Dit zijn de populairste autokleuren van 2014

Auteur: , 62 Reacties

Blijf je met een witte nog steeds zitte?

Dit zijn de populairste autokleuren van 2014

Niet als we naar de mondiale autokleurverdeling van 2014 kijken. Diverse verfboeren hebben hun jaarlijkse kleurdata weer vrijgegeven. We beginnen met PPG Industries, de grootste autoverfleverancier ter wereld. Zij zetten wit op 1, met een aandeel van 28 % wereldwijd. Daarna komt zwart (18 %) gevolgd door zilver/grijs (13 %). Het aandeel nieuw verkochte witte auto’s is dus gestegen ten opzichte van vorig jaar, toen dit percentage volgens PPG nog op 25% lag. In 2012 was dit nog 22 %.

Op de vierde plek staat natural met een aandeel van 10%, een verzamelnaam voor alles dat op bruin, oranje of goud lijkt. Rood sluit de top 5 af met 9 %.

Dit zijn de populairste autokleuren van 2014

Deze percentages komen aardig overheen met wat Axalta Coating Systems roept, eveneens een grote speler op autolakgebied. Hun mondiale top 5 ziet er als volgt uit:

  • 1. Wit – 29 %
  • 2. Zwart – 19 %
  • 3. Zilvergrijs – 14 %
  • 4. Grijs – 12 %
  • 5. Rood – 9 %

Volgens Axalta Coating Systems wijkt de Europese kleursmaak enigszins af van het wereldwijde gemiddelde. Op ons continent is wit iets minder populair (27 %), maar zijn zwart (21 %) en zilvergrijs (16 %) weer wat meer in trek. Ook blauw (9 %) doet het beter dan rood (6 %).

Fotocredit: scdoyerphotography62 reacties

Paar jaar geleden
Stond rood op 1
@lexusfan: Ja, wat een kutnummer was dat he?
@sydney: Borsato heeft anders wel voor elkaar gekregen.. Zag ik niet aankomen
@Brutus: jep, maar nu staat ie rood
“Ba dum tss”
Wit blijft mooi
via Android app
Het nadeel van wit en zwart is dat het beide kleuren zijn die heel snel vies worden. Een paar dagen na het verlaten van de wasstraat kun je eigenlijk alweer. En omdat niemand zo gek is om dat te doen zijn het op de weg vrijwel altijd saaie kleuren. Dat rood boven blauw staat verbaast me, ik zie niet zo veel rood op de weg.
@knipperlichtje: In Europa is blauw populairder dan rood volgens het artikel :)
@knipperlichtje: nee hoor, witte auto hier en abonnement op de wasstraat. Eens in de 1-2 weken rij ik erdoor.
@robbert89: ja maar als je een keer door het platteland moet ben is je auto bruin
@supersim200: dat moet je ook zo veel mogelijk vermijden!
@knipperlichtje: zoiezo nooit door een wasstraat.
Ik vind wit zo inspiratieloos. Er zijn uitzonderingen, maar ik zie wel heel vaak simpelwit op golfjes etc. Rood kan vaak heel goed, maar dat zie je weer veel minder. Nee doe mij maar een mooie (felle) blauw.
@dwersbongel: er is inderdaad een hele mooie roodtint op de golf leverbaar, helaas maar 1 keer zien rijden tot nu toe.
Ik vind het jammer dat we blauw niet meer zo vaak zien. Een echt mooie, diep donkerblauwe kleur staat nog steeds goed op veel auto’s.
Denk aan Azuritschwarz van BMW of Dark Bleu van Peugeot.
@granlusso: Dark Blue, op z’n Engels dus.
Groen
@styns: aaaaaaah…
Ik vind mooi bruin nooit verkeerd snap ook niet dat meer mensen voor mooi bruin kiezen, ziet er erg goed uit op een merc of jag
@henkhupelschoten: Probeer het nog eens…
Ik heb een witte en een grijze dus wat dat betreft zorg ik nou ook niet echt voor meer kleur op de Nederlandse wegen. Ach ja, ik vind wit op veel auto’s ook erg mooi dus ik heb er vrede mee.
Blijkt maar weer eens dat minder dan 10% van de mensen goede smaak heeft.
ik heb een rode, m’n ma een blauw metallic en m’n pa een donkergroene. Ik vind helemaal mooi ;)
@Martinez: 100 euro
Ik heb er 2 kleuren op. Groen en grijs/bruine bumpers. Aan het einde van het zijn de kleuren bijna het zelfde. Dan word het weer tijd om het te wassen. En misschien als de zin er is poetsen. Verder hangt het heel erg van af wat voor auto je hebt en welke kleur keer dan bij doet. Niet elke auto kan elke kleur hebben.
@gerjan:
Hier nog 1, Zwart/grijs, maar daar gaat nog verandering in komen..
De andere is groen, Brittish Racing Green..
Nadeel van een uitgesproken kleur is denk ik dat de kleur ook snel gaat vervelen, niet dat zwart en wit dat niet doen maar dat lijkt voor de meesten een veilige keuze.

Ik vind de kleur van een auto ook erg afhankelijk van het model en de lijnen. Soms staat zwart gewoon beter om een paar lelijke lijnen te verdoezelen.
@malefunk:
Misschien voor lieden die lijden aan een terminale vorm van hokjesgeest..
Ik heb niets maar dan ook niets tegen kleur, die Zwart/Grijze staat niet voor niets op de nominatie om gespoten te worden..
@tupperware: Zwart / grijs genomineerd? Begrijp ik nou goed dat je hem ooit wel zwart / gekocht hebt? :P
@malefunk: Zwart / grijs
@malefunk:
Gebruikt heb je weinig keuze, nu is het een projectje dus was de technische staat belangrijker dan de kleur..
@tupperware: Wat voor auto gaat het om?
Ik blijf van mening dat niet iedere auto een kleur kan hebben…
Ik ben niet vies van een kleurtje hoor, mijn vriendin wilde haar golf graag in het zwart en gelukkig heb ik haar over weten te halen voor limestone grey. Zit net tussen grijs en bruin in, vind het persoonlijk een erg mooie kleur. Ik vind rood / blauw niet mooi op een golf met 15 inch wieltjes.
@malefunk:
Ik ben er nog niet definitief uit, maar dit maakt een goede kans.
http://srv2.betterparts.org/images/smart-roadster-collectors-edition-06.jpg
Ik twijfel nog tussen dit bruin en het mat bruin van de SLS, wat grijs is blijft overigens grijs.
Leasebakken. Zwart. Wit. Grijs. Restwaarde.
Heb 1x wit gehad en nooooit meer. Bij het minste vuil en zeker in ons regenlandje. Geeft ook een goedkopere indruk dan een mooi metaalkleurtje . Nu eens voor de verandering “natural” gekozen (geen bruin-bruin maar eerder zandkleurig- met goud tinten in zonlicht). Ziet er altijd als net gewassen uit.
@speedie:
Zo heb ik in de jaren ’80 een Lancia gehad (Champagne Mettalico) die werd tussen de wasbeurten in hooguit een tintje donkerder.., ideaal.
@speedie: ik heb een Cosmic White satin metallic Volvo gehad. Die werd ook maar paar tinten donkerder en zag er nooit vuil uit. Kan het aanraden.
@speedie: Er bestaan ook mooie witte verven. Natuurlijk, het soort dat je op een camionetje vindt hoort daar niet bij…
Ik heb helaas een zwarte. Hoewel het goed staat op mijn 147 zou ik liever een blauwe of rode hebben, ben echter afhankelijk van wat de 1e eigenaar uitkiest, en dat is idd vaak zwart of grijs.
@trustmeiamanengineer:
Maar, maar even gluren op Autoscout leert mij dat er bijna 100 blauwe 147’s te koop staan en bijna 40 rode 147’s.
Die waren allemaal ontzettend kut ofzo waardoor jij wel voor een zwarte moest kiezen…?
@Rob: sterker nog, je wilt natuurlijk dé 147 (GTA). En daarvan staan er 6 op marktplaats, waarvan 3 rode 1 donkerblauw en 2 zwarte. Overigens vind ik Nero Fuoco ook erg fraai met de bruine glans als de zon erop schijnt :D
@bluebird:
De GTA is natuurlijk leuk en spannend, maar als je er dagelijks in moet rijden en je portemonnee grenzen heeft is de 1.6 meer dan genoeg. Rap zat en het stuurt nog steeds heerlijk. Laatst een aardig stuk gereden met een 147 (1.6 Tspark 105pk) en het is toch wel de meest fijne compacte auto waarin ik ooit heb gereden.
@Rob: stuurt inderdaad erg goed, maar compleet anders dan de GTA. Door de dikkere motor is de neus een stuk zwaarder en de hele auto een stuk minder lichtvoetig. Heb zelf 5 jaar in een 1.6 gereden naar volle tevredenheid, de GTA wordt bij mij ook niet dagelijks gebruikt. Dat zou inderdaad een erg dure hobby worden ;)
@bluebird: Eens, helaas liet de portemonnee dat (nog niet) toe.
@Rob: Ja. Van de 2.0 TS staat er maar 1 rode te koop op dit moment. En van de Selespeed, die ik heb, alleen maar zwarte en grijze.
@trustmeiamanengineer:
Ach so. Met die voorkeuren wordt de keus inderdaad wat beperkt ;-)
Waarom eigenlijk de Selespeed als ik vragen mag? Je hoort er nou niet de meest geweldige verhalen over…
@Rob: Vond het gewoon een gaaf systeem , verder niet echt rationeel over nagedacht ;).
Werkt overigens prima hoor, met een paar eigenaardigheden.
Zwart of grijs anders betaal je de kleur 3 dubbel met de restwaarde.
@clarkson: Het ligt aan de combinatie merk en misschien vooral type auto wanneer een kleur meer of minder bepalend voor de restwaarde wordt.
@clarkson:
Buiten dat overdrijven een vak is dat je prima beheerst, zou ik mijn kleurkeuze bij een nieuwe nooit laten bepalen door de pauper die hem later van mij overneemt.
Ik betaal dus Ik bepaal, ik ga echt geen 5 jaar rijden in de auto die ik eigenlijk niet wil..
Mijn laatste nieuwe was Antracietblauw, ga maar eens zoeken hoeveel VAG-jes daarin geleverd zijn..
@tupperware: Sterker nog; mits een kleur past kan dat juist een verhogende marktwaarde hebben.Als we al 10 zwarte én 10 zilveren auto’s van hetzelfde type in de occasion voorraad hebben(ik chargeer,dat is geen gezonde mix),staan we niet te springen om nummer 11 ook nog eens in te ruilen.Een afwijkende kleur wel en kan dan heel verfrissend werken.
@sydney:
Dat weet jij en dat weet ik, maar helaas barst het hier van de lieden die niet voor zichzelf kunnen denken..
En nog steeds benoemen we wit en zwart als kleur…FOUT!Wit is namelijk alle kleuren bij elkaar en zwart is juist het ontbreken van alle kleuren.

@ablogjunk: Als je een witte auto hebt, kan je moeilijk zeggen dat ie “alle kleuren” heeft, want dan denkt men dat je auto al 10 keer is opgelapt met onderdelen in allerlei kleuren, en je geen geld hebt voor verf.

Als je een zwarte auto hebt, kan je ook niet zeggen dat je auto geen kleur heeft, want dan gaan de mensen opnieuw denken dat je geen geld hebt voor verf.
@SimonMc: hahaha precies..
@ablogjunk:
Dus dit is eigenlijk een witte Polo..
http://data.motor-talk.de/data/galleries/0/147/8668/16884288/012-39282.jpg
@tupperware: Bordje ballenbak ontbreekt nog…
@tupperware: Nou doe eens gek! Vandaag is deze polo wit.
@tupperware: Als ie snel genoeg rijdt, wordt ie dat zeker ;)
@tupperware: Hé, zouden ze daarvan niet eens een moderne versie maken? Liefst mooier ook wel…
White it is! Al twijfelde ik sterk, heel sterk en af en toe denk ik, had ik toch maar voor een Estoril Blauwe gekozen. Maar dan zie ik ‘m weer in het wit, mooi gepoetst en dan is het ook wel prima :D
Die “Natural” tinten spreken mij wel aan.
Mijn ouwe man verraste me dat ie Havana Brown had gekozen op zijn BMW. Staat bijzonder goed, maakt het net wat stijlvoller als een zwart of grijs exemplaar.
Grappig dat de ‘leasebakkengrijs’ kleur op 14% staat…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).