BMW 6-serie E63/E64 (2004 – 2011) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 73 Reacties

Weet je nog, toen BMW eindelijk weer met een nieuwe generatie 6-serie op de proppen kwam.

BMW

Na vijftien jaar afwezigheid in het gamma, liet BMW in 2004 de BMW 6-serie terugkeren. Een auto die nogal wat commentaar opriep, met name om zijn uiterlijk. Niet iedereen was gecharmeerd van de styling van Adriaan van Hooydonk en ook het iDrive-systeem kon niet op ieders enthousiasme rekenen. De auto werd gebouwd op een ingekort chassis van de BMW 5-serie (E60) en deelt dus ook veel techniek met die auto. De 6-serie is gebouwd als coupé en als cabrio. Bij de cabrio kon je de ruit los van het dak laten zakken, voor extra ventilatie terwijl je toch beschermd was van regen / wind / zonneschijn.

De 6-serie werd in 2007 gefacelift en werd uiteindelijk in 2011 vervangen door de 6-serie van de F12-generatie. Motorisch gezien was er keuze uit benzinemotoren, variërend van 258 tot 367 pk. Na de facelift was er ook een dieselmotor leverbaar met 286 pk. Er was ook een 507 pk sterke M6 leverbaar vanaf 2005, maar die zullen we niet behandelen in dit aankoopadvies, omdat het een auto is met een heel eigen set aandachtspunten.

Aanbod op AutoTrack

Er staan momenteel zo’n 45 6-series van deze generatie te koop, variërend in prijs van een kleine 10.000 tot ruim 35.000 Euro. Er zijn slechts twee diesels te krijgen op dit moment.


Pluspunten

 • Fijne GT met goede rijeigenschappen
 • Aparte verschijning
 • Redelijk betaalbaar

Aandachtspunten

Aandrijflijn

 • Als de 635d niet lekker krachtig voelt is er waarschijnlijk een probleem met de leidingen van de turbo. Soms zorgt dit er ook voor dat de EGR thermostaat stopt met werken waardoor het roetfilter verstopt kan raken. Een dure reparatie is het gevolg.
 • De 645i N62 V8 lekt soms wat olie bij de kleppendeksels en de olieleidingen. Check bovendien in de boekjes of de auto elke 30.000 kilometer een verse 8,5 liter A-merk olie heeft gehad.
 • De 645i N62 V8 heeft ook problemen met het lekken van koelvloeistof aan de achterkant van het blok, bij de leidingen die naar de waterpomp gaan. Probleem is dat het motorblok waarschijnlijk uit de auto moet om dit te fiksen, wat betekent dat de garagerekening hoog kan oplopen. Het lijkt erop dat de 650i dit probleem niet heeft.
 • De versnellingsbak van de V8 heeft een kunststof bodem die vervormt door warmte en die je dus elke 100.000 kilometer ongeveer zult moeten vervangen. Dit is een prijzig geintje, dus check of dit recent gedaan is.
 • Versnellingsbakken zijn volgens BMW “sealed for life” maar elke 100.000 kilometer spoelen komt de werking van de bak ten goede.

Onderstel

 • De kleppen van het bandendrukcontrolesysteem bij runflatbanden zijn gevoelig voor corrosie. Het beste is om de metalen kleppen te vervangen door kunststof exemplaren.
 • Er wordt online nogal eens geklaagd over achterbandenconsumptie. Of dit aan de rijstijl of de auto ligt is altijd de vraag, maar heb je een sportieve rijstijl dan kan het geen kwaad een abonnement bij de lokale bandenboer te nemen.
 • In 2006 en 2008 zijn er terugroepacties geweest met betrekking tot de achteras en demperbevestingspunten. Controleer of deze acties zijn uitgevoerd.

Interieur

 • De 6-Serie cabriolet heeft soms last van lekkage in de achterbak. Als de gootjes van de achterbak verstopt zitten kan dit bovendien leiden tot waterschade aan de versterker van de stereoinstallatie.
 • Er zat standaard geen bekerhouder in de 6-serie.

Exterieur

 • Het optionele panoramadak op de coupé kan soms wat kraken, met name als het koud is. Vaak is dit op te lossen met behandeling van de rubbers.

Elektronica

 • Vanaf 2009 werd er een flink verbeterde versie van het iDrive systeem geïnstalleerd op de 6-serie.
 • De navigatie houdt er soms mee op. Bij de dealer wordt dan vaak vervanging aangeraden (á €2000+ euro) maar meestal is het probleem te wijten aan een defecte laser die de navigatie-cd moet lezen. Die kan bij een specialist vaak voor een paar honderd euro gefixt worden.

Bekijk hier het aanbod van de BMW 6-serie op AutoTrack.73 reacties

Aandachtspunten: “Er zat standaard geen bekerhouder in de 6 serie” 😂 😂 😂
@henk_he: je was mij net voor!
@henk_he: ‘Murica much
@henk_he: dat was de dealbreaker voor mij
@henk_he: die kost 272 euro..
Mensen wat een lomp en lelijk hok.
@jannemaneke: Oneens.
@jannemaneke: nee. Nog steeds mooi
@jannemaneke: Veel mooier dan bijvoorbeeld een BMW i8
@basr32: Ook veel mooier dan een Fiat Multipla
Ik vind het een knap ding, nog steeds. Een mooie 650i lijkt me nog wel een keer wat. Ze beginnen redelijk betaalbaar te worden ook. Mooie cruiser.
@E34M5Touring: tot dat er een paar aandachtspuntjes om de hoek komen, dan wordt het vrij prijzig
@lekkerlinksrijden: Ja goed, dat is bij elke auto zo. Zeker als ze wat op leeftijd raken. Als je daarvoor spul moet laten staan wordt het wel heel beperkt allemaal. Maar een van de laatste 650i’s uit 2009/2010 zijn behoorlijk uitontwikkeld hoor.
@E34M5Touring: ben ik zeker met je eens, alleen bij BMW is alles zo vreselijk duur. Dus qua aanschaf zijn ze dan betrekkelijk goedkoop maar qua onderhoud kan het nog aardig duur worden. Je moet daar wel rekening mee houden. Maar dat is bij Mercedes niet anders
@lekkerlinksrijden: Oh met zo’n ding kan je ook prima naar een specialist. Die zijn doorgaans wat goedkoper.
@lekkerlinksrijden: iedereen denkt dat BMW’s vreselijk duur in onderhoud zijn terwijl dit in praktijk reuze meevalt. Vooral als je zelf wat handig bent. Grote misvatting. Tuurlijk zal een V8/V12/M-blok wel wat kosten qua onderhoud en reparatie maar met een juist adres is het echt goed te doen. Mijn Alfa GT was duurder dan mijn 530D.
@skinnybmw: Ja dan noem je ook wat, de alfa vr van een kameraad was aan onderhoud in drie jaren meer kwijt dan mijn auto nieuw kostte.
@maferick74: ik bedoel de prijs van de onderdelen, niet de hoeveelheid die kapot gaat😉
Ik zag er net nog eentje rijden, het blijft mooie auto om te zien! Ik zou er wel één willen hebben, zeker een mooie 640 of een 650.
@rufctr01: van dit model heb je geen 640
ontzettende kamperauto blijft het,
@gove: Klopt, en de M6 helemaal!
@venividivici: kan zijn, maar alleen al voor het geluid ga ik er wel als een kamper bij rijden dan (en als ik het geld zou hebben natuurlijk, klein detail)
@koekwaus: Dan neem ik liever de e60/e61 M5.
@gove: je haalt de woorden uit mijn mond…
@gove: een originele M6, niet optische verkracht is geen kamperauto. Je komt ze echter amper nog tegen in zulke staat.
@gove:
Kom er bij, hokjesdenker!
En je hebt je vrienden ook meegebracht zie ik.
@e28forever: lekker fransie uit je speakers en je bent helemaal de man
Mooiste 6 van bmw :)
@redbeams: oneens, niet dat ie lelijk is, maar zowel de voorganger als de opvolger vind ik beter op het netvlies liggen.
Ik vond hem juist schitterend toen die uitkwam en nu nog steeds eigenlijk. Lijkt me een heerlijke auto om lekker in te cruisen.
Een M6; in het Rood; zonder problemen. Machtig mooi.
Een 645Ci in t grijs met 208000 km op de klok.. tja. Ik laat m toch staan.
@gregorius: als je die SMG + V10 vrijwillig wil onderhouden heb ik respect voor je
@gregorius:
208 000km?
Net ingereden dus.
Ik vind ’t qua uiterlijk een leuk en onderscheidend model maar wàt een lijst met aandachtspunten zeg. (Helemaal gezien de aanschafsprijs van de auto toen deze nieuw was en de aard van de aandachtspunten..)
@motherlover: eerlijk gezegd vind ik de lijst met aandachtspunten juist vrij beperkt, zeker als je ziet wat er normaal langs komt.
@erwh: Ik vind het juist best wel een lijstje, vooral de aard van de problemen vind ik niet passen bij het segment auto en diens aanschafprijs… :)
Blijft een gaaf ding, maar ergens ook wel erg ‘kamp’…
En veel (dure) aandachtspunten. Ik zou zo’n wagen alleen gaan rijden als je veel zelf kunt of een goede specialist weet. Je wilt geen vrienden worden met je lokale BMW dealer met zo’n auto….
Wordt met de jaren mooier en ziet er sowieso beter uit als zijn opvolger
….versnellingsbak heeft een bodem van kunststof en die vervormd door warmte…. Serious BMW? Bij een of ander cheap ass Chinees ‘copy-paste-merk’ kan ik me zulk soort goedkope bullshit nog wel voorstellen, maar niet bij een priemiejoem Germaan…. Toch?
@tenaci: Het is nochtans een “priieemijoem” duitse ZF versnellingsbak dus dit probleem is ook van toepassing op verschillende audi’s, jaguars, alfa’s, maserati’s, …
Premium ok, haast 11 minuten van de 13 over de aandachtspunten hmmmm is dat wat preeemium is dan ?
Versnellingsbak sealed for life, met een kunststof pan die vervormt. Je verzint het niet.
Blijft een mooie auto. Zat lang te twijfelen tussen deze of de E65. Heb toch voor een 745 gekozen vanwege jeugdsentiment. Tip, vermijd de 645 en 745 modellen. Die V8 is een crime om te onderhouden. Van lekkende valveseals tot vooral de beruchte koelbuis lekkage…het zijn allemaal geen goedkope reparaties, bij beiden moet eigenlijk de motor er volledig uit. Je hebt wel een bimmerpipe modificatie voor de koelbuis maar dat is ook even snel een paar ruggen aan kosten.

De 750 en 650 zijn wat dat betreft iets beter. Versnellingsbakken zijn ook een puntje, als je er een hebt maak dan meteen een afspraak bij ZF in Nederland of Duitsland voor een onderhoudsbeurt, kost €700 maar is het echt waard. Auto schakelt weer als nieuw. Doe je het niet (de bmw dealer weigert zelfs de vloeistof te verversen want “longlife” enzo) dan loop je het risico op een kapotte transmissie.

Verder top auto’s hoor, rijden met adaptieve dempers echt bijna net zo goed als een nieuw model.
@mopar: kijk, dat benne tips
@mopar: Die coolant pipe oplossing is max 8 uur werk plus onderdeel. Dus ga uit van €600-800.

Vwb die bak, mee eens. ‘Longlife’ is 100k km. Dus bij die stand beurtje bij ZF. Meteen je differentieel olie mee laten pakken. Die ZF koppelomvormers zijn na 250k ook wel aan vervanging toe. Dus slim plannen heeft wellicht zin. Die ZF bakken zijn echt voor de rest wel sterk.

Volgens mij is die valve stem seal bij latere modellen (latere versies van het blok) al geupgrade. Mocht het toch nodig zijn, er is daar is ook een speciale reparatiekit voor. Maar blijft arbeidsintensief en dus prijzig.
@garp: Beste garp…misschien heb je het niet door. Ik heb zelf een N62 motor. Mijn vader had vroeger ook een E65 met de N62…Ik heb door eigen ervaringen mogen ondervinden wat de zaken kosten en wat de zwakke punten van die motor zijn.

Wellicht heb jij er ook een maar heb je geluk gehad. Ik heb op veel Nederlandse en internationale fora gelezen wat de kosten en zwakke punten zijn, ik heb zelf ook de klepsealproblemen, transmissie en de koelwaterpijp issues gehad. Ik heb zelf ook een koprevisie moeten laten uitvoeren….Ik spreek dus uit ervaring. Je hoeft het niet van me aan te nemen als je dat niet wilt, je komt er uiteindelijk zelf wel achter.
@mopar: Rijd nu 8 jaar BMW V8. Waarvan de laatste 3 jaar met de N62B44. Opmerkingen ook uit ervaring.
Niets over de 630i,? terwijl dat toch de enige versie om voor te gaan is, als deze wagen je ding is.
@hupke: geheim houden anders worden die niet verder betaalbaar….!
Ik rij een 650i uit 2005 sinds 2010 en je hebt er eigenlijk weinig onderhoud aan. Laatst is na 170.000km de koppeling vervangen (ik heb een handbak) en de elektronica van een koplamp is een keer stuk gegaan toen er water in was gekomen. Michelin Pilot Super Sport bandjes gaan achter zo’n 35.000km mee wat ik erg netjes vind.
@Femme: 650i en handbak is de ultieme combinatie 👍🏼
@femme: gefeliciteerd met de geweldige keuze!
Ik vond het lijstje van aandachtspunten precies ook heel goed meevallen.
Zeker gezien alle technologie er in zo’n 6 reeks zit!
En er blijkbaar dus niet veel van gelogen…
@Femme: Doe je knap, 35.000 km met setje banden.
@shadowbroker: Is een kwestie van rustig rijden.
Maar waarom koop je een 650i om rustig mee te rijden denk ik dan.
@alcantara: het zal ook met de kwaliteit van de banden te maken. Ik heb ook wel eens 25.000k met een set achterbanden gedaan, toen nog Michelin PS2. Pilot Super Sport is een stuk beter en die is inmiddels weer opgevolgd door Pilot Sport 4S. Het kost wel wat vergeleken met goedkope meukbandjes. De voorbanden gaan overigens nog veel langer mee.
@Femme: ik doe 2 tot 3 maal zo lang met mijn achterbanden.
@leendertjeanpaulgodfried: Je hebt 370pk en doet 100.000km met de achterbanden?
@Femme: 70.000 ongeveer.
Beste mensen,
Kijk al vele jaren op deze site……erg leuk en onderhoudend. Ook de commentaren moet ik met regelmaat om lachen en in sommige gevallen even mijn wenkbrauw fronzen.
Wil even graag reageren op het artikel wat betreft de E63/E64.
Zelf jarenlang liefhebber geweest van Italiaanse auto’s. Voorliefde voor Maserati’s. Ben in bezit geweest van een Khamsin, Ghibli GT en een 3200 GT. Maar zoals velen zeggen Maserati kapot gaat ie. Ook bij het juiste onderhoud. Maar door verschillende redenen heb ik deze auto’s verkocht en ben op zoek gegaan naar ander merk. Heb vele gezien en geprobeerd maar kwam op een gegeven moment uit bij een BMW M6 E63.
Had ik nooit van mijzelf verwacht….een BMW. Maar tijdens verschillende proefritten met M zessen beviel mij dit zo goed dat ik besloot om er een aan te schaffen. Enkele jaren geleden een gevonden met 45.000 op de teller en tot heden erg veel plezier beleefd. Denk er nog niet een aan om de auto te verkopen. Nooit gedacht dat ik dit model mooi zou gaan vinden. Maar toch gebeurd. Van Italiaan naar een Duitser :) Smaken verschillen.
Ok deze auto is gedateerd maar ieder ritje is en blijft een feestje. Die V10 blijft een motor om van te smullen die lineaire opbouw van kracht is verslavend. En niet geheel onbelangrijk de auto valt niet zo op. Dus ik heb ook niet het idee dat autoliefhebbers meteen bij het zien van dit model een vooroordeel hebben. Maar ik snap het wel want een tikje ordinair is ie wel. Zijn sommige andere merken toch ook!!
Éérst en vooral, medereageerders.
Na meer dan tien jaar dagelijks alle perikelen van Autoblog te bewonderen heb ik besloten om mezelf een account aan te maken. Aangenaam. X
Ik rijd al een kleine tien jaar met een bmw 630i cabrio. Nog geen noemenswaardige problemen mee gehad buiten regulier onderhoud.
Voor €300-€500 per jaar onderhoud/vaste kosten aan 15-20.000 km per jaar. X
@leendertjeanpaulgodfried:

Waarom de 630i ipv een Z4?
@Hupke: vier plaatsen nodig.
@leendertjeanpaulgodfried:
Zijn die identiek aan de coupé qua ruimte of is dat minder met het dak?
@Hupke: identiek qua beenruimte en dergelijke, iets meer hoofdrivieren zelfs daar het dak niet schuin afloopt als bij de coupé.
Wat een onzin verhaal zeg. Klepjes in bandenspanningsysteen????? Moet je eens laten zien. Kraken panoramadak?????
Carterpan automaat vervormd????? Nog nooit gezien. En ik werk veel met die auto’s.
En wel praten over Kleppendeksel pakkingen die lekken maar de klepseals vergeten te melden. Die komen vaker voor. En geen woord over de versleten excenterassen van het Valvetronic systeem bij de N62?
Volgende keer graag beter je huiswerk doen ipv zo’n “zie mij er verstand van hebben” verhaal.
@e38ossie: Ik zou inderdaad graag eens een programme zien waar een auto door de mangel word gehaald met een aantal monteurs die er wekelijks een paar voorbij zien komen…. dit is alleen maar forum praat.
Eigenlijk bizar dat het er nog niet is in al die jaren van auto’s.
Autoweek komt aardig in de buurt met klokje rond, maar ook Joep kent niet alle auto’s van haver tot gort.

Toen ik een bevriende BMW monteur vroeg naar een 6 cabrio, zei hij alleen maar dat ik vooral weg moet blijven van de V8 en lekker een 630 moest zoeken.
Ook de M6 cabrio (507 PK) thuis rijd heerlijk + sound van de V10 is een van de mooiste geluiden uit een auto
Een zwarte 630i met standaardvelgen en licht lederen interieur is niet te versmaden. Heerlijke wagen!
Vind de nieuwe 6 serie echt een mooie auto. Deze niet echt, eigenlijk lelijk maar ja hij is wel goed gebouwd blijft toch een BMW.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).