De toekomst van Gorilla Glass in auto’s

Auteur: , 14 Reacties

En waarom dit sterke glas mooie dingen belooft voor de toekomst van jouw auto.

Corning

Wellicht heb je nog nooit gehoord van Corning Incorporated, maar in dat geval is daar nu verandering in gekomen. Het bedrijf is een gigant op het gebied van glas en onder andere bekend van hun gepatenteerde Gorilla Glass. Deze sterke dierglassoort bereikte naam en faam doordat Apple de iPhone ermee uitrustte. Het glas is lekker helder en zo sterk als een gorilla, waarbij ik me dan wel meteen afvraag of een gorilla ook barst als je ‘m net die ene keer teveel laat vallen.

Hoewel meerderen met mij ondervonden zullen hebben dat Gorilla Glass ook niet onverwoestbaar is, zijn ze er bij Corning inmiddels in geslaagd om ook een voetje tussen de deur te krijgen in de autowereld. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Ford GT, waarbij onder andere de voorruit van Corning afkomstig is. De gedachtegang is logisch: Gorilla Glass is sterk maar ook lichter dan conventioneel glas dat in auto’s gebruikt wordt. Precies wat je wil om harder te gaan en minder te verbruiken.

Ford is dan ook niet de enige partij in de autowereld die overtuigd is van de kwaliteiten van het sterke glas. BMW gebruikt het ook voor de achterruit van de i8 en het zat ook al in de Rinspeed Etos en het dashboard van de Renault TreZor concept. Maar Corning wil meer en voorziet ook andere applicaties van hun creatie.

Op de CES laten ze namelijk bovenstaande concept zien. Deze staat niet voor niks op de beurs voor nieuwe blenders tech-goodies, want een speerpunt van de glasblazer is dat hun glas uitermate geschikt is om ‘augmented reality’ in auto’s te brengen. Eigenlijk een logisch verlengstuk van wat ze doen met smartphones. Vanwege de helderheid van het glas kan je er beter informatie op projecteren zonder nare reflecties en dergelijke.

Tevens heeft Corning een laagje tussen het glas geïntegreerd waardoor je kan variëren tussen de doorzichtige stand en pikzwart. Dit trucje hebben we al eens eerder gezien op auto’s, zoals de Mercedes SL en de Ferrari 575 Superamerica. Het is wel zo fijn als je het zonnetje even niet op je bol wil hebben of je wil afschermen van alle Paparazzi die je continu op de gevoelige plaat willen vastleggen.

gg14 reacties

Een bijzonder staaltje glas.
Slimme switch van het bedrijf.
De marges in telefoonland staan onder druk.
In autoland valt nog wel vanouds goed geld te verdienen.
@fiestacruizer: Corning is vooral bekend om zijn laboratoriumapparatuur. Heb er zelf veertig jaar geleden een set vuurvaste glazen schaaltjes van gekocht toen die nog gewoon in huishoudwinkels te koop waren. Onverwoestbaar.
Fascinerende technologie, dat glas. Blijf me erover verbazen hoeveel er mogelijk is met glas qua ontwikkeling. Vooral het panoramadak uit de genoemde SL(K), prachtige stukje innovatie
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Dat getint/niet getint glas had KITT begin jaren ’80 al. Of bestond die gepanserde hypercar toen niet echt?
Ik had eigenlijk wel verwacht dat auto’s nu al zo’n beetje met LCD achterlichten zouden rijden, veel lichter en dunner en daardoor makkelijker toe te passen dan de huidige glazen exemplaren.
https://www.youtube.com/watch?v=UlrDkHoH1_I
http://jalopnik.com/5954747/turn-old-unwanted-netbooks-into-amazing-animated-taillights
@pomoek: glazen achterlichten?
“Het werd ook gebruikt voor de i8 en Rinspeed Etos”

Je verwacht het niet, de Rinspeed Etos is namelijk een BMW i8…
Glasheldere uitleg!
Mooie uitvinding zo!
Zou het verschil met huidige voorruiten wel willen zien. Wat betreft dikte en hoe sterk het is
Heb liever dat ze eerst het gorilla glas on breekbaar maken..
Dat doorzichtig / pikzwart, is dat de ruit nog doorzichtig van langs de binnenkant als je ze zwart maakt?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).