Dit kost de Tesla Semi in Nederland*

Auteur: , 60 Reacties

Heet nieuws voor mensen die een semi krijgen van Tesla's Semi.

Semi

*zet Amerikaans accent aan* Heb jij een bedrijf dat dingen moet verslepen? Wil jij net zo awesome zijn als UPS en PepsiCo? Dan hebben wij goed nieuws voor jouuuu! Je kan nu ook in Nederland een Tesla Semi bestellen. Bel nu snel, want de speciale Founders Series is maar beperkt beschikbaar. Wellicht krijgen snelle beslissers er een oplaadkabel gratis bài! *zet Amerikaans accent uit*

Deze flashback naar de gloriedagen van Tell Sell even daargelaten, hebben we heet nieuws voor Tesla-adepten die veel ruimte nodig hebben. Vanaf vandaag kan je niet alleen meer in de Verenigde Staten en Canada Tesla’s truck bestellen, maar ook in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en -jawel- Nederland.

Je hebt hierbij de keuze of je voor de Founders Series wil gaan, of niet. In het eerste geval moet je een pittige aanbetaling doen van 170.000 Euro, waarvan 4.000 Euro direct via credit card. De overige 166.000 Euro mag betaald worden door middel van een overboeking. Je kan ook opteren voor de ‘normale’ Tesla Semi. Ook daarvoor moet je 4.000 Euro overmaken per credit card, maar het verschil is dat je daarna ‘slechts’ 13.000 Euro extra moet overschrijven naar Tesla. De rest van de kostprijs mag in dit geval betaald worden bij aflevering. Let wel, op die aflevering zal je nog even moeten wachten. De productie van de Semi begint immers pas in 2019.

Tevens zijn deze bedragen stiekem nog niet het hele verhaal, vandaar de asterisk in de titel. De 170.000 Ekkermannen die je overmaakt voor de truck, betreffen namelijk in alle opzichten een voorlopige aanbetaling. Kosten voor vervoer en belasting zijn nog niet in de prijs inbegrepen. Daarom lijkt de mogelijkheid om de truck nu te bestellen op de Nederlandse website vooral geschikt voor fanb0iZ die coûte que coûte zo’n ding wil hebben en/of het bestellen van de elektrische vrachtbak gebruiken als een PR-dingetje. De meeste nuchtere Nederlandse ondernemers zullen immers toch een grondige kosten-batenanalyse uit willen voeren alvorens ze hun zuur verdiende centen overmaken naar Elon. Dat is dus nog steeds niet mogelijk.60 reacties

Veel geld voor een halve vrachtwagen.
Nu nog produceren van auto’s (en vrachtwagens) onder de knie krijgen bij Tesla.
Introduceren is 1, werkelijk in massa maken zonder allerlei gebreken is 2…
@kroon: Misschien kan VDL iets voor Elon betekenen…
@utregcity: ik denk dat het eerder concurrenten van elkaar zijn: https://www.ed.nl/vdl/vdl-kiest-daf-voor-e-truck~a0c9241a/
@sajmun: ik heb jaren voor een vrachtwagenbedrijf gewerkt, die hoofdzakelijk daf verkocht, ik ben er een paar keer geweest, maar iT, automatisering, vooruitlopen in digitale techniek is om te janken bij daf. Ze kunnen goed met ijzer omgaan en kwalitatief alles bouwen als er maar geen digitale techniek bij komt kijken… daar bakken ze niks van.

Tesla is super vooruitlopend op digitaal vlak, maar ze hebben geen verstand van hoe je 30.000 kg moet trekken. Toch denk ik dat tesla door schade en schande sneller wijs wordt dan daf elektrische vrachtwagens bouwt.

Iveco heeft t ook geprobeerd, is ook niks… die troep Brande spontaan af…Italianen met hun mentaliteit kunnen super lekkere wijn maken en lekkere pasta, maar werk ethiek en knappe hoogwaardige leveren kunnen ze niet. In een Ferrari is bijna niks Italiaans…
@kroon:

Alfa Romeo lukt het ook ..
@kroon: laten produceren door nedcar mischien een optie?
Is toch normaal dat je een aanbetaling doet voor een voertuig ..

Bij een auto betaal je gewoon 100% en je ziet wel wanneer de aflevering is ..
@lincoln: niet 2 jaar naar dato
@audirijder:

Een half jaar op een simpel fiatje ..

Geld kost nu geen roggel ..
Kan over 2 jaar zomaar anders zijn ..
Flinke hijskraan laat wel langer op zich wachten ..
@lincoln: ik weet niet hoe jij dat doet, maar bij krijgt de dealer pas z’n geld als ik de auto ophaal. Niet als ik hem bestel.
@phevtreb:

Kan je dik 10% besparen ..
@lincoln: dan doe je iets verkeerd. Ik laat niet iemand maanden met mijn geld in z’n zak lopen.

Heb van dichtbij meegemaakt dat een rijschool een nieuwe Seat Ibiza bestelde. Ibiza was binnengekomen bij de dealer, de dealer vroeg rijschool om alvast het bedrag over te maken dan zou de dealer in de tussentijd het kenteken aanvragen. Rijschool maakt geld over, 2 dagen later dealer failliet..

Rijschoolhouder kon fluiten naar z’n geld en naar de Ibiza. Zowel de auto als het geld kwamen in de boedel en de rijschoolhouder heeft er niets meer van terug gezien.
@phevtreb:

Willens en wetens de boel oplichten ..
Die dealer heeft toch gewoon een huis .. en vrouw en kinderen .. en een gebit ..

Zal niet zeggen nooit ..
Maar ik heb niet echt het idee dat mensen mij willen belazeren ..
@lincoln: heb nog nooit een aanbetaling gedaan alvorens een wagen geleverd word. Vind trouwens dat het liquiditeitsprobleem van tesla zich hoe langer hoe duidelijker manifesteerd. Ik zou zoals de zaken bij tesla nu staan zelfs nog niet overwegen om een aanbetaling te doen, vind Musk een beetje de Amerikaanse Victor Müller aan het worden. 1 knap product gelanceerd en dan enkel gebakken lucht verkopen(op automotive gebied)
@chrisvis:

Prijs maken en betalen .. autodealers worden helemaal week in de knieën ..
@lincoln: en dan gaat de autodealer failliet en dan wordt Lincoln helemaal week in de knieën..
@phevtreb:

Als je met die angst leeft ben je constant week in al je lichaamsdelen ..
@lincoln: niets met angst te maken, maar met realistisch denken.

Als een dealer zo in geldnood zit dat hij 10% extra korting geeft als je direct betaald ipv bij aflevering. Dan zou ik er nog geen dubbeltje achterlaten.

Een gezond bedrijf heeft zulke rare fratsen niet nodig. Neem dat van mij (ondernemer) aan.
@phevtreb:

Iedereen wil netjes zaken doen ..
Weet zeker dat ik die indruk achterlaat ..
@lincoln: Met die constante overwinningsroes van je in je hoofd hebben ze pillen voor tegenwoordig weet je.
@m54b30:

Pillen om een auto te kopen ??
Die zullen idd best wel bestaan ..
@lincoln: En nog zonder korting ook.
@lincoln: Precies. Boter bij de vis. Als de dealer er zelf op aanstuurt dat je vooruit betaald, dan krijg ik jeuk, maar andersom werkt het inderdaad monsterlijk goed. Kan ik 10% korting krijgen als ik nu direct betaal, wordt meestal direct beantwoord met een korte, duidelijke dan wel ferme Ja. Kan dat niet, dan ben ik de beroerdste niet, en verlaat zonder verdere discussie het pand. :-)
@postzegel:

Was idd een aanzienlijk hogere “rente” dan de dealer hun klanten die de volle mep betalen met afbetaling in rekening brengt ..

Als “ financier” zijnde had ik het idd slechter kunnen treffen ..
@lincoln: ik heb afgelopen jaar 1 auto gekocht en gekeverd gekregen zonder voorschot, en eentje besteld die in januari geleverd word ook zonder voorschot. Als bedrijf kan je ook leasen/renten zonder voorschot. Betaling begint vanaf levering. Meeste bedrijven zouden hun kapitaal investeren in profucten die ze effectief verkopen, voertuigen lease of huur je op lange termijn. Althans in Belgie doen we dat meestal zo.
@acizane80:

Eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe dat officieel gaat ..

Ben meer van de handje klap ..
@acizane80: Maar hier ga jij een overeenkomst aan met de leasemij of de financieringsmij. Wanneer de dealer op de dag van aflevering het geld van 1 van beide nog niet ontvangen heeft, ga jij niet met je nieuwe auto naar huis.
Het autobedrijf interesseert het geen ruk wat jij verder voor een afspraak heb met je leasemij of bank.
@pa045: andersom is ook het geval, er is geen leasemaatschappij die de auto alvast betaald bij bestelling. Bij aflevering wordt er pas betaald..
@phevtreb: Ja. Dus. Wat is er anders dan wat ik schrijf? Indien bij levering niet betaald (door klant, lease- of financieringsmaatschappij), geen auto mee.
@pa045: hrt gaat erom dat je niet betaald bij bestelling, maar bij levering. Bij Tesla vraagt men een betaling bij bestelling, en dat is volgens mij voor zakelijke klanten een probleem.
@lincoln: ik heb nog nooit een aanbetaling gedaan, niet voor een auto, niet voor een dakkapel, niet voor een keuken, niets, nada, noppes.

Boter bij de vis noemen ze dat. Bedrijven die een aanbetaling willen sla ik over, genoeg anderen, zeker in de crisistijd van wel eer.
@erik2907:

Yep ..
Autodealers konden nix voorfinancieren en stonden bij de bank en importeur onder curatele die ze dan weer in leven hielden ..
Waren al blij dat ze aan contractuele verplichting tot afname konden doen ..

11% van de stickerprijs voor een goedkope auto was voor mij de doorslag ..
@lincoln: 11% van de stickerprijs af. Dat vind ik nogal krapjes qua korting…
@phevtreb:

Hoeveel winst maakt een dealer op goedkope meuk dan ??
Shut up and take my money.

ofzo

werkt misschien bij dingen die ik direct kan en wil meenemen, maar niet bij iets wat nog niet bestaat, waarvan ik niet weet wat het kost en wat pas over 2 jaar geleverd gaat worden.
@escort77: Bij de Model 3 werkte het anders prima, zonder de auto nog gezien te hebben.

Maar hier gaat het om zakelijke klanten, dus zal het blijven bij een paar handje vol bedrijven denk ik, de rest zal toch wat meer afwachten.
Maar toch zullen er al bedrijven zijn die een bestelling zullen plaatsen, ook al is de helft nog onduidelijk (bijvoorbeeld toelating in EU met andere regels aan een voertuig)
Wat kost een behoorlijke, niet-elektrische, vrachtwagen eigenlijk? Heb geen idee of die 170k veel of weinig is voor zo’n ding…
@jaggie: Ongeveer een ton € voor bijvoorbeeld een DAF XF.
Jammer dat die Amerikanen nog steeds iDeal niet kennen. Het moet natuurlijk weer geld kosten met creditcards.
Wat kost een trekker van daf of volvo tegenwoordig dan?
@wouterjeuring: ligt aan motor uitvoering en chassis, reken dat je voor een XF €100.000 euro voor kwijt bent, CF zit rond de 65-80 mille. Maar dan zijn er onderlinge verschillen. Volvo’s zijn volgensmij de duurste van allemaal.
Idioot duur. Een FH750 lukt met gemak voor dat geld!
Moet een vrachtwagenchauffeur tien jaar voor werken.
Volgens mij worden de meeste vrachtwaggels geleast bij de producent.
Genoeg starters gezien die in no time een heel wagenpark van Daf hadden en ook zo weer kwijt waren.
Ze zijn volgens mij de eerste 500 al wel kwijt… Maar ja onderhoud voor een vrachtwagen is er kostbaar en daar zal dit ding enorm veel tijd en geld minder vragen.
@w0o0dy: een doorsnee vrachtwagen rijdt ook veel verder als de Semi en is sneller terug de baan op. Maximum inzetbaarheid is ook belangrijk voor transport bedrijven die met meerdere bestuurders meerdere shiften draaien.
@acizane80: geen enkele vrachtwagen rijdt verder dan de andere.. de planner bepaalt namelijk hoeveel dat ding rijdt. Zo kan een planner ook makkelijk laadtijden aan de oplaadpunten inplannen die samenvallen met laden en lossen of rustpauzes. Een Semi van Tesla laadt in 30 min voor 500 km aan stroom meen ik. Die diesels staan regelmatig dagen in de garage… Hoezo inzetbaarheid? Heb jij wel eens storing met je wasmachine? Nee ik ook niet.
@w0o0dy: Alleen als ze tijdens het laden (en ieder ander verplicht rustmoment) kunnen laden… Anders staan ze bovengemiddeld veel stil.
Als ze er nou mooi uitzagen, mijn god wat een verschrikking.
€ 170.000,- whaha welke ondernemer zet nou 170K vast voor minstens anherhalf jaar?
Naar mijn idee begint dit op een kinderlijk simpele ponzi te lijken, waar voor Europese afnemers zaken als chassis, assen, overbrengingsverhoudingen, cabine type en motor configuratie een belangrijke rol spelen in de keuze van een vrachtwagen, kun je in de VS ook nog eens kiezen wat voor merk Diesel je wilt hebben in je Peterbuilt of Kenworth truck.
En nu, nu ineens is daar Musk die alle normale configuratie perikelen naast zich neer legt en denkt dat je een soort van one size fits all kunt verkopen?
Ik geloof er geen ene pepernoot van
@desjonnies: Nou nou nou.. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.
@desjonnies: misschien is al dat geneuzel nodig om tot een lage/lagere kostprijs te komen bij een geplande manier van inzetten en heb je dat soort onzin veel minder nodig als het ding elektrisch rijdt en koppel/vermogen te over heeft?
@desjonnies:

Elke autoboer moet op deze manier beginnen ..
Nix nieuws onder de zon ..
@desjonnies: Tja. Zo ver ik gelezen heb, richt Musk met deze vrachtauto vooral zijn pijlen op grote binnensteden. Dus het minder zware transport met relatief korte afstanden. Dit gekoppeld aan een elektromotor, dus altijd koppel, lijkt mij het redelijk eenvoudig hier een enigszins algemene overbrengingsverhouding voor te vinden.
en ik maar denken dat we het groen7 deel van de site hiervoor hadden, zodat wij als echte automannen (en vrouwen) niet dat ev geneuzel voor onze neus krijgen….
@spykerboy: Dat groene nieuws en Tesla trekt simpelweg gewoon meer lezers 😉 Logisch want iedereen heeft door dat dit hun toekomst is
@blacksquad: nou ik geef het nog steeds niet toe, zal vast de toekomst worden, ik hoop alleen pas zodra ik dood ben… meerdere elektro hokken gereden (ja inclusief tesla’s) vind het allemaal 3x niks, tis net alsof ik in een geluidsdempende kamer van het ziekenhuis rondrijd…
Ik hoop dat ze goed verkopen in Nederland. Lijkt me een hele verbetering op de weg.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).