Inval bij uitlaatboeren zorgt voor demper op feestvreugde

Auteur: , 22 Reacties

De Europese Commissie heeft invallen gedaan bij een groot aantal uitlaatfabrikanten en bedrijven die actief zijn in de uitlatensector. Hiermee rijst meteen de vraag: worden er soms prijsafspraken gemaakt in de uitlatenindustrie?

Invallen bij uitlaatboeren zorgen voor demper op feestvreugde

Kartelvorming

De Europese Commissie zegt dat het gaat om invallen in diverse lidstaten. In welke landen of bij welke bedrijven precies is niet bekend, maar Brussel vermoedt dat er prijsafspraken worden gemaakt in het wereld van de uitlaatleveranciers en er sprake is van kartelvorming. In een verklaring zegt de EC het volgende:

The Commission has concerns that the companies concerned may have violated EU antitrust rules that prohibit cartels and restrictive business practices and/or abuse of a dominant market position (Articles 101 and 102 respectively of the Treaty on the Functioning of the European Union).

De ambtenarij in Brussel benadrukt dat het voor nu slechts om vermoedens gaat. Vermoedens die ze natuurlijk willen gaan staven met de boekhouding en informatie vandaag bij diverse uitlaatfabrikanten is opgehaald. Omdat nog niemand in staat van beschuldiging is gesteld worden er ook geen namen van bedrijven openbaar gemaakt.

Speculeren wie in het kartel zit mag in de comments.22 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
Zou mooi zijn als Akrapovic en Leovince pijpen iets goedkoper worden ;)
@lemster: ik dacht precies Hetzelfde. ;)
Tenneco automotive lijkt me logisch
Haha zal eerder om Bosal etc gaan
OEM uitlaten business is werken met minimale marges, kartel afspraken in die business kan ik me moeilijk voorstellen aangezien de OEM fabrikanten precies weten wat het maken van een uitlaat kost tot op de cent. Wellicht dat het in de speciale markt anders is. Automotive bedrijf waar ik voor heb gewerkt heeft deze business 4 jaar geleden verkocht vanwege o.a. slechte marges.
@mtber: Juist daarom worden er afspraken gemaakt, omdat de marges zo klein zijn. De grote auto bedrijven hebben zoveel macht dat veel OEM fabrikanten soms onder de kostprijs leveren en of tegen erg slechte voorwaarden. Dan is het niet gek dat ze bij elkaar gaan zitten om een bodemprijs af te spreken.
@sketcher: Zo werkt het dus niet. De autofabrikanten komen met vele specialisten en lichten je gehele bedrijf door en weten precies wat het kost om een uitlaat te produceren, prijsafspraak maken met anderen zal niet lukken. Autofabrikant heeft dat zo door en zal het rapporteren en zeker de prijs niet accepteren.
@mtber: u bent erg naïef als u denkt dat dat het uitsluit.
@mtber: het kan natuurlijk zijn dat vermoede onderlinge prijsafspraken niet zozeer voor de leveringen aan autofabrikanten gemaakt zijn maar bij leveringen voor de vervangingsmarkt, dus die aan importeurs, dealers, kwik fit achtige, etc bedrijven. Die hebben niet de power van de fabrikanten.
alle uitlaten nu voor half geld!
Waar rook is is een uitlaat.
Decennia terug werkte mijn broer bij wat toen een van de grootste aftermarket uitlatenimporteurs was. Daar is hij weggegaan omdat het meer een dekmantel was voor criminele zaakjes dan een bedrijf.
Het is dus wel een branche waar ik wat mijn twijfels bij heb. Maar goed, dat is echt ouwe koek, en 1 zo’n bedrijf zegt niets over de rest.
Het vermoeden bestaat bij de Europese Commissie dat bepaalde fabrikanten uitlaten produceren die stiekem meer decibels produceren dan volgens de Brusselse regeltjes is toegestaan.
Sebring remus en zulk spul zal er ook wel bij zijn
Dempen feestvreugde. I see what you did there..
@paulaner: inderdaad, weinig uitgelaten reacties, hier.
Dat klinkt niet goed
Laat het de powersprint maar zijn.
K heb nog van voor tot achter nodig voor me projectje.
@ownkruid: je bedoeld supersprint? Goei geluidje
@driver28: supersprint , goedkope troep
Ha, wie heeft er dan ook een “uitlaatboer” nodig??
Gewoon her en der wat doorzagen en je hebt voor noppes net zo’n takke herrie als al die lui die voor een miljoenmiljard euro aan glimmende buizen onder hun wagen schroeven….
In de tekst wordt fabrikant en leverancier gebruikt, zal wel enkel gaan om de producent toch?
We hebben nog een Nederlandse grote : Bosal

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).