De cd-speler in auto’s wil maar niet uitsterven

Auteur: , 83 Reacties

En daar is een goede reden voor.

Cd-speler in de ultieme babyboombolide van 2015

Aangezien het 2015 is haalt niemand het in zijn hoofd om nog audio-apparatuur met een cd-speler te kopen voor thuis. Het schijfje van polycarbonaat is verdrongen door slimmere muziekdragers. Eerst door de iPod en aanverwante MP3-apparaten, daarna door telefoons, gevolgd door streaming diensten als Spotify, Deezer en -in de VS- Pandora.

Ondertussen, in de autowereld

En in auto’s? Ja, ook daar is de cd-speler op zijn retour. Ford stopte er in 2011 al mee, Renault volgde in 2013. En er zijn meer merken die al afscheid hebben genomen van het fysieke schijfje. Kortom, de cd staat hetzelfde lot te wachten als de 8-track tapes en cassettebandjes: een langzame dood. Toch zat in 2014 in 83,4% van alles verkochte auto’s nog een cd-speler, zo blijkt uit data van WardsAuto.

Iets dat volledig indruist tegen de verwachtingen van analisten. Zo voorspelde Siemens in 2007 nog dat de cd in 2015 niet meer zou bestaan in de automotive wereld. Wrong. De cd-speler is zonder meer aan het verdwijnen, aangezien de piek in 2005 was met een installatiegraad van 93,7%, en dit sindsdien alleen maar is afgenomen. Maar aangezien zo’n 4 op de 5 auto’s nog worden geleverd met een -subtiel weggewerkte- cd-speler is ‘ie voorlopig nog niet uit de interieurs verdwenen.

Om de vraag te beantwoorden waarom er nog steeds zoveel cd-spelers worden geleverd, terwijl de tech savy generatie (18-34) alles streamt en cd’s alleen nog gebruikt als reserve-frisbees en onderzetters, parafraseren we analist John Canali: cd-spelers verdwijnen pas als de babyboomgeneratie verdwijnt. Aangezien dat nog steeds de grootste doelgroep is die nieuwe auto’s koopt. En de semi-oudjes in hun 2 Serie Active DeanMartin zijn dol op hun cd’s.83 reacties

Was laatst in een Tesla showroom en daar zag ik dat ze ook geen CD meer hebben. Wel digitale radio en een soort Spotify er standaard op. CD’s zijn ook gewoon zwaar passe, maar snap wel dat er nog wat mensen zijn die het handig vinden in de auto.
Ik heb zo’n bandje, met een touwtje eraan, doe ik in mijn telefoon… Maar goed, mijn auto met cassettedeck is ook bijna 30jr oud..
Ik heb nog ceedeetjes in mijn auto, een heleboel zelfs (het dashboardkastje is inmiddels te klein)… En ik ben niet eens een babyboomer…

Ben ik nu een hipster, of ben ik gewoon hopeloos ouderwets?
@Rob: ouderwets :) Ik deed het heel lang met USB-sticks maar Bluetooth werkt inmiddels feilloos bij de meeste auto’s dat ik dat ook maar skip. Lekker mijn Soundcloud aan en boinken.
@stfu: ik gebruik toch de iPod kabel , die wint het duidelijk tov de bleuthooth module.
@stfu:
Ach, in theorie kan ik al mijn muziek die ik heb wel in mijn auto krijgen, zonder al te veel moeite. Hoeft alleen niet perse. Wat moet ik met ruim 60 dagen aan muziek (volgens de iTunes) in mijn auto?

Vind het wel prima met die CD’s die ik heb, en als daar niks tussen zit gaat de radio wel aan ;-)
Ik luister meestal via bluetooth, maar ‘ouderwetse’ cd’s koop ik nog wel eens. Soms is het gewoon leuker om een fysiek album te hebben.
@kapiteinaudi: Oei, ik zie dat ik me met mijn naam enigszins schuldig heb gemaakt aan plagiaat.
@kapitein: Haha, no worries ;)
Ben 20 en heb gewoon nog cd’s van mijn favoriete band in de auto liggen spotify zou ik nooit van mijn leven nemen artiesten verdienen er niks aan en kost je ook nog €10 per maand dan koop ik liever elke maand een cd wat ik leuk vind
@dirkiii: Ik zou het eens even goed onderzoeken als ik jou was, de waarheid ligt iets subtieler dan je nu voorstelt. Platenmaatschappijen willen graag dat je CD’s blijft kopen, dat levert ze gewoon veel meer op, maar dat betekend niet meteen dat artiesten meer verdienen met CD-verkoop.

On topic: Ik blijf dat toch een beetje een vreemd verhaal vinden. Ik geloof best dat oudere mensen nieuwe auto’s kopen en jongere mensen 2e handsjes. Maar hoe zit het dan met al die lease wagens? Dat is toch een groep, relatief, jongere autorijders die wellicht geen behoefte hebben aan ouderwetse CD-spelers? Ik heb al jaren geen CD-speler meer in mijn auto, bevalt me erg goed. On topic naar andere reacties hier die graag CD in de auto blijven spelen: Graag even leeftijd vermelden want ik geloof niet dat u -40 bent.
via Android app
@pomoek: ik heb daarom beetje moeite gehad met affabriek navigatiesystemen. Koop je een gebruikte Audi A6 van bv 2008 heb je zo’n zwart wit mini scherm waar je dus echt niks meer aan hebt.
@stfu: nou ik heb een rs4 gehad uit 2007 daar was alles al in kleur , zwart rood heb ik wel eens gezien op kale instappers .
@dirkiii: of met het juiste abonnement bij KPN gewoon gratis die spotify
@dirkiii: Klopt als een bus, nu de interpunctie nog ;)
M’n vader blijft ook nog steevast de cd-speler gebruiken. Want dat gedownload is ook allemaal veel te moeilijk. En zo als hij zijn er nog een hoop digibeten. Dus is het ook niet raar dat het nog even volhoudt, als er een platenspeler-optie zou zijn, zou die ook met veel liefde worden ontvangen door die generatie. Verder hou ik wel van hem hoor.
Ik heb toch liever een CD, geluidskwaliteit is veel beter dan de gemiddelde MP3 met 320 Kb/s. Of het moet een FLAC geluidsbestand zijn, deze heeft dezelfde kwaliteit als een CD met +1000 Kb/s. Ik blijf oldskool met CD en een SD kaartje met FLAC muziekbestanden.
@maxidyne: Voor in de woonkamer ben ik ’t helemaal met je eens. Maar gezien de bijgeluiden in de auto zullen er maar verdomd weinig mensen zijn die het verschil horen tussen een MP3’tje en een FLAC-bestand of CD. Tenzij je de boel zo hard zet dat het onverantwoord wordt om auto te rijden.
@potver7: Ja, in je Kia of weet ik wat voor leaseslet heb je gelijk. Maar heb je wat meer te besteden en kun je je een Lexus met een Mark Levinson systeem, een BMW 5,6 of 7 serie met B&O, of een Mercedes cq. Porsche met een Burmester installatie veroorloven, dan wil je niet eens naar een iets via USB/Phone luisteren; dan blijkt hoe dramatisch slecht de muziek kwaliteit eigenlijk is.
@406_v6: Dat is ook niet helemaal waar, de auto is wel zo ongeveer de slechtste akoustische plek om muziek te luisteren.
@maurits123: Dat klopt, maar de genoemde fabrikanten slagen er in om toch een buitengewone geluidskwaliteit in de auto te produceren; ga voor de gein eens een keer op een grijze zaterdag bij een Mercedes dealer luisteren in een S-klasse met een Burmester systeem, you’ll be surprised.
@406_v6:

alleen al die namen van die zogenaamde high-end meuk ..

bijna lachwekkend .. kan zo in een Jiskefet act ..
@lincoln: leg uit?!
@lincoln: Het blijft een kwestie van doorlussen..
@406_v6: Helemaal gelijk. De CD heeft een hoorbaar betere kwaliteit dan een MP3 bestandje….de reden dat ik ze draai op mijn Mark Levinson. Overigens betaat er voor in de huiskamer wel iets wat beter is: een speciale server die rechtstreeks op je speakers speelt met ingebouwde versterker. Duur en nog niet voor auto’s?? Overigens kun je daar je cd’s gewoon op kopieren!
@ttr6: Dat kan bij Lexus ook op de Mark Levinson: De LS heeft een HD waarop je je CD’s kunt “rippen”; bovendien heb je dan ook een Blu-rayspeler ter beschikking.
@maxidyne: Want in een auto hoor het het verschil wil je zeggen? Ik hoor het verschil al niet met high end gear dat ik hier heb liggen…
Ik hoop gewoon een cd speler te behouden, veel muziek is online gewoon niet terug te vinden en ik wil toch wel mijn muziek collectie behouden.
@mclarenf1lm: Dat er geen CD-speler in je auto is wil toch niet zeggen dat je het meteen online moet gaan halen? Auto-geluidsinstallaties zonder CD-speler hebben een hoop andere manieren om muziek te spelen, zoals bluetooth-audio, een USB poort, en/of Apple-stekkertje.
Je kunt je CD’s ook gewwon rippen (MP3, Flac, Ogg-Vorbis… etc), op je telefoon of USB-stickje zetten en klaar is Clara.
@potver7: Je vergeet voor het gemak dat de gemiddelde 45 plusser weinig tot niets doet met streamen, rippen, etc. Die willen gewoon hun bij bol punt com aangeschafte cd’tje luisteren; of ze zetten radio 5 op.
@406_v6: Radio 2
@mclarenf1lm: Sinds het faillissement van de lokale muziek winkel bestel ik al mijn CD’s online ;) inderdaad is de keuze aan materiaal op CD groter dan in iTunes maar het loont om in beide te kijken, in iTunes is iets nooit uitverkocht.
@mashell: Ik heb voornamelijk nog een collectie van oudere rock muziek die sowieso in nederland al lastig is te vinden, Itunes vind ik jammer genoeg niet echt fijn te werken. Als het online moet gebruik ik het liefste Soundcloud voor mijn moderne muziek, dan ben je ook verzekerd van goede kwaliteit.
Cd speler is prima maar wel een aansluiting voor ipod of iphone erbij. Af en toe een cdtje is niet verkeerd.
Spotify kan me gestolen worden. Dan zou ik nog eerder muziek op een CD branden… Gewoon de smartphone aan de radio koppelen als Giel Beelen ‘on air’ is. (Of even omschakelen naar een andere zender uiteraard).
Lexus zal wel de laatste zijn die nog cd-spelers in auto’s stopt. De in 2010 uit productie gegane SC430 had namelijk nog een cassette-speler. De laatste…
Ik vind CD’s in de auto altijd wel zo prettig: ben geen fan streamen vanwege de lage kwaliteit (en de soms mindere verbinding).

Toch nog even wachten op de eerste auto met 10tb harde schijf die je ook zo aan de computer kan hangen om extra muziek op zetten.
@gtwillem: Autoblog Top Tip 1: neem een carkit met USB-aansluiting, knoop daar een USB-stickie in en je kunt zoveel muziek erop zetten als je stickie groot is.
Autoblog Top Tip 2: superhoge kwaliteit is in de auto niet echt nodig omdat de akoestiek toch niet geweldig is en je zoveel bijgeluiden hebt dat de finesses toch wel verloren gaan.
@potver7:

AutoBlog Top Tip faal 1: USB stick kan niet voldoende muziek op. Ben groot muziekliefhebber met een navenante collectie. Werk nu met eem iPod 160gb, maar is nog steeds niet ideaal.

AutoBlog Top Tip faal 2: In mijn Subaru maakt het de geluidskwaliteit niet zo veel uit. Maar in de 325 hoor ik echt wel verschil tussen de kwaliteiten van de type bestanden (alles op lossless codering).
@gtwillem: Autoblot toptip faal 3: koop een grotere USB stick, ik heb inmiddels 512GB op 1 stick beschikbaar.
@406_v6: Mijn Volvo uit 2012 lust geen sticks groter dan 32GB. Ook is de geluidskwaliteit van dezelfde mp3 via de iPod merkbaar beter dan via de stick. En natuurlijk is de navigatie via de iPod handiger.
@mashell: Hoogste tijd om de Zweed in te ruilen dus…. :-)
@406_v6:
Je hebt ook een iPod Touch. Kun je volgens mij met wat pijn en moeite ook navi op krijgen.
Ooit wel eens zo’n Touch in mijn handen gehad. Grappig ding, tot ik de prijs zag……
@potver7: het is daarom des te belangrijker!!

Advies: uitproberen!
@gtwillem: hoezo wachten. Voor een paar tientjes hang je een externe schijf aan je auto als die een USB aansluiting heeft. Maargoed, dan is het wel behelpen aangezien 2,5 schijven maar tot 2TB gaan.
Ik koop met regelmaat nog nieuwe CD’s en ben juist blij dat de CD-speler voorlopig niet uitsterft.
Ik wil gewoon aux aansluiting!op bijna al mijn cd’s zitten teveel krasjes dus daar komt altijd zo’n rare beat in… Echt apart
Ik heb de radio-cd-mp3 speler in m’n MX5 vervangen voor een originele radio-cassette unit, met een tape van Dean Martin als favoriet…
ik heb bluetooth maar koop en luister nog steeds cd’s , is mooie ding .
Ik heb een auto uit 2013, zit geen cd-speler in… Wel een DVD speler, verstopt in het dashboardkastje voor als ik me sentimenteel voor. Verder gewoon een SD vol muziek en Spotify, of ik stream een podcast of een luisterboek vanaf mijn telefoon.
Ik heb zelf al jaren spotify maar de kwaliteit van cd’s is echt stukken beter
Ik gebruik al jaren geen cd`s meer en in de auto heb ik ze nooit gebruikt. (toen ik in 2010 mijn eerste auto kocht had iedereen er al een aftermarket radio met USB in zitten) Maar ik vind het wel sociaal om deze er voor de oudere kopers in te laten zitten. Het zit tenslotte niet in de weg. Ik kan me nog herinneren dat niet zo lang geleden (jaartje of 5) er nog nieuwe Lexussen met cassette werden verkocht. De reden daarvan heb ik nooit begrepen.
Gewoon een USB aansluiting cd is toch helemaal uit?
Ik snap ook niet waarom ze het nog willen, maar mijn ouders zweren nog bij een hele auto vol met rammelende cd’s. Zij ergeren zich dan weer aan de aux kabel die ik altijd gebruik om muziek te draaien. Die vouwt zich dan weer onhandig om te schakelpook bla bla..
8-track freaking rules ..
Was da een “cd speler”? Is zeker iets nieuws van die hippe generatie van tegenwoordig?

Ik heb nog een radio/cassettespeler met cassettebandjes van de beste band ooit; Foreigner!
Cd in de auto is inderdaad behoorlijk achterhaald. De mensen die hier suggereren dat de cd zoveel beter klinkt dan muziek via Bleutooth en Usb luisteren allemaal in een akoestisch volledig aangepaste auto met hoogwaardige speakers en eindversterkers waarbij de cd-speler over een hi-end dac speelt… In alle andere gevallen is het verschil verwaarloosbaar en alleen hoorbaar voor de geoefende luisteraar (audiofiel).
@potjak: Jij bent ook van de “ipod” generatie? Dan heb je nl. volkomen gelijk:

http://mail.portablegear.nl/nieuws/6353/Doofheid_door_mp3-spelers_kost_miljarden.htm

Het maakt dan nl. geen bal uit wat voor installatie je hebt, je mag blij zijn als je de nummers van elkaar kunt onderscheiden.
@406_v6: haha, nee ik ben van de generatie die het analoge geluid prefereert. Thuis gebruik ik een goede cd-speler op een voor- en eindversterker en hi-res audio speelt via de mini-mac via een hoogwaardige dac. Ook heb ik nog een goede platenspeler staan. In de auto vind ik het een heel ander verhaal. Dan ben ik vooral bezig met van a naar b komen en zeker het geluid moet goed zijn. Maar als je een cd-speler in je auto wilt hebben die niet via een gecomprimeerde buffer speelt (het vervolgens dus gewoon naar mp3 niveau downsampled) dan ben je veel geld kwijt en staat niet in relatie tot hetgeen je bij de autodealer kunt krijgen. We hebben het hier over standaard cd-spelers die nog steeds in standaard auto’s worden geleverd en daar hoor je vrijwel geen verschil. We hebben het hier niet over bijvoorbeeld een Pagani waarin je een set van Sonus Faber tot je beschikking hebt maar doorsnee auto’s met doorsnee audio…
@potjak: Ha, kijk een audio liefhebber, leuk. Overigens kun je tegenwoordig in een 5-serie of E-klasse ook al een behoorlijke geluidsinstallatie af-fabriek krijgen, Jaguar had een geweldige B&W installatie in de XF (voor de facelift), op zich zijn dat geen extreme auto’s.
@406_v6: Dat is inderdaad zo, en ook op deze systemen is het verschil tussen een usb en cd niet wereldschokkend. Vaak is er vooral geld gestoken en de akoestiek van de auto in combinatie met de spreakers en de eindversterkers. De head-unit is vaak redelijk standaard. De Mark Levinson in de Lexus is eigenlijk ook niet meer dan een rebadge van Harman/Kardon / JBL. Maar goed alles beter dan de belabberde Blaupunkt radiootjes van welweer :)
@potjak: ja klopt. Maar wat is je punt nu?
Klootjesvolk maar naar kutgeluid laten luisteren?
@bigfun: mijn punt is dat het verschil in weergave tussen de verschillen mediaformaten op een doorsnee autoradio verwaarloosbaar is. Uitzonderingen daargelaten. Waarom jij de term klootjesvolk erbij betrekt is mij compleet een raadsel…
BMW heeft ook tot aan het eind van de eerste generatie x5 volgehouden met een cassette speler( achter het navi scherm) ik gebruik het af en toe, gewoon omdat het kan!
heb ooit eens een Volvo gehad met een “quadraphonic sound system” ..

ja ja .. u hoort het goed .. 4 hele speakers in 1 auto ..
@lincoln: Wees blij, mijn Samara heeft er twee, in de hoedenplank. Met het gevolg dat het lijkt alsof de radiopresentator op je achterbank zit en dat als je echt achterbankzitters hebt, zij helemaal gek worden van de herrie en jij niks hoort.
@dizono:

dus toch ..
had je al eerder willen vragen of dat een Samara was op je fotootje ..

opschepper ..
@lincoln:
Wel, ik heb er ook liefst vier.
Echter doen alleen de voorste twee het. Geen idee waar het aan ligt, maar vind het wel prima zo.
Mijn V50 heeft een cd speler en geen mogelijkheid om uit te breiden. Basis audio :| maar na wat googlen heb ik er bluetooth ingebouwd. Cd is inmiddels wat ouderwets ook al is het geluid wel goed.
“Aangezien het 2015 is haalt niemand het in zijn hoofd om nog audio-apparatuur met een cd-speler te kopen voor thuis.”

Oh, nou dan heet ik kennelijk niemand, want ik heb vorig jaar toch echt nog een nieuwe cd-speler gekocht. Die dient weliswaar ook als DAC voor m’n computer, maar toch. Cd’s draai ik thuis nog wel. In de auto gebruik ik liever de USB-ingang. Veel praktischer voor onderweg. Hoef je ook niet al je cd’s mee te slepen. Bovendien kun je veel makkelijker wisselen onder het rijden…
Ik luister naar de radio….
BMW (zie foto bovenaan het bericht) brengt de navigatie-updates ook nog steeds uit op CD-ROMS. Dus een BMW moet wel een CD-speler hebben, als was het maar voor de navigatie.
Niks mis met Dean Martin. Luister ik vaak in de auto. klinkt lekker vanaf SD kaart op m’n B
Mag dan 28 jaar zijn maar heb helemaal niks met die nieuwe rommel. het is dat ik een slimme telefoon moet hebben. Gewoon radio of cd. in de garage staat nog gewoon radio met dubbele cassette. rec. en play tegelijk in drukken en opnemen:) geen ipod of usb voor mij.
Die systemen zullen na verloop van tijd wel zo gemaakt worden dat in het ergste geval men een CD-wisselaar kan aansluiten.
Ik zal later altijd zoeken naar een auto met een CD-speler. De kwaliteit is veel beter dan MP3 en het is voor mij gewoon te nostalgisch.
Nou, ik vind een cd speler in de auto wel handig. Aftermarket met een goeie installatie. Als ik een oude cd´tje vind en er staan goede nummers op, dan is het pump up the volume…
Och och och jongens toch.
Jullie weten toch wel dat he de geluidskwaliteit van een cd niet kan vergelijken met een sticky met mp3 of blauwe tand spotifyen vanaf je smartphone!

Zijn jullie oortjes al echt zo stuk?

CD zal nooit helemaal verdwijnen
Ben ik de enige die de cd speler gebruikt voor de Navigatie dvd?
Ik gebruik de CD/DVD speler in mijn auto enkel om DVD-A af te spelen met 5.1 DTS. Normale CD’s gebruik ik niet meer…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).