Deze zeldzame sedan is beter dan een BMW 1 Serie

Auteur: , 33 Reacties

En je hoeft niet eens de hoofdprijs te betalen.

Vorige week werd ondergetekende helemaal blij. Ik zat op een terras even mijn teint bij te werken van spierwit naar gebroken wit. Het terras van het etablissement is gelokaliseerd naast een weg. Normaal gesproken kijk je dan uit op Volkswagen Polo Bluemotoions, Outlanders PHEV’s en allerlei Tesla’s. Ogenschijnlijk milieuvriendelijke horizonvervuiling.

Gelukkig paradeerde er ook een ander auto: een heuse Kia Opirus! Kijk, dat zijn nog eens de leukere auto’s om tegen te komen. Enorm grote, zeldzame, luxe sedans zonder premium pretenties zijn altijd leuk. In dezelfde categorie, maar dan aanzienlijk ouder, is deze Hyundai Stellar. Mocht je de Hyundai Stellar niet kennen, dan kunnen we dat begrijpen. Dit Zuid-Koreaanse blok graniet werd in productie genomen in 1983. Het was de opvolger van de Hyundai Cortina, wat niets meer was dan een Ford Taunus waar Hyundai niet eens de moeite voor nam om hun eigen badge op te plakken. Er stond gewoon ‘Ford’ in de grille. Dat was overigens vrij gangbaar in Zuid-Korea. De grootste Kia was namelijk gewoon een Peugeot 604 met een Peugeot-logo in de neus. Je hebt er niets aan, maar nu weet je het.

Hyundai Stellar

De Hyundai Stellar is bijzonderder dan je denkt. Zo is het typisch jaren ’80 ontwerp elegant en tijdloos. Niemand minder dan grootmeester Giorgette Giugiaro was verantwoordelijk voor het zakelijke, ingetogen lijnenspel van de meer dan 4,55 meter lange sedan. Uniek voor de Stellar was de achterwielaandrijving, waardoor AB-scribent @jaapiyo zich direct thuisvoelt en de auto per definitie beter vindt dan de nieuwe BMW 1 Serie.

Hyundai Stellar

De Stellar begint inmiddels een zeer zeldzame auto te worden. Gelukkig staat er eentje te koop in Nederland. De vraagprijs is 2.495 euro, wat erg veel lijkt te zijn voor een dergelijke auto. Echter, dit exemplaar is voorzien van de 4G63 viercilinder (jazeker, zelfde blok als de Lancer Evolution heeft), automaat en elektrisch bedienbare spiegels. Kortom, alles wat de liefhebber nodig heeft. Kopen? De advertentie kun je hier bekijken.

Met dank aan RRRobert voor de tip!33 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Al kreeg ik hem voor niks, dan zou ik nog twijfelen. Sorry, maar wat een gedrocht.
Een hele mooie auto, voor iemand anders……
Zo is het typisch jaren ’80 ontwerp elegant en tijdloos.
@nvn1993: De jaren ’80 zijn nu eenmaal tijdloos, heb ik mij door @jaapiyo laten vertellen.
@nvn1993: Op zich een leuk gevonden sarcastische opmerking naar de blokkendoosbouw van auto’s uit die tijd.
Die 4G63 (architectuur, niet daadwerkelijk door Mitsu gemaakt) zat in alle tweeliter benzines van Hyundai rond de eeuwwisseling.
@jochempie: Klopt. Het blok komt voor in de meest uiteenlopende personenauto’s en bedrijfswagens. Maar het klinkt in elk geval goed: ik heb een zeldzame achterwielaandrijver met een 4G63 onder de kap ;-)
@willeme: Als ik nou tijd had zou ik het wel een mooie uitnodiging vinden. Deze 4G63 eruit, één erin met 300+ pk, onderstel zo goed mogelijk aanpassen en carrosserie een beetje verstevigen, vooral niet overspuiten en op stalen velgen houden.. prachtsleeper :-)
@Willeme: Als ik mij goed kan herinneren had deze Stellar toentertijd het onderstel van de Ford Taunus (vandaar de achterwielaandrijving).
Fantastisch, die gigantische pook
@r525: Rechtstreeks gekopieerd van een Boeing 747 ;-)
Het is niet zo maar een dertien in een dozijn Stellar, het is een Stellar Olympic. Speciaal uitgegeven ivm de zomerspelen in 1988. Een unieke kans voor de liefhebber.
Heerlijk zo’n jaren ’80 blok van een auto.
Heb zelf een Nissan Bluebird (U11) uit die tijd gehad.
Die was ook met een liniaal ontworpen en reed erg lekker.
Beetje Volvo 740-vibes
Hij staat er al meer dan een jaar weet ik. Volgens de RDW al ruim tweeëneenhalf jaar.
Ik zou op de achterklep nog wat extra go-faster-stickers plakken. Iets met ‘Turbo’ ofzo.

Er is nog nét een plekje voor ;)
Is het gek dat ik bij het zien van de 1e foto deze Zuid Koreaan verwarde met een van de meest wulpse Zweedse schonen ooit gemaakt? https://en.wikipedia.org/wiki/File:Volvo_780_Bertone_rear_side.jpg

Zelfs de wielen lijken op ouderwetse Volvo GT-ers…
Maarrrrrr ….

Is dat dezelfde Hyundai die ons nu de Ioniq en Kona brengt?
Jaja. Toen ik in de jaren 80 een klein, niet vaak te bang etterbakje was, kochten onze buren zo’n ding. Brand spanking new, in een soort diarreebruin metallic. Heb er vaak verbaasd omheen gelopen, met in mijn hoofd de vraag: waarom?
Saai en lelijk, als je het mij vraagt, niks elegants aan. Trouwens de goedkoopste manier om aan Mitsubishi blokken te komen is een oude Kia slopen.

En toch lijkt het me ook wel weer leuk om zo’n auto erbij te hebben. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Helaas zijn de middelen beperkt, niet zozeer aanschaf maar wel de belastingen en verzekering zijn het mij gewoon niet waard. Dan is er altijd wel weer wat leukers te vinden. En ik ben daarin niet de enige zo te zien.
@lekbak: juist supergoedkoop! Ik heb m’n ’80s Colt nu in de kwarttariefregeling voor €80 per jaar. Oltimerverzekering €5 per maand. Alleen nog parkeervergunning die hier nodig is €90 voor een jaar. Afgelopen jaar voor iets meer dan €100 aan onderhoud gehad en ’t wagentje rijdt gewoon 1:14, wat ik prima vind. Ziet er ook beter uit dan deze Hyundai. En binnenkort te koop ;), mocht je een ’80s blokkendoos leuk vinden. Ik heb er in ieder geval van genoten, maar helaas moet ‘ie straks weg :(
@thijsj: als eerste auto gaat dit veel te duur worden, want geen kwarttarief en veel te gevoelig voor wat ik ermee moet doen. Als auto erbij is 600 euro per jaar me gewoon teveel voor dit soort spul. En dat is toch echt het minimale wat een auto kost. Ik heb er al een aantal, en als ik moet kiezen dan komt dit er dus niet. Het eeuwige probleem van dit soort auto’s. Leuk, maar voor hetzelfde geld of ietsje meer heb je iets veel leukers.
@lekbak: zeker begrijpelijk als je al meer hebt staan inderdaad! Heb ‘m afgelopen jaar als student als enige auto gehad en dat was zeer goed te doen. Maar komend jaar kan dat voor mij niet meer en ik mag maar 1 parkeervergunning krijgen hier. Maar qua vaste lasten ben ik dus in een heel jaar zo’n €300 kwijt. Beetje onderhoud en 10k km aan brandstof. Het is mij absoluut heel erg meegevallen en ik denk dat je niet goedkoper kunt rijden. Maar dan moet je ‘m in de winter inderdaad niet per se nodig hebben.
Mijn vader kocht destijds een nieuwe , ook een 2 ltr en in grijs anthraciet. Ik kocht zijn oude Laurel 240L C231 over. Destijds was Hyundai nog aan het opbouwen en nog vrij onbekend. Je zag ze, en zeker deze 2ltrs, dan ook erg weinig. Mijn vader wilde gewoon een ongecompliceerde, ruime 4 deurs auto voor relatief weinig geld. Daar voldeed hij ook helemaal aan. Als autoliefhebber deed het me echter wel pijn. Life is too short to drive boring cars..
’80 ontwerp elegant en tijdloos zo tekent mijn zoontje van 4 ook auto’s wat een spuuglelijk stukje jaren 80 humor op 4 wielen.
Ik ben verkocht. Ik zie zo al meedoen aan de trackday’s met deze Stellar, de koreaanse Quatroporte.
Bijzonder dat dit bewaard is gebleven. Wel erg leuk moet ik zeggen. Zeldzamer en unieker dan een Ferrari of iets dergelijks.
@maxidyne: maar is het ook leuker?
Geen idee, nog nooit gereden in een Hyundai of een Ferrari. 😉
Dit is oude auto van mijn vader deze Stellar. Reed best comfortabel. Het was wel een zuipschuit: 1 op 6. Gekocht bij een handelaar, waar deze al heel lang te koop stond. Één jaar in gereden toen weer ingeruild bij hetzelfde bedrijf , waar hij de auto inruilde voor meer dan waarvoor hij de auto verkocht had!
( Het was een nieuwe verkoper !) Wat waren ze er blij mee bij het autobedrijf…
Deze auto staat al járen te koop en zal niet meer in al te beste staat verkeren. Het is 1 van de 2 laatste Stellars in Nederland, de andere heb ik :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).