Gaan boze Belgische boeren dit weekend de F1 slopen?

Auteur: , 38 Reacties

Het leek eventjes rustig rondom de boerenprotesten in Frankrijk en België, maar deze laaien sinds kort weer op. Wat betekent dit voor de Formule 1 van Spa-Francorchamps komend weekend?

BOE!(R)

Dalende prijzen en stijgende concurrentie leidden deze zomer tot verhitte boerenprotesten in Franstalig Europa (behalve in Zwitserland, waar de boeren nog wel een eerlijke prijs voor hun producten krijgen). Even leken de gemoederen te zijn bedaard, maar inmiddels zien we vooral in Wallonië het vuurtje weer aanwakkeren.

In de provincie Luik gaan de trekkers weer met honderden de weg op, en gisteravond werd de luchthaven geblokkeerd. Bedoeling is de druk erop te houden tot een landbouwtop begin september.

Wij houden wat dat betreft ons hart vast voor eenieder die dit weekend naar de Ardennen afreist om de F1 van Spa bij te wonen. We weten dat de actievoerende boeren voor weinig terugdeinzen, dus het saboteren van de Grand Prix zal waarschijnlijk ook niet een brug te ver zijn. Nu verwachten we niet dat ze de trekkers het circuit op kunnen rijden, maar de verkeersstromen rondom het evenement zijn voor kwaadwillenden natuurlijk aardig te versjteren. Op deze manier kunnen de agrariërs zo ongeveer het enige dat economisch nog wel werkt in Wallonië aardig schaden.

Mocht u dus naar de Ardennen afreizen dit weekend: poets uw Frans op, en neem wat geld mee voor de melkprijzencollectebus. Het kan het verschil betekenen tussen een glimlach en een stomp op uw bakkes, een omgegooide auto die in de brand wordt gestoken, en een ontheiliging van uw vrouw plus dochter(s). Overigens zijn niet alle Belgische boeren snoodaards, getuige deze video.38 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Van mij mogen ze het circuit op, rijdt er toch nog iets rond dat geluid maakt.
Gaat Bernie dit weekend Belgische boeren slopen?
Frans sprekende boeren, verklaart een hoop…
Hoe dan ook staan alle vrachtwagens van het F1 circus er al dus de GP gaat gewoon door. Het zou alleen wel mooi kut voor de fans zijn die een belachelijk duur kaartje hebben gekocht.
@arii: je kan er al voor 25 euro staan hoor
@Junior540: Ja hoe dan? Enkel vrijdag ofwat, aan de kassa? Want vrij-zon kost toch €145 en enkel zondag €135 general admission.
@pistonhead: nee, bronze kaart (staan) voor zondag is voor kids 20 euries, voor volwassene 30-40. tribune plekken zijn duur.
@gwnbmw: Ik moet er dan toch serieus naast kijken want die prijzen zie ik echt niet hoor.
http://tickets.formula1.com/en/3286-belgium-fom/
Kan je eigenlijk tickets kopen voor enkel vrijdag ? De wedstrijd zelf zie ik toch liever op tv.
@pistonhead: uiteraard kan je tickets voor alleen vrijdag kopen, alleen ben ik nu iets te laat. my bad trouwens, er zit 100 euro verschil tussen kinderen en volwassene. kids 20, volwassene 120.
@gwnbmw: Bronze voor zondag is 120 euro, weekend 130. Als jij ze voor 40 euro koopt, dan moet je over het hek klimmen denk ik.
Tribuneplaatsen beginnen bij 320 euro pp.
@Junior540: klopt op de parkeer plaats.
@arii: belachelijk duur ? 3 dagen en een middag plezier voor 140 eu ???? Ik vind het echt reuze meevallen hoor
Nee hé?!
Mag hopen dat die slappe Belgische politie ze met tanks van de weg veegt.
Als ze mij de toegang tot het circuit ontzeggen organiseer ik wel mijn eigen offroad race op hun akkers…
Stelletje achterlijke imbecielen, alsof het mijn schuld is dat zij niet normaal een bedrijf kunnen runnen. Bovendien drink ik geen melk, ga ik dood van.
@trustmeiamanengineer: Dan doe mee! Ga je al vanaf vrijdag of later?
@trustmeiamanengineer: geef deze man een pak melk. Kerel doe even normaal. Ga je eerst in zaken verdiepen voor dat je dom gaat praten.
@gerjan: Ik heb geen respect voor mensen die mijn enige vakantie dit jaar willen verpesten omdat ze de boot gemist hebben qua innovatie in hun bedrijfsvoering, of wat de reden dan ook is dat ze het niet voor elkaar krijgen om een winstgevend bedrijf te runnen. Laat ze de melk uitsproeien over het Ministerie in Brussel, maar laat mij met rust.
Bovendien is er hier maar een die ‘dom praat’…
@gerjan:
Het is een beetje alsof Video Palace zou protesteren door snelwegen af te zetten om dat niemand nog films huurt.
In een bedrijf maak je winst of je gaat failliet. Als de overheid elk bedrijf zou moeten subsidieerden die geen winst maakt gaat de overheid failliet.
Nou ja… als de omgevingsboeren van het circuit slim zijn gaan ze gewoon wat bijverdienen met parkeergelegenheid op hun erf…
@venividivici: dan doen ze al ☺️
@borro4: Mooi, dan hebben ze dus geen tijd om te staken 😃
De discussie over wel of niet is zinloos.

Ik kan me de boeren wel voorstellen, rondom Spa zitten veel kleinere agrarische bedrijven die amper de kop boven water kunnen houden
Daardoor vind ik die streek iets echt landelijks hebben en ziet het er niet uit als zo’n agri-business polder als je tegenwoordig veel in Nederland ziet met mega stallen en geen koeien in de wei ! totaal sfeerloze zielloze Hollandse polders !

Dan maar 2 cent meer voor een liter melk betalen, want daar praten we over…..
@desjonnies: Als jij 2 cent meer betaald voor een litertje melk betekent dat dat je de handel die 2 cent meer geeft. De boeren worden uitgeknepen door de afnemers.
Ik ga gewoon lekker 18 september naar de klassieke 6 heures du Spa-Francorchamps, daar mag je ten minste gewoon de pits in lopen en daar rijden wel mooie auto’s mee.
En het feit dat max geen goede kans maakt op zo’n snel circuit laat mijn interesse ook niet bepaalt stijgen.
Sinds wanneer is de F1 in Spa het enige dat nog wel economisch werkt in Wallonië? De Waalse regering legt elk jaar tientallen (misschien wel meer dan honderd) miljoenen euros bij om de financiële put te dempen die Bernie’s rondreizende circus achterlaat…
Ach, ik geef de boeren geen ongelijk, de prijzen zijn echt heel slecht. Maar een feit is wel dat de Nederlandse boeren dankzij modernisatie wel voor dit geld melk kunnen leveren. Heel romantisch al die kleine boerderijtjes, maar de praktijk leert dat het gewoon niet kan anno 2015.

In iedere sector veranderd de manier van werken, dus waarom zou dit bij de boeren niet zo zijn?
@dutchdriftking: Ook wij kunnen voor de huidige melkprijs eigenlijk geen melk leveren. De gemiddelde kostprijs voor een liter melk is gemiddeld ongeveer 40 cent, de gemiddelde literprijs in Europa afgelopen maand is 30,64 cent en in Nederland zitten we daar nog iets onder (Campina 30 en DOC 26 cent zo even snel uit het hoofd). Dus ook de Nederlandse boeren draaien verlies. Alleen kunnen wij wat beter tegen een slecht jaar en gaan wij wat minder snel de straat op. Maar de verwachting is dat in de tweede helft van dit jaar meer boeren in de problemen gaan komen.
@robert110: Wat ik me heb laten vertellen draaien de boeren op dit moment inderdaad verlies, maar waren de afgelopen 2 jaar bijzonder goed.
@robert110:
uit interesse; wat is er de reden van dat de prijzen zo laag zijn (ik neem aan dat er een te groot aanbod is, maar waarom?).
@super: Per 1 april 2015 is het Europees melkquotum afgeschaft. Het melkquotum bepaalde hoeveel melk een veehouder mocht leveren, werd er meer melk geleverd dan volgden er een boete. Doordat het quotum is afgeschaft zijn er veel bedrijven gaan uitbreiden om zo meer koeien te kunnen houden en dus meer melk te kunnen leveren. Hierdoor is het aanbod op de markt sterk toegenomen. Dit wordt nu wel deels opgelost door nieuwe regels (onder andere met betrekking op mest en het aantel vee per ha).

Daarnaast is de export met 10% gedaald (ten opzichte van vorig jaar). Dit komt deels door het conflict met Rusland, maar ook binnen Europa is de export gedaald.
@robert110: voor dat vergif (naast die paar stoffen die wel nuttig zijn voor je lichaam) is het nog duur betaald. Maar profiteer ervan zolang het kan de massa gehersenspoeld is dat koeiemelk gezond is.
@alfablog: Volgens mij hebben wij het hier vrij recent al eens uitgebreid over gehad, het lijkt mij niet nodig om deze discussie hier nog een te voeren.
@robert110: Eens. waardeerde trouwens de moeite die je nam om jouw kant te vertellen.
Het is een mot op uw bakkes of nen toek oep a bakkes. Met “stomp” ben je duidelijk een undercover Nederlander.
ik d8 het dus ff niet he! anders rij ik persoonlijk al die trekkers van de weg.
Als hij dit ECHT gaan doen, ga ik hun ook slopen. Ik bezaai hun volledige weilanden met hennepzaadjes. Zullen we eens zien wie het laatste lacht!!!! (@sir_smokalot weet in ieder geval wel wat zijn eerst volgende vakantie bestemming is dan). Maar ik hoop dat ze het gewoon uit hun hoofd houden….
Meh .. ik geef ze gelijk dat ze actie voeren. Echter, ze verzieken aardig wat voor de gewone mens. Ik ga over 2 weken op huwelijksreis (met de auto, want .. dat kan :) camping 4 life). Als ze ons gaan lopen dwarsbomen (want we gaan dwars door België), dan schiet ik uit m’n pan !
@JaxDryke:
– koekenpan
– snelkookpan
– braadpan
– duinpan
– dakpan
– soeppan

Wat voor pan ?
@desjonnies: Een pan met een oorlogsverleden.
@JaxDryke:

Trouwens gefeliciteerd met het huwelijk !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).