Hoe Ferrari ooit een Alfa met twee motoren bouwde

Auteur: , 23 Reacties

Een verwarrende titel die betrekking heeft op een zeer bijzondere auto: maak kennis met de Alfa Romeo 16C Bimotore!

Toen Enzo Ferrari nog teambaas bij Alfa Corse was, had het team met name te maken met stevige concurrentie uit Duitsland. Met name Auto Union en Mercedes bouwden voor de oorlog pijlsnelle racers die menig tegenstander het nakijken gaven en daar moest iets op verzonnen worden. Iets heftigs. Laat dat maar aan ome Enzo over!

Il Commendatore schoof de (nu legendarische) 8C 2300 en 8C 2900 zonder pardon opzij. Het verslaan van de Duitse constructeurs vroeg om grof geschut en dus kwam er een chassis waarop maar liefst twee acht-in-lijn-motoren konden worden geplaatst. Dat werd, inderdaad, de 16C Bimotore.

De 2,9-liter L8-motoren waren afkomstig van de Tipo B. De ene krachtbron werd voor de coureur geplaatst en de andere erachter, maar van complexe AWD-techniek was in die tijd nog geen sprake. Beide motoren dreven daarom de achterwielen aan. Vergis je echter niet. In die tijd (1935) was de aandrijflijn al goed voor 540 pk op een gewicht van 1.030 kg. Stel je voor hoe het moet zijn geweest om met dit ding een blokje rond te gaan…

16C Bimotore

Nog even over de techniek. Beide motoren dreven dus de achterwielen aan en dus waren beide krachtbronnen gekoppeld aan één versnellingsbak, die was voorzien van twee ingaande assen. Vanuit deze versnellingsbak en het differentieel (beide in het midden van de auto) liepen twee aandrijfassen naar de achteras. Inderdaad: één voor elk achterwiel.

Zoals je verwachtte was de 16C Bimotore behoorlijk rap in rechte lijn, ware het niet dat Tazio Nuvolari en andere testrijders bijkans emotioneel werden van de dramatische rechtuitstabiliteit. Enkele tests, opgeboorde cilinders en een niet helemaal gelukte race op de Avusring later verklaarde Nuvolari dat de Bimotore nooit een succes zou worden en dus werd de oude Tipo B weer uit de garage gerold.

Desalniettemin wist de 16C wel een topsnelheid van 364 km/u te halen en dat was in die tijd een Europees record. Bovendien staat de Alfa Romeo 16C Bimotore min of meer bekend als de allereerste échte Ferrari. Een bijzonder ding dus! U kunt op de maandagochtend nog wel een Alfa met twee motoren gebruiken? Geen nood, neem HIER eens een kijkje.23 reacties

Mooi verhaal!

Leeft die Nederlandse 916 GTV met twee Busso V6-en nog? Volgens mij een hobby projectje van Stephan van Squadra Tuning?
@pjotr: AH! http://www.squadra-tuning.nl/autos/categorie/196/auto/198.html
@pjotr: bedankt voor die link, leuk stuk om te lezen
364 km/u in die kist in die tijd, ik hoop dat die man een kussentje heeft voor zijn massief stalen ballen.
@dakarbemo: een kussentje? Doe maar een subframe op dempers, zodat de vibraties het chassis niet doortimmeren…
@tjorque: moeten we wel mammoet bellen voor dit project.
Wauw, wat een monster van een apparaat!
Het strafste van al is dat ze een wagengewicht bereikten van 1030kg met twee 8-inlijn motoren.
@cossiekiller: Dat komt omdat deze auto uit niet meer dan die twee motoren bestaat. Wat blik, een stuur, een stoel en 4 banden en dan heb je het wel gehad.
364km/h met een brilletje en een leren helm. Die coureur moet toch weken lang een raar gezicht hebben getrokken!
@dutchdriftking:

Inderdaad wat een snelheid zeg… pfoeii… ga er maar aan staan
2 motoren die elk 1 achterwiel aandrijven. Dan moeten ze heel gelijk op het gas reageren omdat je anders naar of links of rechts trekt. Best een uitdaging, zeker voor die tijd.
@sportevo: Nee… de bak heeft een ingang aan de voorkant en een ingang aan de achterkant voor de motoren…
de bak zit in het midden van de auto, precies onder de pook.. vanuit de bak loopt er een aandrijfas, diagonaal naar linksachter en diagonaal naar rechtsachter.. het vermogen wordt dus netjes verdeeld..
@hans75: dat was bij de p3 ook al zoiets.., maar dan zonder ingaande as voor de tweede motor:. https://simanaitissays.files.wordpress.com/2016/01/cutawayp3.jpg
@hans75: iets verkeerd gelezen. Ik dacht aan een bak met als het ware twee losse systemen naast elkaar
Wow wat een imposant project, maar helaas wel een mislukking uiteindelijk.. En in Amerika reed er dus ook al een andere auto harder dan dit..
364km in zo een sigaar? Neem het familiepak Pampers maar mee, want je houdt het niet droog …
364 kmu dat zou ik nou misschien niet eens durven in dure exoot
In de Alfa Romeo aflevering van Victory by Design (Dikke aanrader trouwens die serie, de meest legendarische race en straat auto’s van elk merk van betekenis komen langs) komt deze uitgebreid aan bod. Wat een bom van een auto, echt geweldig!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).