Dit is de sportiefste 3 Serie tot nu toe

Auteur: , 20 Reacties

Kan geen M3 tegenop. Toch?

BMW 330i BTCC

Voor wie in de jaren ’90 is opgegroeid met een Playstation of PC zal het spel ongetwijfeld kennen: TOCA. Dat was een racegame gemaakt door Codemasters die ook verantwoordelijk waren voor Colin McRae Rally, dat andere spel dat zorgde voor schoolresultaten die niet geheel conform verwachtingen waren.

TOCA was gebaseerd op het BTCC, het British Touring Car Championship. Het BTCC is lange tijd een van de meest spannende raceklasses geweest. Er deden heel veel fabrieksteams mee en die reden ook nog eens dicht bij elkaar: je wist nooit wie er ging winnen. Tegenwoordig is het BTCC niet meer de spectaculaire (of dure!) klasse die het was, maar voor een beetje vermaak op de zondagavond absoluut de moeite waard.

BMW 330i BTCC '19

Onlangs heeft BMW de nieuwste deelnemer voor het nieuwe seizoen laten zien. Normaal gesproken geen groot nieuws, maar het is nu de eerste raceauto op basis van de compleet nieuwe BMW 3 Serie waar @Wouter al eerder erg enthousiast over was. Wat deze auto helemaal leuk maakt is dat de 330i BTCC racer relatief dicht bij een reguliere 330i staat. De laatste 3 Serie die meedeed aan het BTCC was de E90, sinds 2010 deed BMW mee met de 1 Serie.20 reacties

Ha, TOCA: ik geloof dat ik met name deel 2 veel heb gespeeld.

Mooie tijden
@toyotafortuner: met paint toen de livery aangepast!
@toyotafortuner: toca! Fantastisch. Toca 1 en toca world touring car, die laatste was voor z’n tijd episch groot qua circuits en auto’s.
@toyotafortuner: daar zat ook de Volvo S40 in toch? Toen de opvolger van de legendarische 850 (niet als model, wel als racer). Volgens mij heb ik daar ook heel wat rondjes mee gereden idd, alleen al omdat de buurman ook die auto had.

Dat was sowieso toentertijd de charme van de BTCC, het idee dat je met een ‘normale’ straatauto die iedereen kon kopen een race kon winnen. Het waren simpele tijden, ik wist toen nog niet zoveel van wat er onder die plaatdelen zat :P
BTCC was de shit! Op de basisschool in de middagpauze op Eurosport BTCC kijken met een boterhammetje en een glas melk. Daar denk ik nog wel eens met weemoed aan terug..
Ook in het BTCC, de legendarische Alfa Romeo 155! En de Volvo 855. Mooie herinneringen…
Erg mooi, maar wint het toch niet van die 850 Estate. Wat was dat een gaaf apparaat zeg!
Eh, missen de foto’s?
Toca, dat waren nog eens tijden!
Toca, gaaf spel met Tiff Needell als comentator. Beter dan Jack Plooij.

#ontslajackplooij
@emping: mijn moeder 8s nog beter als Jack Plooij
Renault Laguna, Vauxhall Vectra wat vliegt de tijd!
Die nieuwe 330 ziet er heel fraai uit. Zijn voorganger (gebaseerd op de 1 serie) trouwens ook. De auto lijkt redelijk standaard, maar dat is schijn. Het BTCC wordt tegenwoordig gerund onder De NGTC (Next Generation Touring Cars) regels. Dat betekent dat heel veel componenten van een voorgeschreven leverancier moeten worden gebruikt (versnellingsbak, stuurbekrachtiging, subframes enz). Alles natuurlijk om de kosten te drukken. Met betrekking tot de motoren kan worden gekozen voor een merkloze NGTC motor of een zelf ontwikkelde motor ( die losjes gebaseerd moet zijn op een motor uit de zelfde modelrij). Vermogen is rond de 350 pk. Vergelijkbaar dus met TCR auto’s. Maar daar wordt op een iets andere manier gezorgd voor kostenreductie. In tegenstelling tot TCR bieden de NGTC regels wel de mogelijkheid om met een achterwiel aangedreven auto deel te nemen (zo werd BMW binnengehouden).

Zelf hoop ik dat BMW met het uitkomen van de nieuwe 1 serie een TCR auto gaat ontwikkelen. Maar het is de vraag of men daar trek in heeft. De BoP (Balance of Perfomance) regels die het TCR reglement (en trouwens ook het NGTC reglement) kent maken dat een merk als BMW zich minder kan onderscheiden.

De gouden tijden van de toerwagens waren voor mij trouwens de jaren 80 (met de Rover Vitesse, M3, volvo 240 Turbo en natuurlijk de Sierra Cosworth). Goede tweede de periode van het S2000 reglement met vele schitterende nationale kampioenschappen ( de auto is het spel TOCA).
BTCC was heerlijk. Tegenwoordig ook best te doen, mooie circuits (Brands Hatch, Donnington e.d.) en veel volk langs de baan. Geweldige entourage, dat kennen die Britten wel!
Weet iemand hoe ik gratis deze races kan kijken. Echt een geweldige serie!
@mrrallycross: jazeker:
https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ
@gove: vuile …..
Ik blijf er ook gewoon op klikken.
@krankjorem: dubbele Q niet op klikken
@gove: I only have myself to blame
@mrrallycross: niet echt een kanaal dat het bijhoudt maar losse races zijn wel terug te vinden.

Hier bijvoorbeeld Brands Hatch van vorig jaar, in de tweede ronde al een mooi gevecht om de leiding 😊
https://youtu.be/mZUZXhJnSA4

Overigens is er een officieel kanaal van een Japanse Super GT raceserie die alles gratis en live uitzendt op YouTube, zijn ook toerwagens; https://youtu.be/7h1m3QiTc0I

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).