Het gezicht van Mercedes’ zelfrijdende toekomst

Auteur: , 11 Reacties

Zelf rijden? Niet in deze slee. Het kan wel, maar het hoeft niet.

Het gezicht van Mercedes' zelfrijdende toekomst

Onder de noemer ‘Luxury in Motion’ presenteerde Mercedes deze week in Las Vegas zijn interpretatie op zelfrijdende auto’s. De toekomst van de auto-industrie, verpakt in een 5,22 meter lang design waarvan de tranen in je ogen springen. Althans, dat is de overheersende mening hier op de redactie. Gelukkig gaat het om de techniek, niet om het discutabele uiterlijk.

De F 015 is een soort rijdende lounge met vier afzonderlijke stoelen. Alle vier zijn volledig draaibaar, zelfs die van de bestuurder, want hé: rijden kan ‘ie zelf. Inzittenden worden omringd door schermen. Schermen die niet met aanrakingen zijn te bedienen, maar door middel van vinger- en handgebaren. En eyetracking. Daarmee lijkt Leap Motion-achtige bediening (HIER gedemonstreerd door Elon) eindelijk zijn weg te hebben gevonden naar auto’s.

De ramen zijn overigens niet langer om alleen door naar buiten te turen. Het zijn tegelijkertijd displays, waar je iets tofs op kunt laten tonen als het niet bevalt wat je buiten ziet. Uiteraard ontbreekt intergratie met smartphones niet. Via een app kun je de omgeving van de auto bekijken, en functies zoals klimaatregeling bedienen.

De aandrijving geschiedt via twee elektromotoren,die hun stroom krijgen van een brandstofcel. Daarmee weet de F 015 272 pk te genereren, waarmee de sprint naar de 100 km/u slechts 6,7 seconden in beslag neemt. De F015 kan ongeveer 200 km elektrisch rijden en ca. 900 km met stroom uit de brandstofcel.

We stuurden onze fotoslaaf naar de stand van Mercedes op gadgetbeurs CES om wat livepics te schieten. KLIK!
11 reacties

Als nerd vind ik dit een geweldige auto met zijn gadgets maar qua uiterlijk … nou nee (maar daar gaat het niet om bij deze rijdende gadgetmobiel)
Ik zie de aantrekkingskracht niet in zo’n zelfrijdende auto..
Ik rij gewoon veel liever zelf… en als ik wil rondgereden worden, dan neem ik wel het openbaar vervoer..
Verder blijf ik ook met de vraag zitten wie er aansprakelijk is bij een ongeval etc..
Toch ook niet meteen gemakkelijk..
Burn it with fire!!!
Gadverdamme
Graag voor mij een ruime sportieve wagen, die als ik een pintje wil drinken/wil slapen/te lui ben/… volledig autonoom kan rijden, maar ook volledig zonder teveel zever stevig door de bochten kan gesmeten worden door een chauffeur (ikke) die de rechterpedaal niet spaart :)

Probably never gonna happen… :)
Die hoef ik echt niet in echt te zien, man wat is dat ding toch gigantisch lelijk!
Het lijkt net een metalen pil. Stop maar in de shredder
Verrassende reacties. Ik denk dat dit een reëel toekomstbeeld is van Mercedes. De zelf rijdende auto komt er gewoon aan, of je het nu leuk vind of niet. De voordelen wegen gewoon enorm op tegen het verlies van het zogenaamde “freude am fahren”. Werken onderweg, minder files, minder ongelukken, met je eigen auto naar huis rijden met je dronken harsses enz…

Een bijkomend voordeel bedacht ik mij laatst: De auto’s hoeven niet meer voor de deur te worden geparkeerd zoals dat nu gebeurd vanwege het risico van meer dan 10 meter lopen. Ik stel mij zo voor dat mijn auto mij in het centrum van de stad afzet waarna die zichzelf naar de rand van de stad rijdt naar een parkeerplaats. Een half uur voordat ik in de auto stap stuur ik een berichtje en mijn auto komt voorrijden. Dus veel minder parkeerplaatsen in de stad nodig, meer ruimte om te lopen en voor kinderen om te spelen. Ideaal. En oh ja, ik vind het niet eens zo’n lelijk ding…
Toch vreemd. Wat moet je in hemelsnaam met pedalen en een stuur als door die dikke raamstijlen toch geen ruk meer ziet? Je zou juist zeggen dat dankzij al die steeds sterker en lichter wordende materialen juist dunnere raamstijlen dan nu mogelijk moeten worden met nog beter zicht rondom als gevolg. En dan komt Mercedes doodleuk met hun visie van de toekomst, waarin de A-stijl en C-stijl enorm breed zijn en ook nog geen raampje erin hebben.
De trein, maar dan zonder ebola, lawaai, verdubbelde reistijden en de sardieneblik ervaring.
Best prima concept. Voor je dagelijkse woon-werk-boodschappen verkeer helemaal ideaal. En alle autobloggers hebben voor het weekend hun eigen favoriete auto om kleine weggetjes en circuits onveilig te maken. win-win

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).