Mercedes-Benz F 015: de autonome auto van de toekomst [updated]

Auteur: , 21 Reacties

Zojuist onthulde Mercedes op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas de F 015 luxury in motion, een chique autonoom concept dat er uit ziet als een grote computermuis.

Mercedes F 015 interieur

De eivormige F 015 is een en al aerodynamica, met zelfmoorddeuren en een lichtkrant aan de achterkant om in heldere LED-verlichting obscene teksten en emoticons op je achterliggers af te vuren. Of misschien wat volwassener signalen als je niet zo puberaal bent als ondergetekende. De verlichte grille is een element dat we onlangs al bij de G-Code zagen.

Het interieur kregen we eind vorig jaar al voorgeschoteld, voor nu is dit ook alles dat we over de F 015 weten. We vermoeden dat Mercedes later vandaag met aanvullende informatie op de proppen komt. Wel weten we dat CEO Dieter Zetsche tijdens de presentatie gezelschap kreeg van een freaky enorm oog op een driepoot, hier op foto te zien.

F 015 interieur

Overigens kan de F 015 ook echt rijden, om 13:00 uur Nederlandse tijd staat een ritje op de Las Vegas Strip gepland. Een eerste video vind je op autojunk.

F 015 interieur

Update: de B-stijlloze F 015 is een flinke jongen: hij meet 5.220 x 2.018 x 1.524 mm, en kent een wielbasis van 3.610 mm, 245 mm meer dan een Mercedes-Maybach S-Klasse. Zoals het een echte pimp betaamt rolt het concept – dat is opgetrokken uit aluminium (C)FRP en exotische staalsoorten – op 26 inch wielen.

De achterwielen worden aangedreven door twee 136 pk en 200 Nm sterke E-Motoren. Voorin ligt een accupakket en een 29 kWh-brandstofcel die im Vorderwagen sitzen. De F015 kan ongeveer 200 km elektrisch rijden en ca. 900 km met stroom uit de brandstofcel. 0-100 gaat in 6,7s, de Vmax bedraagt 200 km/u.
21 reacties

De ster word maar groter groter en groter …. En wat een lelijk hok!
Wat is het punt van draaistoelen als je geen ruimte hebt om te draaien?
Of hebben we geen benen in de toekomst?
@norge: Aan de vorm van de stoelen te zien heeft iedereen straks obesitas, en dan heb je inderdaad geen benen meer nodig.
@faalhaas: dan rol je inderdaad de auto in
Da’s een flinke A-stijl met bijbehorende blind spot. Maar er zit vast een camera/sensor in zodat je voetgangers en fietsers niet platmaait ;-)
Ik zie ook het nut van de ‘schermen’ in de deuren niet helemaal. Ik word al misselijk als ik (als passagier) te lang op mijn telefoon kijk.
@Henk_he: wat begrijp je niet aan het woord autonoom? Als de “bestuurder” met z’n rug naar de voorruit zit en het voertuig zelf rijdt dan maakt toch helemaal niet uit hoe breed de A-stijl is?
@mashell: volgens mij zie ik toch echt een stuur. Ik vind Henk_he’s opmerking dus niet ongepast ;-)
@Henk_he: maar je wordt niet misselijk als je haar je telefoon kijkt terwijl je zelf rijdt?
Ziet er niet uit.
Er zal vast mooie techniek in zitten, maar het ziet er uit als een bultrug!
Slecht plan, autonoom gehannes
Ik hoop dat het nog even duurt want dit ziet er echt niet uit
Deze rijdende plastic nachtclub past toch helemaal niet bij Mercedes? Meer iets voor een vreemde Japanse firma, een obscure Koreaanse autoverkoper of een nieuwe Chinees die wil laten zien dat hij over de top hip is…
Ik vind het maar niks, laat mij maar zelf sturen.
De afgelopen 10 jaar is Mercedes heel vaak met soortgelijke vrij extreme concepts gekomen.Qua design hebben we daar gelukkig niets van terug gezien.Sterker nog de enige waar ik een huidige Mercedes in herken is de Ocean Drive van een jaar of 6 geleden.De S heeft wel wat trekjes van die auto.Dag hele autonome gedoe vind ik maar niets en doet me denken aan een belabberde film met Bruce Willis.Daarin zijn zelfs mensen vervangen en je robot gaat niet zelfrijdend in je auto naar jouw werk.
@sydney: Mercedes maakt concepts die nieuwe techniek presenteren en waar design dus extreem mag zijn en concepts die style / uiterlijk presenteren. Soms een tussenvorm zoals de blue zero die beide toekomst ideeën toont.
@eklasse: Ik begrijp het concept van een concept.
Een gedrocht van de bovenste plank
Er had ook een Mitsuoka logo op kunnen zitten, had ik ze ook geloofd. Indrukwekkende techniek die erin zit, dat dan weer wel.
Waaw, zoveel gezeur over “LELIJK!!!1!”

Mercedes-concepts zijn (bijna) altijd lelijk…
Kun je er ook een kratje pils kwijt voor de BVO?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).