De Autoriteit Consument en Markt haat gratis Max op TV

Auteur: , 57 Reacties

Verbieden die hap!

Max

Johan Keetelaar, directeur Telecom bij de ACM, zou graag zien dat Ziggo verboden wordt om gratis Max op TV aan te bieden als lokkertje voor abonnees. Hij zegt dit vandaag in een interview met het AD. De context van deze uitspraak is dat kabelaars KPN aan de ene kant en Ziggo/Vodafone aan de andere kant wat Keetelaar betreft een duopolie dreigen te krijgen op de telecom-markt.

Een van de manieren waarop deze twee partijen klanten aan zich proberen te binden is door korting te bieden aan klanten die zowel hun internetaansluiting, TV-abonnement, vaste telefoonaansluiting én mobiele telefoon-abo afsluiten bij één van de twee partijen. Zo wordt het voor andere aanbieders die actief zijn op slechts één of enkele van deze markten moeilijker een voet tussen de deur te krijgen.

Keetelaar vindt dat leuke extra’s die KPN en Ziggo/Vodafone aan hun klanten aanbieden een rol spelen in deze praktijk. Door de F1 of bepaalde series en voetbalwedstrijden exclusief te houden, worden de keuzemogelijkheden van fans van deze uitzendingen ‘beperkt’. Keetelaar wil die praktijk verbieden.

“Als Ziggo klanten gratis Max Verstappen en Formule 1 biedt, of een filmkanaal dan wil ik daar misschien wel tegen optreden. Ik vind dat dat geen taboe mag zijn. Het is goed dat partijen innovatief zijn. Het wordt anders als klanten mede daardoor nauwelijks nog overstappen of te veel betalen. Een eenvoudiger standaardpakket met toevoegingen naar keuze geniet mijn voorkeur, naast aparte pakketten voor voetbal en Formule 1.”

Vooralsnog heeft Keetelaar naar eigen zeggen echter niet voldoende macht tot zijn beschikking om de telecom-reuzen dingen op te leggen. De regelgeving is van oudsher toegespitst op het afremmen van een monopolist. Maar als Ziggo en KPN samen de markt proberen te verstoren kan de ACM dat volgens Johan moeilijk aantonen. Bovendien heeft de Europese Commissie het recht om de besluiten van het ACM te blokkeren.

Keetelaar wil dus meer powah hebben. Lijkt je dat een goed idee, of is de huidige situatie wel prima zo?57 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Prima zo met Ziggo. F1 én snel internet.
@ikbenmnzus: wij zijn van Ziggo naar telfort gegaan, ons internet is er sterk op vooruitgegaan! (Tip)
@banaan7: Sinds wanneer levert Telfort 180/18 Mbps ?

Maar goed; ACM moet z’n smoel houden en gaan werken; ze hebben nog ruim 800 gevallen van datalekken met persoonsgegevens weg te werken; nog even los van het niet acteren op andersvormige oplichtpraktijken en monopolies in de communicatie-markt; krijg je als Ziggo-klant eindelijk iets terug voor al die jaarlijkse prijsverhogen; is het weer niet goed …. Voor F1 uitzendrechten geldt sowieso geen (landelijke) exclusiviteitsrechten, dus hoe is de klant/consument hier ooit de dupe van ?
@dawwg: ben van Telfort naar NLE overgestapt (allebei eigenlijk gewoon KPN) 29,99 pm voor 110/30 internet, prima deal dacht ik zo!
@treinrukker: NLE maakt toch gebruik van het Ziggo netwerk?
@banaan7: Ik zit bij telfort en kan niet wachten om naar Ziggo te gaan. Cheers.
@begbers: Ziggo is niet zo mooi als het lijkt. De Horizon bok is een extreem traag ding en de verbinding is vaak verre van stabiel. Als alles optimaal werkt hebben ze wel fijne producten.
@poes: Hm nouja even m’n opties bekijken dus. Ik heb bij Telfort juist een gigantisch onstabiele verbinding. Zelfs na het plaatsen van een extra versterker in huis
@banaan7: ik van ziggo naar tele2. Stuk stabielere verbinding!
@ikbenmnzus: Ik heb tevergeefs om allen internet van Ziggo af te nemen en geen TV. Dat is dus onmogelijk. Je moet TV afnemen. Dus ik zeg koppelverkoop. Krijg je doodleuk als antwoord we zijn in eerste instantie een tv kabel bedrijf internet is een extra dientst… jaja… zo lust ik er nog wel een paar
@airc: heb exact hetzelfde gehad. Maar heb er alsnog voor gekozen…
@ikbenmnzus: Ziggo heeft geen landelijke dekking, dat is op zich kwalijk ook al is het internet van Ziggo matig tot slecht te noemen
@bassx: wat is daar kwalijk aan?
@poes: vind dag wanneer de infrastructuur het toelaat een TV en Internet provider verplicht moet zijn te leveren door het hele land. Zo groot zijn we ook weer niet.
Overal wil onze overheid zich mee bemoeien. Behalve met zaken welke voor ons eigen echt belangrijk zijn. Daar wordt niet over gepraat.
Ik betaal best een behoorlijk bedrag iedere maand aan Ziggo voor mijn TV en internet. Dita zou goedkoper kunnen bij bv Tele 2, maar dan heb ik geen F1. Dus wat maakt het uiteindelijk uit?
Zijn keuzes welke ieder volwassen mens zelf zou kunnen maken.
Eens, Formule 1 moet gewoon weer voor iedereen te zien zijn op tv!
@jasbelle: Dan ga je een zware tijd tegemoet, de norm wordt toch echt pay per view.
@jasbelle: precies! F1 naar de NPO! Doe eens wat leuks met m’n belastingcenten :)
Ik kijk elke keer met plezier naar de F1 op Ziggo, ik zou het erg jammer vinden als dat over zou zijn, maar hij heeft gewoon een punt.
Ah Max is weer de klikbeet maar het gaat over F1 en voetbal in een telecom dispuut
Wij hebben Telfort, dus wij kijken het gewoon via de Duitse RTL. Als meer mensen dit wisten was Ziggo Sport een minder groot voordeel.
@banaan7: er is meer dan F1 natuurlijk. Voetbal, NL basketbal etc.
En dan is er nog zoiets al snelheid…
@banaan7: ja lekker continu bier reclames er tussen door. Nee dankje. Bij ziggo is de race reclame loos. En als je gewoon 5 minuten voor de start inschakeld heb je ook geen last van die omhoog gevallen presentator.
@banaan7: en ook nog beter commentaar ;-)
Keetelaar moet gewoon lekker z’n afgunstige zeikbabbel houden. Dat heet gewoon een commerciële slimme zet van Ziggo, drol Keetelaar! O… en ik ben er als Ziggo klant meer dan happy mee :-)
Ik ben het hier helemaal mee eens, wij hebben geen Ziggo en om Ziggo sport te ontvangen kost het een klein fortuin. 15€ per maand dacht ik? Ik vind dat de F1 betaald moet zijn, tegen reclames enzo, maar zonder een onpartijdige F1 zender zit ik aan livestreamen vast. Overigens is F1 niet het enige, ook onder andere de overname van HBO door Ziggo zorgt voor een steeds groter marktaandeel wat uiteindelijk nadelig gaat uitvallen voor de consument.
@dacija: misschien toch maar overstappen naar ziggo dan? Gratis F1.
@bmwfreak038: maarja, dan moet eerst überhaupt Ziggo beschikbaar zijn
@dacija: of je stapt over naar Ziggo en betaald wat meer voor deze extra diensten of je blijft lekker bij je goedkope huidige aanbieder. Voor niks gaat de zon op
@dacija: ik heb zelf gewoon een tv en internet abbo bij een andere aanbieder. Ziggo sport totaal voor een 10tje erbij op m’n telefoon of tablet en ik stream het met Chromecast naar m’n tv. Prima oplossing en ik hoef niet over te stappen naar Ziggo:). Verder vind ik dit statement wel apart; Ziggo betaald toch gewoon grof geld om dit uit te zenden? Dan mogen ze er ook mee pronken lijkt me. Zelfde geldt voor voetbal op Fox sports, darten bij RTL 7 etc. Lijkt me heerlijk als alles gratis op de publieke te zien zou zijn, maar niet van mijn belastingcenten aub
@dustie94: ik snap dat Ziggo wel mag pronken met formule 1. Maar je moet altijd uitkijken dat een bedrijf als Ziggo niet te groot word. Voor je het weet kopen ze ook de darten en voetbalrechten op waardoor er eigenlijk geen reden meer is om een andere provider te hebben. Het voorheen vermelde HBO is daar een perfect voorbeeld van. Daarom ben ik het met de uitspraken van ACM eens, maar zo ver komt het niet.
Als m’n huis af is straks ook ziggo puur voor de F1 en icm m’n Vodafone mobiel abo wordt het alleen nog maar mooier.
Als het nou mogelijk zou zijn om een full HD Engelstalige F1 feed in Nederland te streamen, dan mag dat Ziggo kanaal me verder gestolen worden..
@bdevos: En dan de vrolijke noot met humor van Olav missen… No way!!
@bdevos: “FilmOn Live TV” app downloaden en intunen op Channel 4. Streamen naar je Chromecast of smartTV en je bent klaar
@2wheeler: Je kan daar maar 2 min achter elkaar kijken, of heb jij betaald?
Die FIA moet eens werk gaan maken van goeie content online aan te bieden tegen een goed bedrag, kan iedereen afzonderlijk van kabelaars kiezen wat hij kijkt en betaalt. Dat hele concept van tv kijken is natuurlijk zwaar achterhaald in deze tijd. Ik vraag me af hoeveel mensen die via de kabel/glasvezel tv kijken in de gaten hebben dat het gewoon een livestream is waar je naar kijkt
@gulli: Formule 1 is van Liberty Media en dat is ook het moederbedrijf van Ziggo, dus logisch dat daar de rechten van uitzending liggen.

Zelf hebben wij hier Ziggo, gewoon voor het beste aanbod, van wat jaren geleden, waarvan wij nog steeds profiteren. Toen kon KPN ons geen goed genoeg aanbod doen, wat voor alles-in-één het goedkoopst, of het meest te bieden had. Dus werd het Ziggo, ging in eerste instantie qua snelheid achteruit, maar ik heb inmiddels meer dan genoeg en eigenlijk zonder veel problemen, zelden echte verstoringen, zelfs als anderen dat wel hebben. Heerlijk en fijn dat F1 er gratis bijgekregen heb. tenminste de races.

Keetelaar moet inderdaad het echte werk oppakken en niet de zogenaamde duopolie willen aanpakken, want die is er niet. Wat andere partijen ook proberen te laten lijken, blijkbaar doen zij iets niet goed genoeg en zulllen zij harder aan de bak moeten, om klanten hun richting op te krijgen. Dat heet inderdaad marktwerking.
Treed dan op tegen het feit dat er eigenlijk nog maar 2 internet providers zijn. En op plekken waar geen glasvezel ligt eigenlijk alleen Ziggo. Maar klanten naaien als ze eens “gratis” iets extra’s krijgen is natuurlijk gemakkelijker…
Ik heb voor f1 een sky sports kaartje gekocht (dvb-s) , zo veel strakker beeld als dat ruk canaldigital , tevens darten :) en geen olaf mol :) :)
@fers: Waar kun je die kaart kopen? Ik zou graag de
voor- en nabeschouwing van SkySport kijken.
Via mijn broer uit de buurt van london , we doen samen 2 kaarten @wif1:
@fers: Maar DVB-S werkt via satelliet, dan moet je weer zo’n ontsierende schotel aan je gevel hangen, nieuwe kabels doortrekken en indien je ontvanger niet geschikt is voor DVB-S ook een andere ontvanger aanschaffen. Of werkt dat gedoe met dat kaartje van jou op een andere manier?
Tja, iedereen is toch verstandig genoeg om dit soort keuzes voor zichzelf te maken lijkt me… Dat de ACM hier toezicht op houdt oké, maar deze vent wilt gewoon vuistdiep bij Ziggo en KPN erin gaan.
Hunt & Walker graag. Daar wil je wel voor betalen alleen was het in hun tijd allemaal gratis. Ziggo doet het ook echt leuk maar ook goed met de pit reporter. RTL tsja, Duitse rommel vreselijke menschen dort.
Fucking regels. Als Kpn F1 wil uitzenden moeten ze maar de uitzendrechten kopen. Als ik een aspirine nodig heb (vandaag vanwege tandpijn) mag mijn bedrijf dat niet verstrekken volgens de regels vanuit EU ofzo dus doet de receptie dat op persoonlijke titel. Koekoek!
Instanties willen steeds maar de baas over vanalles zijn..
Het is de klassieke pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet. De ACM heeft in de afgelopen twee decennia toegestaan dat de vele kabelaanbieders konden fuseren en opnieuw fuseren waardoor uiteindelijk een (de facto) duopolie met de KPN en Ziggo heeft kunnen ontstaan. Daarbij werd dit effect nog eens versterkt doordat de KPN z’n kopernet moest openstellen voor de concurrentie en de vele kabelaars hun netwerken exclusief voor zichzelf konden houden.

Ik vind het -als KPN klant- erg jammer dat ik niet naar een reclame-vrije of Nederlands gesproken F1 verslag kan kijken. Maar we hebben dit wel met z’n allen laten gebeuren.
@RRRobert: precies dit!
Jarenlang toekijken en nu huilen, waanzin!

KPN heeft natuurlijk weer voordeliger abonnementen voor FOX Sports dan bij Ziggo, dus al met al ontloopt het elkaar niet veel.

Ziggo pakt naast de F1 een handschoen op die zelfs de NOS laat liggen.
Denk aan het WK handbal, NL basketbalwedstrijden etc.
Sporten welke we niet (live) kunnen zien zonder dergelijke bedrijven.

Maar de F1 is nu erg populair, dus gaan mensen huilen dat het op het publieke net moet.
Maar tv kijken via Ziggo is toch helemaal niet gratis?!
In mijn gebied (Aalsmeer eo) kan ik niet eens voor Ziggo kiezen of kpn of wat dan ook, helemaal exclusief voor Caiway en de gemeente en ACM reageren niet eens op mijn klachten hierover.
Kansloos. Dit noemen ze slim ondernemen…
Is jet niet de overheid zelf geweest die de fusie tussen ziggo en Vodafone heeft goedgekeurd en daarmee zelf deze ontwikkeling in gang gezet? En dat zegt die drol ook nog: “Het wordt anders als klanten mede daardoor nauwelijks nog overstappen of te veel betalen.” M.a.w. Stel je eens voor dat de consument aan koopkracht kan winnen door vrije marktwerking…. Pfff
@roadrage78: Nou, vrije marktwerking… Ergens bereik je een optimum en ik denk dat de fusie tussen Liberty Global en Vodafone voorbij dat optimum gaat. De macht wordt te groot en dat ga je als consument merken.

Dat zie je nu ook bij Ziggo. Die verhogen steeds weer de prijs, waar ze mee weg komen omdat er (in gebieden waar geen glasvezel beschikbaar is) niet echt een alternatief (meer) is.
Die logica van Keetelaar is echt zo krom als een hoepel. Los van het feit dat de ACM die dreigende duopolie zelf in de hand heeft gewerkt, is het aanbieden van die gratis of extra content gewoon het gevolg van de vrije marktwerking. Het gros van de klanten zal het echt een zorg zijn of ze 50, 100 of 200 Mbit/s internet hebben zolang ze maar vlot kunnen surfen, Netflixen en Call of Duty of FIFA online kunnen spelen. Bellen wordt ook steeds minder interessant door de opkomst van Whatsapp, Facetime en dergelijke en het onbeperkt bellen bij je mobiele abonnement. Waar kun je je als telecomaanbieder dan nog mee onderscheiden? Juist, het televisieaanbod. Eigen/exclusieve content of extra licenties waardoor je betaalde content gratis kan aanbieden zijn de belangrijkste manier om je van de concurrentie te onderscheiden. Het staat de kleinere aanbieders (hij noemt Tele2 en T-Mobile in het AD) overigens vrij om zelf ook de uitzendrechten voor sportevenementen of series op te kopen en deze gratis aan te bieden. Men zal wellicht geen Game of Thrones of Champions League voetbal kunnen aanbieden, maar er is genoeg goede content die voor die partijen betaalbaar is.

Bovendien, denkt hij dat de markt er werkelijk beter van wordt als Ziggo gedwongen moet stoppen met o.a. F1 op het gratis kanaal? Nope. Als we een jaar of drie of vier terug in de tijd gaan, komen we uit bij de tijd dat Ziggo Sport nog Sport1 heette. Destijds betaalde je 14,95 per maand voor het pakket met de sportzenders. Tegenwoordig is dat nog steeds zo, met als uitzondering dat je als Ziggo-klant een aantal evenementen gratis kan bekijken. Het gros van het sportaanbod zit nog steeds achter de decoder en kost, ook voor Ziggo klanten, nog steeds die 14,95 per maand.

Daarnaast, moet de ACM dan ook maar bij een artiest of Taylor Swift of Jay-Z aankloppen omdat zij hun muziek exclusief op respectievelijk Apple Music en TIDAL beschikbaar hebben gemaakt? Of moet men dan ook maar optreden tegen de Albert Heijn en Jumbo omdat die twee een veel groter inkoopvoordeel krijgen dan een kleinere supermarktketen als Coop of de avondwinkel van Jan Arie op de hoek?
@edge: precies.

Dat gratis Ziggo Sport kanaal stelt – buiten de F1 – niet zo heel veel voor. Wil je echt lekker sport kijken, dan zul je inderdaad gewoon nog steeds iedere maand €15,- euro moeten betalen.
41 reacties op een item over tv-aanbieders…. op een autoblog…
Ok….
@dreke: idd,
maar het is toch enigszins autogerelateerd en het gaat ons allemaal aan…

Ik kijk f1 al jaren niet meer met commentaar van Olav, wat is dat tenenkrommend slecht (en het wordt er niet beter op)
Sky f1 is het beste (al is channel 4 ook een goed alternatief als ze het uizenden) eventueel in nederland (legaal) te kijken via http://www.nowtv.com (of een willekeurige illegale iptv aanbieder)

en ja ik heb ziggo, maar alleen omdat er geen andere aanbieders zijn die een hogere internetsnelheid bieden dan 30Mb…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).