Geldlopers bewapenen, een goed idee?

Auteur: , 56 Reacties

Transporteur Brink's oppert van wel, maar minister Ivo Opstelten schiet dit plannetje resoluut af.

Overval waardetransport Sydney

Het overvallen van waardetransporten is voor sommige criminelen altijd al een aantrekkelijke bezigheid geweest. Deze jongens denken groot, en zijn niet kruimeldiefjes die als alternatief een tankstation of een snackbar overvallen. Dit soort gasten heeft schijt, en voert zijn klusjes graag uit met machinegeweren en ander zwaar geschut.

Dit moet Brink’s, meermalen slachtoffer van een dergelijke overval (Amsterdam, Best en Zaventem), toch bekend zijn, maar toch wil het bedrijf zijn personeel gaan bewapenen, aldus een woordvoerder. Is dit slim?

Vergelijk het met piraterij: dat soort gasten valt een schip ook niet aan met een proppenschieter, maar met raketwerpers en AK-47’s. Een paar mannetjes aan boord zetten met een pistool haalt niks uit, en dat gebeurt dan ook niet. Ik zie niet in waarom deze parallel niet naar de waardetransporteurs doorgetrokken kan worden.

Daarnaast is het plan sowieso kansloos, omdat de staat hier een geweldsmonopolie heeft. Particuliere transporteurs kan je dus niet zomaar gaan bewapenen, iets dat de minister dan ook fijntjes opmerkt. Aan de andere kant: de politie heeft er wel een handje van daders te laten ontsnappen, dus we snappen het idee wel.

Aan de andere kant: in 55 van de 60 landen waarin Brink’s actief is, zijn hun beveiligers wel bewapend. Maar dan nog: zou jij als geldloper/medewerker met een modaal salaris, een gezin, en een hypotheek, met een pistooltje je leven in de waagschaal willen leggen als er een dozijn tot de tanden bewapende, schietgrage boeven voor je staat, voor geld dat niet van jou is? Ik niet.

Met dank aan iedereen voor de tips!56 reacties

ik zeg doen!
Die dingen zijn meestal doelen van de dieven.
Waarschijnlijk mogen/gaan ze de wapens niet gebruiken maar het is toch handig.
@jesseboonman:
Zoek aub het woord geweldspiraal op. Echt een slecht en bovendien gevaarlijk idee. Dan krijg je straks echt het wilde-westen hier. Ik zie als een waardetransport door een drukke (winkel)straat in de binnenstad rijden, net als een paar criminelen menen toe te zijn aan een zakcentje…

En bekijk het ook vanuit het perspectief van het personeel; zou jij voor 12,50 per uur bruto je leven op het spel zetten? Je bent gewoon een zittende schietschijf, en de kans dat ze je cabine maar meteen direct opblazen om een schietpartij te voorkomen neemt aanzienlijk toe. Lekkere baan wel.
@Stefje: ”Opzoeken: geweldspiraal

Tip: dubbelklik op een woord om de definities daarvan te zien.


Er zijn geen resultaten gevonden in de encyclopedie voor geweldspiraal.”
Dit vind ik als ik het zoek, volgens mij klopt dat niet.

Die gasten in die trucks worden ook wel is beroofd, een wapen als zelfverdediging zal (denk ik) van pas komen
@jesseboonman:
Je begrijpt het niet; het geweldspiraal houdt simpelweg in dat zodra criminelen op meer tegenstand duiden (bewapening van de transporteurs) zij met een nog gewelddadiger antwoord zullen komen. Transporteurs worden nu inderdaad ook overvallen, maar zullen dat nagenoeg altijd na kunnen vertellen. Puur omdat overvallers weten dat als zij met wapens aan komen zetten dat genoeg is om de buit mee te kunnen nemen.

Als jij die transporteurs daarentegen met wapens gaat vervoeren, dan is de kans dat een transporteur een overval niet overleefd aanzienlijk groter. Criminelen zullen namelijk veel meer geweld gebruiken om een schietpartij te voorkomen. Denk aan het direct opblazen van de bestuurderscabine en bijvoorbeeld gas laten lopen in het waardegedeelte.

Dát is de geweldspiraal. En dat is precies de reden waarom dit niet moet gebeuren. Wat moet gebeuren is dat de overheid politie, arrestatieteams en het leger -ofwel speciaal opgeleide mensen voor geweldssituaties- inzetten op dit soort momenten.

Ik ben zéér blij dat Ivo Opstelten dit gelukkig wel begrijpt, in tegenstelling tot andere waardeloze wetten die hij door gevoerd heeft, zoals het verbod op softdrugsverkoop aan buitenlanders, waardoor Maasstricht nu al het wilde westen lijkt (zie: http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2013/05/politie_pakt_straatdealer_vide.html)
@Stefje: Zeg dat dan, dan hoef ik het niet op te zoeken..
@Stefje: Laat ik je er even fijntjes op wijzen dat JIJ het hier niet snapt. Wat jij hier stelt is simpelweg niet waar. Kijk even naar Frankrijk, Italië, Rusland of Spanje, om in Europa te blijven. Allemaal bewaakt door zwaarbewapend personeel en nergens zijn er grotere, agressievere of geweldadigere overvallen dan hier in Nederland. Vond jij de overval met machinegeweren en springstoffen dan niet geweldadig genoeg?
Wat ik me af vraag is hoeveel geweld er moet worden gebruikt en hoeveel doden moeten er vallen eer er bij figuren als jij(of onze megafalende overheid/politiemacht) een lampje gaat branden en je inziet dat geldtransporten zwaar bewapenen weldegelijk de oplossing is?
@lemans96:
Ik heb geen idee waar jij je ‘feiten’ uit haalt? Omdat Brinks zegt dat iets zo is is het ook meteen zo? Eerste hit op armed robbery Italy op Google: http://www.euronews.com/2013/04/08/highway-robbery-armed-italian-ambush-nets-10m-euros/

Is van een paar weken geleden. Wanneer was hier de laatste zware overval waarin zoveel buit gemaakt werd op een gewelddadige manier?

Daar zit dan ook nog eens mafia en daar worden veel ergere fratsen uitgehaald dan hier. Dat lees je alleen niet overal. Die enkele echt zware overval die hier af en toe gepleegd wordt valt in het niets van veel andere europese landen. En ga alsjeblieft niet zeggen dat Rusland een veiliger land is dan Nederland omdat ze daar bewakers bewapenen, dan ben je echt wereldvreemd.

Een groot gedeelte van het probleem zit hem er, zoals iemand anders hier al aanhaalde, in dat Nederland een ‘makkelijk’ doelwit wordt omdat wij niet mee getrokken willen worden in het geweldspiraal.

Maar ga je aub eerst verdiepen in Europa voor je dit soort dingen roept.
@Stefje: Ja. Blablabla…
Feit is dat dergelijke geweldadige overvallen hier in onbewapend Nederland nu eenmaal veel makkelijker zijn dan in de door mij genoemde landen. De verder corruptie en maffiapraktijken hebben hier niets mee te maken.

“Wanneer was hier de laatste zware overval waarin zoveel buit gemaakt werd op een gewelddadige manier?”

Dude, lees fkes het artikel hierboven. ;-)

Jij met je ‘geen wapens, want geweldspraal’ praatjes kunt niet ontkennen dat Nederland een luilekkerland is voor de zware crimineel. Ten eerste is de pakkans ernstig klein en ten tweede, ALS ze dan worden gepakt gaan ze naar een gevangenis waar vele 3 sterrenhotels in de wereld niet aan kunnen tippen…
@lemans96:
Wow, echt, wow…

Hoe wereldvreemd kun je zijn? Om te beginnen met je opvoeding; blablabla zeggen geeft redelijk aan dat het niet makkelijk is om een normaal gesprek met je te voeren. Vervolgens draag ik controleerbare feiten aan en wuif je dat weg met wederom een nonargument.

Als je echt denkt dat Nederland zo onveilig is, dan nodig ik je nogmaals graag uit om eens wat nieuwsartikelen uit de rest van Europa te googlen. Geweren op straat helpen niet. Er is een reden waarom die krengen juist uit de samenleving verbannen zijn.

Maar je komt uit ’96 denk ik? Dus je bent nu dus 16, hooguit 17, dan begrijp ik wel dat je misschien een beetje vertekend beeld van criminaliteit hebt.
@Stefje: Over iemands opvoeding beginnen omdat je niet tegengesproken wilt worden= Megazwaktebod.

Verders draag je zelf enkel een link naar een italiaanse overval aan. Wat wil je daar mee zeggen? Dat dit niet in dergelijke landen gebeurd? Overvallen op geldtransporten zullen altijd voorkomen, ook in de landen waar men wel de bewakers bewapend. Dat zul je mij niet horen ontkennen. Feit is wel dat het in dergelijke landen aanzienlijk MINDER gebeurd dan in ons criminele luilekkerland.
Verders woon jij denk ik ergens in een keuterdorpje? Anders zou je niet de illusie koesteren dat je hier in een veilig land woont…

“Geweren op straat helpen niet. Er is een reden waarom die krengen juist uit de samenleving verbannen zijn.”

Ja. En dat is ook meteen de reden waarom zware criminelen zich hier een breuk lachen en ze van heinde en verre komen om hier hun slag te slaan, OMDAT hier enkel de bange en slecht getrainde politie vuurwapens mag voeren.

Maar eh, je doet jezelf toch voor als zo’n Europakenner? Leg mij dan ‘ns even uit waarom de zware criminaliteit in Zwitserland bijna niets voorstelt? Ik zal je een hint geven: Omdat iedereen die daar in militaire dienst heeft gezeten, zijn vuurwapen mag houden…
Ach, weet je wat? Ik help je gewoon een beetje met het op doen van kennis, hier:
http://world.time.com/2012/12/20/the-swiss-difference-a-gun-culture-that-works/
@lemans96: P.S. Bedankt voor het lage inschatten van mijn leeftijd. ;-)
FYI: 1996 was het eerste jaar dat ik Le Mans bezocht.
@Stefje: “dat Nederland een ‘makkelijk’ doelwit wordt omdat wij niet mee getrokken willen worden in het geweldspiraal.”

Precies. En je er dus op kunt wachten tot dat er weldegelijk dodelijke en vooral weerloze slachtoffers zullen vallen. Wees er maar trots op dat Nederland niet mee wil worden getrokken in de geweldsspiraal… Vanuit je veilige luie stoel.
@lemans96: Je roept echt maar wat in het wilde weg om je gelijk te krijgen. De landen die je noemt staan i.t.t. de meeste andere landen om ons heen (inc. NL) juist niet in de top 30 van veiligste landen, en Rusland staat zelfs in de top 10 van meest onveilige en gevaarlijkste landen ter wereld. Laatst beweerde je ook al dat het gebruik van geweld een teken van kracht was, en in de gevangenis heb je blijkbaar ook nog nooit gezeten, anders zou je wel anders piepen. Ik spreek wat dat betreft helaas uit ervaring
@bungabungastig: Wacht even, we hebben het hier toch over het feit dat geldtransporten en geldverzamelpunten hier te lande zo slecht bewaakt worden?
Je hoeft mij niet te vertellen dat er veel landen zijn waar de veiligheid veel minder is dan hier maar we hebben hier echt geen reden om onszelf op de borst te kloppen. Het aantal geweldsdelicten neemt hier in rap tempo toe, tenzij je natuurlijk de jaarcijfers van onze overheid vertrouwt, die uiteraard de loftrompet over zichzelf schallen met cijfers die aan alle kanten van manupilatie aan elkaar hangen.
@lemans96:
Gozer, jij hebt het echt niet begrepen he? Ik spreek je aan op je opvoeding omdat je met blablabla begint. Dat was ruim nadat ik je normaal beantwoord had. Door jouw manier van reageren geef je al aan dat er niet normaal met je te discussiëren valt. Dat je het dan ook nog als compliment opvat dat ik je zo jong schat is helemaal sneu, je zou bij jezelf eens te rade moeten gaan of het niet eens tijd wordt dat je eerst een na gaat denken en wat onderzoek doet voor je reageert.

Verder is Zwitserland geen lid van de Europese Unie, je argument is dus ongeldig. Fijne avond nog hé!
@Stefje:
Ok, excuus, ik draaf hier een beetje door. Je zal best geen onaardige vent zijn lemans96, maar besef je dat de hele reden waarom hier zo weinig mensen neer geschoten worden juist het feit is dat wapens hier alleen aan de overheid toebedeeld zijn.

In New York City, 9.5 miljoen inwoners, wordt ±elke dag iemand dood geschoten. Er worden in heel Nederland op jaarbasis nog niet eens de helft van dat aantal aan moorden gepleegd. Dat komt voor een groot deel simpelweg door het feit dat wapens hier niet makkelijk aan te komen zijn, en dat als criminelen ze hebben en mee nemen naar overvallen niet op burgers zoals jij en ik hoeven te gebruiken omdat wij toch niet terug schieten.

Zoek de moordcijfers in de rest van Europa op, en ik hoop dat je met die informatie dan tot de conclusie komt dat meer wapens aan bedrijven zoals Brinks niet de oplossing zijn, verre van dat. Ik ben niet laf, ik ben verstandig. Ik gun jou, mijzelf en iedereen hier in Nederland een veilig land, dat bereik je alleen door wapens te verbannen. Dat er af en toe iemand toch een misstap doet hoort er bij, maar die enkeling is niet een reden om dan meteen paniekvoetbal te gaan spelen.
@Stefje:
dankzij het feit*
@Stefje:
doodgeschoten moet vermoord zijn. De moordcijfers in Nederland liggen zeer laag, zeker tov van alleen al NYC. Zo, laatste correctie voor mijzelf vanavond ;)
@Stefje: “maar besef je dat de hele reden waarom hier zo weinig mensen neer geschoten worden juist het feit is dat wapens hier alleen aan de overheid toebedeeld zijn.”

Dat is dus simpelweg NIET WAAR. Nogmaals, hoe verklaar je Zwitserland dan?

Het is zo makkelijk om altijd maar weer dat o zo slechte Amerika erbij te halen.
Maar goed, jij bent één van de vele ‘gullible’ inwoners van dit land die alles wat onze overheid je voorschotelt aan cijfermateriaal, voor zoete koek slikt. Sta er even bij stil dat onze overheid er alles aan gelegen is om de criminaliteitscijfers zo laag mogelijk te doen blijken. Juist als naar buiten zou komen dat het de verkeerde kant op gaat met onze veiligheid, zou dat de roep om zelfbewapening doen versterken en DAT, is iets wat onze overheid, koste wat kost, wil voorkomen. Het aantal aangiftes in ons land is nog nooit zo laag geweest. Dan kun je denken: ‘Joh, da’s mooi, het gaat hier dus helemaal hartstikke goed, het is hier allemaal rozegeur en maneschijn’. Ik kan je helaas uit betrouwbare bron vermelden(ex-politieman is een goede maat van me) dat het aantal aangiftes zo laag is omdat onze hermandad er nagenoeg NIETS mee doet !(oplossing inbraken is minder dan 15%) En dan, ALS jij al aangifte doet van bijvoorbeeld zware mishandeling, dan speelt de politie jouw adresgegevens doodleuk aan de tegenpartij door! Sterker, in veel gevallen raad DE POLITIE ZELF je af om aangifte te doen, juist daarom. Omdat zij weten dat, in veel gevallen, de geweldspleger wel eventjes verhaal bij jou komt halen als je toch aangifte hebt gedaan…
Verders ben ik inderdaad geen verkeerde vent hoor. Jij zult dat ongetwijfeld ook niet zijn maar ik ben denk ik wat meer de realist ben van ons twee. ;-)
@Stefje: Haahahahaa! Dus omdat Zwitserland geen lid is van de Europese unie tellen zij niet mee in s’werelds veiligheidscijfers? Over trieste(en zéér slecht onderbouwde) overtuigingen gesproken! Laat me niet lachen man. Je loopt op argumenten totaal klem en begint dus maar het neerbuigendheidskaartje te spelen. Echt zielig.
Maar hé, veel geluk met je EUSSR. xD
@lemans96:
Wow. Nogmaals, Wow. Wat ben jij een vent. Ik geef je een heel epistel over waarom Nederland zo veilig is. Ik wijs je op het feit dat Zwitserland niet tot de Eu hoort omdat jij mij er op aan spreekt, en je reageert toch zo.

Jij hebt echt een steekje los vent.
@Stefje: Irritant hè, dat Zwitserland? Mij van ‘een steekje los’ beschuldigen maakt de droge feiten er niet minder hard om. ;-)
@lemans96: Heb je überhaupt dat stuk in die link over Zwitserland wel gelezen? Of is dat wat te confronterend voor je?
@Stefje:
Nederland veilig ?
Sinds wanneer dan ?
Hier komen hele bendes naartoe om alles wat los en vast zit te roven
En als ze gepakt worden, gaan ze voor hun begrippen in een hotel ‘ logeren ‘
Er zit hier maffia van allerlei pluimage en nationaliteiten.

Ga ’s avonds hier eens naar een benzinestation toe en dan in Duitsland.
Dat zegt al genoeg.

La me nie lachen met je Nederland veilig.
@bungabungastig: Heb jij enkel hier in Nederland in de bak gezeten? Als dat zo is, dan neem ik je mening hierover dus met een korreltje zout. Verder raad ik je af om op een openbaar blog als dit te vermelden dat je wel ‘ns hebt gezeten…
@Stefje: dus dan laat je het maar lekker ze gang gaan? Zielig in een hoekje zitten. Je kiest er zelf voor om marinier te worden en dan is de kans ook aanwezig dat je uitgezonden kan worden naar een oorlogsgebied toch? Met dit verhaal het zelfde je weet waar je voor tekent voordat je begint.
Ja dan heb je ook geen last van die kleine ettertjes.
Brinks Walther P5jes geven heeft totaal geen zin. Zwaar geschut vecht je met zwaar geschut. BMW X5 voor en achter de wagen met bewapende mannen erin(lees: M16 o.i.d) en ze zullen wel oppassen.
@moderno: Ze moeten de wegbezuinigde tanks van de KL kopen. Als er dan een overval is vuur je gewoon een granaat af.
@ferrari94tr: je moet wel rekening houden met omstanders hè. En een gemiddelde Brink werknemer opleiden in een tank kost ook wat.
@moderno: Ach de bemanning kunnen ze er waarschijnlijk gratis bij krijgen. Bezuinigen enzo. En overvallen kosten ook geld.
@ferrari94tr: Ja, laten we inderdaad midden in een stad tankgranaten gaan afschieten.
@berlinetta: tankgranaten of anti-tankgranaten ? :)
Maar inderdaad: what could possibly go wrong?
@sir_smokalot: Nou dan heb ik nog liever dat de bewakers met tankgranaten schieten dan de overvallers met anti-tankgranaten.
Ze bewapenen is een schijnheiligheid.
Tegen een groep criminelen zoals de Charlois groep begin je niks met bewapende medewerkers. Ze zullen die transporten moeten beveiligen zoals ze dat in België doen. Die lui wijken niet voor niets uit naar Nederland, Duitsland en Luxemburg.
@jrk68: charlois groep? Bende van Nijvel bedoel je zeker..
@munich:
Nope, Hier was net een item over op eenvandaag waarin een Belg uitlegde hoe zij het probleem hadden behandeld. Hij had het over de groep van Charlois. De Bende van Nijvel is weer een heel ander verhaal dat zo’n 20 jaar geleden speelde.
Het vertoonde geweld is idd vergelijkbaar. Het gebruikte wapentuig echter niet.
Als ik die Belgische politie chef mag geloven gaat het om bendes uit Charlois die in verschillende samenstellingen opereren in Nederland, Duitsland en Luxemburg.
Tot 2 jaar geleden pleegde zij dergelijke overvallen in België, tot het moment dat zij de geldtransporten gingen beveiligen.
Geef de parkeerwachten ook een pistool dan. En mag ik een granaatwerper voor als de staat me weer eens beroofd ?
Gewoon een taser is goed zat toch?
Wat zou overigens goedkoper zijn voor Brinks? Al het personeel bewapenen en opleiden of af en toe een overval?
Goed idee ja om MBO 2 afgestudeerde te bewapenen..

Aan de andere kant doen we dat al bij ons ”A-merk” politie.

Is er al aan gedacht om die lui te bewapenen met direct verdovende guns?
@barrrry: Zijn mensen afkomstig van het MBO dan te dom om met een vuurwapen te kunnen om gaan? Wat denk je hoeveel Nederlandse soldaten afkomstig zijn van het VMBO?
@berlinetta: Volgens mij zit er een wezenlijk groot verschil tussen soldaten die opgeleid worden om een wapen te gebruiken en een geld transporteur die na het behalen van zijn/haar MBO2 diploma eventjes 2 weken op cursus gaat.

Ik heb veel gesproken met Brinks medewerkers en de intelligentie spatte er nou niet echt van af. Meer het soort ”wij hebben een stoere baan” praat, wat je ook bij politieagentjes tegenkomt.
@barrrry: Zegt ie met z’n Lada embleem als avatar….
@lemans96: Iets met sarcasme..
@moderno,

‘BMW X5 voor en achter de wagen met bewapende mannen erin(lees: M16 o.i.d)’

BMW X5 is prima alternatief,maar neem dan een Hummer.
Geschutskoepel zit er al op,alleen even een .50 erop monteren.(dacht standaard een M60,ook prima,.50 beter)
En dan nog om het af te maken,gebruik maken van alleen pantsermunitie.
Door een pantserkogel wil je niet getroffen worden.(geeft troep,véél troep).
Diemaco C8 als persoonlijk wapen.
Maar om dan weer zeker te zijn dat je wapen geen ‘storing’krijgt,een paar AK-47 voor
achter de hand,die doen hét altijd.
Succes verzekerd.

Fight fire,with fire.
@bayernmunchen: is een baantje bij de Defensie wapentechniek/onderhoudsmonteur/ikweetniethoediereclameverdergaat niets iets voor jou? Vergeet trouwens flashbangs niet. Flashbangs zijn leuk
@moderno,

Ben ex-militair/veteraan.

Flashbangs zijn idd leuk,bij oud en nieuw.
I.i.g. bedankt voor de tip.
@bayernmunchen: Ik had het kunnen raden.
En wat nu als ze tijdens een overval de buit gewoon vernietigen. Het zijn tenslotte maar bedrukte papiertjes…
Wauw ik zie het nu al voor me, staat zo’n brink busje bij de Ah zijn waarde op te halen, staat er ook nog een super grote hummer H1 naast haha!

Maar om terug te komen op de topic, ik vraag me af of dit echt zo’n goed idee is? Ik Denk niet dat je een Brink-medewerker (niet negatief bedoelt) al schietend door je winkelcentrum wilt hebben omdat z’n koffertje is afgepakt! Ik Denk dat zolang ze het geld maar onbruikbaar kunnen maken (door middel van bijvoorbeeld; plofkoffers) voordat de criminele het in handen kunnen krijgen, je al een stuk verder komt.

Als je niet sterk ben (of in dit geval, onder bewapend bent dan moet je slim zijn)
De mensen in die zwart witte boevenbusjes hebben allemaal een Walther P5 (politie pistool) met een (gewelds)instructie niet te schieten op doelen verder dan 25 meter.

Voordat je uitgestapt bent en het wapen hebt getrokken is zelfs Peter Beense 25 meter verder dan waar hij was.
Gewoon The A Team inhuren joh. Die schieten wel, maar nooit raak. Win win!
Om dan alsnog de overlevingskansen te garanderen,bij een overval,al dan niet met zwaar kaliber wapens,rust deze mensen uit met een kogel-zoniet-scherfwerendvest.
De vitale organen zijn beschermd,of de persoon moet dan de pech hebben om door een kogel/scherf in zijn schedel,of slagaderlijke bloeding(o.a.benen) alsnog te bezwijken.
En geef ze een Heckler&Koch mee.
Gaf eerder aan een Diemaco,maar deze zijn toch iets minder betrouwbaar,i.t.t een H&K.
Elke goede burger zou het recht moeten hebben om zichzelf te verdedigen met een wapen, in plaats van dat het monopolie is van de overheid en bewapende criminelen die niks geven om wetten.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).