Fail: rotonde Amersfoort gaat opnieuw miljoenen kosten

Auteur: , 47 Reacties

En dat terwijl het ding er pas tien jaar ligt.

Rotonde Nieuwe Poort Amersfoort

In Amersfoort is één van de belangrijkste toegangswegen naar het centrum de weg door De Nieuwe Poort. Deze moderne rotonde met daaronder een tunnelbak, moest er tien jaar geleden voor zorgen dat de doorstroming verbeterd werd. Rotondes zijn immers de oplossing voor alles, toch? Nou nee, het gaat allemaal niet helemaal zoals gewenst in Amersfoort. Er gebeuren voornamelijk teveel ongevallen waarbij automobilisten en fietsers betrokken zijn en dus werd er de afgelopen jaren al een aantal keer geprobeerd om de situatie te verbeteren. Andere voorrangssituaties, middengeleiders, verkeerslichten en andere pogingen ten spijt: het blijft chaos in De Nieuwe Poort.

De komende jaren wordt er bovendien een verkeerstoename van 20 tot 40 procent voorspeld op het verkeersplein. En dus zal de chaos potentieel alleen maar groter worden. Daarom wil de gemeente nu een onderzoek laten uitvoeren naar hoe het punt opnieuw kan worden ingericht. De gemeenteraad gaat vanavond stemmen over een uit te voeren onderzoek. Kosten van dat onderzoek alleen al bedragen €350.000 euro. De verwachte uitkomst van het onderzoek? Een tussen de 30 en 40 miljoen euro kostende herinrichting van het verkeersplein. Ouch.

Fotocredit: Googlemaps
Bron: AD47 reacties

Het klopt, de rotonde is bijzonder onoverzichtelijk voor automobilisten. Het is er meestal erg druk, omdat het het knooppunt van fietsers, auto’s en bussen van- en naar het station, de HU, het winkelcentrum, het stadscentrum en het Soesterkwartier is. Op een paar hoeken van de rotonde staan gebouwen, bij een stroom auto’s of fietsers sta je gemakkelijk twee minuten te wachten voordat je de rotonde op kan en dan raak je ongeduldig. Eigenlijk zouden fietsers en automobilisten op die plek helemaal geen weg moeten delen. Gewoon nog een niveau extra aanleggen zou ik zeggen.

Ps, Amersfoortse buschauffeurs nemen voorrang op die rotonde, ook als jij right of way hebt. Je hebt het maar te pikken.
@jochempie: Edit: twee winkelcentra die beiden aan de fucking rotonde liggen, beiden onderdeel van het Eemplein. Inclusief de gigantische bibliotheek en een Pathé-bioscoop. Duidelijk een gevalletje van veel te veel bestemmingen voor 1 rotonde.
@Jochempie: ik heb er ook wel eens bijna een fietser geraakt en kijk eig altijd heel goed.
@jochempie: Ik zit, merk ik, me vooral te verbazen over dat rare parkje in het midden. Er liggen 4 geasfalteerde paadjes, waarvan er een wordt geblokkeerd door een conifeer. Of is dat kunst dat ik niet begrijp?
@jochempie: eigenlijk zouden auto’s en fietsers/scooters etc. nergens een rotonde moeten delen.
Dat is echt vragen om ongevallen; uiteraard incluis de voetgangers die denken dat ze voorrang hebben op een rotonde met haaitandjes; ze nemen trouwens ook vaak voorrang op een “normale” voorrangskruising.
(uitgezonderd blinden met stok).
@hotze: daar liggen gewoon zebrapaden. Dus al het kwetsbare ‘verkeer’ heeft voorrang.
@henk_he: bij de rotonde in A’foort toevallig wel maar er zijn er genoeg waar dat niet dat niet zo is. En bij voorrangswegen ontbreken de zebra’s eerder dan dat ze er wel zijn. F’cking gevaarlijk. Voetgangers nemen voorrang als ze het niet hebben en als voetganger ben je levensmoe als je voorrang neemt op een zebra in bv. A’dam. Met fietsers het zelfde probleem, zie de vele ongelukken die daarmee gebeuren.
Het zou goed zijn op gevaarlijke punten de wegen compleet te scheiden…
@hotze: De soortgelijke graftakke rotondes in Utrecht b.v. En dan lekker de voorrang-regels vooral frequent aanpassen, helpt de veiligheid echt. Zwak verkeer heeft voorrang en dat betekent dus ook dronken studenten die op hun telefoon turen en blind voorrang nemen; ook zo goed voor de veiligheid EN doorstroom (en de effectieve milieu-belasting pruts-gemeenteraad !).

Oplossing is heel simpel: gewoon fietspad-tunnels bouwen; erg veilig & goed voor de doorstroom; kijk maar naar de Friese statistieken hierover.
@Jochempie: vooral de buschauffeurs maken het idd tot een drama. Je wordt zo ineens van rechts afgesneden.
@jochempie: Zie het positief in: Je kan er de hellingproef goed oefenen.
@rickb: Dat kun je zeker!
Dat “onderzoek” van 3.5 ton mag gerust uitlopen richting een miljoen ..

Tis tenslotte de aller eerste rotonde ter wereld ..

Kunnen we NL weer op de kaart zetten ..
@lincoln: dank je voor de samenvatting, maar ik had het stukje van casperH al gelezen.
En als je nu de fietsers geen voorang geeft? Ben je denk ik van al het gedonder af.
@dutchdriftking: haha ja hoor. Alsof dat gaat werken.
@dutchdriftking: ja want fietsers houden rekening met die regels…. Wel eens in Amsterdam geweest?
@rrk147: het is in Amersfoort.
Ik zeg tijdritten verbieden
Zolang ze de tunnel maar laten liggen, die is te lekker om met open uitlaat doorheen te blèren :)
@remon: Er zit alleen wel een vervelende naad in het asfalt, boven de 80 krijg je een behoorlijke klap in de rug.
@smulders: Is dat zo? Ik heb sowieso niet erg veel demping dus ik merk het nieteens :)
Dit is wel zo’n ongelooflijke faal niet normaal. Naast de genoemde onveiligheid hebben ze simpelweg ook nog eens een enorm knooppunt/trechter opgeworpen met de gekozen constructie, vanaf de opening al file. Daarnaast is er ook nog een bepaald helder licht geweest die een ontwerp gekozen heeft dat niet uitbreidbaar is… Maar er zal wel niemand verantwoordelijk gesteld worden en die ambtenaartjes houden elkaar wel lekker aan het werk met gemeenschapsgeld.

Zo dat lucht op :)
De man die de verdrijvingsvlakken en zebrapaden mocht schilderen is hier wel los gegaan! Dit is echt witkalk porno.
rob via Android app
Ff 3,5 ton aan “onderzoekskosten” binnenharken, en dan vriendje de wegenbouwer uitzicht bieden op een order a 30 miljoen. Nederland in optima forma.
@rob: ben jij stiekem de zoon van @Lincoln?
Als de omliggende wegen het aankunnen zou je ook enkel aan de rotonde gelegen wegen eenrichtingsverkeer kunnen maken, zodat je wel van de rotonde af kunt maar er niet meer op kunt. Geen idee in hoeverre dat haalbaar is, maar ik denk dat het plaatsen van wat verkeersborden en schilderen van wat pijlen/vlakken stukken goedkoper is dan het compleet verbouwen van een rotonde.
Gelukkig heeft Nederland kordate belastingbetalers
Volstorten met beton en een simpel kruispunt maken. Opgelost. De 350.000 mag ook in 2 delen worden overgemaakt, maak ik geen punt van.
@kenner: haha, jij bent een kenner!
Meerdere keren per week rijdt ik over deze rotonde. Levensgevaarlijk inderdaad, de fietsers die crossen van beide zijden fullspeed er over heen. Dan lopen er nog verschillende voetgangers en om het nog eens onoverzichtelijk te maken hebben ze 1001 wegsignalen aangebracht. Ik heb me wel eens afgevraagd hoezo ze er voor de fietsers/voetgangers geen hoefijzer van maken. Dan passeer je ze toch 1x minder.
@jerry: – rij ik –
Ze moeten er gewoon een derde laag boven maken voor fietsers en voetgangers.
@jerry: goed voor de beenspieren 😂
En om dit soort onzin betaal je je helemaal scheel aan belasting in Nederland…blij dat ik weg ben.
@basjaski: er word maar een deel door de overheid gefinancierd. En de rest dan??
Ja, die word betaalt door gemeente Amersfoort. En hoe komt gemeente Amersfoort aan het geld?? Die genereert weer van de bewoners van Amersfoort. Hoe word het gegenereerd??? Door de huur prijzen met paar euro’s te verhogen.

Ik snap heus wel dat we veel belasting betalen, maar het is kort door de bocht om te zeggen dat de (r)overheid dat allemaal weer betaalt met onze belasting centen. Kijk maar in delft. Daar zijn de kosten de pan uit gestegen. 40 miljoen boven op de investering volume van 750 miljoen. In totaal is er dus 800 miljoen geïnvesteerd in spoor en wegen. Om de kosten terug te verdienen moesten de ambtenaren van delft, de salaris inkorten en de huren verhogen met 3 á 4 euro per huishouden. Grote deel van Nederland zal dus niet betalen voor die kosten, maar dat doen de bewoners van delft.
@kimhung: Over Delft gesproken. Ik heb er een aantal gehuurd en mijn gemeentelijke en waterschapsbelasting samen was op een paar euro’s na net zoveel als in mijn huidige gemeente waar ik een koophuis heb. Bizar eigenlijk. Delft is dan ook een tijdje de duurste gemeente van nederland geweest.

Maar het spoorproject was wel nodig. Het is de drukste spoorlijn van nederland en het is eigenlijk ook verre van eerlijk om dat project voor zo’n groot gedeelte door Delft te laten betalen. De gemeente Delft is namelijk ook nog eens erg klein en rotterdam en den haag hebben er net zoveel aan.
Hork van een ding idd. Rij er meerdere keren per week. Op de hogeweg hebben ze ook al een faal gemaakt. Het hekwerk zit op ooghoogte van automobilisten. Dan zie je komende fietsers dus nauwelijks
@amersfoorter: En dan ook nog met dwars geplaatste spijlen die zo breed zijn dat je niet door het hekwerk heen kan kijken van de zijkant. En vervolgens mis je de bocht naar links omdat de weg zo breed is dat je niet kan zien waar de weg nou echt loopt.

Hulde!

Overigens is het probleem van de nieuwe poort / het eemplein ook behoorlijk wat angst en mensen die niet goed over hun schouders kijken. Oh en stuur gewoon normaal het voor sorteer vak in, waarom mensen daar scheef instaan en daarmee de rijdende baan op de rotonde blokkeren snap ik werkelijk niet. En de bussen.. my god. Die rotten hem echt overal voor!
@bmcslx01: ook een grote ergernis inderdaad, dan zijn er voorsorteervakken en dan blokker de gemiddelde nono nog steeds de rijbaan!
@tenaci: Zoals altijd ligt de schuld niet altijd alleen maar in het te gebruiken materiaal maar vooral ook bij de kunde van de gebruiker zelf. Helaas kost dat dus heel veel geld.

Wat trouwens ook een mooie feature is op deze rotonde is het afzetten van je kinderen bij de bioscoop. Op de rotonde. Zucht…
@bmcslx01: je kunt daar ook gewoon even rechtsaf slaan, je kids veilig afzetten en keren bij de parkeerplaats.
@henk_he: Als men dat dan ook zou doen ;) Scheelt ook weer opstopping die voor frustratie en omgekegelde fietsers zorgt, actie/reactie….
Ik zal het wel weer zien in m’n WOZ-waarde…..
Verschrikkelijk punt inderdaad. Kom er regelmatig.
En dat het er pas 10 jaar ligt is 1 ding, @CasperH, ze hebben er volgens mij ook 20 jaar over gedaan om dat gebied een beetje te ontwikkelen en te bouwen…
Fietsers in 2 richtingen over de rotonde laten rijden, en dan verbaasd zijn dat het zo onveilig is. Het overstijgt mijn bevattingsvermogen.
Op deze rotonde kom je ogen en oren te kort, maar dan in negatieve zin. Fietsers en voetgangers van alle kanten, slecht overzicht bij aanrijden vanuit de Amsterdamseweg, dan nog die fijne busstrook en bushokjes. Vanuit centrum rij je je omhoog en ben je ‘opeens op de rotonde en als je vanaf de parkeergarage komt bij Pathé zie dan maar eens veilig de rotonde op te rijden.. alleen er onderdoor gaat prima.
Het enige dat wel werkt de tunnel is het probleem vrees ik, hoe gek het misschien ook klinkt maar zonder die tunnel konden de oversteekplaatsen een stuk verder voor de rotonde komen.
En met enkel die aanpassing blijft de rotonde en alles wat over het fietspad en de zebra gaat gescheiden en alles dat over het fietspad gaat zal dan ook de snelheid moeten minderen want je hebt niet meer die mooie flauwe bocht die je aanmoedigt om door te knallen en het zal voor allemaal overzichtelijker zijn.

Anders wordt het de rotonde smaller maken en een vergelijkbare situatie op die manier creëren, maar ja dan moet dus min of meer de gehele rotonde aangepast worden, zonder die tunnel was dat met een kline aanpassing mogelijk.

Maar echt hoor 350000 alleen voor het onderzoek van dit?
Familielid van de burgemeester of genoeg van de gemeenteraad omgekocht?
Ja sorry maar zo,n bedrag gaat gewoon helemaal nergens over.
Een deel van de oplossing is heel simpel, alleen verkeer tegen de klok in laten gaan. (In het geval van voetgangers helaas lastig te realiseren..)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).