Gespot: zeldzame Volvo 345 VAN

Auteur: , 22 Reacties

Op het eerste gezicht lijkt dit maar een oud barrel. Als je een tweede keer kijkt zie je dat deze Volvo 345 geen achterruiten heeft.

Volvo 345 VAN

De in Born in elkaar geschroefde Volvo 345 zie je nog regelmatig rijden in zeer diverse hoedanigheden. Het zijn hondsbetrouwbare no-nonsense wagentjes die ook nog eens redelijk comfortabel en veilig zijn. De opvolger van de DAF 77 was er als driedeurs 343 en als vijfdeurs 345. Speciaal voor de PTT-post werd in begin 1982 een VAN-variant gebouwd van de 300-serie. Deze had geen achterbank maar een vlakke laadvloer. Om pakketdiefjes buiten te houden werden de achterste ruiten vervangen door plaatmateriaal. Het bijzondere is dat Volvo ook de vijfdeurs-versie als VAN leverde.

Deze 345 VAN op grijs kenteken is één van de laatste exemplaren die er nog rondrijdt. Fotoknipper sjoerd95 spotte hem in Rotterdam. Onder de kap ligt een 64 pk sterke 1.4 van Renault. Langzamer dan de gemiddelde Volkswagen Caddy, maar wel vele malen leuker. Als er nou iets uit Born zou moeten rollen voor Post NL, dan zou het zoiets moeten zijn.

Check de foto’s op autojunk.nl.22 reacties

Het kan natuurlijk ook gewoon een omgebouwd oud barrel zijn, die van de PTT waren groen.
Een maatje van mij had er ook eentje in zijn studententijd, grijskenteken op gas.
Reed voor geen meter met die jarretelaandrijving maar wel lekker goedkoop en dat is immers ernstig belangrijk als je student bent..
Kheb de 360 gls 2.0 gehad de sedan welteverstaan, inderdaad een nononsens auto rechttoerechtaan niks speciaals maar trouwer dan een hond.
Supercomfortabel lekker ruim en een wegligging waar menig autootje van nu nog het nakijken heeft, acceleratie gemeten met een kalender maarrrr prima om mee vooruit te komen heb er toch redelijk wat keren dik 180 mee gereden.
Met weemoed terug blikt op deze bolide in de kleur lichtblauw metallic met blauwe ruitjes bekleding en een zwart dashboard, het enige luxe aan deze slee was de achterruitverwarming.

Ik hoop voor deze Vanrijder dat hij nog jaren plezier mag hebben van zijn onverwoestbare tank en een zeer markante verschijning en altijd direct herkenbaar.
Volvo need i say more, build to last a lifetime, a humanlifetime.
@hanzel:

Een vriend van me heeft een 360, langst de ene kant ben ik wel jaloers erop omdat ik weet hoe goed dat ding is, maar langst de andere kant. Nuja het uitzicht valt tegen. Toffe wagen dat wel.
@Hupke:
Er rijd hier dagelijks een 340 sedan, bouwjaar ik denk 1984, langs de “moderne” ouwewijvenstraaljager, of truttenschudddermetjarretelaandrijving, en dat ding ziet er niet uit vies niet of nauwelijks onderhouden maar ik zie dat ding al een jaar of 4 voorbij stuiven.
Ik weet de 3 serie moet het niet van zijn looks hebben maar wel van zijn degelijkheid en veiligheid, mocht je ooit in de gelegenheid zijn, schroef de bekleding van de deur en verwonder je over wat je daarin aantreft, echt hilarisch, ik wist niet wat ik zag toendertijd, sterkte voor diegene die daarin duikt ongewild.
Opvolger van de Daf 77? Van de 66.. dit had de 77 moeten worden.. maar toen kreeg Volvo Daf in handen en werd het de 340 serie.
Achterwielaandrijving?
@c-ad:
Ja natuurlijk, vroegâh hadden alle Volvo’s dat.
@c-ad:

Ja achterwiel aandrijving, en een 50-50 gewichtsverdeling, spijtig genoeg wel met CVT. Als je de 360 te pakken krijgt dan heb je een handbak.
@Hupke: Een echte Volvo dus :)
@Hupke: Een 340 heeft niet per definitie CVT. Zijn er ook met handbak.
Mijn tante die vorige week op zo een manier negentig jaar oud werd dat ik hoop ooit op mijn 50ste zo fit te zijn,reed jaren in verschillende 343/345’s De mooiste vond ik als kleine Sydney de bronskleurige 343 automaat.Misschien vergis ik me, maar volgens mij had dat ding elektrisch bedienbare én getinte ramen en LM velgen.Ik zal het ‘r zeker nog eens vragen.Annyways, een geweldige auto.
@sydney: Mijn vader kocht in 1991 een vijfdeurs 340 GLS, uit het laatste productiejaar. Die hadden alle opties aan boord. In 1993 voor de helft verkocht toen mijn vader overleed. In 2003 naar de sloop gebracht door de koper omdat de banden versleten waren en ‘als hij zo oud is is het de moeite niet meer’. Nog steeds spijt dat ik niet een half jaar eerder gebeld had, dan reed hij nu nog steeds.
Overigens haatte ik mijn cvt 340’s, omdat het luchtfilter altijd lostrilde. Had altijd vloeibare pakking bij me.
Helaas ben ik gedwongen de laatste tijd mijn info/autonieuws ergens anders vandaan te halen… Heel de dag die lege stukjes om toch maar wat te plaatsen… Kijk nu alleen eens naar wat er vandaag geplaatst is… Get a life… Mzzzls…
@mbfanatic: Wat zul je gemist worden, echt heel zonde. Vooral die inhoudelijke toevoeging ” Get a Life” kan jij als geen ander. Om over mzzls nog maar te zwijgen……. Hopelijk tot nooit en veel sterkte en succes met je taxi fetish.

Leuk dat er niet alleen aan de hele kostbare kant van de automarkt aandacht wordt besteed.
Pffft wat een bullshit. Goed nieuws en zo.
Waren overigens die achterruiten niet gewoon dicht omdat dat verplicht was? Of gewoon goedkoper dan glas?
Altijd leuke wagens de 300-serie van Volvo!
In mijn straat staan er nu 2.
Recentelijk is de 2de gekomen: een lichtblauwe 343. Erg mooi! De andere is een grijze 345, van een oud vrouwtje.

Mooie, zeldzame, oude wagenspots als deze mogen wat mij betreft vaker uitgelicht worden @ AB!
Zelf spot ik ze met veel plezier die oude rakkertjes!
@toyotafortuner: ben ik het helemaal met je eens :) ik verwachtte eigenlijk niet dat deze uitgelicht zou worden haha
Is en blijft een DAF voor mij, dat Volvo zijn type kenmerkende bumpers en logo erop gezet heeft na de overname destijds zegt mij niks. Zo denken de Zweden er ook over trouwens.
Ooit reed ik 240 station diesel.
Van de zaak
Hij was kapot en ik kreeg een snelle 340 mee.
Zat toen -en nu nog vaak- bij nacht en ontij op de weg.
Moest ff naar Le Havre toe, neen niet alles was toen péage, in Frankrijk ging je binnendoor, over de Route Nationale, met veel, heel veel vrachtverkeer.
ook ’s nachts.
Dat ding had de motor van de ‘grote Volvo’ een vijfbak en man,man man wat trok dat ding bij inhaal manouvres, als een vliegtuig vergeleken bij die mooi huilende zes cilinder Diesel, die eigenlijk als bagger liepen.
Ik kwam rond een uur of drie ’s nachts Belgie in en besloot om België Zuid naar Noord in 1 uur te doen.
En dat lukte.
Je moest bv voor Gent wel van het gas af (190 op de teller) omdat er een gemene flauwe bocht in de snelweg zat en dat wilde die niet op hoge snelheid nemen..
Ik vond die dingen niet echt lekker liggen, ze stonden hoog op de poten en zwabberden nogal, voelden vaag aan in snel genomen flauwe bochten; maar nogmaals, dat ding liep als een kanon, een echte ouwe wijven straaljager!
ik heb zelf nog een 360 2ltr gehad, heerlijke ragbak was dat.
Ik kan het op mijn mobieltje niet heel goed zien maar :

“Om pakketdiefjes buiten te houden werden de achterste ruiten vervangen door plaatmateriaal.”

Dat klopt volgens mij niet. Is het niet zo dat ze de deur niet gewoon van de productielijn hebben gehaald voor dat het gaat voor het raam er uit gehaald werd? Meestal werd het vroeger zo opgelost. Maakt hem toch weer wat specialer.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).