Bonnenregen! 75% van Brabants dorp is de pineut

Auteur: , 65 Reacties

Afgelopen maand zijn inwoners van het Brabantse Vierlingsbeek massaal op de bon geslingerd, omdat ze te hard reden op de Overloonseweg. Maar liefst 75% van de inwoners werd geflitst voor te hard rijden.

Bonnenregen in Brabant

Jaren geleden werd de maximumsnelheid op deze weg verlaagd van 80 km/u naar 50 km/u, maar er werd nooit geflitst en dus bleef iedereen vrolijk 80 km/u rijden. Ook afgelopen december, toen de politie plotseling wél ging flitsen op de Overloonseweg. En die actie van de politie zorgde dat sommige inwoners honderden euro’s moeten afdragen aan de staatskas. Er zijn zelfs mensen die voor meer dan 500 euro aan boetes verzameld hebben. De politie controleerde die maand in totaal drie keer.

Marc Oudenhoven uit Vierlingsbeek en politicus van VDB/LO in de Boxmeerse gemeenteraad is van mening dat de boetes pure geldklopperij zijn omdat mensen hun rijgedrag na de 1e bon niet hebben kunnen aanpassen. Hij wil het dan ook voor elkaar krijgen dat de snelheid weer omhoog gaat van 50 km/u naar 80 km/u.

Je kan je ook afvragen waarom iedereen zo loopt te zeuren. Er zullen ongetwijfeld borden gestaan hebben met een maximumsnelheid van 50 km/u en iedereen nam dus bewust het risico om geflitst te worden. De inwoners van Vierlingsbeek mogen van geluk spreken dat ze jarenlang ongestraft te hard hebben kunnen rijden. (via: omroepbrabant.nl)65 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Kan nooit dat 75% van de inwoners geflitst is. Of hebben alle kinderen en bejaarden daar ook een auto en een rijbewijs?
Inwoners met een rijbewijs en auto waarschijnlijk, alsnog sterk verhaal dat 75%.
Ach, ze moeten toch wat hebben om over te schrijven.
@k-man: 75% van de inwoners met rijbewijs
@johanhummer9: Ik denk dat het gewoon 75% is van het voorbijgaande verkeer. Ze zijn echt niet bij iedere auto nagegaan of de eigenaar uit Vierlingsbeek kwam.
@k-man: ik denk dat ze huishoudens bedoelen niet personen
@smartye36: Ja, we kunnen allemaal wel dit of dat denken. De een denkt 75% van de huishoudens, de ander denkt 75% van de mensen met een auto, iemand zegt 75% van de gecontroleerden en zo denkt iedereen wat anders. Feit blijft dat het artikel op deze manier weinig zegt.
@k-man: 75% van de mensen met rijbewijs…..
@k-man: dat is och niet zo gek! Ieder kind heeft ook een mobieltje dus nu ook een auto haha
@k-man: je weet toch net zo goed als ik dat uit 50% van de onderzoeken blijkt dat 60% van de statistieken niet kloppen?
Heel simpel misschien maar pas alle maximum snelheden gewoon aan naar het type weg en niet de maximum snelheid kunstmatig laag zetten op een weg die hier niet voor bedoeld is.
@C220AMG: Daar schijnt zelfs een wet over te zijn: Alleen andere bordjes neerpoten voldoet niet, officiëel. Ik wil het nog altijd eens uitzoeken, want ik kom ook dagelijks over zo’n ding. Mijn (aardig bejaarde) TomTom geeft er nog altijd 80 aan.
@C220AMG: inderdaad net zo hatelijk als een wegwerkzaamheden bord op een weg waar geen wegwerkzaamheden zijn.
Zag dit verhaal vanmorgen ook in de Telegraaf en had zoiets van wat een zeurtrutten daar!
Leef je als bewoners jarenlang in je dorp en dan weet je niet eens dat er op die weg ineens 50 geldt?? Schei uit… wie zich niet aan de regels houdt moet dan ook de gevolgen accepteren, gewoon betalen dus!
@VeniVidiVici: Er is ook zoiets als plaatselijke bekendheid. Bij ons dorp in de buurt zijn er wegen waar het wat vroeger max 80 was en tegewoordig 60 is. Niemand had er last van, totaal geen gevaar (afgelopen 18 jaar nooit een ongeluk gezien/gehoord). Als je heel de dag daar hebt geflitst kun je de mensen die daadwerkelijk max 60 hebben gereden op 1 hand tellen.
Zo ook de snelweg. Wat eerst jarenlang 120 was, is sinds een aantal jaar 100. Nou als jij daar 100 rijdt, haalt iedereen je gewoon met in hoor.

Maar het is inderdaad eigen schuld en is de boete gewoon terecht.
weg zal niet als zodanig zijn ingericht, als je er probleemloos 80+ kunt rijden. En 500 aan bekeuringen heb je zo bij elkaar als je 3 x wordt geflitst met +30, geen kunst tegenwoordig…
@TDI-goeroe: maak er maar 1x geflitst worden van met +30 kmh
Das kut om het als brabander te zeggen
Das kut
Deze weg is duidelijk ingericht voor een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Het is een brede en overzichtelijke tweebaans voorrangsweg. Ik kan mij goed voorstellen dat de bewoners bij een onveranderde verkeerssituatie niet ineens 50 gaan rijden op deze weg.

Het is aan de gemeente om of ofwel snelheidsblokkades in de weg te gaan bouwen ofwel de maximumsnelheid weer op 80 kilometer per uur te zetten, want op deze manier wordt er alleen geflitst voor de staatskas in plaats van voor de verkeersveiligheid.
@martino: Ziet er eerder uit als een 60-weg. Met huizen direct aan de weg, een haakse bocht er in en niet al te breed.
@k-man: Deze weg is breed zat om er 80 te rijden. Gewoon handjes van de telefoon af een aan het stuur. Je kunt zo bij het SWOV, waar ze ons 80 willen laten rijden op een weg die breed genoeg is om 200 te rijden.

Als 75% van de voertuigen op een weg ‘te hard’ rijdt, is dat misschien een signaal richting de wegbeheerder dat de maximumsnelheid te laag is. Op een hoop plekken wordt de laatste tijd beleidsmatig de snelheid verlaagd op dit soort plekken, terwijl er nooit iets gebeurt of bijna-gebeurt, omdat alle gebruikers en aanwonenden zich bewust zijn van het feit dat de weg er is. Gebeurt ook met een hoop boerenweggetjes in de provincie. ‘Zone 60’ erbij en de ongevalsstatistieken gaan naar beneden van 0 naar eh.. 0.
Haha, die zullen wel een tijdje nergens meer te hard durven rijden.
Ik denk 75% van de inwoners MET een auto
Wow dat is echt.. heel veel!
Echt irritant die absurde snelheidslimieten, daar moet je dan als handhaver coulant mee omgaan als er geen gevaar dreigt. Maar de kassa rinkelt zo fijn…tijd voor een gemeentelijke nieuwjaarsafterparty….
Misschien komt het raar over, maar ik vind dit grappig.
In de meeste wijken wordt er gezeurd dat er te snel wordt gereden door hun straten, in Vierlingsbeek wordt er blijkbaar te langzaam gereden. Iedereen gelijk voor de wet!
Ikzelf rij wekelijks over dezelfde weg heen, gelukkig geen boete ontvangen. Maar kan bevestigen dat hier heel consequent te hard wordt gereden door iedereen uit de omgeving(vierlingsbeek e.o.). Ik moet wel bevestigen dat heel duidelijk staat vermeld dat het een 50km/u weg is. ( hoewel 80 gebruikelijk is op deze brede weg).
Maar het steekt vooral dat de politie de bewoners van de streek niet meer kans geeft om hun rijgedrag aan te passen. Dit is geen straffen meer; maar ordinair de staatskas spekken.
Er is daar ook nog nooit een ongeval of zoiets geweest dus daar flitsen is puur geldverdienen en niet om de verkeersveiligheid te bevorderen
@mevipp: Zoek even op Google Maps… er staan huizen op 1 meter van de weg, da’s niet fijn wonen als het verkeer met 80 km/u voorbij komt razen.
Raar hoor die 75%, maar zal dit niet 75% zijn van de mensen met een auto??
Altijd leuk als de politie ineens gaat flitsen waar consistent niemand zich aan de regels houdt.

Zelfde op de ringbaan zuid in Tilburg, de snelheid is daar ooit eens omlaag gegaan van 800 naar 70, maar de verkeerslichten staan nog altijd op 80 ingesteld voor een groene golf. Met als gevolg dat iedereen consistent 80 rijdt. Ik heb ook eens 3 keer achter elkaar op het zelfde traject een boete gescoord op die weg. Gelukkig was dat iedere keer maar een paar tientjes.
@stephano: Van 800 nog 70 is nogal een verschil ^^
Echt weer zon naai streek… Dat kan toch ook anders. Mijn advies Niet betalen en met zijn alle voor laten komen.
@schellekens006: en dan mag je ook nog de kosten van de rechtszaak gaan betalen want geen schijn van kans!
@mashell: ja tis goed politieagent
Mensen die zitten te zeuren dat het geldklopperij is. Let op je regels en je hoefd niks te betalen. Heel simpel. Ga je ook 180 rijden op een snelweg omdat er nooit geflitst word? Doe ff normaal. Te snel rijden is puur eigenrisico. En ja de staat verdient er aan. Maar het gaat ook om het algemeen belang. Elke keer als je word geflitst ga je weer rustiger rijden. Niet zeuren dus
@nickelb: Je typt woorden maar je zegt niks.
@nickelb: Ik rij altijd 160 omdat er niet geflitst word. En ik heb al jaren geen boete gehad. En nu?
@nickelb: En wat nou als de overheid ineens bepaalt dat alle sukkelaars die zich altijd maar berusten in opgelegde regels een boete krijgen? Wat dan?

btw. Hoefd, hoe verzin je het, het woord bestaat niet eens
“Het dorp telt 2553 inwoners, die woonachtig zijn op 945 adressen. ”

Oh dat verklaard een hoop ;)
“Wir habe est nicht gewusst” aldus die ambtenaar die het wil aanvechten…
Ik wist dat dit land van regels hield, maar ik schrik toch van alle reacties van mensen die het zonder de situatie te kennen het opnemen voor de regels. Het zou niet het eerste stukje asfalt zijn in Nederland waar de verkeersregels niet conform de risico’s zijn. Regels zijn er om leven mogelijk te maken, we leven niet om regels na te leven.
@donotfeed: als automobilist moet je inderdaad je snelheid aanpassen aan de omstandigheden Maar natuurlijk never nooit niet boven de geldende de maximumsnelheid. Doe je dat wel (ik ook wel eens) dan moet je gewoon niet zeuren als je een boete krijgt, of 3.
Jammer dat er geen gegevens zijn van hoeveel mensen hoeveel te hard reden.

Anyways het lijkt me dat 50 ook gewoon te langzaam is voor de weg als 75% van de mensen na 3 controles een boete kregen. Voor de veiligheid is onzin want het is al lang bewezen dat een idioot laag snelheidslimiet alleen maar gevaarlijker is dan een realistischer limiet…
“Je kan je ook afvragen waarom iedereen zo loopt te zeuren. Er zullen ongetwijfeld borden gestaan hebben met een maximumsnelheid van 50 km/u en iedereen nam dus bewust het risico om geflitst te worden.”

Onzin. Het doel van verkeerscontroles is handhaving en gedragsverandering. Dat bereik je door overtreders staande te houden na het constateren van de overtreding. Maar dat gebeurt niet, liever zet met een als vuilnisbak of aanhangkarretje zo onopvallend mogelijk neer en laat die, geheel automatisch, de Mulderboetes genereren. En dan niets naast een zebrapad of bij een school maar op een weg waar je makkelijk harder kan, bijvoorbeeld met gescheiden rijbanen, in een verlaten buitenwijk maar wél binnen de bebouwde kom.

Maar het enige doel van dit soort sneaky controles is het genereren van inkomsten voor de (r)overheid, met verkeersveiligheid heeft het allang niets meer te maken.
@Dino2400: helemaal mee eens!!!
typo:

liever zet men een als vuilnisbak of aanhangkarretje vermomde camera zo onopvallend mogelijk neer
Van de opbrengst kunnen ze fijn wat echte maatregelen nemen: Klinkers ipv asfalt, snoezige drempels, slalom-bloembakken. Of natuurlijk de aanschaf van originele bordjes met ’80’ erop. Er is weinig aanwijzing dat het nu een gevaarlijke weg was.
Als iedereen nou eens gewoon ophoudt over 75%. Het is gewoon veel. Veel mensen. Veel auto’s geflits.
Zal de weg er toch wel uitzien dat je er makkelijk harder als 50 kunt omdat het merendeel harder gaat. Daaraan kun je al zien dat ze de limiet expres omlaag geschroefd hebben om wat geld te kunnen incasseren
@cthijs: als dat zo was dan had de politie natuurlijk niet eerst jaren blind op het verkeersinzicht van de dorpelingen vertrouwd maar waren ze gelijk begonnen met flitsen.
Ik zeg terecht. Das is godnondeju terecht. Gewoon lezen. Het zijn dan geen Brabantse verkeersborden maar toch hele grote cijfers…
@klaasw: ik denk inderdaad dat er meer aan de hand is. Blijkbaar veel verborgen analfabetisme in dat dorp. De onderwijs inspectie mag de lokale basisschool ook wel eens controleren of het leren lezen daar wel goed onderwezen wordt.
ik ken deze weg ook en hoezo niet de kans je rijgedrag aan te passen. Het staat er duidelijk en het al jaren terug omlaag van 80 naar 50 gegaan. Is heel simpel je snelheid aanpassen gewoon iets minder gas geven. Maar als mensen dan bekeuring krijgen terwijl ze weten jE 50 toch gaan lopen janken. Je hebt het zelf in de hand. Ik krijg ook regelmatig bekeuring maar dat is dan toch echt me eigen fout
En december is voor mensen al zo’n dure maand en wat zeker is, is dat de politie in de maand december eerder een bonnetje uitschrijft, om de bonnenquota te halen.(hoewel zij officieel niet meer bestaan, maar officieus nog wel, blijkbaar)

Dus zijn er al twee redenen, om je in zo’n maand extra aan de verkeersregeltjes te houden, ten eerste voor de veiligheid van jezelf, je geliefde en de overige verkeersdeelnemers. Ten tweede is het voor behoud van je eigen financiële middelen, want je kunt je geld maar één keer uitgeven en dat doe je het minst graag aan boetes en belastingen.
Wees gewoon de slimste van allemaal en laat niet de rest jouw leven bepalen, niet achter elkaar aan lopen, omdat zij denken dat het kan, het kan misschien wel, maar het is officieel niet (meer) toegestaan.

De terechtheid van de boetes is misschien niet geheel in lijn met de werkelijkheid, maar de werkelijkeheid laat zien dat je één, of meerdere boetes hebt gehad, dus dan zul je die wel moeten gaan betalen, aanvechten kan altijd nog.

Helaas leven wij in een wereld, waar regeltjes er niet alleen maar meer zijn, om het leven levend te houden, maar zijn er regels nodig om na te leven, het grote publiek moet nu eenmaal onder het juk, wat is veroorzaakt door de kleine hoeveelheid overtreders, leven.
Als wij dat ooit om kunnen draaien, dan zou dat een heleboel belastingcenten schelen, maar dat zal wel niet zo snel gebeuren, dat is een te grote cultuuromslag.
Typisch. Normaal schreeuwen de buurtbewoners moord en brand dat er gecontroleerd moet worden “want ze rijden als gekken / wel 120 / de kinderen / de konijntjes”. Maar als dan (wederom) blijkt dat het de buurtbewoners zelf zijn die op de bon gaan dan is het weer niet goed.

Let wel: de limiet op die weg is te laag. Maar waarom hebben de dorpsbewoners dan geen bezwaar gemaakt toen er een verkeersbesluit over kwam? Precies…
@nielsvanderweiden: Hoe weet jij zo zeker dat de snelheidslimiet er te laag is? Woon je langs die weg?

Het feit dat je harder kán, wil niet zeggen dat het ook mág. Het wegprofiel is weliswaar niet aangepast aan de lagere limiet, zodat de weg uitnodigt harder te rijden. Maar de borden staan er niet voor niks…
51 reacties, maar nog niemand die over die politicus begint?

Dat raadslid moet niet zeuren, had eerder in actie moeten komen en gaat nu twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen een beetje populistisch krokodillentranen lopen huilen… Bah!
Dat dorpje waar de postcodeloterij is gevallen staat volgend jaar op de kalender ,ze gokken er denk ik op dat iedereen dan een sneller karretje heeft aangeschaft
Als de snelheid 50 is, en je toch 80 gaat rijden, is dat een risico dat je een boete krijgt. Er is van geldklopperij geen sprake, want als je je keurig aan de maximumsnelheid houdt is er geen enkel probleem. De 75% (een getal welke ik discutabel acht) die een boete oploopt geeft niet aan dat de plaatselijke politie graaiers zijn, maar dat de vermeende 75% vergeten is te checken wat de maximumsnelheid is. Zo simpel is het.
En weer zijn er hier reaguurders die het mooi vinden als automobilisten een boete krijgen..
Stelletje fiets knurften
Heb er geen medelijden mee. Gewoon betalen. Klaar. 50 is 50 en geen 80.
Het gaat allemaal om de veiligheid he ! Niet het geld…. echt niet…..echt waar
Lang leve de moraalridders .er zijn er hier nogal wat die roepen dat 50 50 is en dat je dus niet moet klagen.ik denk zelf dat dit niet de echte autoliefhebbers zijn maar de fanatieke volgelingen van onze politiestaat

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).