Goede snuif: de BMW i8 van Garage Italia Customs

Auteur: , 34 Reacties

Lapo Elkann heeft een BMW i8 bij de kladden gepakt. Kunst of een travestie?

Lapo Elkann behoeft waarschijnlijk geen introductie voor de trouwe AB-lezer, ons archief puilt uit van de bizarre strapatsen van de FIAT-erfgenaam. Lapo is nog steeds geen 40, maar op basis van wat hij allemaal heeft uitgespookt in het verleden heeft hij al de nodige levens achter zich.

Tegenwoordig runt de Italiaan al weer enkele jaren zijn eigen tuningshop, genaamd Garage Italia Customs. Op die manier kan hij zijn creativiteit botvieren op een positieve manier. Dat is op de lange termijn waarschijnlijk ook beter voor Lapo dan zijn eigen ontvoering in scène laten zetten door een mannelijke prostituee, na een paar dagen coke, marihuana en alcohol snuiven. Ja, die laatste twee snuif je doorgaans niet, maar dit is Lapo waar we over praten.

Een kleurrijk figuur dus, deze beste man. De mazzel voor hem is dat je dat doorgaans ook terugziet in zijn creaties. En grote merken zijn daar kennelijk van onder de indruk. Deze getunede BMW i8 (rijtest) is namelijk niet zomaar een tuningprojectje, maar ontstaan in samenwerking met BMW.

De i8 is een ode van BMW aan ‘The Memphis Group’, een stel designers onder leiding van de Italiaan Ettore Sottsass, die in de jaren ’80 naam hebben gemaakt. De stijl was naar verluidt een combinatie van Art Deco, Pop Art en een vleugje zout kitsch. Onze landgenoot Adrian van Hooydonk zegt er het volgende over:

“During the nineteen-eighties, the Memphis Group questioned the formal severity and classic functionality of design artefacts both in a somewhat provocative and humorous manner. In this way, Memphis became a symbol of contemporary design. With its design drafts, the Group challenged existing dogmas, aroused emotions and created designs with high recognition value.”

De link met de BMW i8 is -je voelt ‘m al aankomen- dat BMW voor het design van de i-modellen dezelfde aanpak zou hebben gekozen. De vraag die dit oproept: waarom zagen niet alle i8-en er dan uit zoals deze? Enfin, het resultaat van de op Memphis Group-ception i8 zie je in de gallery. Overigens kan je daar ook een i3 in terugvinden die volgens hetzelfde principe is aangepakt, maar die vind ik persoonlijk wat minder geslaagd.34 reacties

Hoort hij niet bezig te zijn met die Flow Cell auto van hem?
@stationcar: volgens mij verwar je lapo met nano. Van nano flow cell.
@banaan7:
Nee, ik verwarde hem met Nunzio La Vecchia, van die flow cell club, ik ben niet zo goed met bekende mensen.
Volgens mij heeft een maatje van me nog een Aussie trainingspak in die tinten.
@E34M5Touring: jaja. Een maatje geef het zelf maar toe…
@phdg: hoort he niet, hij staat te hakken op z’n Nike Air Max 😂
@phdg: Heb er nog 2 in de kast hangen. Maar beide in 1 kleur. Ik was niet zo van de multitone. Was al druk genoeg van mezelf ;)
Stiekem best wel vet. Niet om te hebben.
Prachtig… nog nooit zoiets moois gezien.
Hedde drugs op?
Auto’s van de Kermisklanten zeker…
Of Bassie en Adriaan?
BMW heeft een rijke traditie met Art-cars en deze passen in dat rijtje. Dus ofwel Lapo is waarlijk een groot kunstenaar. Ofwel zijn bedrijfje heeft een mooie opdracht van BMW gescoord.
@mashell: ja, maar BMW laat normaal gesproken dan niet zo’n retro designtje erop zetten. En indien wel (Memphis is weer hip), dan door de originele Mephis designers (Sottsass, Mendini, Branzi e.a.) en niet zo’n omhooggevallen rijkelui’s zoontje.
@vroaaar:
Ik denk dat Lapo zelf weinig ontwerpt. Hij mag het marketingpraatje doen en de chairman uithangen.
Daarnaast heeft Michele de Lucchi zich er mee bemoeid. Één van de oprichters de Memphis Group.

Ik vind dit dan ook een prima eerbetoon/ode. Zoals we wel vaker van Garage Itialia hebben gezien. Dat Lapo een “omhooggevallen rijkelui’s zoontje” is doet daar niks aan af. Prima toko.
@Rob: ja, was De Lucchi vergeten :) Maar volgens mij was Ettore Sottsass de enige echte oprichter van de Memphis Group. Anyway, kan deze wrap op de beamers wel waarderen…
@vroaaar: De Lucchi is volgens mij van de Tolomeo-lampen…?
@granturissimo: yep, die heeft hij ook ontworpen… en nog veel meer.
Het zou zomaar een voetbalschoen kunnen zijn
Leuk die half gespoten velgen, maar dat betekent wel dat je elke keer erg lang bezig bent om ‘m netjes te parkeren.
Hij doet me denken aan de Air Max’ies van weleer. En dat is positief!
1 woord: Kansloos
Lapo Elkann, wat een gek. @desjonnies wist dat nog zo goed te verwoorden.
@viezefreddyw:
Ja, totale gek. Maar ondertussen begint dat Garage Italia wel een leuk bedrijf te worden. Weten keer op keer de aandacht op zich te vestigen en hebben toch maar eventjes een samenwerking met BMW te pakken. En ik vind hun projecten eigenlijk altijd wel goed gelukt. Sommige durf ik zelfs mooi te noemen, zoals deze, uitstekend gedaan:
http://www.autoblog.nl/nieuws/fiat-baasje-doet-dit-met-een-bmw-i8-87287

Nee hoor, lang niet slecht voor een totale gek. Ergens doet hij toch iets goed. Die Lapo lijkt zijn draai wel te hebben gevonden. En laat Autoblog maar lekker dat “doorgesnoven ex-FIAT baasje totale gek”-imago in stand houden. Dan zien we de creaties van Garage Italia nog geregeld voorbij komen ;-)
En dan voor iedere foto die gemaakt wordt de krik eronder om je wielen precies goed te draaien zodat de kleuren mooi doorlopen… Ik ben best voor wat gekkigheid in, maar deze sla ik toch over.
Buitenkant vind ik wat weg hebben van de RingGarage creaties
laat maar waaien….
Ondanks dat ik sober ben, kan ik dit best waarderen.
Ipv een snuif zal hij eerder een zegeltje gelikt hebben
Als daar mee gaat rijden dan gaan de mensen je een rolnicht noemen.
Euh…WTF heb ik zojuist zitten bekijken? Is een stel kleuters met rollen plakplastic uit de jaren ’90 in de weer geweest?
KILL IT WITH FIRE!!!
@Henk_he: 10 jaar eerder 1981-1991).
Snap de filosofie niet zo goed ..
Pop-art is dan ook volledig aan mij voorbij gegaan ..

Zat andere visuele kunstvormen die prettiger op mij overkomen iig ..
Zo dat is even wennen maar best leuk
Hebben!!! Is net m’n Maui Magic rugtas uit 1986

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).