Deze kunstgrepen rekken Max Verstappens motorleven

Auteur: , 31 Reacties

De tijd dat je in elke training een nieuwe motor in je F1-bolide hing ligt al erg ver achter ons, anno 2015 moeten teams de tering naar de nering zetten, zeker ook bij Toro Rosso.

Max in Barcelona

Gisteren werd bekend dat het nog geen gedane zaak is of er dit seizoen een vijfde motor gebruikt mag worden, en bij Max Verstappen ging vandaag zijn vierde en laatste blok in de STR. Onze jeugdige landgenoot rekent zoals de zaken er nu voorstaan al met straffen later in het seizoen.

Oude motor

Ondertussen wordt er alles gedaan om de schade beperkt te houden. Zo maakt Max tijdens de vrijdagtrainingen gebruik van een oude motor met enkele revisies, dat mag. Daarnaast is het mogelijk dat er wanneer het niet per sé hoeft iets behoudender wordt gereden, bijvoorbeeld door de schakelmomenten aan te passen.

Geknepen?

Sommige media trekken ondertussen hun conclusies dat de Renault-motor geknepen wordt, en ‘bewijzen’ dit door de gemeten topsnelheid (van 311 km/u) naast die van de concurrentie (hoogst gemeten: 335 km/u) te leggen. Dit is mij een brug (of twee) te ver, de Renault-motor blonk nooit uit op top end, en áls er al sprake is van een zelfs voor STR lage top, dan kan dit heel goed komen door een afstelling met meer downforce, waardoor je in de bochten meer terugwint.

Max Verstappen tijdens de vrije training

Verstappen reed zojuist in de derde en laatste vrije training de achtste tijd, op slechts 1,111 seconden van #1 Nico Rosberg. Zijn teamgenoot Sainz werd 10e. Een hoopgevende generale.

Kritiek van Villeneuve

Ondertussen herhaalt Jacques Villeneuve, de eendagsvlieg-ex-coureur die om de een of andere reden nog steeds een podium vindt voor zijn altijd schreeuwerige uitspraken, zijn eerdere kritiek op Max, die volgens de Canadees in het kort nog niet rijp is voor de F1 en hier nog niets te zoeken heeft.

Je hoort hard te werken voordat je iets krijgt. Het komt je gewoon niet altijd aanwaaien“, aldus de zoon van racelegende Gilles Villeneuve, wiens afkomst vast op geen enkele wijze als springplank werkte…Max laat het ondertussen koud, en terecht. Beter geven we zo’n has-been die veel langer in de F1 bleef dan hij verdiende niet teveel aandacht.31 reacties

We weten dus eigenlijk vrij weinig. Ik houd mijn hart vast voor de komende race.
@marc94:
Nee hoor, het loopt zoals het loopt, daar gaat mijn hart vasthouden niets aan veranderen.
Voor Max is dit een leerjaar, een ding leert hij dit jaar op zeker en dat is de meest belangrijke les in het leven van een coureur.
Hoe ga ik om met tegenslagen….
@jrk68: Precies! Over een poosje heeft hij meer ervaring, en dan misschien wel geluk met het materieel. Wie weet wat hij dan wel niet doet!
Ben benieuwd, als het blok heel blijft en genoeg power levert kan Max mooi in de punten rijden. Helaas is de race natuurlijk nergens (gratis) live te zien…. BBC highlights zijn wel goed, maar dan heeft de NOS al verklapt op welke plek Max is geëindigd.
@trustmeiamanengineer: Jawel! Sport1 heeft onlangs hun tennis omgedoopt tot Sport1 Racing en om dat te vieren kunnen alle Ziggo (en waarschijnlijk dus ook UPC) klanten F1 gratis kijken op kanaal 999.
@Edge:
Klopt, Kabel Veendam abonnees ook :)
@Edge: Ik kan bevestigen dat ook (voormalig) UPC-klanten gratis kunnen kijken. Ziggo en UPC zijn op dit moment al één bedrijf met één zenderaanbod
@deladude: en voor andere mensen is er altijd nog het Duitse en Engelse aanbod
@debunker:
BBC is helaas niet live dit weekend.
@trustmeiamanengineer: ik kijk alles gratis op de Duitse RTL…
@trustmeiamanengineer: de duitse rtl zendt alles live uit.
Vader Jos is een hele goede mentor voor zijn zoon.Al die gesjeesde wannabees proberen zonder hard werken over de rug van anderen in de schijnwerpens te komen.Niets van aantrekken.
Eendagsvlieg vind ik iets te weinig krediet voor Villeneuve. Hij is kampioen geworden in de Indycar series, heeft de Indy 500 gewonnen, werd in zijn debuutjaar in de F1 tweede in het kampioenschap en is in 1997 wereldkampioen F1 geworden. En na zijn (te lange) verblijf in F1 is hij ook nog tweede geworden op Le Mans met een LMP1 wagen. Dat hij een arrogante kwal is zul je me zeker niet zien ontkennen, maar Jacques Villeneuve verdient wel iets meer krediet dan het label eendagsvlieg.
@Edge: Wellicht een tikkie gechargeerd, maar in de F1 heeft hij 1 topjaar gehad, en dat was alleen door de kneitergoede Williams.

De auto bepaalt voor het grootste deel de prestaties van de coureur, zet iemand anders dan Rosberg in de Mercedes, en die persoon blaast ook goed mee in de top, daar ben ik van overtuigd.
Villeneuve is dan misschien niet zo lief tegen Max, maar een wereldkampioen (ook al is het eenmalig) een eendagsvlieg noemen gaat wel wat ver…
@carmasterr:
Vergeet niet dat de Williams in die jaren zo dominant was dat zelfs talentlozen als Damon Nul, Thierry Boutsen en Ricardo Patrese er race mee wonnen.
In die tijd werd er gekscherend gezegd dat zelfs je oma daar kampioen mee kon worden.
De lage topsnelheid zal inderdaad wel te maken hebben om in de bochten sneller te kunnen. De motor levert niets extra tov de concurrentie (zoals de oude Supertec in de Arrows van Jos dat weer wel had). En je belast de motor fractioneel minder. Helder.

Wat betreft Villeneuve: altijd een raar geval geweest. Ja, hij werd kampioen in 1997, maar dat kwam voornamelijk omdat die Williams bijna uit zich zelf zo snel was (ontwerpje van Adrian Newey volgens mij). Altijd goed voor grote uitspraken, die Villeneuve. Tijdens de F1 was dat wel leuk tussen die politiek correcte lui (Irvine niet meegerekend). Maar na ’97 heeft Villeneuve in de F1 niet zoveel klaar gespeeld. In 2004 zonder team gezeten. In 2005 bij Sauber aanklooien. In 2006 werd hij na zijn crash tijdens de Duitse GP ingeruild voor Kubica.

Maar het is wel een coureur die flink wat prijzen heeft gewonnen: 2e op Le Mans met Peugeot, Indy 500 gewonnen, kampioen Champcar.
Villeneuve, nooit echt begrepen hoe die ooit wereldkampioen is geworden. In 1997 keek ik al F1 (zij het weinig inzicht vanwege m’n jeugd) maar wat ik er later van gezien heb is op z’n minst pover te noemen. Kan natuurlijk zijn dat z’n spirit ergens na 1997 gebroken is, dat durf ik me niet over uit te spreken.
@Hupke: Denk dat vooral z’n ego hem parten heeft gespeeld. Na Williams zou hij wel even samen met Craig Pollock een F1 team uit de grond stampen en kampioen maken. Helaas voor hem is het hele BAR avontuur voor hem een totale fiasco geworden…

Dat hij talent heeft/had valt niet te ontkennen. Hij heeft immers Schumacher in z’n prime verslagen.
Jacques Villeneuve een eendagsvlieg??? pardon!!
De beste man was in 1997 F1 wereldkampioen, dus recht van spreken heeft hij zeker.
“Je hoort hard te werken voordat je iets krijgt. Het komt je gewoon niet altijd aanwaaien“

Als je al sinds je kleutertijd dag in dag uit bezig hebt gehouden met racen dan lijkt het me niet dat je kunt stellen dat het ‘m is komen aanwaaien. Dat hij daarbovenop over een natuurlijk talent beschikt dat hem vervolgens in de schijnwerpers heeft geworpen daar kan Max niks aandoen. Laat onverlet dat het hem niet is komen aanwaaien.
Precies bullsh*t natuurlijk. Alsof Max 17 jaar met een zak chips achter zn playstation heeft gezeten en dat plots torro rosso voor de deur stond?
@clarkson: Precies. Nogal onzin wat Villeneuve stelt. Begin een beetje het idee te krijgen dat er afgunst bij Villeneuve zit.
@clarkson: Zou wel ideaal zijn, maak ik misschien ook nog kans een paar rondjes te rijden in de F1.
Max start van P6, ik geloof dat er iemand flink wat kisten bier in kan gaan slaan…B-)
Knap ook weer van Carlos die van P5 weg mag.
Of zoals Heiko Wasser het zo mooi zei, die kindergarten von Franz Tost steht auf reie drei…:-P
Villeneuve een eendagsvlieg? Lol. Ik was er een fan van als kind, wat ie droeg een bril, net als mij. Ook de underdog in de tijd dat iedereen gek was van Schumacher. Mijn andere held was McRae, had vreemde tanden. Net als ik. Na zijn dood heeft de rally me niet meer kunnen boeien. Wat een talent. Jullie mogen eigenlijk ook eens vermelden dat Max een Nederbelg is. Meer nog, hij is in Belgisch Limburg geboren.
@luxaeterna: zijn moeder is trouwens een kartkampioene.
@luxaeterna:
Lol, ik was als kind ook fan van Villeneuve, zijn gisteren 33 jaar geleden overleden vader Gilles…
Dat was pas echt een mega talent.
Colin ook trouwens, maar die was van mijn leeftijd, die heb ik ooit in Catalunya gesproken.
Zijn er nog mensen die via autoblog plots doorgestuurd worden naar een of andere vreemde site?
@luxaeterna: dat heb ik gehad toen ik via Autoblog Top Gear wilde terugkijken…
Die Villeneuve moet echt z’n bakkes houden

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).