Porsche 911 3.0 RSR Kremer: rijtest en video

Auteur: , 43 Reacties

Of ik een auto wil rijden die deelnam aan de 24 uur van Le Mans (in 1975), op de openbare weg... Ach, waarom niet eigenlijk?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Nu weet ik dat ik meestal in meervoud praat bij dit soort verhalen, maar in dit geval is het wat het is: cameraman Martijn kon niet plaatsnemen omdat er simpelweg geen passagiersstoel aanwezig was in deze racewagen. Een lang verhaal kort: we waren bij Porsche Centrum Gelderland om iets heel anders te doen, toen de eigenaar opmerkte dat hij nog “iets leuks” had aangeschaft. Of we een stukje wilden sturen met de Porsche 911 3.0 RSR Kremer; een raceauto (slicks enzo), maar op groene platen mag alles. Nou, als we er toch zijn moet dat maar even!

Porsche 911 3.0 RSR Kremer

Voordat Porsche begon te racen met motoren voorzien van turbo’s, was er dit natuurlijk ademende pareltje. De 911 3.0 RSR was de laatste natuurlijk ademende racer die Porsche bouwde in de jaren ’70. In die tijd klopte je als privateer aan bij de Porsche Racing Development Group in Weissach voor een RSR. Als basis diende het chassis van de 911, maar verder werd de auto van de grond af opgebouwd als racewagen. Het motorblok uit de 3.0 RS werd volledig aangepast, inclusief een andere nokkenas, betere injectie en ontsteking. Het brute blok leverde 330 pk bij 8000 toeren.

Porsche 911 3.0 RSR Kremer

Uiterlijk was er ook één en ander aangepast ten opzichte van een normale 911: er werden enorm uitgebouwde wielkasten gemonteerd om de veel bredere centerlock velgen te kunnen herbergen. Er werden flinke koelopeningen in de spatborden aangebracht, zodat de remmen (afkomstig van de Porsche 917) hun hitte goed kwijt konden. De rijhoogte was instelbaar dankzij het speciale coilover onderstel. Ook was de RSR te herkennen aan een grotere achtervleugel met extra ventilatie voor het achterin liggende blok.

Porsche 911 3.0 RSR Kremer

Het was exact deze auto die in 1975 met het startnummer 65 aan de start verscheen van 24 uur van Le Mans, in handen van Juan Bolanos, Andres Contreras en Billy Sprowls. De auto was eigendom van de gebroeders Kremer en de drie coureurs reden de 911 RSR naar de negende plaats overall. De RSR was dan ook niet zomaar een projectje, het was één van de meest succesvolle racers die Porsche ooit bouwde en de auto domineerde destijds op circuits rond de wereld. En met deze auto ga ik rijden.

Porsche 911 3.0 RSR Kremer

Terwijl ik een set gehoorbeschermers in mijn handen gedrukt krijg met een bemoedigend “die ga je nodig hebben” bedenk ik me dat dit best een beetje gekkenwerk is. Dit is een raceauto, kneiterhard geveerd, ongedempt, bruut, op slicks. Ik smeek de paar wolkjes aan de strakblauwe hemel om het droog te houden, want ik wil vandaag nog niet sterven. Voorzichtig laat ik me in de stoel zakken en doe ik de racegordels om. Met mijn linkervoet trap ik de koppeling in en start ik de motor. Meteen weet ik waarom ik die oordoppen mee heb gekregen, die had ik dus beter eerst op kunnen zetten.

Porsche 911 3.0 RSR Kremer
Porsche 911 3.0 RSR Kremer

Vrezend dat ik de auto meteen af laat slaan geef ik iets gas en laat ik de koppeling opkomen. Ik rijd, dat had ik niet verwacht, deze auto is niet eens héél moeilijk van zijn plek te krijgen. Tenminste, tot ik erachter kom dat de draaicirkel immens is. Na een keer steken kan ik ook daadwerkelijk het terrein van Porsche Centrum Gelderland verlaten en ben ik onderweg. Op de openbare weg. Met een auto die volgens de eigenaar ruim meer dan een miljoen euro waard is. Even denk ik in een flits terug naar de Beutler Porsche Special die ik een jaar geleden reed. Toen dacht ik dat het het duurste en meest exclusieve zou zijn wat ik ooit zou rijden. Qua zeldzaamheid houdt dat net stand, maar dit is een nieuw PR qua straatwaarde.

Porsche 911 3.0 RSR Kremer

Derhalve ben ik bijzonder voorzichtig. Het is een zonnige dag en het stikt van de fietsers in de omgeving van Heteren. Dat geeft mij mooi de gelegenheid om deze auto rustig op temperatuur te brengen, al zou dat niet te moeilijk moeten zijn met zomerse temperaturen. Heerlijk, hoe ik het altijd voor elkaar krijg slecht geventileerde, aircoloze auto’s te rijden op een dag als dit. Maar een kniesoor die daarop let, dan douchen we wel een keertje extra.

Porsche 911 3.0 RSR Kremer

Wat opvalt is hoe gevoelig de RSR is voor spoorvorming en verkantingen in het wegdek. Zodra de wielen een bepaalde kant op kunnen proberen ze dat ook en dat voelt erg nerveus aan. Met een beetje extra snelheid wordt deze nervositeit iets minder gelukkig. De motor is inmiddels wat warmer en ik besluit de toerenteller eens iets verder richting het rood te jagen. Een overweldigende bak herrie komt de cabine binnen, nooit eerder was ik zo blij met oordoppen. Bij 6000 toeren houd ik het even voor gezien. Wow…

Wow…

Dit moet ik nog een keer doen. Er komt weer een stuk vrije weg, ik trap het gas in, dit keer haal ik 7000 toeren voordat ik schakel. Ik weet dat ik verder kan, maar het lawaai maakt me bijna bang om de motor nog verder te teisteren. Toch moet het ervan komen. De trekkracht en reactie op het gaspedaal zijn allesbehalve teleurstellend te noemen en de auto voelt heel licht maar ook solide en vast en op de weg. Deze auto nodigt me aan de ene kant enorm uit om er steeds een beetje harder te gaan, maar tegelijkertijd weet ik dat dat onbegonnen werk is. Ik mis het talent van mensen als Walter Röhrl die auto’s als deze over de Nordschleiffe konden (en kunnen) laten dansen op en over het randje van grip. Helden als Wolfgang Pohl die deze auto’s kunnen sturen met het gaspedaal. Nee, die vaardigheden ontbreken vooralsnog dus ik houd het vandaag binnen alle marges. Op safe, thuisbrengen, dat soort werk.

Porsche 911 3.0 RSR Kremer

Na een uurtje of anderhalf sturen en filmen houd ik het voor gezien. Met zweetdruppels op mijn voorhoofd en ondanks de oordoppen suizende oren lever ik de auto weer in bij zijn rechtmatige eigenaar. Dit zijn het soort auto’s die langzaamaan steeds minder rijden en steeds vaker onderdeel worden van collecties, maar ik hoop van harte dat dit exemplaar zo vaak mogelijk deelneemt aan races. Ik wil deze auto namelijk zo vaak mogelijk zien. Wat een prachtig, ongelooflijk brute en bizarre auto is dit. Zo ééntje die je ooit moet hebben. Hoe gaat het met de organenmarkt eigenlijk? Filmpje!43 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Cees Siewertsen.
Meer zeg ik niet.
@desjonnies: Je hebt ook een abo op RTL GP dus? ;)
@jaapiyo:
ook
maar in zijn tijd een goeie rijder
Meer van dit. Wat is dit heerlijk. 3 woorden. Schoon onderbroek nodig.
Ja dit is toch wel erg fijn hoor, een elfer uit de tijd dat 911jes nog ekte 911jes waren. Bruut geluid ook, niet erg dat het Casper’s commentaar soms een beetje overruled ;).

Maar als ik het goed begrijp ging ab er dus heen om de nieuwe gelifte Cayenne te rijden maar in plaats daarvan op pad mochten met een echte Porsche…dat zijn van die leuke bonussen die het leven soms te bieden heeft.
@jaapiyo: Heerlijk zeg. Toch zoveel leuker dan zo’n saaie Cayenne.
Ik zou echter continu met klamme palmen rijden omdat dit ding je bij elk stukje nat wegdek wil omleggen, euh, dwarsleggen.
Ik ben stik jaloers Casper, mag dat?
Heerlijk stuk, ik heb het met veel plezier gelezen en kon het bijna voelen.
Dank daarvoor.
Wat maakte Porsche vroeger toch heerlijk krankzinnige apparaten.
Geen Porsche fan maar dit is toch echt geweldig, wat een lawaai. Vooral een le mans wagen uit de jaren 70 gewoon ongelimiteerd hard
En een gallery van 52 foto’s. Hulde!
“deze auto is zeker een miljoen euro waard”…
Of hij het waard is waag ik te betwijfelen, maar er zijn vast mensen die het er voor zouden neertellen. |Het zal wel aan mijn leeftijd liggen, maar wat maakt dat ding een takke herrie…
@TDI-goeroe:
welkom………………..in de wereld van de wedstrijd wagens.
@TDI-goeroe:
Die “takke herrie” noemt men een symfonie!!

Voor mensen die dit niet trekken hebben ze tegenwoordig de Formule E..
@tupperware: een symfonie is heel iets anders. Heb je ooit een symfonie gehoord? Niet hiervoor dit woord misbruiken.
@TDI-goeroe: Tja… met een voorkeur voor TDi motoren kan ik me voorstellen dat een atmosferische en bovendien luchtgekoelde zescilinder boxer net even teveel van het goede is voor je fijngevoelige oortjes. Zeker wanneer zoals in dit geval iedere vorm van geluidsisolatie schittert door afwezigheid. Met een goede reden overigens.

Niemand verplicht je natuurlijk om van deze typerende soundtrack te houden, maar de term ‘takkeherrie’ er aan hangen verwacht je niet van iemand op een blog dat ooit bedoeld moet zijn geweest voor autoliefhebbers.

Gelukkig is het geluid van een moderne VAG diesel wel oorstrelend, vooral met een goed klinkende autoradio die ‘m overstemt.
Driekwart van je verhaal heb ik niet kunnen verstaan, maar ik denk eigenlijk dat de Porsche het beste verhaal had;) Hele gave auto!
Wow…wow…wow!!!
Dat metaalachtige, dat metaal-knetterende dat uit een oud 911 blok komt, dat geluid wat ik als Brunhilde omschrijf, dat ze met het zweepje klaar staat, daar heeft CasperH moeite mee, je hebt toch altijd het gevoel dat er iets in de puin loopt achter je. onbedoeld.
Als je een ouwe 911 de sporen geeft.
over het miljoen is wel iets enthousiast maar wat een mooie bak zeg…
http://www.supercars.net/cars/1541.html
@maarten020: De waardes liggen ondertussen weer een stuk hoger dan vorig jaar.
Godverdomme wat lekker dit.
-edit: dank u, tips kunnen via de mail-
Dit is het eerste filmpje van autoblog waar het geluid juist harder i.p.v. zachter wordt naarmate de auto zich verder van de camera verwijdert. Dat zegt nogal wat over de geluidsproductie! Bepaald geen verkeerde geluidsproductie overigens!
Faucht heerlijk, zo’n oude elfer!
@autoblog redactie
Subs zouden wel een uitkomst zijn
die man is door het gebulder onverstaanbaar ;-)
Ondertiteling was geen overbodige luxe geweest ;-)
Beste Sinterklaas..
Wat een supersexy apparaat zeg! Tering!
Wat een waardeloze kwaliteit heeft dit filmpje…
via Android app
Geweldig ding! Droomwagen!
Leuk geluid, veel beter dan van de huidige 911’s, die klinken als een natte stofzuiger, ik begrijp niet dat iemand die nog koopt, er zijn toch veel spannender auto’s te koop dan zo’n opgevoerde platgeslagen VWkever (de meest verschrikkelijke auto ooit).
@grandmasterb: ja en nee. Het voordeel van een oude 911 is dat je gewoon onderdelen kan kopen en dat ze binnen 1 week er zijn. Dit in tegenstelling bij andere autofabrikanten. Het is allemaal niet zo kwetsbaar en als je hem wilt verkopen krijg je er altijd nog wat voor.
briljante racewagen en grootgraaier in titels en bekers.
Je schrijft: “Wat opvalt is hoe gevoelig de RSR is voor spoorvorming en verkantingen in het wegdek.” Is daar niet eens een artikeltje over te maken. Ik ben wel benieuwd wat het is aan een auto dat dat veroorzaakt. Zijn het voornamelijk de voorbanden (zo ja, breedte. Runflats (in dit geval slicks, maar ok)), of ook een gedeelte stuurbekrachtiging? Camber/Toe (al zal je dat hopelijk niet op een weg auto hebben).
Ik vraag het omdat ik er zelf ook niet uit ben. Mijn Audi A6 rijdt als een tank rechtuit op de snelweg, kan met handen los bij 130 en ’t stuurt nog altijd erg direct maar ook licht. Mijn BMW (e93), met 18” velgen, niets speciaals, is zeer gevoelig voor spoorvorming. En dat ie nou zo veel directer stuurt als mn Audi, nee. Ik hoor t graag als iemand t weet; of wieweet dat we er een leuk artikeltje over terug zijn. (stel dat het alleen banden is, is er vast wel een bandenboer die met z’n naam in beeld een goede uitleg wil geven (vraag m dan ook gelijk naar die onzin van Stikstof in de banden te stoppen voor te veel geld).
@gregorius: Als je relatief brede banden onder een auto hebt, dan kan je sneller last krijgen van spoorvorming. Merk het bij mijn auto ook.
@clioracing: sorry, vergeten. Beide auto’s hebben rubber van 225 breed volgens mij.
@gregorius: Dat is niet extreem breed, maar blijkbaar wel relatief breed voor de 3-serie. Om het verschil te testen zou je daar eigenlijk een keer smallere banden onder moeten doen. Voor de grotere A6 is het blijkbaar wel een goede maat.
@clioracing:
Heeft alles te maken met schuurstralen, camber, caster, uitloophoeken en aanverwante artikelen.
Audi heeft uit zichzelf een heel ander karakter gecreëerd dan BMW.

Dit kun je natuurlijk te niet doen door een verkeerde (of andere) bandenmaat, daarin heb je dan wel gelijk.
@m4ple: ok. Dat helpt een beetje. Dus stel dat BMW het zo heeft opgezet dat het resulteert in gevoeligheid voor spoorvoorming –> ik neem aan de gemiddelde berijder dit niet prettig vindt. Moet er dan ook nog een positief merkbaar verschil te merken zijn voor de bestuurder? Directer sturen? Of is het bijvoorbeeld meer dat het stabieler is in snelle bochten?

En weet je of het ook zo kan zijn dat deze gevoeligheid kan komen door eventuele schade? Een schade die een goede dealer/keurder over het hoofd heeft gezien?
@gregorius:

Alles kan… maar zoals ik zeg kan een andere bandenmaat wel degelijk invloed hebben. Audi heeft zo een terugsturend karakter wanneer een berm wordt geraakt, Bmw staat bekend om zijn verfijnde sturen,…

Mij lijkt het verstandig om te kijken of alles klopt, uitlijning en camber/caster, wanneer dit klopt is een aanrijding ook vrijwel zeker uit te sluiten als oorzaak…

Daarnaast heb je nog altijd bandenvorm, de ene band is ronder dan de ander, een vierkantere band is gevoeliger voor spoorvorming dan een rondere.

Ook is er nog een verschil in demper en veer afstelling.

Al met al, heel erg veel zaken die het rijgedrag beinvloeden

(ik zelf heb 30mm bredere banden op mijn eco hok, merk dat hij daardoor veel strakker op de weg ligt, recht uitstabiliteit en bochtenwerk is beter, maar spoorvorming is hij ook gevoeliger voor)
@gregorius: zou het misschien kunnen komen door het verschil in stuurbekrachtiging elektrisch vs hydraulische?
Ik ben even kwijt hoe laat het was toen ik dit filmpje begon te kijken….. nog meer ben ik het verhaal van CasperH kwijt,,,,, heeft hij iets gezegd? Ik heb het filmpje nog een keer gestart en weer was ik mezelf kwijt.

Het heerlijke geluid viel af en toe weg omdat zelfs de microfoon het niet aan kon… Wat een bak herrie, En herrie zoals Den Blijker dit op zijn bord gooit. De herrie van de hoogste klasse.

Ja, doe mij er maar één, zo één, precies die,…. ik zal hem koesteren. Het enige van contact wat de koets zal hebben met andere rondvliegende delen zijn de steentjes, welke ik meermalen tegen de koets hoor slaan in het filmpje. Ongenadig hard,.. daarvoor is ie gemaakt. En sturen, heeeel mooi sturen.

En toen werd ik weer wakker uit mijn droom. Ik zal waarschijnlijk hetzelfde doen als CasperH, die toerenteller het rood in proberen te jagen en stoppen,… uit angst.
Dromen over een betere stuurman zijn, en vooral, een stuurman benaderen om me te laten zien waarvoor deze auto is gemaakt….

EIN GEILES AUTO
Casper kan al niet articuleren, maar kom op, nu is het al helemáál onverstaanbaar.
Wel een mooi item verder. Moet echt een oergevoel zijn geweest om in zo’n raceauto over de Nederlandse wegen te scheuren.
Geen idee wat je zegt, maar wat een gaaf apparaat! :-P

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).