Harde vraag: hoeveel fijnstof zit er in jouw buurt?

Auteur: , 91 Reacties

Het ligt er een beetje aan waar je precies woont in ons kikkerlandje.

Fijnstof

Wij autobloggers zijn uiteraard groot fan van ronkende achtcilinders, jankende tiencilinders (video) en gillende twaalfcilinders, maar tegelijkertijd zijn we enorm begaan met het milieu. Je kent ons, we willen graag een groene planeet hebben waar de gekorven vleermuis veilig is en eilandnaties als Kiribati niet verzuipen. Wat dat betreft bestaat de redactie louter uit rechtgeaarde gutmenschen.

Zodoende houden we ook altijd goed contact met onze vrienden van Milieudefensie, een gezellige club van gebalanceerde lieden die absoluut niet grotendeels bestaat uit militante quinoa knagers die in hun vrije tijd muisjes plegen te bevrijden uit testlaboratoria. Deze weldenkende mensen hebben eens in kaart laten brengen hoeveel fijnstof er daadwerkelijk door de lucht dwarrelt in de verschillende landstreken van Nederland. De resultaten zijn om heel bang van te worden, althans voor velen van ons. Vooral als je in een regio woont die economisch veel betekent voor het land, ben je het bokkie.

Het onderzoek is uitgevoerd door mensen met schone longen die studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het Noord’n van het land is een van de weinige gebieden in Nederland waar je relatief zorgeloos kan ademen. In de rest van het land kan je dat beter niet doen, omdat je anders ziek wordt. Kijken we naar fijnstofdeeltjes die gekwalificeerd worden als ‘PM10’ (deeltjes met een -jawel- aerodynamische diameter kleiner dan tien micrometer) dan valt het nog ‘mee’. De World Health Organisation (WHO) heeft bepaald dat een concentratie van meer dan twintig microgram per kubieke meter lucht onwenselijk is voor de gezondheid. Deze grenswaarde wordt slechts behaald in sommige stukken van de Randstad en het pittoreske Broabant. Let wel, Europa streeft naar een concentratie van tien microgram per kubieke meter lucht. Als je dat aanhoudt zit je dus ook in de gele gebieden verkeerd.

fijnstof

Kijkend naar nog kleinere ‘PM2,5’ fijnstofdeeltjes, wordt het plaatje nog roder. Je ontsnapt nergens aan stoflongen behalve in onze satellietstaten Friesland, Groningen en Zeeland.

PM2-punt-vijf

We moeten dus duidelijk ergens een paar joekels van filters bouwen, zodat we gewoon door kunnen gaan met verkwistend gas geven zoals we dat nu doen.91 reacties

In geen van beide een rood gebied (Groningen) dus volgens mij valt het mee ;)
@720s: toch nog een voordeel dus! ;)
@720s: maar, jij trilt weer de moeder
@720s: wordt daar niet je woning tot fijnstof gereduceerd?
@123bat: neh mijne niet. Ik woon niet in een notoir epicentrum (Stad-Zuid) en de huizen hier zijn oerdegelijk. En duur. Maar goed.
@720s: huizen duur? Een bekende van mij is laatst geëmigreerd naar Groningen. Prijzen zijn een stuk lager dan in de Randstad….
@jeanwillem: de prijzen in Groningen trekken steeds meer richting de randstad. We hebben het dan wel over de stad Groningen, alles daarbuiten koop je nog een huis voor weinig.
Ikzelf heb een eengezinswoning op 10 minuten rijden van de stad gekocht, kostte me nog geen ton. Daar heb ik geen slapeloze nachten van :)
@awesome: dus ook bij nergens rood!
@awesome: Ik heb het ook over de stad. Een zijstraat van de Vismarkt. De rest van de provincie zag ze niet zitten daar ze geen boerenpummels beheerst….
@jeanwillem: ik red me prima en ik beheers het ook niet. Je vriendinnetje zal zich vast op haar plek voelen met deze attitude en haar populistisch Randstag gelul…
@awesome: Het scheelt dat de binnenstad vol zit met studenten die het ABN wel beheersen. Verder is de binnenstad wel erg leuk en is de stad zwaar onderschat. Misschien wel omdat het zo ver van de Randstad af ligt.
@jeanwillem: U doet me denken aan een andere Jean die de afgelopen dagen ook veel kolder het internet op zwiert…
@awesome: onder de ton? Daar heb ik in een Brabants dorp net 2 garage boxen voor 🤔
@awesome: welk dorp? Ik moet binnenkort verhuizen en het ziet er inderdaad naar uit dat de markt in de stad behoorlijk HEEEET is. Als de nood aan de man komt zal ik ook moeten uitwijken naar het buitengebied, maar welke dorpjes dichtbij Stad zijn te doen qua banjo-concentratie?
@jaapiyo: haren is praktisch stad, hoogkerk net zo, maar dat moet je net willen. Zuidhorn is prima, kiek moar eem ;)
@gitaarknul: Haren is volgens mij nog best prijzig. Relatief dan voor Groningen.
@olivier420, @jaapiyo: Haren noemt men ook wel het Wassenaar van het Noorden, chique en relatief duur. In het oosten van de provincie is weinig werkgelegenheid, maar de mensen zijn vriendelijk, er zijn geen aardbevingen en je hebt er een groot vrijstaand huis met dubbele garage en 2000m2 grond voor de prijs van 35m2 kruipruimte in Amsterdam. De huizenmarkt in Groningen-Stad is overspannen wat betreft de huizen en (kleine) appartementen vanaf 100.000 tot 250.000-300.000 euro, deze zijn allen binnen een week weg, veelal boven de vraagprijs. Duurdere panden kun je rustig de tijd voor nemen. Tevens geldt: hoe dichter bij de driehoek Grote Markt-Vismarkt-Academiegebouw, hoe gewilder en dus duurder.

Neemt overigens nog steeds niet weg dat wonen in Groningen-Stad ten opzichte van andere steden betaalbaar is, de werkgelegenheid is legio aanwezig, er zijn geen enclaves van Turkije en Marokko, de mensen zijn nuchter (op de studenten na dan, die meestal niet) en vriendelijk, en aardbevingen hebben we in Stad geen last van. Daarbij sta je met 2 uurtjes treinen (of rijden) in Amsterdam, ook geen onoverkomelijke reistijd. Files zijn er niet veel.

Nee, er gaat niets boven Groningen. Maar ik wil eenieder vooral verzoeken zich niets van mijn verhaal aan te trekken, want alleen zo kunnen we bovenstaande hier in het Noorden behouden :).
@jeanwillem: Ja nou ja dan valt het mee, ik bedoel meer dat je net buiten het centrum meer huis voor minder geld krijgt.
@720s: zo probeert de universiteit ‘er gaat niets boven Groningen’ nieuw leven in te blazen.
Werkend in R’dam maar wonend in Brabant. Overigens wel onder de ‘rook’ van ASML bij Eindhoven. Sws dus het bokkie
@rvm1200s: Veldhoven bedoel je 😉
Bij ons in Brabant is er vooral ander fijnstof
@rob5nismo: Fijne stoffen ja!
@rob5nismo: fijnstof in je snor…
@awesome: dan krijgen je hersenen een por
Verbaasd over Groningen. Grote stad met veel verkeer. Dan zou je daar ook wel fijnstof verwachten. Gelukkig is het hier lekker schoon.
@baklava: Groningen zit bij PM2,5 anders gewoon op het randje.
En je zou eens zo’n plaatje moeten schieten van een straat op een koude dag met een paar houtkachels of biomassacentrales. Daar kan een V8 diesel een jaar voor rondrijden.
Hier stikt het van het fijnstof…

Heb gelijk voorzorgsmaatregelen genomen en tegen mijn vrouw gezegd: ga jij maar eens fijn stofzuigen.
@moveyourmind: en nu sta je zelf met Queen schallend uit de speakers te stofzuigen?
@bischero: Nou, laat ik je dit vertellen, er is er maar één de baas hier in huis!

Ik mocht voor straf niet eens muziek aan onder het stofzuigen…
‘Mijn’ eiland vrij schoon zo te zien. Woon op Goeree-Overflakkee en werk ik de Rotterdamse haven. Zoek het dus wel een paar keer per week op. Gelukkig meer richting Maasvlakte dan richting de binnenstad
@gloudertje: in de haven uiteraard
@gloudertje: Kijk, nog een eilander
De uitstoot van tractoren lijkt mij volgens deze kaart nog mee te vallen.
Een van de grootste nadelen van Barneveld… Alleen het komt voor het grootste deel niet door auto’s. Had liever gehad dat het van jankende 8 cilinders kwam, kon ik in ieder geval er nog van genieten.
@sanderp: ja die viel mij ook al op. Las van de week dat de pluimveesector voor enorm veel fijnstof zorgt, zelfs biologische eieren. Denk je het goed te doen, is er weer wat anders mis :(
@gulli: jooh
Harde vraag: Hoeveel geef ik hier om?
@basr32: hierdoor ga je een paar jaar eerder dood, sukkel
@tjongejongejonge: Wie weet word hij wel 100? Als je dan nu 97 word is er nog niks aan de hand. Dood ga je toch.
@tjongejongejonge: Oh oh oh, ik ga een paar jaar eerder dood. Dan leef ik 80 jaar, lang zat. Ik maak liever veel plezier in mijn leven, dan me 95 jaar lang druk te maken over wat fijne stofjes.
@basr32: probleem is dat je op je 45e begint te hoesten, op je 50e ziek wordt, op je 55e arbeidsongeschikt wordt verklaard, op je 60e aan de zuurstof mag op je 70e in een rolstoel zit en op je 80e stikt in je eigen slijm. Maar goed. Je hebt wel lol gehad.
@pomoek: dit, sommigen laten wel goed zien dat ze begonnen zijn bij een ei.
@tttijn: en het snelste zaadje 🙄
@pomoek: ga dan fijn naar lekkerbomenknuffelen.nl, dat is een mooi forum.
@bmwfreak038: wat heeft jouw hobby in godsnaam te maken met longziekten veroorzaakt door fijnstof?
@pomoek: toch volgende keer eerst maar een bak koffie voor je reageert?
@bmwfreak038: zelfs na meerdere espresso’s snap ik niets van jouw reactie.
@basr32: geen ene fuck
@basr32: totdat je zoontje/dochter opeens een longaandoening heeft…
@sjonniedeluxe: Je kan honderden ziektes/aandoeningen krijgen, wat honderden oorzaken kan hebben. That’s life.
@sjonniedeluxe: Ach hou op, dat had die kleine ook wel gehad als je ergens anders had gewoond.
Of een andere aandoening.

Ik woon in Zeeland zonder fijnstof blijkbaar.
Toch heeft zowat half de provincie kanker…
Fijne bedrijven als Dow, Yara, Thermphos, kerncentrales in Doel, Borssele zorgen niet voor fijnstof maar wel mega veel andere troep.

En zo is het overal wel wat.
Geld verdienen gaat boven gezondheid, en dit gaat onze generatie echt niet meer zien veranderen….
@johnhert: geld verdienen gaat boven gezondheid? Het lijkt me dat jij, of een dierbare, nog nooit een ziekte gehad hebben die levensveranderend is. Ik hoop voor jou dat dit zo blijft.
@laptom: nog één die de plank misslaat, lees zn reactie nu nog eens met je ogen open!
Heel fijn stof.
Zullen we Drenthe ook maar noemen als ‘satellietstaat’? Ik zie een denkbeeldige lijn ongeveer lopen van Zwolle tot aan Denekamp. Alles ten noorden daarvan ziet er prima uit.
@phaeton: klopt, grote delen van de Noord Oost Polder ook trouwens
Wat een gezeur allemaal. We worden gemiddeld 82 tegenwoordig. En toen wij allemaal nog met paard-en-wagen reden en niets hadden wat uitstoot gaf was dat gemiddeld 37 jaar. Dus lekker die fijne stofjes blijven produceren want ik word graag 100!
@kennone: misschien is de gezondheidszorg nu ook wel een stuk beter?
@kennone: ook gelijk alle ontwikkeling van nieuwe medicijnen dan maar stopzetten?
@sjonniedeluxe: dan worden we even 70 en na een aantal generaties alsnog 100. Natuurlijke selectie daar kan geen pilletje of vaccinatie tegen op.
@sjonniedeluxe: schijnt dat je bijsluiters niet voor niets mee krijgt, lees maar toch eens wat ze voorschrijven als je iets slikt. Net of dat zo gezond is.
@kennone: Wat ’n kennis van ’t verleden, zeg! Schaam jij je eigenlijk niet? Waar wil jij ons nou eigenlijk van overtuigen? Dat ’t in de tijd van paard en wagen allemaal zo gezond was? Je opmerking: “En toen wij allemaal nog met paard-en-wagen reden en niets hadden wat uitstoot gaf …….”, dat slaat werkelijk helemaal nergens op! Alles wat met stoken, verwarmen en productie te maken had, stootte ongelooflijke hoeveelheden rotzooi de lucht in! Mensen van de lagere inkomensgroepen (en dat was de absolute massa!!!!) stookten turf of zelfs “schlamm”! Of is voor ’t koken petroleum. De afgrijselijke walm staat me nog bij, want ja! Zelfs ik heb nog meegemaakt, dat die grondstoffen werden gebruikt. Massaal!!! En ik ben opgegroeid in de tijd, dat de auto al gemeengoed begon te worden. Je raaskalt dus maar wat! In die tijd werd gewoon alles verbrand. Met de neus van vandaag zou je nu lopen te proesten van de ellende vanwege de misselijkmakende ellende, die toen in de lucht hing!
En wat je gemiddelde leeftijdsverwachting van 82 jaar betreft ’t volgende: Het gemiddelde is ’n weging tussen de laagste en de hoogste. Het zegt dus absoluut niets over je eigen verwachting! Ik heb héél lang geleden ’n vriend verloren, die verzopen is in water, dat gemiddeld slechts 15 centimeter diep was! Tel je winst dus maar uit. Fijnstof is ’n onzichtbare killer, die zich verspreidt door de verbranding van fossiele brandstof. Op welke manier dan ook. En de zo geadoreerde automobiel levert ontegenzeggelijk een belangrijke bijdrage hieraan.
Ga dus maar op ’n relaxte wijze en met ’t volste vertrouwen op je “gemiddelde leeftijdsverwachting” genieten van je favoriete drankje, onder het motto: Fijnstof? ’t Zal mij m’n derrière oxideren, want ik red ’t zo toch wel! Fijn leven nog!
@9000cse: mijn derrière heeft weinig metaal derhalve kan er weinig aan oxideren!
@f31bmw320d: haha goud!
@9000cse: het zal mij de kont ook corroderen, ik ga niet mijn hele leven denken wat als ik dit of dat doe. Bovendien wat zitten we te zeiken, dit is toch autoblog of zit ik hier verkeerd? Want als ik links en rechts om me heen kijk hier hopen we met zn allen gauw op een emissie en emotieloos wagenpark. Je denkt toch zeker niet dat ik me druk maak om fijnstof als ik met volle teugen sta te genieten of een rondje mee knal over de ring.
Ach, in het goede deel van het dorp wonen vrij veel radio dj’s met dikke bakken.
In het slechte deel rijden cokedealers volgas met gti’s om te leveren.
Als de wind goed staat ga ik met een peuk op mijn terras zitten.
@fiero:
Schitterend!
Heeft het toch voordelen om in een klein dorpje in Friesland te wonen! Kan ik mijn RB25 iets vaker starten 😁
Ik heb de roetfilter uit mijn Prius gehaald dus mocht de kaart real-time zijn, kan je mij volgen…
@toyotaprius: Ah, jij koopt een Prius voor zijn looks en prestaties… snugger!
@rijnounsdoor: Prestaties? Het gaat mij alleen maar om de look!
@toyotaprius: dan zou ik em rap verkopen of naar specsavers gaan.
Lekker hoor, wonen in het noorden! Genoeg ruimte en niet te veel verkeer om lekker door te rijden en ook nog een relatief schone lucht, top!
@allesmetturbo: Jammer dat je er niet veel dure bolides ziet rijden, of het moeten Lambo-tractoren zijn! ;-)
@allesmetturbo: nadeel dat iedereen er een spraakgebrek heeft.
@tjongejongejonge: nou nou nou, dat geld voor de hele regio om de randstad toch? Zeeland, Brabo’s, Limbo’s, ’t land van Maas en Waal, Achterhoeks en ga zo maar door. Overigens denk ik dat de grootste aantallen met een spraakgebrek in de Randstad wonen!
@tjongejongejonge:
Ach jochie toch, ooit wel eens bedacht dat iedereen uit de “provincie” precies hetzelfde denkt over de randstad bevolking.
En het verschil is dat de mensen met een zogenaamd spraakgebrek naast hun streektaal/accent nog prima abn kunnen spreken, kom daar maar eens om in bijvoorbeeld onze hoofdstad…
Dat fijnstof lijkt zich vooral boven de wegen te concentreren. Diesels hebben al jaren filters tegen fijnstof, het moet dus door de benzinemotoren veroorzaakt worden. Ik zeg tijd voor een benzinehetze! Al die fijnstof, al die CO2, benzine weg er mee!
@jaapiyo: kun je de plaatjes ff opklik voor groter maken? (Op de iPhone 8+ al niet te zien)
Komt allemaal door de Tesla’s met hun bio defence mode filters.
Die houden al het fijnstof buiten de auto en dat meten ze dus.
Fijnstof is geen probleem, 2x hoesten en het is weg! Ultra fijnstof is het probleem en wordt dus ook niet door onze overheid in kaart gebracht. Er wordt immers veel verdiend aan ziekte en wij betalen met onze gezondheid.

Ultra fijnstof is 10k kleiner dan een haar en gaat dwars door je cellen.

Meer info op:
http://gezondeluchtvooronzekinderen.nl
@xahc: ideaal toch? Daagje uitwaaien aan het strand en het waait dus zo weer naar buiten?
Bergen NH: onze dennenbossen en frisse zeelucht redden ons. Me 1.3 cdti diesel gaat door die frisse lucht toch zeker 200 rpm dieper in het rood, maak daar dan ook continue gebruik van —> heeft ook weer een schonere verbranding tot gevolg. Dus meer gassen allemaal!
Geniaal geschreven stuk, bij ´quinoa knagers´moest ik echt ff lachen van deze treffende beeldspraak. Maar goed, dit plaatje zegt dus: ga niet in de buurt van een weg/snelweg wonen, want dan ga je sneller dood.
Bravo, de ton is brillant en is de reden waroom ik autoblog.nl zo leuk vind. soms is het onderwerp zo triest dat er niks anders op zit dan met humor bestrijden. en nu ga ik een EV kopen
Alle hipsters in de steden roep ik op te verkassen naar Noord-NL. Zijn we in ieder geval af van die k*tbakfietsen.
Het zijn BEREKENDE waarden uit 2016, met alleen de wegen ‘uitgelicht’. Ik heb begrepen dat de hoeveelheid fijnstof uitstoot van vliegtuigen (Schiphol) en grote zee schepen (Rotterdam haven) enorm zouden moeten meewegen, maar ik zie de effecten ervan op de kaarten niet terug. Mijn gevoel zegt me dat dit kaartje niet helemaal strookt met de werkelijkheid. Ik kan mij vergissen natuurlijk.
Ze moeten ff bij tata steel gaan meten… daar raken mensen echt vertieft….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).