Geruchten Mercedes zes-in-lijn duiken weer op [E-Klasse]

Auteur: , 58 Reacties

Ruim twee jaar geleden dook het verhaal op dat Mercedes een terugkeer naar de zes-in-lijn motor (I6) overwoog, en vervolgens werd het stil. Tot nu, want de zespitter begint weer rond te snorren in de wandelgangen.

Mercedes zes-in-lijn

Aanvankelijk werd gesproken over 2015, momenteel is de verwachting dat we de I6 in de volgende generatie E-Klasse (W213) mogen begroeten. Dat wordt dus 2016-2017.

Het zou onderdeel zijn van een modulaire motorfamilie a-la BMW, waarin zowel 3-, 4- als 6-pitters voorkomen. Met dat in het achterhoofd, en een trend in de premium-industrie om zich richting 500 cc per cilinder te bewegen, zouden we het nog wel eens over een 3 liter I6 kunnen hebben. Misschien is Mercedes van mening dat de viercilinder-zeloten bij BMW hun I6 wat aan het verwaarlozen zijn?

Over een eventuele terugkeer van de vijf-in-lijn diesel (de OM617 uit de jaren ’70 en ’80) gaan nog geen geruchten, maar die kunnen we altijd de wereld in proberen te helpen natuurlijk.58 reacties

Waarom typen jullie I6 bij een l6 of L6??
@jack_abarth: de i van inline
Bij V-motoren wordt ook de vorm aangegeven. Een inline-motor ligt in I-vorm. Beetje kort door de bocht, maar goed.
@Vinny_93: zes in lijn. ZIL? :-) V6 en L6 lijkt mij logischer, of nog beter: R6 ( Reihe , blijven toch duitsers ).. De Volkswagen V6/R6 combi ( korte hoek V, met één kop ipv 2 ) noemde ze niet voor niets VR6. V/Reihe. (Die R stond toen nog niet voor ‘Race’ of ‘plastic Rommel’ :-)

het gebruik van de hoofdletter i ( I6 ) is wat mij betreft erg onhandig gekozen. i kan immers voor véél meer dingen staan op motoren gebied: Injectie is er één van.
Dat vind ik nou eens echt hartverwarmend nieuws, want we weten tenslotte allemaal hoe fraai en trillingsarm een 6 cilinder in lijn loopt.
Wat zijn de voordelen van 6 in een lijn?
@reggie-boy_rood: Gewichtsverdeling.. Dan verspreid je het meer over de lengte van de auto
@lamborgfan: eigenlijk het tegenovergestelde van een boxer moter?
@reggie-boy_rood: nee, gewoon een andere verdeling. Lijnmotoren verdelen hun gewicht vaak meer over de voor- en achterkant van de auto, boxermotoren verdelen het gewicht beter tussen links- en rechts plus een lager zwaartepunt.
@lamborgfan: bullcrap. Een I6 is langer, dus geeft meestal meer gewicht op de vooras.
@fortuna: lul nie! Een 6 inlijn kan je veel meer naar het midden van de auto plaatsen daneen v6.. Zo krijg je een betere gwichtsverdeling.

Neem eens een kijke onder de kap van een BMW met 6 cilinders zou ik zeggen.

Waarschijnlijk zal je zien dat ze vrij ver naar achter liggen voor 50/50 gewichtsverdeling
@lamborgfan: als je een V6 tegen diezelfde versnellingsbak zou aanbouwen zit je gewicht lekker verder naar achter, weg van de vooras.
@fortuna: Niet te veel luisteren naar mensen die roepen ‘lul nie’, want inderdaad: een 6-in-lijn is vooral veel langer dan een V-motor.. dus een idealere gewichtsverdeling t.o.v. een V-motor? Mwaoh. My Hair Is A Bird: Your Argument Is Invalid!

(en de langere krukas t.o.v. een V-motor draagt ook niet echt bij aan de slijtvastheid).

Nee, ik ben geen V-fanboy, of anti 6-in-lijn-meneer: doe mij liever een Beemer met 6 cilinder dan een Jap met een V6.

Sommige mensen zouden eens hun licht op kunnen steken bij BMW, en vragen waarom er in de oer M3 géén 6 cilinder (in lijn) blok lag…. (iets met toerentallen, en te lange krukas)
@fortuna: het is niet alleen beter te in de lengte maar over de breedte, je kan zeg maar beter mid mid neerzetten dan een v motor, denk hierbij bijvoorbeeld aan de de achterschijfremmen van een Alfa 75 die niet gelijk achter de wielen maar centraal geplaatst waren (was tegelijkertijd ook gewichtsbesparend), en nog andere voordeel van een lijn motor is als je het in een hoek in de auto hangt is het ook nog eens goed voor de lage zwaarte punt, ik dacht dat ze dit met de legendarische BMW M1 ook hadden gedaan.
@mmot05: zo hey, ik snap d’r zelf ook niks van, beetje te snel geschreven en niet nagelezen.
@reggie-boy_rood: Een van de grootste voordelen bij een 6 in lijn motor is dat de krukas perfect gebalanceerd is. Bij andere motoren wordt er met contragewichten gewerkt.
@reggie-boy_rood: I6 is in balans geen vibraties van de motor en het heluid is heerlijk. Ik geniet elke dag van een I6 en zou niet anders willen
@smartye36: elke verbrandingsmotor vibreert natuurlijk, je bedoelt waarschijnlijk dat een V6 twee cilinderbanken heeft die tov elkaar kunnen vibreren, dat heeft een lijn motor niet. We moeten wel eerlijk zijn, dat het verschil eigenlijk maar klein is.
@mashell: het verschil vindt ik persoonlijk best wel groot.
De v6 in de audi van een colega van mij is bij lange na niet zo rustig als de l6 in mijn bmw
@smartye36: Maar ligt dat dan aan de configuratie ( V vs. I) of aan de fabrikant…? ;)
@reggie-boy_rood: Eigenlijk geen. Daarom maakt vrijwel niemand ze meer. 99% van de bestuurders zal sowieso niet merken of hij met een V6 of I6 onderweg is. Het is dus meer een emo en/of marketing dingetje voor bepaalde mensen.
@fit4fun: En ruimtebesparing… Zet een V8 of V12 maar eens naast een L8 of L12…
@reggie-boy_rood: gewichtsverdeling is mooi meegenomen, maar het gaat er volgens mij vooral om dat je twee nokkenassen minder nodig hebt. Dat is goedkoper, ook in onderhoud.
@reggie-boy_rood:
1. een I6 heeft perfecte 1e en 2e orde balans en is daarom van nature erg trillingsarm. (je kunt dat echt goed voelen bij bijv. een dieselmotor).
2. goedkoper te bouwen (maar 1 cilinderbank ipv 2 bij een v6)
3. goed op te voeren (kijk maar eens naar bijv toyota supra of nissan skyline
4. motor is minder breed dus in principe makkelijker om ver naar achteren te plaatsen (tussen de beenruimte van bestuurder en bijrijder).

nadelen:
1. motor is langer, dus lastig dwars te plaatsen
2. krukas is zwaarder dus komt langzamer op toeren
3. lastiger te koelen door de lengte.

volgens mij zijn punt 2 en 3 tegenwoordig redelijk opgelost.
@Autobloggers: Why?
Wat is beter / slechter aan een l6 vs. een V6?
@bigcar: voordeel = minder vibraties omdat de cilinders ook bij de kop aan elkaar vast zitten. Nadeel = langer motorblok, lastiger in te bouwen en toch de crash structuur goed te krijgen en er is een risico dat ofwel teveel gewicht voor de vooras terecht komt ofwel de versnellingsbak te ver in het interieur steekt en ruimte inneemt.
@bigcar: over het algemeen bouwt een L6 door het langere krukas ook langzamer toeren op en hebben de achterste cilinders vaker te maken met warmteproblemen. Voordeel is de balans en meer koppel en vermogen over het algemeen.
@jzaero: @Mashell: Thnx! Ik zie nu pas dat iemand voor mij ook al dezelfde vraag had gesteld, maar toch bedankt ;)
@sirsmokalot
Die 5 in lijn diesel is nog tot in deze eeuw gebruikt. Een maatje van mij kocht in 2003 nog een nieuwe E 270CDI met zo’n 5 cilinder.
Een l 6 is langer dan een v6 misschien dat je hierdoor meer gewicht naar achter kunt krijgen voor een beter verdeling. en je hebt naast het blok meer plek voor andere dingen.
@patrickae86: I6 is gewoon een van de soepelst lopende motoren, totaal geen vibraties en trillingen.

Was in de jaren tachtig bij de I6 motoren in de w126, dat ze een muntje op zijn zijkant op het motorblok konden leggen en deze gewoon rechtop bleef staan
@patrickae86: dan moet je ook de ruimte tussen vooras en schutbord groter maken. Doe je dat niet (omdat je platform ook voor kleinere wagens is bijvoorbeeld) is de gewichtsverdeling met een langs ingebouwde V6 juist beter want die is korter en kan dus verder naar achteren.
@mashell:
bij een bmw I4 of I6 zit je gedeeltelijk naast de motor, voorin heb je daarom veel meer beenruimte dan bij een gemiddelde auto met dwarsgeplaatse motor. Het lijkt me dat het ook bij een V6 lastiger is om “naast de motor” te zitten omdat de motor breder is.
Een l6 loopt gewoon zoveel mooier dan een V6.
nadeel van een L6 is dat je dan aan RWD vast zit ..
@lincoln:
Oja, daar denken ze bij Volvo heel anders over..
@tupperware: volvo’s I6 is zelfs korter dan hun eigen I5
@fortuna: de cilinderinhoud ook…
@tupperware: Volvo? Die hebben het idee gewoon weer van de Britten. In de jaren ’70 en ’80 had mijn vader een Princess 2200 HLS met een dwars voorin geplaatste 6 in lijn. En als ik me niet vergis hadden ze ook destijds een grote Austin Glider variant met een drie liter zes in lijn overdwars. Ik heb me destijds rotgelachen over die artikelen dat Volvo iets geheel nieuws had gedaan.
@lincoln: Skyline GT-R’s? Die hebben ook een L6 met AWD.
@lincoln: Dat zou ik eerder een voordeel noemen. Heb namelijk een bloedhekel aan torque-steer.
@TheKeymaker:

yep .. and we all love dramaqueens ..
@lincoln:

Dan vertellen ze je gewoon dat RWD premium is.
@lincoln: elk nadeel heb z’n voordeel..
Een 6-cilinder lijnmotor is alleen maar goed nieuws. Die motoren lopen over het algemeen zo heerlijk soepel.
Waren die 270 cdi’s en oudere 320 cdi’s ook geen 5 in lijn motoren?
@jeanclaude: De 250 uit de w202 was een i5, de 270cdi in de w203 was ook een i5 en de 320cdi een v6
@jeanclaude: Was vergeten toe te voegen dat de c30 cdi van AMG ook een 5 cilinder is.
Een 6-in lijn is heel leuk voor de emotionelen onder ons.

Ik heb al wel eens graag een I6 en dan liefst er nog een dikke compressor op en dan heb je een droom-motor. Maar echt logisch zou het niet zijn, ze hebben een V6 waarop ze verder kunnen bouwen. Een V6 is compacter, kan lichter, goedkoper en met de huidige technologie vallen voordelen zoals soepelheid, trillingsarm,… compleet weg omdat de rest door goed ontwerp dat ook kan hebben.
@Hupke: goed punt. Het is ook heel onwaarschijnlijk, Mercedes ontwikkelt de motor natuurlijk niet alleen voor de E-klasse, maar ook voor de S- en C- klasse. De E-klasse coupe en Cabrio staan nu al op een C-klasse platform, juist die dure modellen wil je met de dikke motoren gaan leveren. Mercedes is niet half zo conservatief als BMW en kan de de volgende (dus niet degene die nu net af is) C-klasse misschien wel voorwielaandrijving geven.
@mashell:

De C-klasse FWD, het kan. Maar ik vermoed dat ze eerder de A-wat laten groeien zoals de meeste merken dat doen. Eigenlijk met de CLA…

Maar dat is maar mijn gedacht.
Ik zeg, laat maar komen!
Lijkt me onwaarschijnlijk, maar het zou kunnen..

Behalve in de jaren ’70 en ’80 heeft Mercedes recenter overigens ook nog een prachtige I5 op diesel gehad! Zelfs met een AMG-badge erop….
Ander voordeel van de l6 is dat deze set up minder complex is en daardoor sneller en goedkoper is te bouwen en ook goedkoper in onderhoud is dan een v6.
Mercedes zou zich beter eens richten op minder olie verbruikende motoren, het geven van meer garantie, en het tegengaan van roest in vele modellen.
Mercedes is al terug gegaan met de nieuwe Actros van V-blokken naar 6-in-lijn blokken omdat die toch een betere verbruiks/vermogen verhoudingen

En wat loopt er nou mooier dan een 5 en 6 cilinder

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).