ISIS verovert raffinaderij Irak, oliemarkt reageert onrustig

Auteur: , 47 Reacties

Enkele uren geleden hebben de rebellen van ISIS volgens berichten de belangrijkste olieraffinaderij van Irak omsingeld en ingenomen. Je zou kunnen stellen dat de internationale oliemarkt 'not amused' is.

Raffinaderij Baiji

ISIS, niet te verwarren met de leuk ogende Nederlandse DJ uit de jaren ’90, is een groepering vol zeloten die een onafhankelijke moslimstaat in Irak en de Levant nastreeft, en al even bezig met een terreurtocht door Irak. Hun mening dat de enige juiste beleving van een religie het (op liefst gruwelijke wijze) vermoorden van andersdenkenden is stuit hier en daar op onbegrip, maar ze ploegen stoïcijns door, onderweg flink wat sji-ieten en andere tegenstanders neermaaiend.

Inmiddels zijn ze 180 km ten noorden van Bagdad gestuit op de Baiji-raffinaderij, een mooi goudmijntje om in je bezit te hebben, want die AK-47’s en munitie moeten wel ergens van betaald worden per slot van rekening. Baiji heeft een capaciteit van 310.000 vaten per dag (bron), goed voor ongeveer een tiende van de Iraakse olieproductie. Na enkele dagen strijd en luchtaanvallen door het leger schijnt ISIS nu de overhand te hebben. Het zegt het dagelijks bestuur aan lokale stammen over te laten.

Baji - kaart: The Guardian

De oliemarkt, die zich al jaren in een permanente staat van overspanning bevindt, reageert direct met prijsstijgigngen. En u weet het: prijsstijgingen worden altijd doorberekend. Kijk dus niet raar op als je binennkort iets meer moet gaan betalen aan de pomp. Maar aan de andere kant: je kunt je wel druk maken over het feit dat je een paar cent extra kwijt bent om je tank te vullen, dit valt geheel in het niet bij het leed van uit elkaar gereten families.

Overigens kan je je afvragen of een schommeling van de olieprijs gerechtvaardigd is. Volgens het internationale energie-agentschap ligt de wereldproductie op 85 miljoen vaten per dag, 1 raffinaderij die in 0,3% hiervan voorziet zou geen verschil mogen maken. Maar goed, de markt werkt anders.47 reacties

Dan gaat het niet meer lang duren voor Obama even komt kijken daar met wat zwaar materiaal.
@psycholander: of Obama denkt, wij hebben er geen zin meer in, mannen in jurken los het zelf maar op.
@psycholander: en wat als ik je zeg dat de Amerikaanse staat de isis financiert, het is een grote poppenkast
@marikoelolo:
Ja hoor, daar hebben we weer zo’n complot denker, jij gelooft echt dat de VS erbij gebaat is als dat land door een stelletje moslimterroristen wordt overgenomen?

Wat die prijzen betreft, pure speculatie van de Shell en consorten, deze raffinaderij produceert alleen voor de lokale markt. Bij ons komt hierdoor dus geen druppel olie minder binnen.
Het is wel weer een bewijs voor het feit dat wij te afhankelijk zijn van die jurken..
@tupperware: Je lijdt waarschijnlijk aan tunnelvisie, als de media wat zegt hoeft het niet gelijk zo te zijn,Jij gelooft zeker nog dat bin laden achter de 9/11 aanslagen zit? genoeg bewijzen die het tegendeel hebben bewezen. Maarja men gelooft wat hij wil geloven, ik lig er iig niet wakker van mocht je zo een beeld van me hebben gekregen
@marikoelolo:
Nope, ik lijdt niet aan tunnelvisie, ik laat mij echter ook niet leiden door islamitische propaganda, hetgeen jij dus overduidelijk wel bent en hier probeert te verspreiden.
@marikoelolo: al die zogenaamde complot bewijzen zijn allang debunked. Allemaal.
@tupperware:

Je bent echt zo dom dat je denkt dat Shell de prijs omhoog gooit dat doen de regeringen van elke land ZIJ bepalen de prijs van wat jij bruto moet betalen .

Haal maar alle belastingen van een liter peut dan weet je ook waar het geld naar toe gaat die jurken verkopen hun peut voor 7 cent per liter en doen er geen moer voor ze hebben zoveel geïnvesteerd in bedrijven wereldwijd dat ook nadat er geen peut meer is zij revenue hebben.
@marikoelolo:
Tjong wist ik niet. Heb je een bron?
@psycholander: Dat doen ze al ruim 10 jaar en zonder veel resultaat dan dat ze nu ruim 17 duizend miljard in de min zitten
De prijzen zijn al een paar weken flink hoog. Ik kan nergens meer onder de 1.73 tanken.
@gop1: lang leve belgië, gisteren net over de grens voor 1,57 €/l
@saikol: Lang leve Amerika, vandaag voor 0,55 €/l getankt (volle tank voor 30euro ;))
@gop1: dat heeft niet zo gek veel met “onrust” in Irak te maken (daar is het sinds de zondeval al onrustig) maar van alles met dat het vakantieseizoen er aankomt.
Toch is er in een meer recent artikel te lezen dat het inmiddels alweer daalt, omdat de markt niet verwacht dat de productie in gevaar komt.

http://www.bloomberg.com/news/2014-06-24/wti-declines-as-iraq-violence-seen-sparing-supply-brent-falls.html
Wacht maar een paar uurtjes, dan gaat ie weer omhoog :)
nu gaan ze echt te ver! obama en de navo kom der maar in! we willen echt niet nog meer betalen voor de benziene
@FB_100002177943068: ja idd, mannen, vrouwen en kinderen bruut afslachten, vooruit, maar van de olie blijf je af!
@ar156sw: Vertel dat maar aan de NAVO
ISIS, is dat niet die rebellengroep uit Syrië die de EU zonodig wou steunen tegen het ‘kwade’ regime in hun land ?
@RazorHead: helemaal waar. En nu willen ze irak niet helpen. Ik snap het helemaal niet meet
@RazorHead: Zelfde geldt toch voor Libië.
Ik zeg niet dat het een perfect land was zonder problemen hoor. Maar het was een redelijk welvarende/modern land.

Maar dankzij onze hulp is het land nu een grote puinhoop, met terroristische groeperingen aan de leiding.
Kijk, daarom wil ik dus een elektrische auto voor dagelijks gebruik, ben ik in ieder geval niet meer afhankelijk van dat geneuzel in het midden-oosten.

Paar zonnepanelen op het dak en gaan met die banaan…
@motoragent: Hoop dat je een heel groot dak heb, met de jaaropbrengst van 1m2 zonnepaneel kan je net 1x een tesla opladen.
Ik wil mij wel behelpen met een Tesla Model S
Aan de reacties te zien is geld weer eens het belangrijkst, ga maar lekker fietsen.
‘ISIS is een groepering vol zeloten’; lijkt me sterk; Wikipedia geeft aan: De Zeloten vormden een bijzondere (niet al te vast omlijnde) groepering onder de Joden in de 1e eeuw van de gangbare jaartelling.
Ik denk niet dat Isis zeloten zijn of geweest zijn, maar ik kan er naast zitten. Ik begrijp wel dat het grappig is bedoeld, maar om extreme moslims te vergelijken met een soort joden gaat wel heel ver.

Wat betreft de olieprijzen: we wachten maar rustig af, Isis is geen hele grote organisatie als ik de berichten moet geloven en dus zullen ze wel niet heel lang kunnen genieten van hun olieraffinaderij.
@stationcar:
Al Qaida was ook geen grote organisatie, toch hebben we daar al 20 jaar verdomde veel last van..
@stationcar: ‘Zeloot’ betekent tegenwoordig voornamelijk fanatieke volgeling van een religie of ideologie, dus het is metaforisch gebruikt. Je kunt een imam ook een farizeeër noemen.
@dafmaf: dit soort woorden veranderen niet opeens van betekenis als mensen het verkeerd gebruiken omdat ze de betekenis niet weten. Een iman kan je dan ook zeker geen farizeeër noemen. In auto termen gezegd; een Audi kan je een BMW noemen zoveel je wil,
maar het blijft een Audi. Maar goed we dwalen af…
@stationcar: Nee, je begrijpt het niet. Een zeloot is gewoon de term voor: ‘fanatiekeling’. Dat een zeloot van oorsprong joods was doet er niets aan af. Je kunt iedere huichelaar een farizeeër noemen, ongeacht geslacht, ras of geloof. Dus je kunt die gasten van Isis zonder meer zeloten noemen.
@dafmaf: je kan vanalles zeloot of farizeeër noemen, mij best, maar de betekenis is tegenwoordig echt niet anders dan 100 jaar geleden, punt is dat jij misschien denkt dat deze woorden niet meer in hun oorspronkelijke betekenis gebruikt worden maar dat worden ze dus nog wél. En dus kan je niet zomaar de betekenis veranderen, dat klopt gewoon niet.
@stationcar: Dat is taal. Elk woord kan in zijn eigen betekenis en in een metaforische betekenis gebruikt worden.

Wikipedia zegt het ook:
Huidige betekenis
Een zeloot is iemand die fanatiek ijvert voor religieuze of ethische denkbeelden, waarbij vaak gekonkel met politici niet geschuwd wordt. Afgeleid woord: zelotisme (religieuze dweepzucht).
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeloten
Wat een onzin. Raffinaderijen leveren geen olie, maar verwerken olie. Om de oliemarkt te beinvloeden, moeten ze olievelden veroveren en laten de belangrijke daarvan nu juist ten zuid-oosten van Baghdad liggen.
Dit is dus een goede reden waarom we elektrisch moeten gaan rijden, op stroom uit zonlicht, wind en biomassa. Niet meer afhankelijk zijn van olie.
ik blijf erbij ze hadden saddam hussein gewoon moeten laten zitten daaro
@bmwpowerm5: Klopt, maar ga dat die lompe schietgrage Taxaanse cowboy J. W. Bush maar eens aan zijn verstand brengen…
Religion of peace
VS heeft de raketten toch in de zee liggen? Die mogen ze vind ik nu wel gebruiken…
Sorrie hoor, maar er steekt veel meer achter wat wij niet weten, want zo moeilijk lijkt het mij niet om die ISIS de kop in te drukken!
@VeniVidiVici: ISIS de kropindrukken is niet moeilijk nee, de haat tussen sjiieten en soennieten los je daar echter niet mee op. Dat is dan ook de hele reden dat niemand in gaat/wilt grijpen.
@drime: Je weet toch wel dat er al tijden in Libië politiek en religieuze spanningen zijn en dat die groeperingen een direct resultaat daar van zijn en niet van interventie van buiten af.
@drime: Ach in die landen zijn het allemaal nog steeds rovers en bandieten. Dat isis word gesponsord door sjeiks uit het midden oosten. En 100 jaar geleden was het al ellende daar en nu nog steeds. Sporen allemaal van geen kant.
Als je even een vakje statistiek volgt, en daarbij de oliemarkt eens bekijkt, dat is een speculatieve markt pur sang, zou je tot de conclusie komen dat die 0.3% wel degelijk verschil kan maken in de rest van de markt.
Sorry maar olie werkt niet met een marktwerking. Dit wordt kunstmatige hoog gehouden. Kijk bijvoorbeeld naar Amerika ondertussen dat daar de vraag naar olie daalde de voorraden stegen, stegen de prijzen ook. Dit is alles behalve marktwerking. Ook is het hier zo dat zodra er iets als dit gebeurt men het aangrijpt om de prijzen kunstmatig te verhogen (de zogenaamde doorberekening). Ten eerste zoveel zou je er niet van moeten voelen, ten tweede als er een daling plaats vindt, wordt het niet gelijk doorberekend, what’s up with that…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).