Ferrari 456 (1992 – 2003) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 49 Reacties

In 1992, drie jaar nadat het merk haar laatste vierzits twaalfcilinder 412 uit productie had genomen, kwam Ferrari met de 456 op de proppen.

Ferrari 456 (1992 – 2003) – occasion video & aankoopadvies

In 1998 werd de 456 geüpdate tot 456M, die auto was de laatste Ferrari met klapkoplampen totdat in 2003 de productie gestaakt werd om ruimte te bieden aan de 612 Scaglietti. De 456 werd ontworpen door Pininfarina en geleverd als GT en GTA. De laatste variant was de 456 met automaat, een viertraps automaat om precies te zijn. De GT was voorzien van een handgeschakelde zesbak. De 5.5 liter V12 motor had een blokhoek van 65 graden en bestond eigenlijk uit twee aan elkaar geplakte Dino V6 motoren. In 2000 en 2001 werd het blok verkozen tot Engine of the Year in de klasse boven 4.0 liter. Het blok was zowel voor als na de facelift goed voor 442 pk, had een topsnelheid van 302 kilometer per uur en gebruikte 5,2 seconden om de 100 aan te tikken, mits voorzien van een handbak. De automaat was 0,3 seconden langzamer.

In totaal werden er een kleine 3300 stuks van 456 geproduceerd door Ferrari. De meest speciale is waarschijnlijk de Bicolore Scaglietti, waarvan er slechts dertig werden gebouwd. Ongeveer één derde van alle 456’s werd met een automaat verkocht.

Aanbod op Autotrack

Op Autotrack.nl staan op dit moment zes 456’s te koop. Prijzen variëren van €65.000 tot €85.000 momenteel.

Pluspunten

 • Voor een Ferrari relatief betaalbaar
 • V12 (die bovendien behoorlijk betrouwbaar is)
 • Waarschijnlijk één van de meest stijlvolle Ferrari’s ooit

Aandachtspunten

Aandrijflijn

 • De V12 is een betrouwbare krachtbron, met weinig problemen. Uiteraard heeft een huzarenstukje als deze V12 wel zijn onderhoud nodig dus check de boekjes / rekeningen grondig. Maak ook niet de denkfout om aan te nemen dat het dan wel mee zal vallen met onderhoud: Ferrari’s kunnen je helemaal leegzuigen en dealers en specialisten rekenen niet de laagste tarieven.
 • Ook prettig: in tegenstelling tot bij veel andere Ferrari’s hoeft bij de 456 het motorblok niet uit de auto om de distributie te vervangen. Check wel of deze elke vijf jaar of 50.000 kilometer vervangen is.
 • Check of de auto regelmatig een verse portie olie gehad heeft. Elke 10.000 kilometer of eens per jaar is daarbij aanbevolen.
 • Goed gebruikte exemplaren kunnen wat olie lekken bij de kleppendeksels.
 • De automaten zijn prijzig om te repareren. Bij bruuske schakelmomenten of trage reacties staat er waarschijnlijk een prijzige revisie te wachten.
 • De benzinepomp in de tank is bevestigd met rubber onderdelen die uit elkaar kunnen vallen en in de benzinepomp, benzineleidingen, brandstoffilters en injectoren terecht kunnen komen. Een potentieel prijzig geintje om alles weer te laten reinigen.
 • De bronzen klepgeleiders zijn gevoelig voor slijtage bij de vroege modeljaren. Ferrari biedt vervangende stalen geleiders aan maar die zijn duur. Denk aan bedragen met vijf getallen voor de komma.
 • De slangen van de koeling, met name onder het inlaattraject, waren van erbarmelijke kwaliteit en willen nog wel eens voor lekkages zorgen.

Onderstel

 • Als de auto niet heel strak voelt in bochten, moeten de dempers vervangen worden. Ferrari adviseert dit elke zes jaar te doen. Check ook op een brug de ophangingsrubbers op scheuren en schokdempers op lekkages.
 • De achteras heeft een self-levelling systeem dat duur kan zijn om te reviseren of vervangen. Check dus even goed of dit systeem zijn werk goed doet.

Exterieur

 • De klapkoplampen moeten soepel en tegelijk open gaan. Verder gaat er aan het exterieur niet veel stuk en roest is geen issue bij de grotendeels aluminium koets.
 • Bij sommige auto’s sluiten de ramen niet helemaal lekker. Afstellen is een tijdrovend en prijzig klusje, dus check dit even goed voor aanschaf.

Interieur

 • De middenconsole gaat soms bobbelen en de afwerking laat soms los.

Elektrisch

 • Check goed de werking van alle elektronische systemen. Met name de elektrische ramen willen nog wel eens problemen geven.

Bekijk hier het aanbod van de Ferrari 456 op AutoTrack.49 reacties

Ik koop toch maar een Golf.
@karaya: wat een vergelijking! Van een Italiaans raspaardje naar een Duits gebakje…
@rufctr01: van het beste paard van stal, naar een saai en grijs geval…
@rufctr01: Ik probeerde me te verplaatsen in de gemiddelde VAG-rijder.
@karaya: ik een 159. De bruikbaarheid van de golf in combinatie met de looks van een Ferrari
@cloverleaf: Ik ook sinds kort. (Ik heb de 159 stevig afgebrand op autoblog)
Uit de categorie slapende honden wakker maken… Ons klootjesvolk werkt zich een slag in de rondte om wellicht ooit een handgeschakelde Ferrari te kunnen betalen, en met 50k heb je er al één.. Komt Autoblog langs met een aankoopadvies :) En hup, 10k er bij op.
@Jochempie: snap er geen reet van… het was ook een lange dag
@chriscross: oké, ik zal het nog eens anders proberen duidelijk te maken: “Sssst! Niets zeggen over pareltjes als deze! Daarom zijn ze nu nog betaalbaar: iedereen is ze vergeten!”
Voor een grote Ferrari met V12 uit deze tijd valt het aandachtslijstje mij nog best mee. En wat blijft dit toch een schitterende auto zeg, kanonnen. Een hele mooie foto gemaakt tijdens de 70th anniversary rit van Ferrari met Kroymans waar een 456 achter me zat gebruik ik als achtergrond. Ik betrap mezelf er af en toe op naar de 456 te kijken in plaats van naar de F430. Een mooie foto, al zeg ik het zelf.
https://www.instagram.com/p/BUrIY-8get3/?taken-by=freddywinkel
@viezefreddyw: Ik heb liever de pre-facelift dan de M GT/GTA. Neusje is iets minder gekunsteld en je kunt ‘m nog zonder gigantisch airbagstuur krijgen.
Overigens is er nog een aandachtspuntje: bij de handgeschakelde versie moet je de bak vrij lang laten opwarmen voordat je de tweede versnelling kunt gebruiken. Voor die tijd moet je van 1 naar 3. Probeer dit niet te forceren want dan gaat ‘ie kapot.
@Jochempie: vroeger ook problemen gehad met de versnellingspook, ik wilde deze verzetten maar brak spontaan af. Was ook maar fragiel gefabriceerd de 1:18 versie
@chriscross: haha..Had hetzelfde probleem
@Jochempie: mijn 33 vroeger ook 😂
Ik heb er ooit eens tegen mogen sprinten op de snelweg. Ik in de M5 nog. Supertoffe vent! Was nog redelijk close en kreeg thumbs up van de bestuurder! Prachtige tijdloze auto met een geweldige sound! Wel echt een wannahave voor mij!
Voor al die Nederlanders die een Ferrari 456 willen (en kunnen) aanschaffen!
Wellicht eens wat vaker aankoopadviezen van auto’s die bereikbaar zijn voor een groter deel van de bevolking.
Al snap ik ook best wel dat je weinig hits krijgt op je artikel als het gaat om een grijze Golf…..
@ds3thp: azijn gezocht
@ds3thp: https://www.autoblog.nl/archive/tag/aankoopadvies
18 pagina’s van occasion aankoopadvies waar onder meer de Golf 5, 6, 7, 6 R en 4 R32 bij staan. Dan na een tijdje zijn je grijze golfjes toch op.
@ds3thp: als je 300 mille kunt lenen voor een huis, kun je toch ook wel aan 50 mille komen voor een auto die niet meer afschrijft?
@ds3thp: het leven is een feest, negatieveling
Door de tamelijk geringe interieurruimte heb ik uiteindelijk een 612 gekocht. Het lijstje van aandachtspunten is nog verre van compleet. Slow down issues veroorzaakt door kapotte vinconti-boxen (checken de katalysatoren) komen vaak voor en vanzelf weer terug. Alle Ferrari’s vanaf de 348 krijgen vroeg of laat last van plakkerige schakelaars en andere plastic delen. Het aircopaneeltje vervangen helpt voor ongeveer een jaar, daarna lijkt het weer alsof er een trein overheen gereden is. De zekeringhouders (printplaat aan de achterzijde vooral) zijn na een jaar of 15 dermate uitgedroogd dat je de meest interessante storingen krijgt. En zo is het lijstje nog veel langer. Houdt je hier echter rekening mee en reserveer je jaarlijks voldoende geld om de auto in goede conditie te houden, dan heb je er een fantastische en schitterende rijdmachine aan!
Mooiste Ferrari van de laatste
decennia!
@pjotr: Vind de 612 mooier.

Heb de 456 altijd een beetje te ingetogen gevonden.
@pjotr: ik durf nog wel wat verder te gaan. Het is de laatste mooie Ferrari! Indrukwekkend zijn ze altijd nog maar mooi niet meer.
@mashell: wat vind je van de f430?. Die was niet eens zo heel erg schreeuwerig en ik vind hem persoonlijk best elegant eruit zien.
@mikje90: lelijk zou ik die niet noemen maar de gaten in het front en vooral de luchtinlaat aan de flank maken de wagen voor mij toch een stuk minder mooi als zou kunnen.
In het filmpje wordt gedaan alsof het een koopje is, maar ik vind het een fors dure bak.
Om nog maar te zwijgen over onderhoud aan een Italiaanse bak van 20 jaar oud.
Voor hetzelfde geld (nou ja, eigenlijk stukken goedkoper als je onderhoud meetelt) haal je een een Nissan GT-R die minstens 10 jaar jonger is en een stuk rapper. Of een ander alternatief dat beter presteert, qua performance en/of comfort), maar geen Ferrari-logo heeft. Dus buiten de pats-factor dat je in een Ferrari rijdt zie ik totaal niet wat de meerwaarde is van zo’n wagen.
@alcantara: Oh ja het ding heeft natuurlijk emotie, dat vergat ik even.
Dat hebben namelijk alle Italiaanse auto’s, behalve Fiats want die zijn te goedkoop om emotie te hebben.
Niks met emotie te maken.

Wel met de motivatie om de auto te bouwen.

Die is bij een Nissan anders dan bij een Ferrari.

En een GTR is geen alternatief voor een 456. In de eerste word je bijna overal uitgelachen, in de laatste nergens.
@karaya: Ja inderdaad, Nissan heeft als motivatie een gemeen goede auto te bouwen die Europese concurrenten de baas is. En ook nog voor een fractie van de prijs en met goedkoop in onderhoud. Maar dat is te makkelijk idd, met Japanse auto’s rij je sowieso voor lul want dan ben je gewoon een schraper die voor een dubbeltje op de eerste rang gaat zitten…. en BMW, Mercedes enzo zijn ook allemaal petjesbakken waarin je wordt uitgelachen. Maar je bevestigt zelf ook, de enige reden waarom je een Ferrari zou kopen is voor de status, niemand lacht nog je uit iedereen aanbid je. En je denkt dat je God bent.
@alcantara: Dichter bij God ga je niet komen. Dat is de essentie van een Ferrari.
@alcantara: pats factor? Haha..grapjas
@alcantara: de patsfactor zit hem erin dat je je droom verwezenlijk hebt. Je weet dat de wagen duur is om te onderhouden, je weet dat er snellere zijn, maar het is een Ferrari. Je voelt die magie en laat je erdoor verleiden, hoe dom dat rationeel gezien ook is. Dat geeft jou een bepaalde uitstraling, de patsfactor.
Het is net als met sigaretten, elke 13 jarige die op het schoolplein de tweede sigaret aansteekt terwijl de eerste helemaal niet lekker was, die heeft ook dat gevoel. die weet dat het dom is, die weet dat iedereen weet dat het dom is, het kost je waarschijnlijk jaren van je leven, maar je doet het toch. Dat over die drempelvrees kunnen stappen en iets totaal niet rationeels doen maakt je voor sommige anderen stoer en cool. Maar andere nuchtere zielen vinden je nog altijd gewoon dom.
Ik propageer hiermee overigens niet dat 13 jarigen moeten gaan roken, integendeel, dat vind ik dom. 13 jarigen ga niet roken, spaar voor een Ferrari, koop er later eentje, dan vind ik je stoer want zelf durf ik dat niet.
@alcantara: die GT-R gaat nog flink afschrijven, die Ferrari niet meer. Dus is ‘ie goedkoper.
Mede door de tamelijk geringe interieurruimte heb ik uiteindelijk voor een 612 gekozen. Vergis je niet in het lijstje met aandachtspunten, deze is wel wat langer dan geschetste. “Slow down” of “check engine” issues die blijven terugkomen. Veelal veroorzaakt door de zg Vinconti-boxen (deze controleren de katalysatoren) Het aircopaneeltje kun je ook elke anderhalf jaar vervangen, deze ziet er na die periode uit alsof er een trein overheen gereden is. De zekeringkast is na ongeveer 15 jaar dermate uitgedroogd dat je de meest interessante elektrische storingen krijgt. Elke Ferrari vanaf de 348 krijgt last van plakkerige interieurdelen en schakelaars. Zo is de lijst nog wel verder te verlengen. Houdt je hier echter rekening mee en reserveer je jaarlijkse voldoende geld om de auto in goede conditie te houden, dan heb je er een fantastische en bijzonder fraaie rijdmachine aan!
Prachtige en ondergewaardeerde auto..velen malen mooier dan de 612
Weet nog dat ik er vroeger een BBurago 1/18 model van had in exact dezelfde kleur
@maarten020: gespaard bij de shell of niet? Die van mij iig wel! Lwuk om mijn neefjes er nu mee te zien spelen als ze bij oma zijn.
@kle500: nope, gewoon de ouderwetse manier, gekocht in de winkel ;)
Prachtige auto! Vroeger als schaalmodel gehad zoals meerdere zie ik, dus wel een speciale herrinnering. Ook Prins Bernard heeft er 1 gehad volgens mij.

Vandaag de dag vind ik hem iets te soft geworden, straalt eigenlijk weinig uit.

De lijst met punten vind ik reuze meevallen voor een 20 jaar oude Italiaan.

Overigens ken ik nog een aandachtspunt: niet met je vieze olie-klauwen de dakbekleding aanraken bij het instappen…wat zonde van dat verder prachtige interieur
@87sandyd: ik weet nog dat BBurago toentertijd ook een special had gemaakt in de Prins Bernard kleur groen in beperkte oplage
Blojft een schitterende auto!
De monteur mag de headliner wel eens schoonmaken ziet er niet uit die zwarte vingers.
Prachtig model. Samen met de 355, 550 en 512TR het laatste mooie dat uit de fabriek in Maranello is gekomen. End of an era.
Daarna afzichtelijke modellen met belachelijke prijzen voor ontzettend incapabele rijders.
Hartelijk dank om deze auto te testen nadat ik dit had gevraagd ! Ik ben nog steeds zoekende en woensdag ga ik terug 1 testen ! Als ik hem koop laat ik het weten en mogen jullie een duurtest doen !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).