Bottas: ik ben bijna net zo snel als Hamilton

Auteur: , 43 Reacties

De opvolger van Nico Rosberg praat over zijn ervaring tot nu toe bij Mercedes.

VB77

De keiharde resultaten in de eerste twee races van het jaar liegen er niet om. Zowel in het kwalificatieduel als in de races droogde Lewis Hamilton Valtteri Bottas tot op heden twee keer af. Voor de meesten die de racerij al enkele jaren volgen komt dat waarschijnlijk niet als een verrassing. Hamilton wordt gezien als een van de buitencategorie talenten op de grid. Voor Bottas gold dat, ondanks het feit dat Bianchi in de F3 hem doorgaans versloeg, ook even. Maar na enkele jaren een zware dobber te hebben gehad aan Felipe Massa, verwaterde zijn status als ‘toekomstig kampioen’ de afgelopen jaren flink.

Tóch kreeg hij afgelopen winter alsnog het felbegeerde zitje bij Mercedes in de schoot geworpen na het vertrek van wereldkampioen Rosberg. Een opvallende keuze. Een jaar eerder werd Bottas hardnekkig in verband gebracht met Ferrari, maar een transfer naar het rode team bleef uiteindelijk uit. Daarmee leek het positieve momentum voor de Fin definitief voorbij te zijn. Iets dat niet geholpen werd door het feit dat Williams steeds verder terugzakte in het F1-veld.

Maar, Valtteri is/was een protegé van Mercedes teambaas Toto Wolff én heeft ook nog eens een paar trouwe sponsors achter zich staan. Daarbij gooide Alonso de deur naar een transfer dicht en werden de jonge honden Wehrlein en Ocon (nog) te licht bevonden. Zo landde de koele Scandinaviër alsnog in een zitje bij een topteam. Zelf vraag ik me nog steeds af waarom Mercedes niet voor Perez of Sainz heeft gekozen, maar soit. De juiste mensen kennen en een beetje geluk kunnen je ver brengen in het leven.

Tot op heden heeft Valtteri de gouden kans die hij kreeg echter niet maximaal kunnen benutten. Zijn race in Australië was oké, maar de kleine afstand ten opzichte van Hamilton werd geflatteerd door het feit dat die laatste rustig naar de finish rolde toen bleek dat Vettel buiten bereik was. In China zakte VB77 door het ijs door te spinnen achter de Safety Car. Terwijl Hamilton won, werd de Fin zesde. Daarmee ligt hij qua punten nu al 20 punten achter op zijn teamgenoot: 43 om 23 punten.

Maar -uiteraard- houdt Valtteri de goede moed erin. Sterker nog: in zijn eigen beleving zit de Fin al enorm dicht in de buurt van Hamilton, zo bericht crash.net:

“He [Hamilton] is definitively the quickest team mate I’ve had so far, but that was pretty much expected. He’s a three times World Champion and many, many times a race winner, so I was always expecting that. But what I’m seeing is that it’s definitively possible for me to match him. I know that I am very close now, I will improve and we’re going to have some very good fights together in the future.”

Wat denken we, gaat Bottas er daadwerkelijk nog in slagen Hamilton het vuur aan de schenen te leggen of ontpopt hij zich tot Kovalainen-deel-2?43 reacties

Ja. Bottas heeft een punt. Bovendien als je Hamilton weet uit te dagen dan wordt Hamilton vervelend als een kleuter en heb je hem bij zijn zwakte te pakken. En dan kan je hem verslaan. Deze mindgames van Bottas zijn de op maat. Ik vermoed dat hij wat tips van Alonso en Rosberg gehad heeft.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@mathieus: Duits ijs ;)
Met banden opwarmen ja:)
Met alleen sneller ben je er niet. Je zult ook consistent moeten zijn. En dat doet Hamilton gewoon heel goed. Ik hoop voor Bottas dat ie straks gewoon lekker bij Hamilton in de buurt kan blijven. Maar ik denk het niet eerlijk gezegd.
Hij moet natuurlijk nog wennen aan die wagen, alhoewel de motor en elektro meuk al bekend voor hem waren. En een foutje moet kunnen, maar zijn prestaties vallen toch tegen. Alonso had Lewis ongetwijfeld wel het vuur aan de schenen kunnen leggen, zeker als je ziet wat hij ook weer voor elkaar krijgt met dat inferieure McLaren hok (als ‘ie het doet..).
@trustmeiamanengineer: Alonso is waarschijnlijk de allerbeste coureur van allemaal. Duidelijk beter dan Hamilton en misschien zelfs wel beter dan een bepaalde jonge coureur waar de redactie hier op autoblog nogal mee wegloopt.
@mashell: en waarin is hij duidelijk beter dan Hamilton? Ik vind Alonso samen met Vettel en Hamilton de beste coureur van de grid, maar ik kan hier geen winnaar uit kiezen.
@mashell: helemaal mee eens! Eeuwig zonde dat Alonso niet (meer) bij een topteam zit. Heb met hem te doen.
@mashell: je vindt max dus beter dan hamilton? Hmm, oke.
Compleet off topic maar wel F1 gerelateerd, als de Aston Martin Valkery en Mercedes project one zo rap worden als dat claimen, kunnen we ze dan niet gebruiken als de nieuwe pacecars? Dan kunnen de coureurs lekker doorrijden als er weer zo’n kar naar buiten moet komen.
@wachtmaartotmijnvtecinkicktyo: vet idee! Ben alleen bang dat (momenteel Mercedes) de fabrikant die de saftycar levert liever een verkoopbaar model rond laat scheuren. Is weer publiciteit… de “one” en”valkyrie” zijn beide al uitverkocht als ik me niet vergis.
@wachtmaartotmijnvtecinkicktyo: we zijn al op de goede weg: in’94 was de safety car oa een Vectra…
Bottas kan het schudden, Hamilton heeft alles onder controle en kan nog wel een paar tandjes extra geven als het moet. Wat voor een kleuter het af en toe zijn kan, consistent hard rijden kan hij als weinig anderen.
@fapfap: dat kleuter zijn is dit jaar wel voorbij, gedraagtbzich behoorlijk volwassen nu.
@erik2907: Zijn nog maar 2 races onderweg. Er kan nog een hoop gebeuren.
Tja, om na 2 races te roepen dat het allemaal niks is vind ik niet logisch. Er is behoorlijk wat veranderd aan de bolides afgelopen zomer, daar heeft de ene coureur meer last van dan de andere. Voor bottas staan andere zaken op het spel dan voor Hamilton. Die laatste kan gerust de eerste 3 wedstrijden in een seizoen zijn auto in de prak draaien, er is niemand die dan roept dat hij niet meer kan racen. Ik kan me best voorstellen dat bottas het even op safe speelt.
@pomoek: Op zich eens. De druk van een team als Merc zal veel hoger zijn. Maar t’is ook geen firsttimer die Bottas. Draait inmiddels ook wat jaartjes mee in F1. Als ie straks meermaals een podium weet te scoren lult niemand er meer over. Maar als ie die Merc niet op podium krijgt komt ie wellicht toch wat te kort. Want (pech/technische malheur uitgesloten) aan die auto ligt het niet.
Er is geen maat op HAM

– 63x pole, alleen Senna (65) en Schumacher (69) gaan hem nog voor;
– 54x winst, alleen Schumacher gaat hem nog voor (91)
– 3x WK, vanaf de 80’er jaren gaat alleen Schumacher (7x) en Prost (4x) hem voor. Gelijk met o.a. Senna.

In zijn debuutjaar bij McLaren evenveel punten als Alonso die al twee maal WK was.

Dat Rosberg hem verslagen heeft, zie het aantal malen pech voor HAM afgelopen jaar, was dit niet geweest dan was HAM 4x WK.

M.a.w., HAM gaat spelen met BOT als het nodig is.
@erik2907: als het de pech van Hamilton is die hem zijn 4e titel gekost heeft.Dan is het toch ook zeker de pech van Rosberg in 2014 en 2015 die hem zijn eerste en tweede wereld titel gekost hebben.
Rosberg heeft Hamilton verslagen omdat Rosberg eindelijk eens wat minder pech had en hij eigenlijk op de baan minstens zo goed is als Hamilton. Buiten de baan was Rosberg altijd al stukken professioneler.
@mashell: Rosberg en Hamilton ontliepen elkaar inderdaad niet veel. Denk dat Hamilton ook erg blij was dat Rosberg stopte. Hij heeft misschien ook mee mogen bepalen wie als nieuwe rijder aangetrokken wordt, zodat hij iets duidelijker eerste rijder is. Dat is in het geval Bottas gelukt, geen slechte rijder maar ook geen champ.
@mashell: Je bent duidelijk geen fan van Hamilton, daardoor is de objectiviteit gelijk ver te zoeken helaas
@mashell: HAM hoefde in 2014/2015 niet voluit te gaan vanwege de pech van ROS. Ook zonder de pech van ROS had HAM het wel gehaald.
@mashell: ik denk zelf dat rosberg een betere coureur is als bottas en gelijkwaardig aan hamilton.bottas gaat het dit jaar niet maken
@erik2907: ik bedenk me dat dit waarschijnlijk ook zijn nare reactie op het kampioenschap van Rosberg verklaart, hij wil natuurlijk Schumacher van de troon stoten maar heeft niet meer zoveel jaar over waarop hij top kan presteren. Hij is pas 33 maar dat is in de f1 natuurlijk al oud.
@pomoek: I see what you did there.. MV33 ;)
@pomoek: zou zomaar kunnen alhoewel ik eerder denk dat het de frustratie is geweest mbt de hoeveelheid pech die hij gehad heeft een uiteindelijk 5 punten te kort komt.
@erik2907: Vergeet Vettel met 4 wereldtitels even niet
@dennisjuh95: dank voor de aanvulling :-)
@erik2907: was Vettel ook niet 4x wereldkampioen?
@erik2907: wat is dat toch met die Hamilton fans om steeds maar weer met dat “pech” excuus op de proppen te komen? Altijd maar weer dat verhaal “als hij geen pech had dan…”. Rosberg is vorig jaar gewoon kampioen geworden, is dat nou zo enorm lastig onder ogen te zien?
@erik2907:

Je vergeet Juan Manuel Fangio daar nog. Die heeft er 5.
@carmasterr: dat was vóór de jaren 80 (zie mijn bericht) :-)
Bottas heeft nog even tijd nodig. Hslverwege het seizoen kun je pas een redelijk oordeel geven. Ik verwacht trouwens dat hij een prima 2e rijder kan zijn die Hamilton aan zijn 4e titel gaat helpen.
Hij doet het zeer goed. de spin was een zenuw foutje, hij komt er wel. ik zie in hem een stille kracht, wellicht zou een aantal Thai box trainingen hem goed doen.
TsjA, merc wilde op safe spelen en ging voor consistente/ervaren 2e rijder die zich daar ook naar schikt

Het risico daarbij is dat hij dan wel consistent en ervaren is, maar niet goed genoeg om elke x als 2e/3e te eindigen

Dus Toto, ik hoop dat ik nog veel van die boze vuistjes ga zien dit seizoen, want dat vind ik als NLer leuk, de niet-underdog zien balen
Lijkt me als HAM toch best saai: constant niemand in je horizon te zien. Ondanks al zijn prestaties staat ie in mijn ogen in de schaduw van Schumacher. Dat was op 1 of andere manier toch altijd spectaculairder. Niks ten nadele van HAM overigens.
Het scheelt inderdaad maar een paar seconden :p
Je moet vooral naar de totale achterstand kijken over de hele race. En dan komt hij toch wel een aardig stukje tekort.
Het aantal punten zegt weinig na 2 races, maar de manier van racen vertelt een hoop. Na 2 races heb ik weinig fut of gretigheid van Bottas gezien, in ieder geval een stuk minder dan ik gehoopt had. Ik hoop dat hij het tij snel keert, want de huidige situatie is bedroevend.
Doei 👋
2 races gehad en Bottas roept dit… droom nog maar even verder Valtteri haha
Hij komt er wel. Hij heeft alleen even tijd nodig. Toch denk ik dat hij er aan het eind van het seizoen uit word geknikkerd

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).