Jaguar XK8 (1996-2006) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 34 Reacties

De Jaguar XK werd in 1996 als opvolger van de XJ-S geïntroduceerd. Het was de eerste Jaguar die gebruik maakte van het destijds nieuwe blok, de AJ-V8. Dit blok diende als basis voor de V8 motoren die we nu nog altijd onder de kap van nieuwe Jaguars vinden.

In de XK die we in dit artikel behandelen waren er twee varianten van dit motorblok verkrijgbaar. De eerste variant is degene zonder Supercharger, bekend als de XK8. De tweede variant is degene mét Supercharger, de XKR. Er waren ook twee carrosserievormen: coupé en cabriolet. Er werden iets meer dan 90.000 exemplaren gebouwd.

Leer was standaard, alsmede walnotenhout, elektrische stoelverstelling en airco. In eerste instantie werd XK geleverd met een 4.0 liter versie van de AJ-V8, in 2003 werden deze vervangen door 4.2 liter exemplaren. In 2004 kreeg de auto een kleine facelift. Standaard werden er 17 inch wielen gemonteerd (op de XKR 18 inch), maar optioneel kon je tot 20 inch bestellen bij Jaguar. Motorisch gezien begint het bij een XK8 met 290 pk en loopt het op tot de 395 pk sterke XKR. Er waren een aantal speciale uitvoeringen, waaronder de XKR Silverstone, XKR 100, XKR Portfolio en de XKR-S. Met name de XKR Silverstone is interessant omdat hij een verbeterde versnellingsbak, scherpere besturing en strakker onderstel heeft. Ze zijn echter zeldzaam, dus je zal bereid moeten zijn meer te betalen voor deze snoepjes. Prijzen beginnen (een paar uitschieters buiten beschouwing gelaten) rond de 8000 euro voor een XK8 met veel kilometers en lopen op tot een kleine €30.000 euro voor een late XKR met weinig kilometers.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 staan op moment van schrijven 76 XK’s van de tweede generatie te koop, alle auto’s zijn uitgerust met een benzinemotor, standaard gekoppeld aan een automaat.
 • 55% is een coupe, 45% is een cabrio.
 • Optioneel was adaptieve cruise control, dit is op 68% te vinden.
 • Parkeersensoren zijn op 46% van de occasions te vinden.
 • Zwart was populair (36%) maar ook blauw (21%) en groen (16%) zijn goed te vinden.

Pluspunten

 • Exclusief
 • Lekker klinkende V8 voorweinig.
 • Luxe

Aandachtspunten

 • De eerste AJ-V8’s hadden een probleem met de Nikasilcoating van de cilinderwanden. Deze liet los bij gebruik van bepaalde brandstof, met als gevolg een hoop motorschade. Vanaf 2000 zijn de cilinderwanden daarom gewoon van staal. De meeste auto’s van voor die tijd hebben onder garantie een nieuw blok gekregen, maar niet allemaal. Het probleem met de coating had te maken met hoge concentraties zwavel in de brandstof, in combinatie met korte ritjes en het niet goed opwarmen van de motor. Het kan best zijn dat een blok niet vervangen is en ook geen schade heeft opgelopen. Vandaag de dag is het probleem met de Nikasilcoating niet meer relevant doordat de zwavelgehaltes in benzine veel lager zijn geworden. Als je zeker wil weten kan je een compressietest laten doen. Als het blok vervangen is, is overigens er een badge op het motorblok te vinden met de tekst “Genuine Jaguar Exchange Product”.
 • Vanaf de introductie werden zowel de XK8 als de XKR geleverd met vijftrapsautomaten, de één afkomstig van ZF, de ander van Mercedes. Vanaf de introductie van de 4.2 liter motoren werden beide vervangen door een zestraps bak van ZF. Die bak schakelt fijner, zorgt voor een lager verbruik en is ook betrouwbaarder en onderhoudsvrij. De versnellingsbakken van eerdere types XK8 hebben baat bij het nu en dan vervangen van de vloeistoffen. Heb je een XKR met vijftrapsautomaat: deze gaat soms stuk, een vervangende bak kost ongeveer 800 euro.
 • De kettingspanners van de distributieketting zijn bij de 4.0 en vroege versies van de 4.2 van kunststof. Als deze nog niet vervangen zijn, vervangen ze dan door metalen versies die op de latere 4.2’s zijn gebruikt, deze gaan minder snel stuk. Als de kettingspanners het begeven draait je blok stuk.
 • Als de motor niet mooi rustig en / of stil loopt is er waarschijnlijk een probleem met de sensor van het gaspedaal of een vervuild gashuis. Beide zijn redelijk eenvoudig te fixen.
 • Vroege XK8’s hebben een waterpomp uit één stuk. Deze heeft een plastic onderdeel dat na verloop van tijd stuk kan gaan en je motor kan slopen. Vervang deze preventief door een waterpomp uit twee delen van een later type om jezelf ellende te besparen.
 • De thermostaten begeven het nog wel eens, maar deze zijn relatief goedkoop te fixen.
 • Check of de radiator niet is gaan roesten. Dit gebeurt nog wel eens doordat vuil zich ophoopt. Als je de auto eenmaal gekocht heeft is het ook zaak deze af en toe schoon te maken zodat ze niet gaan roesten.
 • Ook de remleidingen roesten bovengemiddeld snel.
 • Als je voor een XKR gaat, check dan over de lagers van de supercharger geen rare bijgeluiden maken. Doen ze dit wel dan kan je dit ook redelijk goedkoop laten repareren.
 • Als de auto zweverig aanvoelt, rammels of kraken in het onderstel vertoont, of last heeft van ongelijke bandenslijtage dan zijn er waarschijnlijk wat ophangingsrubbers, wiellagers en/of draagarmen aan vervanging toe. De achterste schokbrekers slijten ook bovengemiddeld snel (de XK is geen lichte auto).
 • De bedrading van auto’s uitgerust met Computer Active Technology Suspension (CATS) is gevoelig voor slijtage, een waarschuwingslampje gaat branden als dit stuk is.
 • Vroege XK’s hebben soms last van een versleten stuurkolom. Als het sturen niet soepel en licht gaat is het mis.
 • De achterbumper hangt soms los doordat de schroeven waarmee ze vastzitten corroderen. Even goed voelen dus.
 • Panelen vertonen soms kleurverschil, dat komt doordat sommige delen van kunststof zijn en andere van aluminium. Dit hoeft dus niet te duiden op slecht schadeherstel.
 • Check goed of de auto geen tekenen van roest vertoont. Bij cabrio’s: check extra goed of er geen roest te zien is in de balk recht onder de deurgrepen. Hier is de auto het meest gevoelig voor scheurtjes door bodyflex.
 • Als de kap van een cabrio langzaam opent en sluit bij koud weer is de hydraulische vloeistof aan vervanging toe, een eenvoudige en goedkope fix.
 • De sleutels van de XK8 moeten allebei werken. Als één van beide niet werkt is de batterij leeg, wat betekent dat er een nieuwe in moet én dat de sleutel opnieuw geprogrammeerd moet worden.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!34 reacties

Prachtige wagen en nooit geweten dat er een Mercedes versnellingsbak in heeft gelegen
@Mika_Hakkinen: komt wel vaker voor hoor. Zo had de automaat van een Porsche 928 ook een Mercedes transmissie.

Mercedes is een van de weinige fabrikanten die hun eigen transmissies ontwerpen en fabriceren. Waar alle Audi’s, BMW’s en Jaguars een ZF automaat hebben, houdt Mercedes het bij hun eigen 7G en 9G tronics.
@gtwillem: klopt zelfs de mb onderdeelnummer stond er op. Het was de enige automaat die het koppel aan kon.
Wel een auto waarbij je met de aankoop even goed moet opletten maar wat een beauty. Vind de faceliftversies het mooist. Verschillen zijn minimaal maar ze zien er op de een of andere manier een stuk frisser uit. Hoop auto voor relatief weinig geld. En die XKR’s klinken top en zijn best snel.
Blijft een knappe wagen!
Een vriend van me had de XKR 400 pk (coupe). De compressor maakte een heerlijk extra geluid! In Jag-groen.
Leuk ding.
Tot de eerste service, toen bleek t dat de vorige eigenaar nog al wat had bespaard op wat originele Jag-onderdelen; die waren ook al weer kapot.
Veer-installatie kon voor en achter weer nieuw. Remmen mochten worden ook vervangen worden.
Toen werd t duidelijk wat ook een verschil was bij Jag en bij wat Duitse ‘premium’-auto’s: de prijzen. Gigantisch zijn de reparatie-kosten.
Dus ja: 8 – 15k heb je een leuk ding met een leuk blok inderdaad. Maar daar ben je dus niet mee klaar.
@gregorius:
Achterstallig onderhoud is altijd kut, maar gemiddeld genomen zijn de Duitsers toch echt duurder met onderhoud en onderdelen, bij een vergelijkbaar model althans. Een BMW 1 serie of Mercedes A-klasse is stukken goedkoper dan welke Jag dan ook, ook in onderhoud.
Schokbrekers…. jongens kom op
Ontzettende schoonheid deze auto. Gewoon perfect. Eigenlijk is alleen een DB7 mooier, maar de XK heeft mijn voorkeur. De DB7 is vooral poepchique, de XK is net wat stoerder. En die V8en met compressors produceren een zalig geluid!

Maar één ding is de XK nooit: goedkoop. De aanschafprijs valt mij nog wel mee, maar qua onderhoud en reparaties kun je helemaal leeglopen op zo’n Jackpot. Maar dat geldt ook voor een Mercedes CL of BMW 8-serie uit die tijd, dus of dat een echt minpunt is…
@Rob: bij de DB7 is het de vraag of het de supercharged zes in lijn is of de V12. De gewone DB7 is fraai, maar dan vind ik de XK8 mooier. Maar de DB7 Vantage en Vantage GT(A) zijn werkelijk schitterend. Wel wat prijzoger in onderhoud. En echt heel erg krap.
Van die heerlijke typische klachten die je alleen op een auto die van Britse bodem komt ziet.
Fantastisch die -back to the drawing board- ethiek.
Van waterpomp tot automatenbak, tot cilindercoating, het kon allemaal beter met als gevolg dat ik begrijp dat je dus beter een later exemplaar kunt kopen.
Fantastisch toch zo’n merk !
Wat ik me afvraag is het verschil in benzine verbruik van de gewone tot het zuipen van de supercharger (lees kompressor) versie.
En is de gewone niet tig-keer beter, goedkoper en betrouwbaarder?
Die coupé heb ik altijd wel errug mooi gevonden

Het allerbeste nieuws voor een Brits voertuig is : Geen ellende met de elektrische Lucas (Prince of darkness) componenten !
@desjonnies: zo vertel mij wat! Lukas wat een ellende
@desjonnies: de XKR is een auto waarbij de techniek meer te verduren krijgt. Qua betrouwbaarheid zou ik altijd een gewone adviseren. En als het om brandstofverbruik gaat helemaal. Een XK8 kan 1 op 9 tot 1 op 11 halen, maar als je een beetje doorrijdt haal je 1 op 7. Een XKR is altijd 1 op 7. Maar 1 op 6 haal je makkelijker. Of erger.
Altijd hetzelfde verhaal met incourante auto’s. Doorgaans veel mooier dan de 13 in dozijn (lees mid-Europees) blik.
Maar daardoor ook ongebruikelijker en daarmee ook vaak minder duurzaam of minder goede aftersales.
Dit soort auto’s horen dan ook bij liefhebbers die bij aankoopbedrag snappen dat je de jaarlijkse onderhoud er bij moet tellen om te begrijpen wat de werkelijke aankoopbedrag is van dit soort auto’s.

Of je hebt een aantal van dit soort auto’s en je maakt niet al te veel kilometers.
Onderhoud is ook gewoon leuk als je een liefhebber bent. Daar moet je dan wel de knaken voor hebben, anders hou je het maar bij je gechipte BMW 3serie ofzoiets.
Wel eens serieus gekeken naar een zakelijke youngtimer, maar als ik het aandachtspuntenlijstje zie ben ik blij dst ik het niet gedaan heb.

Fantastisch model, maar hij mot ut wel doen!
Kwijl. Heerlijk mooie auto! Ik zag vorige week toevallig dat de xk niet meer leverbaar is (verdwenen van de officiële Nederlandse Jaguar website). Een maand geleden kon je em daar nog configureren/bestellen.
@dillon: de XK word al een tijdje niet meer gebouwd. En krijgt waarschijnlijk een ander type opvolger. Omdat de F-Type er nu is wordt de XK een echte SL tegenhanger. Groter en luxer. Maar dit schijnt nog wel even te duren. JLR wilde eerst de XE, XF en Discovery Sport op de markt brengen voor de aantallen. Op zich begrijpelijk.
Afgelopen zondag lekker wezen toeren met zo’n xk8, echt een waanzinnig lekkere auto met fantastisch geluid.
Trouwens serieus bewondering voor Casper H ( die kale), die praat gewoon dik tien minuten vol over die auto !
En heeft zich serieus verdiept in dit model .
En weet mij te boeien, terwijl ik net zo snel ben afgeleid als een gans die een gele peen ziet !
En dat allemaal voor ons, den autobloggert….

Wat ik zelf een misser vind op deze Jaag is het feit dat’ie een ‘gewone’ kofferbak heeft en niet die sexy achterdeur van zijn Oma, de E-type Kiek moar :

http://i.wheelsage.org/pictures/jaguar/e-type/autowp.ru_jaguar_e-type_coupe_2_2_2.jpg

http://www.supermotors.net/getfile/480519/original/rear-door.jpg
@desjonnies: Was gewoon een excuus om zolang mogelijk in die wagen te kunnen rijden… ;)
Kijk, dit is nou zo’n auto waar je blij van wordt in deze rubriek. Op zich roept ‘ie mijn naam ook wel maar ja die kosten om ‘m rollend te houden he, vooral in Nederland met MRB en accijnzen die er nog eens bij komen…

Deze gaat in het ‘misschien onder bepaalde omstandigheden’ lijstje voor mij.
Vwb die AJ V8 trouwens, ik dacht dat die nu uitgefaseerd is? De 5.0 die Jaaaaag nu levert als ‘de V8 optie’ is als ik het goed in mijn hoofd heb zitten nog een klein beetje ontstaan onder invloed van oud eigenaar Ford en verwant aan het blok in oa de ‘stang 5.0.
@jaapiyo: nee. De Jaguar 5.0 V8 is een op en top britse V8, ontwikkeld onder leiding van Ralph Hosier. Volgens mij was de motorcode AJ111. Heeft helemaal niets met de Mustang ‘Coyote’ V8 te maken (veel rudimentairder wua ontwerp).

De 4.0 V8 van Jaguar heeft wel diverse Ford invloeden. Zo was het blok ook leverbaar in de zwaar onderschatte Lincoln LS8. De V8 (4.3 en 4.7) van de Aston Martin V8 Vantage is nog wel gebasseerd op dat blok.
Wat een schoonheid, vaak naar gekeken, maar niet gekocht omdat, jawel, je niemand achterin kunt meenemen.
Prachtige auto inderdaad, erg leuke en leerzame review!

Ik ergerde me overigens na 30 seconden al wel naar dat motorgeluid (aandrijflijn? sufe automaat..) wat een ongelooflijk ergerlijk geluid.
Leuke auto’s! Kosten ook niet zo gek veel meer
Leuk om te zien hoe Casper gegroeid is voor de camera. Nu een van de meeste prettige autojournalisten om naar te kijken. Veel relevante kennis, rustige presentatie.
Mooie wagen, kost weinig. Maar als je niet ruim in de slappe was zit…
Ik vind het een bijzonder oudbollige kar. Direct toen die uitkwam al out-dated…
@isleofman: Over het algemeen worden Jaguars bij introductie niet zo goed ontvangen en naarmate ze ouder worden, worden ze mooier. Over 30 jaar is de XK8 helemaal een plaatje!
Ding is qua formaat wel belachelijk groot en lomp trouwens vergeleken met een Porsche 911 ofzo.
Ik heb een ooit bijna een gekocht. Het was een Topaz beige XK8 Coupe uit ’97 met 166k op de klok. Voor 11 mille ingeruild op een Volvo S60 R (gebruikt). Kostte ons netto 8,5. Ik kon hem voor 9 mille overnemen. Uiteindelijk niet gedaan vanwege de enorme kosten om het rijdend te houden. En ik paste er net niet goed in.

Dus afgestoten aan een handelaar die hem aan een plaatselijke cafe uitbater verkocht. En hij rijdt er nog steeds mee (ziet er nu trouwens wel shabby uit helaas).

Als je gaat voor een XK8, neem een late 4.2 zonder kompressor met niet al te veel elektronische opties. 300pk is meer dan voldoende en ze zien er fabeltastisch uit.
Zwaar verouderd en Brits afgewerkt …Nee de jags van nu zijn pas echt goed. Die oude muil lekker laten staan.
Heb zelf een tijdje de XKR Silverstone edition (20″ BBS velgen en aero pakket) van een klant gepoetst en regelmatig gereden. Erg leuke auto, vooral als hij warm was gereden, gingen alle pk’s los en kon hij best scherp uit de hoek komen (motor werd gelimiteerd zolang hij niet warm genoeg was

http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.xkec.co.uk%2Fhome%2FHistory%2Fhistory_images%2Fxkr_silverstone_xkrs2.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.xkec.co.uk%2Fhome%2FHistory%2Fxkr_silverstone.php&h=163&w=300&tbnid=7fLLpOoUWluXGM%3A&zoom=1&docid=hED7FV-1jouvaM&ei=NmZMVee3PMXP7gaxwoHoBw&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=456&page=1&start=0&ndsp=24&ved=0CCEQrQMwAA

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).