Door dit filmpje is een Arnhemse buschauffeur ontslagen

Auteur: , 48 Reacties

"Ben FF rije. App je zo terug."

Door dit filmpje is een Arnhemse buschauffeur ontslagen

Zomaar een tekst die de chauffeur in kwestie getypt zou kunnen hebben. Het kan ook dat hij met een headsetje aan het bellen was, danwel zijn high score in Monument Valley probeerde te verbeteren. Hoe dan ook, hij had een telefoon in zijn hand toen hij vorige week donderdag op lijn 7 in Arnhem een trolleybus bestuurde. Niet slim, want dergelijke escapades worden tegenwoordig altijd gefilmd. En lokale omroepjes, in dit geval Omroep Gelderland, vinden dat Groot Nieuws.

Het gevolg van zijn actie laat zich raden. Busmaatschappij Connexxion heeft de man, die 20 jaar in dienst was en bekend staat als ‘een uitstekende chauffeur en collega’, zonder pardon op straat gezet. Want dit soort negatieve PR willen we graag spinnen in ons voordeel gedrag achter het stuur is niet toelaatbaar, aldus een woordvoerder van de vervoerder:

“Met de verkeersveiligheid valt niet te marchanderen. De chauffeur heeft de verkeersveiligheid van onze passagiers en de andere weggebruikers in gevaar gebracht. Daarom voelden wij ons genoodzaakt om de chauffeur te ontslaan.”

We snappen het: buschauffeurs zijn dikwijls van het nihilistische soort dat geen f#ck geeft in het verkeer, maar is één zo’n filmpje voldoende om de man zijn baan af te pakken? Check de video op AJ en oordeel zelf.

Door dit filmpje is een Arnhemse buschauffeur ontslagen48 reacties

Hmm, het is een lul dat ‘ie zijn telefoon gebruikt tijdens het rijden, maar om hem nou op basis van dit filmpje te ontslaan… Aan de andere kant, was vast niet de eerste keer dat hij dit deed.
Valt me trouwens op hoeveel mensen er tegenwoordig uberhaupt tijdens het rijden met die telefoon in hun klauwen zitten. Zo moeilijk is het toch niet om even een half uurtje gewoon op de weg te letten?!
@trustmeiamanengineer: Idd, een officiële waarschuwing lijkt mij meer op de plaats.
@trustmeiamanengineer: uhm een bus rijd iets langer dan een half uurtje.
Terecht!

Maar wel knap stom van hem, het staat er nog: Dit voertuig is voorzien van camera bewaking.
Ja
Ik vind het wel terecht. Beroepschauffeurs zouden beter moeten weten, zeker een buschauffeur…
@EFB: de meeste beroepschauffeurs rijden al zo lang. bellend en rokend rijden ze nog beter als omoe met de fiat panda en tunnelvisie, je kan er iemand een boete voor geven, maar ontslaan gaat te ver.
@EFB: Elke chauffeur moet het beter weten, want als,als, als…….

Als een roekeloze chauffeur met een hele grote auto (of een kleine) tegen een bus aan rijd en niemand overleeft het dan heb je ook gedonder.

Het mes snijd aan twee kanten..
Terecht om te beboetten, naar niet om met pek en veren de laan uit te sturen
@lebeaunl: En als hij dronken was?

Je reactie vermogen is nog slechter met een telefoon in je hand dan wanneer je gedronken hebt.
@sketcher: je reactie vermogen blijft t zelfde, je let alleen niet goed op waardoor je te laat dingen ziet en daardoor te laat reageert. Voor de rest klink je echt als een overheidsinstelling met deze reactie
@jeaup: thanks, ik wou dat ik op het werk de hele dag niets hoefde te doen naar helaas geen ambtenaar.

Je hebt gelijk natuurlijk maar boven op het niet opletten komt ook nog een langere reactie tijd. Uit onderzoek is gebleken dat ook de reactie tijd dramatisch is in dit soort situaties, gewoon omdat je moet omschakelen als je met andere dingen bezig bent. Ook een handsfree gesprek of praten met iemand in de auto is zeer nadelig voor je reactie tijd. Heb ooit aan een camera gewerkt die dit de bestuurder en de weg in de gaten houdt voor een automerk,vandaar dat ik een beetje weet hoe het zit. Wad er tien wel van geschrokken.

Maar je kunt natuurlijk niet alles verbieden, er wordt al veel te veel geregeld in dit land. Maar in dit geval vind ik dat anders, het is een professionele bestuurder met de verantwoordelijkheid voor een bus vol klanten, plus mensen buiten de bus. Dit kan gewoon echt niet.
@sketcher: ik keur het niet goed, maar mag wel in perspectief. Jouw redenering volgende mag elke privebestuurder zijn/haar rijbewijs inleveren indien een telefoon in de hand.
@lebeaunl: Er is een groot verschil tussen een buschauffeur en miep in haar twingo.
@sketcher: Klopt, beroepschaffeur maakt meer kans om het tot een goed einde te brengen. Miep in haar Twingo heeft al moeite genoeg met autorijden.
Je hebt ook wel de verantwoordelijkheid voor veel mensen dus beter houdt je je aan de regels en let je op het verkeer
En terecht
20 jaar in dienst, mooi excuus om die oude vent eruit te zetten zonder al teveel kosten en zijn baan aan een goedkopere nieuwe/jonge chauffeur te geven..
//conspiracy modus off
@v70t6r: inderdaad een mooi bijkomend voordeeltje, en terecht.
Toch altijd leuk die reacties van de moraalridders hier; Terecht!, de man is beroepschauffeur…” Totdat ze zelf hun baan,dus inkomen, verliezen of een boete krijgen voor een dergelijke onschuldige handeling welke dagelijks massaal door heel autorijdend Nederland gedaan wordt.
@wif1: een dergelijke onschuldige handeling, zoals jij dat noemt, is anders tegenwoordig debet aan een groot aantal van de verkeersongevallen in ons land. Dit gedrag kun je dan ook niet anders kwalificeren als een ernstige vorm van beroepsdeformatie.

Gezien z’n staat van dienst was het misschien kies geweest de man eerst te beboeten of te schorsen, maar goed, een voorbeeld stellen is wel uiterst effectief in het opvoeden van de collega’s
@wif1: met zo’n groot voertuig dat ook nog eens vol passagiers zit is het vele malen minder onschuldig dan met een auto..
Only in Ernhem…
@e1000bmw523i: *Arnep (was getekend, een geboren Nijmegenaar)
@camber24: Hier ook. ;) Maar heb nooit begrepen of het nou Arnep of ernhem was. Wel Erneppers.

#Riverside
Maker van het filmpje moet gestraft worden; verticaal filmen.
Dit lijkt me toch wel een aanvechtbaar ontslag (mocht-ie dat nog willen tenminste). Natuurlijk is het gedrag niet toelaatbaar, maar er zit nogal wat ruimte tussen een veer in z’n reet en ontslag op staande voet. Maar ik vrees dat a) het filmpje al teveel publiciteit heeft gehaald, en b) en de personeelsregels bij Connexxion niet echt rekening houden met deze scenario’s (kan die chauffeur er wat aan doen dat uitgerekend zijn gedrag viral gaat, en niet dat van z’n collega?)

Op de chauffeurswervingspagina van Connexxion staat nota bene letterlijk: “Een baan waar […] niemand over je schouder meekijkt“.

http://www.werkenbijconnexxion.nl/buschauffeur_bij_connexxion/131/

Mogen we concluderen dat Connexxion zich óók niet helemaal aan de afspraken houdt?
@potver7: maar omdat Connexxion zegt dat niemand over zijn schouder meekijkt betekent niet dat ze hem niet mogen ontslaan als ze er toch achterkomen dat hij zijn werk niet goed doet. Ik vind ontslag in deze kwestie ook overdreven aangezien hij er 20 jaar werkte en een goede collega was maar jouw redenatie slaat in mijn mening nergens op.
@dameister: naar mijn mening *
Het is absoluut niet best wat deze man hier doet, maar ontslag na 20 jaar op basis van één stommiteit is wat veel van het goede. Een zware waarschuwing met sancties op herhaling zou ook voldoende moeten zijn.
Begrijp het wel van die chauffeur. Kun je wel makkelijk roepen: “whatsappen, Facebooken en Twitteren doe je op een P” maar wanneer kan hij nou op een P gaan staan? Als je dat doet heb je klagende passagiers en ben je ook je baan kwijt.

Hde beste man moet ook connected blijven met zijn connexxions. Voordat je het weet mis je iets van je sociale leven onder werktijd.

Brrrrrr the horror….
Je zal maar als buschauffeur langs een grote scholengemeenschap komen waar dagelijks vele jeugdigen in en uitstappen.
Herinnert zich iemand het fatale ongeluk nog van een tourbus met kinderen ergens aan de grens bij Zwitserland?

Juist.
@BmwMPower: Dit is aan het einde van mijn straat. En ja, 1000 meter terug is een lagere school en aan het uiteinde van de straat twee middelbare scholen. Dit is een drukke rotonde, waar regelmatig ongelukken gebeuren. Hier fietsen veel scholieren, ben er zelf vroeger ook eens aangereden op de fiets..
Oordopjes zijn ook zo duur
Vind het eigenlijk best sneu om te gaan filmen in plaats er iets van te zeggen tegen de chauffeur. Nu is die man zijn baan kwijt, natuurlijk is het gavaarlijk om op je mobiel te zitten en al helemaal als je een bus bestuurd maar vind dit iets te erg.
@autofanaat: precies dit. Ik schrik een beetje van “verklikcultuur” in Nederland. Ik merk dat in ieder geval de laatste tijd. Was het nou echt zo moeilijk om naar die man te gaan en het tegen hem te zeggen.De filmer zou denk ik ook wel weten wat de consequenties zouden zijn als hij naar Connexxion stapt met dit materiaal.
diep triest de reacties hier!!! ff baan kwijt door een naai streek wat is opgenomen en overhandigen aan een TV-omroep…misselijk volk!! geef die man een berisping maar pak z’n brood niet af.
@HIM: niks naaistreek, volkomen terecht dat deze hond publiekelijk aan een paal wordt genageld!
@parker: echt publiekelijk aan een paal worden genageld is de ergste straf die een mens kan krijgen, dat gun ik nagenoeg niemand. In mijn ogen is ontslag een prima oplossing. De man bestuurd geen bus meer dus klaar, niet meer over hebben.
@parker: Volgens mij is het een mens, honden kunnen niet autorijden.

Best wel stoere praat vanachter je pc, maar er is niets gebeurt.

Kom liever op voor ouwe omaatjes die berooft worden voor drie knikkers, maar dan in het echte leven.
@csx3000: Totdat deze man iemand doodrijdt, omdat hij niet goed oplette door het appen, twitteren of facebooken. Dan moet deze man ineens dood, of de doodstraf krijgen, of boven Syrië zonder parachute gedropt worden, of z’n paspoort moet afgepakt worden en z’n lichaam in zee gedumpt worden, of aan z’n ballen aan de hoogste boom gehangen worden…

Pas als zich een tragedie heeft afgespeeld, omdat hij zo nodig moest appen, facebooken of twitteren, dan is er ineens collectieve verontwaardiging en is het een “lul”. Maar nu nog niet. Nu is er nog niets gebeurd en dus mag het afgedaan worden met een waarschuwing….
Hypocriet en huichelachtig gedoe.
Het is ontoelaatbaar wat hij doet, maar ontslag is wel enorm heftig. De man had kennelijk een prima reputatie en in dat licht was er misschien wel een andere aanpak mogelijk geweest. Als hij ook een vrouw en kinderen heeft om te voeden, een hypotheek of huur om te betalen… het is nogal wat.

Anderzijds… als hij door dit onprofessionele gedrag de vrouw en kinderen van een andere hardwerkende vader doodrijd, wat zegt hij dan ?… “sorry ?!”… daar heb je wat aan als je bij het graf van de rest van je gezin staat. Dit komt voor.

Als je in een winkel werkt en je steelt, mag je op staande voet ontslagen worden. Dat weet je. Ik denk dat het voor een beroepschauffeur als deze man ook wel duidelijk mag zijn dat dit gedrag juist in zijn beroep ontoelaatbaar is en dat daar een dergelijke sanctie aan vast zit of kan zitten.

Eerst voelde de straf te heftig, maar hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik mij realiseer dat het niet per se absurt is dat hij meteen zijn spullen mag pakken. Een ernstig potentieel ongeluk is voorkomen.
Je kan ook even op de beste man afstappen en zeggen dat je je niet veilig voelt als hij op zijn telefoon loopt te kutten o.i.d. Het is best wel naaiend om dit te filmen en op het internet te zetten terwijl je hem ook aan kan spreken.

Verder vind ik het onterecht dat hij is ontslagen, een waarschuwing en een pittig gesprek zou meer op z’n plek zijn geweest.
Zijn er high scores in monument valley?
Ondertussen rijden sommige chauffeurs van pendelbussen op Schiphol rond of ze zich op een circuit wanen…
Wanneer het op internet komt. ben je altijd de lul.
De regels bij Connexxion/breng zijn duidelijk. Er zijn ook al eerder chauffeurs ontslagen vanwege dezelfde reden.

Als chauffeur weet je dat mensen meekijken, als je dan nog gaat appen tijdens het rijden ben je dom bezig.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).