.901
The Fast and the Furious: Tokyo Drift2006$ 85.000.000$ 62.514.415
Fast & Furious2009$ 85.000.000$ 155.022.220
Fast Five2011$ 125.000.000$ 209.805.005
Furious 62013$ 160.000.000$ 238.673.370
Furious 72015$ 190.000.000$ 350.034.11042 reacties

Gebruiken ze geen replica’s? Net als in Need for Speed?
@pixeltrooper: dat was ook meteen het probleem van Need for Speed. Het was overduidelijk dat dat replica’s waren. Vormen die net niet helemaal klopten, naden die slecht aansloten. Ik snap best dat je een replica gebruikt voor crashes i.p.v. een echte Veyron of Koenigsegg, maar met slimme filmtechnieken, goede editors en bekwame stuntcoureurs kun je het gros van de scenes gewoon met echte exemplaren afwerken.
@edge: Nog erger wanneer vliegtuigen in een film worden gebruikt. Hoofdpersoon stapt bijvoorbeeld in een Boeing 747 in, en landt in een DC10. Dat is echt eerder regel dan uitzondering.
@pomoek: misschien ergens een tussenstop gehad?
@pixeltrooper: Ik denk dat de Redactie het artikel uit de bron niet helemaal heeft begrepen. Het gaat erom hoeveel schade er wordt gemaakt in de wereld van Fast & Furious en niet bij het maken van de film. De prijs van de Lykan Hypersport wordt letterlijk genomen. De producers konden geen replica krijgen en hebben een film model van W motors kunnen kopen, dat is een model dat klaar is voor vernieling. Waar het oorspronkelijke artikel over gaat is dat in tegenstelling tot de eerste F&F films waar het gaat om Muscle vs. Import cars zijn het in latere films supercars en dure gebouwen dat vernield worden in de films. In het eerste deel stelen ze van truckers en in het Fast 5 een hele kluis waar de halve stad mee wordt vernield.

Om antwoord te geven op je vraag: Ja ook in F&F wordt veel gebruik gemaakt van replica’s. De bekende R34 GT-R was ook vaak een GT-T model maar in deel 4 zelfs een glasvezel body op een VW kever voor stunts. https://www.youtube.com/watch?v=3etFKjGiibc
Die bedragen gaan nergens meer over. En het slopen door een gebouw uit te rijden heeft voor mij weinig meerwaarde.
*checkt kalender *
Ik wist niet dat ze een echte Lykan Hypersport hadden gebruikt?
@bamfspotter: dat kan haast niet. Die dingen zijn heel exclusief en ze zijn niet bekend genoeg om aan te schaffen voor de film (als reclame niet echt geschikt want vrijwel niemand weet van het bestaan van de lykan hypersport)
@pixeltrooper: Dan zouden ze toch den replica gebruiken als ze exclusief zijn…?
@bamfspotter: ja ik denk ook dat het replicas zijn
Autovandalisme. Het vernielen van eigen spullen.
Eigenlijk jammer om te zien dat de resultaten van Tokyo Drift, die de meeste Europeanen een leuk beeld gaf van een autowereld die de meeste nog niet echt konden, zo tegenvielen. Laatste films vind ik meer actiefilms geworden waar toevallig een paar leuke auto’s in voorkomen.

Zullen automerken zoals Lykan niet een groot deel hun auto’s sponseren of voor lage productiekosten aanbieden in ruil voor media aandacht?
@sandervzanten: ja, ik denk het wel. Of een oude testauto, of alleen een rijdend chassis met een goedkoop motortje er in.
@sandervzanten: helemaal eens. Ik vond Tokyo drift een topper. Zeker in vergelijk met de latere over de top films.
@sandervzanten: tokyo drift vind ik ook een van de meest vermakelijke delen. Ook opvallend dat alleen het laatste deel meer winst opbracht dan het eerst deel. Dus al die delen ertussen zullen ook wel enigzins tegengevallen zijn..
@thijsj: Het overlijden van Paul Walker en het daarbij behorende mediacircuis zal daar ongetwijfeld aan hebben bijgedragen.
@sandervzanten: Moet haast wel, want anders kloppen de bedragen niet.
Bv: 190 miljoen dollar budget voor Furious 7, maar wel 250 miljoen dollar schade..
Wat een geld. En eigenlijk ook best zonde van al die auto’s.

Offtopic: wanneer worden de tabellen weer goed zichtbaar in de app? Alles onder elkaar leest waardeloos
Waar slaat dit op?!
En dat doelt dan op een publiek van ‘auto liefhebbers’ sloop even voor een paar miljoen aan mooie stukjes techniek voor een paar toffe shots…
@ekidey: Het levert geld op. Kan de productie het schelen dat er auto’s met veel waarde aan diggelen worden gereden. Als je dan toch echt iemand de schuld wilt geven moet je bij de kijkers zijn.
@viezefreddyw: Als bezoeker van de film draai je op voor de exorbitante verkwisting. Ik ben nog niet naar de film geweest en ik voel me al genaaid.
En hoe vaak hebben in al die 7 films zitten schakelen in de auto’s?
@gerjan: Als je voor elke keer dat er in de films geschakeld wordt een euro krijgt, heb je inmiddels genoeg geld bij om hongerproblemen in alle derdewereldlanden op te lossen.
@edge: of om Furious 9 op te nemen
@gerjan: zullen flink wat koppelingplaten vervangen zijn
Kijkend naar kosten/baten kunnen ze nog lekker door blijven gaan met slopen..
Opmerkelijk dat ze een echte Lykan hebben gesloopt. Je zou verwachten dat ze voor de detailshots een echte gebruiken, en dan vervolgens een replica gebruiken voor de shots waar schade bij komt kijken. Zeker omdat het geen Golfje is die je voor een paar duizend euro op de kop tikt
@edge: https://youtu.be/8qGXsNwbt44 misschien wel interessant
Dus volgens de tekst heeft deel 7 voor 250 miljoen aan schade gekost, terwijl de tabel aan geeft dat het budget 190 miljoen was. Mis ik iets? (Naast 60 miljoen?)
@kliniclown: scherp!
@kliniclown: Zoals ik hierboven zei, heeft dit volgens mij te maken met sponsering.
Automerken staan volgens mij te trappelen om in the picture te komen in deze film.
Dan geven ze maar al te graag wat auto’s gratis voor de exposure ;-)
@kliniclown: Het klopt sowieso niet, want in het budget zitten ook de salarissen neem ik aan.
Volgens mij word het artikel iets te letterlijk genomen hier.
Het is een film. Niet alle vernieling die je ziet is echt.

De Lykan die vernield werd was ook geen productiemodel.

“As we mentioned above, the movie car – which really was destroyed filming the stunts depicted – was not one of the planned production run of seven vehicles. It was actually built by W Motors, strictly for movie use (and it sounds like there may have been more than one built).

“Though the cars that we had in the film weren’t the actual production model Lykan HyperSport, they’re basically a movie version that W Motors created for us or built for us,” Dennis McCarthy, the movie franchise’s Picture Car Coordinator explained in an interview with The Verge (see it all here). “Still very pricey, but not $3.4 million like the actual car would cost.”
@torsen: desalniettemin word er ontzettend veel vernield in zo’n film. Het neppe zit niet zozeer in dat ze niks vernielen maar dat de boel na het vernielen vaak weer onbeschadigd is enzo.
De helft is zeker gesloopt door Vin Diesel aangezien hij irl ook niet kan rijden check YouTube dan verandert je kijk wel op hem…
Bijzonder dat er zoveel budget is want de laatste films vond ik niet meer dan middelmatige actiefilms…
@reistje: klopt, maar we willen het allemaal zien en daar profiteren ze van.
Ik mag toch aannemen dat dit een 1 april grap is, waarom zou je een Lykan -waar er maar een paar van zijn gemaakt – slopen. Dat is echte onzin. Daar waar de auto stil staat geloof ik best dat het een echte is, maar zodra er mee gereden wordt, zijn het gewoon replica’s.
Binnenkort naar deel 8, ben benieuwd. Altijd wel vermakelijk deze films. Ik kijk regelmatig alle delen nog terug op dvd/blu-ray.
Nooit geweten dat Tokio drift voor verlies zorgde…
Zonde van die auto’s.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).