Is de Alpina B3 sneller dan de nieuwe BMW M3? [gallery]

Auteur: , 45 Reacties

Alpina gaat nu al vol de aanval in met de B3 BiTurbo. De 3-serie met opsmuk is serieus speelgoed en ook leverbaar als touring.

Als basis voor Alpina’s M3-killer dient een BMW 335i. Met wat aanpassingen komt het vermogen uit op 410 pk en 600 Nm trekkracht. Goed voor een acceleratie van 4,2 seconden naar de 100 km/u. Wil je ook de Quattro concurrentie te snel af zijn, dan kies je voor de xDrive versie. Die gaat in 4,0 seconden naar de honderd, de top ligt op 305 km/u.

BMW moet zich serieus zorgen gaan maken. De Alpina B3 is 0,9 seconden sneller dan de E90 M3 en rijdt ook een M5 (4,4s) zoek. Wanneer ze in München tegengas willen bieden aan Alpina, zouden ze een nieuwe M3 moeten gaan bouwen die onder de 4,0 seconden naar de honderd gaat. Dat zou betekenen dat de nieuwe M3 sneller zal zijn dan de huidige M5, en dat lijkt ons onwaarschijnlijk.

Grote kans dus dat de B3 BiTurbo de snelste 3-serie blijft die je kan krijgen. Of hij daarmee ook de beste is, is een tweede. Met een Duitse vanafprijs van 65.000 euro en een C02 uitstoot van 177 g/km zal ook de Nederlandse prijs scherp zijn.

Wij vonden het in ieder geval de moeite waard om jullie te voorzien van een hete B3 gallery. Check ‘m hieronder. Voor een video van de B3 BiTurbo kijk je op autojunk.nl.45 reacties

Wat een heerlijke bak! Duitse vanafprijs valt me erg mee. In NL zit je met een 320d en wat opties al gauw over de 45k..
Prachtige wagen, altijd al fan geweest van alpina’s. Chris harris heeft deze ook gereden kort geleden, filmpje kijken is zeker de moeite waard! Youtube->drive->chris harris on cars
http://www.youtube.com/watch?v=740gShZJF1M
@jolig: wij denken hetzelfde! :-)
@lambo4all: Indeed, ik was ondertussen het filmpje aan het opzoeken, maar had niet meer op refresh gedrukt.
Ik neem aan dat ze eerst een Dreier kopen en aanpassen, dus dan kun je toch ook een al bestaande 3 serie op Nederlands kenteken bij hun afgegeven? (net zoals bij Brabus) Dat scheelt op z’n minst de forse BPM toeslag..
@bigcar: alpina is een automerk, dus achteraf ombouwen is niet mogelijk.
@bigcar: Alpina is gewoon van BMW, dus ze zullen het wel goed uitgedacht hebben qua evenwicht en strategie.
@bigcar: Alpina is op 1 of andere manier een echt automerk geworden en op nog wonderbaarlijkere wijze hebben ze BMW zo gek gekregen dat zij hun producten gewoon bij BMW op de band bouwen. Het is in feite een speciale uitvoering van een BMW. Daarom maakt BMW zich ook geen zorgen, als Alpina te brutaal wordt trekken ze gewoon de stekker.
Tthnx guys!
@mashell: BMW=Alpina.
Met Alpina (ook al is het officieel niet direct gelieerd aan BMW) kan BMW ontwikkelingen in kleine series uitproberen. Daarnaast vallen de kleine series van Alpina onder andere regelgeving (bijv. gemiddelde CO2 uitstoot van de verkochte modellen).
Alpina’s worden in Duitsland verkocht bij officiële BMW ‘Niederlassungen’ en krijgen BMW garantie. Dus dat is wel een teken dat ze onder 1 hoedje spelen.
Toen ik in deze branche werkzaam was hadden Alpina’s bijv meer fasen in de meerfase inspuitsystemen in de diesels voordat het in de grote series van BMW werd geïntroduceerd.
mooi zo’n Alpina maar er gaat niets boven een echte “M”.
Zeker een gave bak! Met zeer goede prestaties ;)
Zeker in de touring variant VEEL aantrekkelijker voor alledaags gebruik. Zeker stof tot nadenken als je de centen hebt.
Ganz geil! Alpina’s zijn zoveel heerlijker dan de gewone BMW-variant! Geweldige wagens, die Alpina’s!
Ik zou ook de X-drive nemen en touring. Leuke gezinswagen om te gaan skiën en in de zomer naar de azurenkust te blazen. Maar ik zou wel de volledige stickerset nemen zoals je op de website van Alpina een auto kan samenstellen.
Was het geen wet van Meden en Perzen dat Alpina een B model uitbrengt en daarna BMW er zelf met een sneller, beter en goedkoper M model overheen walst?
@mashell: Volgens mij was dat Aston Martin, met de DB7, waarna Jaguar met de betere XKR op de proppen kwam, vervolgens bracht Aston Martin de V8 Vantage op de markt, en verbeterde Jaguar ze weer met de huidige (pre-facelift) XKR en F-type.
BMW had ipv samenwerking deze leute allang moeten inlijven als huis-tuner. Dit soort snelle doch comfortabele autos is precies wat de klanten in dit segment willen volgens mij.

Op die manier had het M-label ook puurder kunnen blijven voor de mensen zoals ik en zaten we nu niet opgescheept met grappen als de X5 M. Alpina X5 is al een stukje minder erg toch?
@6cylinder: Ik vind wel dat Alpina die M-achtige modellen zou moeten doen. Maar als je echt wordt ingelijfd, gaat altijd weer de identiteit verloren.
Carrosier Ghia wordt een luxe uitvoering. En nu worden er Fordjes boven de Ghia gemaakt.
Motorsport had ooit een M1. Dan wordt het een divisie in de fabriek. En nu zitten we met diesels, X5-versies en optische pakketjes. Ondertussen zijn de M3 en M5 sterker, opzichtiger, maar ook minder radicaal dan ooit tevoren.
Een Touring graag. Met X-Drive. Mooi geluid, beer van een motor en toch een beetje ruimte.
Goedkoper, sneller, exclusiever dan een M4. Jammer dat we dit model niet veel zullen gaan zien
Mooi, jammer dat je zo weinig Alpina’s ziet.
Vind m er nou niet echt indrukwekkend uit zien, voor kij yoeft het niet zo nodig maarja, smaken verschillen
Geweldig de hiërarchie is eindelijk weg. 4.2 is indrukwekkend zelfs de M4 raakt zoek in de binnenspiegel tegenover dit heavy weight champion. Het enige nadeel: je moet echt fan zijn van dit type model.
@bempi: Dat moet je bij elke auto toch? ;) Vind zelf de 3 serie touring erg mooi.
Verklaar me voor gek, maar ik verkies dit boven de M3..
@laulau: ik heb dan toch weer liever gewoon een M.
@maurits123: In de meeste tests verslaan ze de M’s, met name op het gebied van kosten, comfort en gebruik voor elke dag.
Onwijs mooie auto! Maar ze zouden wel weer eens een nieuw setje velgen mogen bedenken vind ik.
Mooie cijfers, kan alleen nog steeds niet wennen aan die rare koplampen van de 3 serie…
In een tijd dat BMW’s M modellen opzichtiger zijn dan Alpina’s is dit ideaal.
Okay, bye bye 335i coupe! Doe mij maar een Touring. Nog 2 keuzes..
-Kleur (zwart of blauw?)
-2 of 4 wielaandrijving? (2 wiel met drexler diff natuurlijk!)
What to do? Suggesties?
ik vind het prachtige wagens, alleen die bestickering,…. jongens neem een designer in dienst voor een nieuw setje chrome stickers, dit ziet er toch niet uit,…. a la, dat alpina gaat nog maar die D3Biturbo, lijkt wel een setje bij de action gekochte plakkertjes,

voor mij dus een D3 touring, met X-drive :) (zonder badges en met veeeeel wielspin)
@m4ple: Ik snap je wel – maar op de een of andere manier werkt het voor mij wel. Zeker de groene versie. Old school. Net als die wielen eigenlijk wel oubollig. En toch klopt het.
@m4ple: nu was dit de B3, maar de pas aangekondigde D3 met 350pk en 700Nm is ook niet mis….
Het zal zijn als altijd: De M is het betere circuitspeeltje. De Alpina wint in alle overige opzichten, en komt op het circuit weliswaar de M niet voorbij, maar wordt ook niet losgereden.
M – bruter. Alpina – verfijnder.
De M uitlaat zal luider zijn, maar met de Alpina kan je bij een klant wegrijden zonder verkeerde aandacht te trekken.
De sportstand van de M zal meer adrenaline geven. De ‘normaal’ bij Alpina zal smeuïger zijn.
De M zal lager liggen, straffer geveerd zijn. In de Alpina rijd je ook in de stad ontspannen.
En rijd je grote afstanden, dan zal de Alpina opnieuw zo’n 25% zuiniger zijn.
Geef mij de Alpina maar – ik wil er bij mijn rondjes op het circuit wel een seconde voor inleveren.
“Grote kans dus dat de B3 BiTurbo de snelste 3-serie blijft die je kan krijgen.”

Ik betwijfel het ten zeerste, gezien de relatie tussen BMW en Alpina, ofwel is BMW niet geïnteresseert in snelheid met de komende M3/M4 en ook dat zou me verbazen.

Overigens mag de M4 mogelijk wel sneller worden dan de M5 aangezien het verschil daar duidelijk is, al is er dan enkel een probleem met een M6…

Ze maken zich het echt niet eenvoudig daar in Beieren.
Zeker een het overdenken waard. En een Touring… go very fast gecombineerd met praktisch… that’s what i need!
Maar die 1000 in een dozijn velgen gaan er meteen af bij mij!!!
Alpina maakt mooie wagens alleen jammer dat ze niets aan het nieuwe front van de 3 serie kunnen doen want vorige zag er stuk beter uit daarmee.
Dan te bedenken dat er misschien ook nog een b3 gt3 gaat komen? :p
“Zoek rijden” met 0,2 seconden verschil. Ja, helemaal zoek.
Heb zelf ook een zwak voor Alpina’s maar blijf er verder objectief tegen aan kijken.
Alpina is verre van perfect en heilig en opgegeven waarden kloppen vaak ook niet in real life.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).