Heftige video van F1-crash Jules Bianchi opgedoken

Auteur: , 67 Reacties

De eerste beelden van de klapper van Bianchi laten zien hoe intens hard en ongelukkig de impact tussen de Marussia-bolide en de takelwagen was.

Heftige video van crash Jules Bianchi gaat rond

Gisteren schoot de 25-jarige Jules Bianchi met zijn zijn F1-auto door bij de Dunlop Curve op het Suzuka-circuit, op vrijwel dezelfde plek waar kort daarvoor Adrian Sutil met zijn Sauber crashte. Door een noodlottige samenloop van omstandigheden klapte Bianchi met een intense snelheid tegen een takelwagen, die op dat moment met de opgetakelde bolide van Sutil aan naar achteren reed. De Fransman schiet daarbij deels onder het stalen gevaarte, waardoor het bovenste gedeelte van de F1-auto de grootste impact te verduren krijgt.

Waarschuwing. De beelden zijn naar.
Video: Jules Bianchis crash op Suzuka

Vanuit het ziekenhuis te Yokkaichi, waar de Bianchi gisteren werd geopereerd, is vandaag nog geen enkele officiële mededeling over zijn toestand naar buiten gebracht. Wel is bekend dat Bianchi ernstig hersenletsel heeft opgelopen, aldus race-organisatie FIA. Vandaag kwamen er tegenstrijdige berichten naar buiten. De Fransman zou weer zelfstandig ademhalen, terwijl Sky Sports meldt dat hij nog aan de beademing ligt. Marussia heeft in een officieel statement om geduld wat betreft de berichtgeving over de toestand van Bianchi gevraagd.67 reacties

Pfft wat heftig zeg. Ook wel erg balen en raar dat er nog steeds geen camera systemen zijn die elke hoek van een circuit vastleggen om crashes als dit te kunnen bestuderen. Sinds Ayrton Senna’s crash zou je dat toch wel mogen verwachten. Oke, er waren beelden, maar veel materiaal was het niet.
@JamesBond007:
Na het zien van deze beelden verwacht ik niet dat de beelden van de on-board camera nog veel gaan opleveren.
De onderzoekers zullen het dus met dit soort beelden moeten doen.
@JamesBond007: natuurlijk zijn er beelden, maar die worden gewoon niet de wereld in gebracht. On board camera heeft vast alles vastgelegd.
@JamesBond007: Inderdaad dat snap ik nou ook echt niet! Zo duur moet dat nou ook weer niet zijn. Elke hoek moet je gewoon op beeld hebben en zeker is deze sport. Mja de circuits zullen het ook wel zwaar hebben in de crisis.
@JamesBond007: Oh, er zijn zeker genoeg beelden om te bestuderen.

Het is echter diezelfde A. Senna die er voor heeft gezorgd dat die beelden niet meteen de tv op worden geslingerd. 20 jaar geleden werd Senna’s dood in geur en kleur op tv uitgezonden, de hele wereld kon meekijken hoe de beste man werd gereanimeerd, hoe hulpverleners vochten voor zijn leven en hij uiteindelijk ook het leven liet. Niet iedereen zat daar echt op te wachten. Sindsdien heeft de FIA besloten om de beelden van een ernstige crash niet uit te zenden totdat er met zekerheid gezegd kan worden dat de coureur niet ernstig gewond is. Hier is dat echter wel het geval en wil de FIA begrijpelijkerwijs dat zo’n heftige beelden niet zomaar het internet op worden geslingerd.
@motoragent: En niet te vergeten Ratzenberger datzelfde weekend. Ook heftige beelden. Ik snap de keuze voor het niet vrijgeven wel. Ook uit respect voor de directe omgeving.
@motoragent:
Ik kan me die beelden nog helder voor de geest halen, weet nog waar ik was en wat er door me heen ging.
Een dag later samen met mijn toen 6 jarige zoontje op de bank zitten huilen toen Jeroen van Inkel hem op de radio eerde met het nummer farewell my friend.
Noem mij een emotioneel watje maar dat nummer kom ik niet met droge ogen door, voor mij is dat onlosmakelijk verbonden met Ayrton.

De BBC liet later in de docu zien hoe je zo’n trieste gebeurtenis toch mooi in beeld kan brengen. Zij sloten de docu af met onboard beelden die langzaam naar zwart gingen.
@motoragent:
Thanks! Wist ik nog niet.
Dat is de ergste schrik met een open cockpit, zoiets niet mag gebeuren. Ik wil dan ook altijd een dak boven, en voor, mijn hoofd….

Sterkte.
@Onehp: Aan een gewoon dak heb je niet zo gek veel in zo’n situatie ben ik bang. Met een rolkooi heb je nog enigszins kans, maar een klap met zo’n snelheid is gewoon erg gevaarlijk.
@motoragent: uiteraard bedoel ik niet een cabriodaktje, maar een voor de sport aangepast constructie, dwz FIA rolkooi en graag nog een stuk sterker. Bv. dakconstructie van een gesloten Lemans prototype…
@Onehp: Ben wel benieuwd hoe een gesloten LM-prototype hier uit was gekomen, zo’n dak zit er niet voor niets op, maar of dat zo’n krachten kan weerstaan? Ik weet eigenlijk ook hoeveel versterking in het daadwerkelijke dak zit, wel leuk om me daar eens in te verdiepen.

Wel schokkend om te zien dat zelfs de rolbeugel er finaal afgereten is, terwijl dat toch een van de sterkste delen van de wagen is.
@motoragent:
Alsjeblieft, hier heb je het 60 pagina’s tellende technische reglement LMP1
Ben je vast een avondje zoet mee..
http://www.mulsannescorner.com/2014%20DRAFT%20TECHNICAL%20REGULATIONS%20LMP1%20-V04-August%2029,%202012.pdf
Mocht je meer willen weten over reglementen, Google dan op FIA Annexe J.
Dat is DE bijbel waar alle reglementen in beschreven staan.
@tupperware: Oh super, heb ik morgen weer iets te doen op het werk. Bedankt!
@Onehp: hoe wrang dit alles ook is, ik denk dat dit ongeluk juist laat zien hóe ongelofelijk sterk zo’n Formule 1 auto anno 2014 is. Die shovel (gokje: 4 à 5 ton massa) wordt door de gruwelijk harde impact gewoon opgetild en weer neergekwakt. En tóch “overleeft” Bianchi deze crash. Open, of gesloten, die monocoque is een veiligheidskooi die z’n weerga niet kent, op geen enkel terrein.
@RRRobert: dat hij niet onthoofd is waarschijnlijk te danken aan het feit dat de helm met het visier maar net boven de kant komt piepen. Maar blijft dat de helm waarschijnlijk in direct contact kwam met het massieve tegengewicht van de lader. Met een kooi heb je toch een 30-50cm kreukelzone voordat er contact is… Ook geen garantie uiteraard.
Ik laat het daarbij, hoop dat ie er goed doorkomt.
Holy smoke!!! Die kraan komt gewoon los van de grond. Te bizar voor woorden dit!!!
Wat een klap, ik had al wat slowmo beelden gezien, die shovel (toch snel een paar ton zwaar) wordt als een balletje weggegooid.
Het mag gerust een wonder heten dat hier niet meteen doden zijn gevallen.
Ik hoop dat Bianchi het kan navertellen (lees overleeft) maar van de betekenis van dubbel geel had hij kennelijk nog nooit gehoord.
@tupperware: dat is ook iets wat ik nooit begrepen heb,er gaat zoveel geld in die sport om dan zou je toch verwachten dat ze zo’n kraantje bijvoorbeeld van een soort rand zouden voorzien waardoor er geen auto onderdoor kan schieten net als een vangrail beveiliging
@cthijs:
Ach, er zijn zoveel dingen die ik niet begrijp.
1 daarvan is wat professionele coureurs er toe brengt om gele vlaggen te negeren.
Dat lijkt een trend te zijn die Bianchi nu misschien het leven kost.
Hier nog een paar voorbeelden van wat er kan gebeuren wanneer je geel negeert
https://www.youtube.com/watch?v=WYIZjuKD5nE
https://www.youtube.com/watch?v=ufZy29xcwOI
@tupperware: Toch nog maar eens beter kijken dan… Die lompe marshall zit VEEL te vroeg in z’n hokje met de groene vlag te wapperen!!!
@VeniVidiVici:
Ik heb de beelden nu een keer of 10 bekeken (sorry, beroeps deformatie) en op het moment dat de shovel post 12 passeert gaat die post over van dubbel geel op groen.
Het enige lompe dat ik op de beelden zie is de snelheid waarmee het slachtoffer het beeld in stuift..
Maar goed, wie ben ik..
@tupperware: tupperware, wat gemaakt is om keilang mee te gaan
@venividivici: beter op letten de marshall vlagt groen omdat die verantwoordelijk is voor de baan sectie na het ongeluk. Daar is niks aan de hand dus groen. De marshall in de post er voor vlagt dubbel geel. Dus deze marshall doet het gewoon zo als het hoort
@venividivici: en hoe lang blijft hij nog met groen zwaaien nadat Bianchi is gecrasht….ongelofelijk……na ongeveer een minuut wordt er pas geel met sc getoond. Belachelijk!
@tupperware: Dan vind ik deze misschien nog wel wat heftiger ;-) http://youtu.be/kt5nt7IdyPs
Maarja die heeft dan ook een naam hoog te houden he
En waar precies is die takelwagenbestuurder mee bezig?? Effe achteruit keren en steken midden op het circuit: hallo?
@SCscreamGT2: ja want A had hij natuurlijk kunnen zien dat er een auto aan zou kunnen en B had hij natuurlijk voorwaarts veel beter even kunnen keren… Denk eens na over je eigen opmerking man!
@SCscreamGT2: takel wagen rijdt niet midden op circuit. Deze is gewoon onder gele vlag situatie auto aan het weg takelen. En ja dan rijdt over gras stuk je achter uit om de auto in zij weg achter vang rails neer te zetten. Dit is hele normale procedure. Je kan je beter af vragen wat is de coureur aan het doen om onder geel er zo af te vliegen
@raym: psst ,pas op want anders krijg je de hele blog over je heen…
@norge: raym heeft gelijk. Absurd hoe hij eraf gaat onder een gele vlag.
@asmulders: jij hebt zeker niet gezien wat norge allemaal naar z’n hoofd kreeg toen hij een opmerking van soort gelijke strekking maakte?
@E34M5Touring: hahahaha pak hem! ;)
Ik ga vast popcorn maken :p
@raym: Helaas zie ik vanaf 1:00 een groene vlag gezwaaid worden. Bianchi mocht dus net weer op het gas. Wat mij betreft is dit een ernstige fout van de wedstrijdleiding. Een groene vlag hoort niet in een sector waar een takelwagen in de grindbak staat bij deze weersomstandigheden.
@roderik:
Pssst, lees mijn uitleg even verderop nog even aandachtig door.
Die groene vlag op post 12 is volledig correct.
@roderik: dat van die groene vlag is op meerdere beelden zichtbaar en inderdaad wel heel frappant. Het toont in ieder geval dat de baanmarshall(s) ter plaatse de situatie waarschijnlijk schromelijk hebben onderschat.
@roderik: zal het zo als andere nog een keer uitleggen. De groene vlag is voor sectie erna daar is niks aan de hand dus groen. Bianchi kreeg dit ongeluk dus is baan sectie waar geel was. Hij mag pas weer op gas als hij groene vlag is gepasseerd. De marshall in de de post voor de groene zwaait geel. Dus geen fout wedstrijd leiding maar zo als het nu lijkt een coureur die te hard rijdt onder geel op veel te natte baan.
@SCscreamGT2: midden op het circuit? Heb je het überhaupt wel gezien?
@SCscreamGT2: uhhh dit is niet middenop het circuit slimmerik. sterker nog, het is 80m naast het circuit. die “opening” die je zit is niet de baan maar een gat in de bandenstapel om auto’s doorheen de duwen als ze afgevoerd moeten worden. *schudt zijn hoofd om het typische nederlandse ikweetallesbeter gedrag terwijl je overduidelijk totaal geen idee hebt van de situatie waarin het ongeluk afspeelde*
Ja ik ben bekend met de vlaggen… Maar blijf het vreemd vinden dat je op de langere versie van het filmpje uit die toren eerst een (dubbele) gele vlag ziet, en daarna op het moment van impact , de groene vlag ziet.

@JamesBond007: ik weet wel zeker dat er betere beelden van de crash waren, maar die laat de FOM bewust niet op TV zien. Overigens vraag ik me wel af hoe de beelden zijn van die camera man die naast die crash stond. Je ziet hem namelijk eerst de wagen volgen en daarna stopt hij.
Al met al een verschrikkelijk ongeluk, en zoals altijd met een ongeluk, een nare samenloop van allerlei omstandigheden. Hopenlijk komt Jules er weer enigzins bovenop.
@gertjan2012:
Dat zal ik je dan even uitleggen.
In het begin staat de shovel nog voorbij die toren (post 12) op een bepaalt moment rijdt hij achteruit langs die toren en komt dan in het baanvak van post 11.
Op dat moment gaat post 12 over op groen, immers in hun baanvak bevindt zich geen gevaarlijke situatie meer.
Dubbel geel wordt dan overgenomen door post 11 daar de gevaarlijks situatie zich nu tussen post 11 en post 12 bevindt.
Dubbel geel betekent trouwens dat een rijder zijn snelheid drastisch moet verminderen en er rekening mee dient te houden dat hij snel tot stilstand moet kunnen komen.
Of hij die vlaggen gezien heeft zullen we waarschijnlijk nooit weten. Volgens mij had hij ze wel moeten zien, hij reed op dat moment niet in de spray van een ander.

Ik kan alleen maar hopen dat andere coureurs nu eindelijk eens snappen waarom die regel bij dubbel geel er is. Bianchi gaat er zelf weinig meer aan hebben vrees ik.
Laat onverlet dat geen mens het verdient om een les op een dergelijke manier te leren.
@tupperware: Uiteraard snap ik het principe van hoe een baan vlak werkt en waar er met wat gevlagd moet worden.
Ik snap nu ook waarom ik fout oordeelde in eerste instantie. Als je de video doorspoelt naar het moment vlak voor die crash, lijkt het ( vertekend beeld ) alsof die post 12 nog voor de bocht staat , aan de rechterkant . Echter als je het filmpje vanaf het begin bekijkt, zie je inderdaad duidelijk dat die traktor er voorlangs rijd. Mijn fout ! Blijf ik bij mijn menign dat het gewoon een samenloop van omstandigheden is, maar wat me nog wel opvalt is dat Bianchi serieus hard aan komt rijden, wat inderdaad de vraag oproept of hij die gele vlag inderdaad wel gezien heeft?
@gertjan2012:
Dat laatste zullen we waarschijnlijk nooit weten.
De kans dat hij zich nog iets herinnert van het ongeval en enige tijd daarvoor is zeer gering, als hij het überhaupt al redt.

Volgens de laatste berichten is zijn toestand “zeer kritiek” maar stabiel.
Zijn ouders zijn vandaag in Japan aangekomen en de neurochirurg die Schumacher behandelde komt daar morgen aan.
@gertjan2012: Ook al heeft hij de gele vlag niet gezien en ook al hadden Sutil + trekker er niet gestaan: hij vliegt met hoge snelheid uit de bocht, dus hij heeft de bocht/wegtoestand sowieso niet goed ingeschat net als Sutil. Dat er ook nog eens dubbel geel werd gevlagd maakt het allen maar erger. Echt verschrikkelijk triest voor Bianchi, maar je kan dit absoluut niet wijten aan de marshalls.
Tragisch ongeluk. Waarom staat die marshall in hemelsnaam met een groene vlag te zwaaien terwijl de auto nog niet achter de barrière staat. Zou Bianchi daarom geen gas hebben ingehouden en mede daardoor gespind zijn?
@mark997gt3: Onzin, de groene vlag wordt gezwaaid na de plaats van de crash, dus dat betekent dat je vanaf dat punt weer voluit mag! Hier is niks vreemds of raars aan… Voor de bocht werden nog gewoon gele vlaggen gezwaaid!
Allemachtig wat een klap! Volgens mij is het een wonder dat hij nog in leven is als je zo de beelden bekijkt. Jammer voor de FIA dat de beelden toch online staan en terecht natuurlijk. Zal het ook niet uitzenden als ik de FIA was… Dikke falen voor de FIA door niet meteen de safetycar op de baan de sturen toen Sutil eraf spinnde!
@kevin82:
Het is ook lekker makkelijk oordelen achteraf, vanuit je luie stoel.
Als we alles toch eens van te voren wisten..
@kevin82: Falen van de FIA? Als er met dubbel geel wordt gezwaaid (wat er ook gebeurde in dat baansegment) moet je als coureur voorbereid zijn op eventueel stilstaande voertuigen op de baan en op elk moment in de mogelijkheid zijn om te stoppen of uit te wijken… Nu wil ik absoluut geen conclusies trekken of iemand de schuld geven omdat het hier een noodlottig ongeval betreft, maar Bianchi reed gezien de situatie wel érg hard.
@motoragent: Wel respect blijven tonen he?
@norge: Sorry Norge, mijn excuses.
WTF is die Marshall aan het doen? Er is nog iemand aan t opruimen en hij staat met een groene vlag te zwaaien????? Hij gaat ook gewoon door met groen zwaaien terwijl biachi net crashed!!!!????????? WTF? Die mag nooit meer staan vlaggen, wat een halve zol.
@theghost:
Zeg ga jij je eerst eens verdiepen in de materie voor je helemaal uit je dak gaat.

Die Marshall doet alles namelijk helemaal zoals het hoort, uiterst serieuze en professionele mannen en vrouwen daar op Suzuka.
@theghost: Gelukkig heeft hij er meer verstand van dan jij hebt. Hij is namelijk verantwoordelijk voor het baandeel ná zijn baanpost. Op dat baandeel staan geen auto’s of marshalls op of naast de baan, dus is dat gedeelte veilig, en zwaait hij met de groene vlag. Dat betekend dat de coureurs ná die post weer op het gas mogen, niet vanaf het moment dat ze de vlag zelf zien.

De post hiervoor (niet in beeld) is wel verantwoordelijk voor dit gedeelte, en zal dus ook met (dubbel) geel zwaaien om voor het incident met Sutil/Bianchi te waarschuwen. Kortom, hij doet niets verkeerd.
@motoragent: gelukkig snap jij het wel. En leg je het ook goed en duidelijk uit.
Merwaardig hoge snelheid waarmee de auto onder de kraan doorschiet.
Hiermee wil ik niet zeggen dat de beste kerel te hard reed, maar het lijkt wel of tie helemaal niet (of niet kan) remt.
Verder zie ik niets fout aan de situatie en doen de baanjongens en goeie job en reageren snel.
Sodeknetters. Die heeft idd hoofdletsel. Die kopte gewoon die kraan omhoog. Dat gaat hem niet worden ben ik bang. Ze hadden ze rustig moeten laten rijden daar of een safetycar.
Had de beelden nog niet gezien maar nu ik dit zo zie krijg ik de rillingen over mijn rug.ik heb zo’n zwaar vermoeden dat hij dit niet gaat overleven als je zo’n hijskraan optilt en eronderdoor gaat met een vaartje150 plus in een auto zonder dak
ZIjn die Marshalls ongedeerd? Zoja, dan hebben die wel veel geluk gehad
Eerste beelden die ik zie van F dit jaarkaart ben er gelijk weer klaar mee. Nare beelden officiële. De muggen die op de achtergrond voorbij zoemen maken trouwens ook niets aantrekkelijk.
De snelheid waarmee hij eraf stuitert is heel hoog, alsof er niets aan snelheid is weggerend… heel apart. Hij was zeker een veelbelovend talent en je wenst niemand zoiets toe…
Allemachtig wat een klap. Ik zat te twijfelen of ik de video wel of niet wilde zien, maar nu ik hem gezien heb zal dit beeld zal nog wel een paar keer door m’n hoofd spoken. Kippenvel…
Het is vreselijk. Ik hoop dat het goed komt met hem, hij was echt een opkomend talent. Punten pakken met een Marussia is iets bijzonder (zie Senna). 25 jaar is nog erg jong, fingers crossed !
Ik ben bang dat we deze gast niet meer zien racen. Volgens mij mag hij blij zijn als hij ooit nog zelfstandig naar de plee kan. Wat een nare klap, kreeg er kippenvel van. Lijkt haast wel of hij met zn helm tegen dat trekpunt van die shovel aan komt. Shovel vliegt zelfs door de klap omhoog. Zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden.
klein wonder dat er geen marshals zijn geraakt hierbij. er liepen er toch redelijk wat rond…
Safety first ?
Meeste kranen verrichten hun hijswerkzaamheden toch vanachter de vangrail?… Misschien een idee dat als ze toch vóórlangs moeten om ze te behangen met banden, airbags e.d. Elk geval had meteen de safety car de weg opgemoeten om de snelheid te kunnen matigen.
@tupperware kan het niet zo zijn dat die post daarvoor ook niet met geel stond te vlaggen? Daar zijn dacht ik geen beelden van en als beide posten denken dat het niet in hun deel is (post 12 had daar inderdaad gelijk in) kan het zijn dat Bianchi gewoon onder dubbelgroen aan het racen was. Nogmaals, ik heb geen beelden van post 11 gezien. Als jij die wel hebt gezien en daarop te zien was dat zij met geel wapperden heb ik niks gezegd!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).