Was dit de allerbeste coureur ooit?

Auteur: , 48 Reacties

Veel kenners zijn het erover eens dat de strijd om de titel "beste coureur ooit" gaat tussen Schumacher, Senna, Fangio en (volgens de Britten dan) Stirling Moss. Enkele vooroorlogse rijders mogen we echter niet vergeten.

Was dit de allerbeste coureur ooit?

Tazio Nuvolari is er daar eentje van. “De vliegende Mantuaan” was een petrolhead in de zuiverste zin des woords. De Italiaan kon een behoorlijk potje sturen maar gaf ooit ook te kennen te willen sterven in een auto. Die wens ging helaas nooit in vervulling, ondanks dat Nuvolari in een tijd reed waarin de ene na de andere concurrent in het harnas stierf.

Helaas werd de racecarrière van Novulari wel abrupt beëindigd. Op 3 september 1939 won de Italiaan z’n allerlaatste race, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Volgens zowel Ferdinand Porsche als Enzo Ferrari was Tazio de grootste coureur die er ooit was geweest. Wat heeft de Italiaan daarvoor moeten doen? Races winnen natuurlijk!

Op zijn erelijst prijken diverse kanjers van overwinningen in legendarische races. Zo won Nivola tweemaal de Mille Miglia, twee keer de Targa Florio en zelfs een keer de 24 uren van Le Mans. Overigens was het nog niet zo vanzelfsprekend dat Nuvolari een groot coureur zou worden. Als jonge waaghals sprong ‘ie met een zelfgemaakte parachute van het dak van het ouderlijk huis, wat de Italiaan maar ternauwernood overleefde.

De racecarrière van deze legende begon omstreeks 1920, toen nog op motoren. In 1925 werd het Europese 350CC kampioenschap gewonnen en loopbaan in de wegracerij lag voor de hand. Alfa Romeo pikte Nuvolari (niet toevallig ook een conceptcar van Alfa) echter op als mogelijke opvolger voor de verongelukte Antonio Ascari. Inderdaad, de vader van Alberto. Een heftige crash gooide roet in het eten, maar tegen het doktersadvies in kroop de waaghals ingepakt als een mummie toch weer op de racemotor.

Nuvolari

Uiteindelijk lonkte de autosport en in een geleende Bugatti T35 won Nuvolari de Grand Prix van Rome in het jaar 1927. De samenwerking met Bugatti bleek een vruchtbare en in de daarop jaren reeg het duo de belangrijke overwinningen aaneen. De lijst met overwinningen is indrukwekkend lang en bovendien reed Tazio voor diverse merken. Onder meer met Alfa Romeo, Maserati en Auto Union werden grote overwinningen behaald.

Nuvolari stond en staat bekend als een coureur zonder angst, wat de volgende anekdote perfect illustreert. In de Mille Miglia van 1930 lukte het Nuvolari om rivaal Achille Varzi binnen te hengelen. Om niet op te vallen, reed de Tazio in het donker en met de koplampen uit kilometers lang achter Varzi aan, met snelheden van boven de 150 km/u. Drie kilometer voor de finish zette Nuvolari z’n koplampen alsnog aan, om op volle snelheid langs Varzi te denderen en de race te winnen.

Uiteraard ging het ook meerdere malen mis. Goed mis, zelfs. Nuvolari verscheen regelmatig met één of meerdere lichaamsdelen ingepakt in het gips aan de start van een race. Tazio overleefde elke race waaraan hij deelnam, maar in 1953 werd een beroerte hem op 60-jarige leeftijd fataal. Overigens zou Audi uiteindelijk de naam Nuvolari gebruiken voor een conceptcar uit 2003.48 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Leuk stuk, maar nee, het was Senna.
@ikbenmnzus: helemaal mee eens, Senna zal altijd de beste blijven
@ikbenmnzus: als je eens een uitgebreidere biografie van Nuvolari opzoekt en leest, dan beweer je dat niet meer. En dat zeg ik als groot Senna fan. Lees bijvoorbeeld dit boek maar eens (eerste hoofdstuk).

off-topic @MauritsH: de naam is Nuvolari, niet Nuvola, Novulari of Nuvalori ;)
@rrrobert: Helemaal eens. Vertaald naar vandaag: kampioen op de motor, F1, rally, hillclimb, endurance op straat, Le Mans winnaar… zonder servo, esp,
@rrrobert: check, spelfoutjes zijn gefixt.
@RRRobert: dat boek wilde ik net voorstellen als aanrader om te lezen.
Max verstappen ..
Uiteindelijk toch degene die auto racen heeft uitgevonden ..
Daarvoor was er nix nul nada zero noppes ..
@lincoln:
Dan moet ik je toch ongelijk geven. Auto racen is pas dankzij de tweede coureur interessant geworden.
@shiva: Beter had je het niet kunnen zeggen. Eat that lincoln..
Sterling Moss? Ik dacht toch echt dat de Britten Jim Clark als één van de grootsten zagen. Zowel BBC als Times zetten Clark op een respectievelijke 3 en 1. Ook bij internet polls (globaal) komt Jim Clark ver boven Moss te staan.
Max Verstappen
Dat is onmogelijk te zeggen. Novulari hoort zeker bij de beste coureurs aller tijden, maar er is niet één allerbeste coureur. Daarvoor is de autosport door de jaren heen teveel veranderd. Je kunt onmogelijk zeggen of Nuvolari het heden ten dage ook goed zou doen, en evengoed kun je niet zeggen of een Hamilton zich in de Targa Florio in de jaren 20 staande had kunnen houden.
@Edge: Helemaal gelijk! Ik heb van Novulari begrepen dat hij ‘met overstuur door een bocht’ heeft uitgevonden. Mede hierdoor won hij alles. Zit volgens mij in die film van Ferrari?
@Edge: maar de vraag is hoeveel beter iemand is in verhouding tot de rest in die tijd. Daarmee begint en eindigt de vergelijking. WK punten, poles etc heeft allemaal geen zin om te vergelijken inderdaad.
Rob slotermaker duh
@drdrift: Dwars door de Gerlach bocht met zijn dikke Camaro en een smile op zijn gezicht, prachtige kerel!
Absoluut Pastor Maldonado! Wat die man in de F1 al wel niet heeft bereikt!
Held! Mooie tijden
Dat is Max toch al?
Als je een discussie over de beste coureur ooit gaat voeren, beperk het dan niet tot F1 door over Schumacher, Senna en Fangio te beginnen. In andere raceklasses konden mannen als Loeb en Carlos Sainz ook best een potje sturen. (en rondjes scheuren over een oval telt wmb niet mee, maar daar denkt een flink deel van de wereldbevolking anders over.)
Ayrton Senna
De allerbeste coureur ooi, die bestaat niet.
Dit is een illusie, misleidend.
Iedere coureur, piloot of rijder moet in het perspectief van zijn tijd gezien worden en is een kind van de tijdgeest.
En iedere grote rijder is weer uniek te noemen, naast of in de wagen, deed dingen die gewone stervelingen niet konden of durfden doen.
Weleens van Innes Ireland gehoord, Pedro Rodriguez, Jo Bonnier, Jim Clark, Graham Hill of Jo Siffert, onze eigene Carel Godin de Beaufort; stuk voor stuk helden uit de zestiger jaren, die met ALLES reden in een seizoen, van toerwagens, Le Mans kanonnen tot F1, F2 of F3.
Of Stirling Moss die wereldkampioen F1 kon worden door een vergissing van de wedstrijdleiding, tijdens de Portugese Grand Prixmaar netjes kwam vertellen dat ze het fout hadden , rivaal Mike Hawthorn behield zijn voorsprong op Moss en werd daardoor wereld kampioen.
Wat dat soort prestaties betreft zijn het tegenwoordig mietjes, zoals van Lennep die in een 917 met een kleine 300 per uur op Spa langs huizen denderde met een lullig strobaaltje ervoor .
Of een pislinke Rodriguez die in de stomende regen op Brands Hatch achteraan moet starten om vervolgens de race te winnen.
De grootste rijder van deze generatie zal ik eerder in de WRC hoek zoeken, Loeb, een man van mythische proporties die zichzelf is gebleven.
Maar nee, er zijn zo ontieglijk veel goede rijders geweest, wat te denken van ene Monsieur Ickx?
Of Lucien Bianchi , Toivonen, Vatanen?
@desjonnies: Rossi?
Grappig, gisteren deze quote nog eens herlezen:
” It is said of Tazio Nuvolari, one of the
greatest racing drivers ever, that he knew at all times while driving the weight on each of the four tyres
to within a few pounds. He could think, while driving, how the loads would change if he lifted off the
throttle or turned the wheel a little more, for example. His knowledge of the physics of racing enabled
him to make tiny, accurate adjustments to suit every circumstance, and perhaps to make these
adjustments better than his competitors. Of course, he had a very fast brain and phenomenal reflexes,
too. “
Colin Mcrea was de laatste echte coureur
Jacky Ickx, heeft in bijna alle voorname raceklasses gereden en met succes,meervoudig winnaar van de 24 uur van Le Mans, Dakar, f1 coureur in de gevaarlijkste periode etc.
Niemand.

Onzin, niemand is de ‘beste’. Sowieso al niet te vergelijken door de jaren heen. Andere mensen, andere technieken. Zet Max in een vooroorlogse racer en hij bakt er niks van. Zet Nuvolari in een huidige F1 en hij zal zeker niet als eerste over de streep gaan.

Wat me wel duidelijk is, zeker na dat andere berichtje van vandaag, is dat de coureurs van toen wel échte mannen waren. Met ballen. En moed. En geen jankende mietjes.
Pompeius Musclosus was de allerbeste van allemaal. Niet minder dan 3599 overwinningen staan op zijn conto.
Je reactie moet nog worden goedgekeurd.

Uiteraard bleaute pitspoezen allemaal ge upload
Eindelijk eindelijk eindelijk!!! Iemand die het licht gezien heeft! Ja, Tazio Nuvolari is waarschijnlijk de beste coureur ooit. En helaas veel te vaak vergeten. Goed artikel!!!
Toch echt Fangio voor mij!
onvergelijkbaar ,racers van toen zatten niet op hun 2 jaar in de kart. de kennis,voertuigen, snelheidsbenadering, enz waren in die tijden onvergelijkbaar met de huidige.
snel zijn toen had veel meer met de grote van de ballen te maken als nu.
Stephanie Kox

*lees je mee! Please;)*
@pindakoning:

Het helpt misschien wanneer je haar naam goed spelt.
@offroad: ik vermoedde al dat het niet goed was..
Is dit een poging tot ‘hoe vaak kan ik iemand zijn naam verkeerd schrijven zonder dat iemand het door heeft’?

Nuvolari, Nuvalori, Nuvola, Nivola, Novulari…
Toen Senna nog leefde had Schumacher geen enkele kans. Daarom blijft Senna voor mij de allerbeste.
Valentino Rossi. Punt. Op de motor, F1 en rally je man staan.
@michaelb: met die redenatie zou je toch echt John Surtees moeten noemen. Verder denk ik dat Hailwood, Stoner en Dunlop ook hoog in het lijstje mogen staan.
@michaelb: Marquez, jongste van alles ooit..
@pinut187: Maar in een auto is t niks
Zijn mooiste race was de grand prix van Duitsland in 1935. Met een Alfa P3 (265 pk) versloeg hij alle AutoUnions (375 pk) en Mercedessen (375 pk). Adolf was niet blij. Het Italiaanse volkslied was niet voorradig, de Duitsers dachten alleen het Duitse nodig te hebben..
Dat Audi zijn naam gebruikte voor een concept car is natuurlijk niet voor niks, de laatste jaren voor de oorlog reed hij voor Auto Union nadat hij bij alfa was was weggelopen uit onvrede over het weinig competitieve materiaal.

Die Auto Unions waren met hun veel te krachtige motoren achterin ook heel anders van balans dan de andere racers van die tijd. Het bleken vooral motorcoureurs die goed overweg konden met de listige wagens. Niet geheel toevallig begon ook Nuvolari zijn carrière op een tweewieler.

Voor wie het leuk vind: Van Michel Valliant zijn er wat specials over coureurs en constructeurs, waaronder Fangio, Enzo Ferrari en Nuvolari. Zeker aanraders!
Alweer een topic over pre-war races, keep them coming! Super!
Al die gasten zijn niet met elkaar te vergelijken. Maar voor mij is t Moss. Gewoon, omdat ik m ooit een keer tegen t lijf liep in Oostenrijk, hij met z’n vrouw, ik met m’n zoon. We raakten aan de praat. Fijne mensen. Tot slot kreeg mijn zoon nog een handtekening op zijn t-shirt. Mooie herinnering.
Tazio Nuvolari is de beste coureur ooit. Basta!
Ik vind het lastig om een beste coureur aller tijden aan te wijzen. Senna was superieur in zijn tijd maar zou hij in de tijd van Nuvolari ook zo superieur zijn geweest en vice versa?Schumacher. Meeste champs dus appeltje eitje ?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).