Je kenteken op deze manier bevestigen, mag dat? [updated]

Auteur: , 69 Reacties

Een interessante casus.

AM

Onlangs kwam een mattie van @porschepdk deze zeldzame Aston Martin Vanquish Zagato tegen op Nederlands kenteken. Zo’n exoot tegenkomen op ’s heeren wegen is bijzonder, maar misschien wel net zo opvallend is de plaatsing van het kenteken die zo goed als horizontaal is vastgemaakt op de splitter. Maar Koos, mag dat wel?

We zien namelijk een aantal potentiële problemen van deze oplossing. Kunnen struikrovers de boete wel naar de juiste persoon sturen als je hiermee langs komt blazen? kan de overheid überhaupt wel in de gaten houden waar je je begeeft in deze Aston alvorens de data 28 dagen lang te bewaren? Ook met het wetboek in handen, lijkt ons dat de bestuurder van deze Brit met Italiaanse styling problemen zou kunnen krijgen met bromsnorren. In artikel 7 van de regeling kentekens en kentekenplaten valt het volgende te lezen:

6 De kentekenplaat moet loodrecht op het verticale mediaanvlak van het voertuig zijn aangebracht en zich in verticale stand bevinden, met een tolerantie van 5%. Indien de vorm van het voertuig zulks vereist, mag de kentekenplaat evenwel de volgende helling ten opzichte van de verticale stand hebben:

  • a. indien de van het kenteken voorziene zijde van de kentekenplaat naar boven is gekeerd, een hoek van ten hoogste 30°, mits de bovenrand van de kentekenplaat zich niet hoger dan 1.20 m boven het wegdek bevindt
  • b. indien de van het kenteken voorziene zijde van de kentekenplaat naar beneden is gekeerd, een hoek van ten hoogste 15°, mits de bovenrand van de kentekenplaat zich op een grotere hoogte dan 1.20 m boven het wegdek bevindt.

7 Het kenteken dat aan de voorzijde is aangebracht moet van voren, het kenteken dat aan de achterzijde is aangebracht, moet van achteren zichtbaar zijn en mag niet hoger dan 2 m boven het wegdek zijn aangebracht.

8 De kentekenplaat moet zodanig op het motorrijtuig dan wel de aanhangwagen bevestigd, dat:

  • a. de kentekenplaat en het kenteken aan de achterzijde van het voertuig over de volle, in de bijlage voorgeschreven, oppervlakte zichtbaar is voor een waarnemer, die zich op een afstand van 20 m midden achter het voertuig bevindt
  • b. de karakters van het kenteken niet door de bevestigingsmiddelen zijn beschadigd
  • c. de kentekenplaat aan de achterzijde van het voertuig niet door glas of ander doorzichtig materiaal wordt bedekt.

Lijkt ons een duidelijk verhaal, maar iedereen weet dat je daar onderuit kan komen door de juiste mazen in de wet te vinden. Nadat we de foto deelden op Facebook, kwam er een reactie van een AB-lezer. Hij denkt dat je weg kan komen met deze kentekenplaat-opstelling, die Flitsmeister overbodig maakt:

Refereren naar artikel 42 van wetboek van strafrecht indien oom agent een prent geeft voor de kentekenplaat. Kentekenplaat met waarheidskenmerk dient op de neus te zitten, maar aangezien er geen plek is op de neus zal de kentekenplaat vrij hangen. De huidige kentekenplaat heeft te scherpe randen (afrondingsstraal kleiner dan 7mm), dus een uitstekend scherp deel igv montage. Mag ook niet (zit hoger op de beboetingsladder, dus belangrijker) en dan spreekt artikel 42 van het wetboek van strafrecht je vrij. “Niet strafbaar is hij die een feit begaat ter uitvoering van een wettelijk voorschrift”.

Sounds legit. Of is dit een gevalletje ‘wishful thinking’?

UPDATE 1: Volgens @robbie1204 komt de Vanquish Zagato standaard van de fabriek af met een kentekenplaathouder aan de voorzijde. Het is een belachelijk lelijk en groot ding dat de hele auto verknoeid. Echter, hij wordt wel zo geleverd en daarom zou men hiervan gebruik ‘moeten’ maken. Volgens onze eigen @casperh komen auto’s echter bijna altijd het land binnen zonder houders (of blokken waar de houders op passen) op de neus. Dat wordt allemaal pas bij de dealer gemonteerd.

UPDATE 2: van @robbie1204 kregen we een paar kiekjes opgestuurd die verklaren waarom deze AM-bestuurder voor de opvallende kentekenplaatsing gekozen heeft. Hoewel niet alle auto’s naar Nederland komen met een bevestigde kentekenhouder (vaak moet de dealer daar voor zorgen), wordt de V12 Vanquish Zagato kennelijk afgeleverd inclusief deze gruwelijke kentekenhouder des doods op de bevallige Britse neus… Wat waren zij denkende!?!

AM-Vanquish-Z-1

AM-Vanquis-Z-2

UPDATE 3: de hierboven aangehaalde AB-lezer in kwestie heeft ons via Facebook laten weten dat hij zelf succes heeft gehad met zijn voorgestelde aanpak.

Ik heb op deze manier mijn geld teruggekregen van een boete voor een stickerkenteken, overigens door in hoger beroep een presentatie te houden bij de rechter met mijn bumper. (moet een grappig gezicht zijn geweest toen ik met mijn bumper het rechtsgebouw binnenliep).

Image-Credit: @porschepdk via autojunk.nl69 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Tuurlijk mag dit niet. Maar het is de enige oplossing gezien de grote grille te weinig andere plekken vrijmaakt. Je betaalt al zoveel terug aan de overheid als je zo’n auto op gele platen zet dus een beetje give and take mag wel vind ik.
@720s: als er 1500 rondrijden ist klaar. Nu rijdt er 1, misschien 2 rond.. niet interessant, teveel moeite vs de potentiele opbrengsten
@lekkaah: Het is namelijk sowieso maar de vraag hoe vaak deze uitgelaten wordt, helaas.
@720s: Het is zeker niet de enige oplossing. De Vanquish Zagato (Volante) komt af-fabriek met een kentekenhouder aan de voorzijde, afhankelijk van welk land die in afgeleverd wordt. Voor Nederlandse auto’s komt die in ieder geval standaard gemonteerd mee. Deze houder is echter vrij fors en lomp en ziet totaal niet uit. Echter er zijn ‘betere’ manieren zoals een sticker op een stukje carbon en dat onderaan de grille monteren.
@720s: lijkt mij dat als je een kentekenplaat op de wijze zoals de Wet het voorschrijft niet kunt bevestigen dat er dan ook geen type goedkeuring voor NL door de RDW wordt afgegeven. De kentekenplaat houder hoort nu eenmaal bij het voertuig.
@erik2907: typegoedkeurig is Europees, dus een enkel land geeft die af voor de hele unie.
rob via Android app
@720s: dus mensen die meer inkomstenbelasting betalen dan jij laat je ook standaard voor bij de bakker? Een beetje give and take mag toch wel?
@rob: dat heeft bijzonder weinig te maken hiermee. Er is onder de omstandigheden een beetje makkelijk over gedacht, maar de man heeft net zoals iedereen twee gele “platen”. Vervolgens bij de bakker geef ik geen mensen voorrang omdat ze toevallig een speciale AM hebben. Dat heeft weer met hele andere dingen te maken.
Gewoon achter het raam?
@dutchdriftking: het is geen verlaagde tokkie golf 3
@dutchdriftking: gevalletje 8C, niet afgedekt door glas of ander transparant materiaal.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Op de persfoto’s heeft AM zelf ook geen kenteken vóór maar wel achter op de auto. Blijkbaar vinden ze het zelf ook niet zo relevant om er eentje op te kunnen monteren.
@stephane8200: Of die foto’s zijn in de US gemaakt…
@skinnybmw: persfoto’s van een Britse fabrikant? Wordt eens wakker.
@stephane8200: 9 van de 10 persfoto’s die ik net gevonden heb van Aston Martin zijn niet in de UK gemaakt, slaapkop.
@skinnybmw: o ja, jij weet beter natuurlijk. Ik zit nu 15km van het hoofdkantoor en de fabriek van AM in Gaydon. Zal het hen morgen nog even vertellen.
@stephane8200: dat vooral niemand jouw superioriteit in twijfel trekt…
@2wheeler: DB11 en de DB9 Volante hier voor de deur gisteren hadden beide een Engels kenteken voorop gemonteerd. Misschien dat de Vanquish een uitzondering is? Weet jij het?
@stephane8200: dus als ik met mijn Nederlandse auto naar Frankrijk rij moet hij ineens Franse kentekens hebben?
AM gebruikt structureel Britse kentekens voor hun persplaten, zoals eigenlijk elk merk doet met hun thuisland. Dat ie dan ergens anders gemaakt is heeft niks te maken met de kentekens die erop zitten.
@720s: ter verduidelijking: ik praat over de foto’s die op astonmartin.com staan.

Dat iemand anders beweert dat die in de VS gemaakt zijn is op zijn zachtst gezegd te betwijfelen.

Waar het idee vandaan haalt dat ik suggereer dat een fabrikant andere kentekenplaten gebruikt in een ander land is een fabrikaat van jouw eigen gedachten.

De foto’s van de Vanquish S op de website zijn in Engeland gemaakt. Dat weet ik niet 100% maar wel 99% zeker. Bekijk ze zelf, zou ik zeggen.
@stephane8200:
Ik zit ook ergens 15 minuten vandaan.
@desjonnies: vast wel. Heeft dat enige relevantie in jouw geval op deze discussie?
@skinnybmw: dit ging over de Vanquish en mijn post refereerde aan bovengenoemde persfoto’s, maar je hebt uiteraard de vrijheid om zaken op jouw manier te interpreteren als je daar behoefte aan hebt.
@stephane8200: hahah kerel.. Calm down. Of word je altijd knetter wild zodra het ergens over een kentekenplaat gaat? Het boeit toch helemaal niet hoe, wat en waar die foto’s gemaakt zijn? AM weet heus wel dat er voor sommige modellen geen goede en vooral mooie oplossing voor een kentekenplaat is. En ze gaan niet in elk land foto’s maken met bijpassend kenteken. Komtie: photoshop.
@rikus: ik ben verre van knetter. Ik leg iets uit en ben zo volledig mogelijk. En zelfs dan begin je over het kenteken in andere landsn verhaal. Alsof dat relevant is?

31 staten in de VS hebben ook verplicht een kenteken voor en maar 19 niet.

Jouw perceptie van dat dat knetter is, is helaas jouw probleem.
@stephane8200: Even terugkijkend op je eerste post, over het feit dat ik wakker moet worden aangezien Britse automerken nooit persfoto’s maken in het buitenland: Uit welk land komt McLaren volgens jou? Ik was in Tenerife 2 jaar terug voor de perslancering van de 570S, verklaar u nader? Heeft niks met interpreteren te maken…
@skinnybmw: daar heb je dan gelijk in. Maar die komen uit Londen, dat is anders ;) Ik bedoel het niet serieus om gelijk te krijgen, maar Londen is anders dan de rest van Engeland. Ik zit midden in het gebied waar Jaguar, Land Rover, Aston Martin, Morgan en Rolls Royce zitten. Ze zijn daar wel trots op hun land, waardoor ze nu in de Brexit situatie zitten maar dat is wat anders.

Ik zwengel nu de fattybmw M2 weer aan en ga naar kantoor, dus bedankt voor de discussie.
@stephane8200: wauw.. Heb al je posts nog even doorgelezen. En echt woord voor woord, alles is relevant. Bedankt voor je leuke, en interessante bijdrage aan een volkomen nutteloze discussie.
@rikus: bedankt voor het doorlezen! Op lange termijn is alles relevant maar dat ga je pas zien als je het doorhebt ;)
@stephane8200: het valt me sowieso op dat er sommige in het VK zonder kenteken voor rijden.
@sr20det: ik ben 5 dagen per week in de UK, rijd dagelijks in de auto en zie zelden dat het kenteken voor niet aanwezig is. Ben ik dus niet met je eens. Stond gisteren een DB11 en vanmorgen ook nog een DB9 Volante voor het hotel, beide met kenteken.
@sr20det: ik zie het weinig, moet ik zeggen.
Vooral wishful thinking, gaat je echt niet lukken.
Lekker belangrijk, als je zo’n auto rijdt heb je vast wel een advocaat diedit voor je op gaat lossen
Een klant van mijn vader reed met zijn Ferrari 612 zonder kentekenplaat op de voorkant, puur omdat het mooier staat. Toen ik hem daarnaar vroeg zei hij ‘als ik aangehouden wordt vertel ik de politie dat ik de plaat was verloren, meneer agent kan hoogstens €90 boete geven (moet je de plaat wel in de auto hebben liggen)’ wat hij er wel voor had.

Of dat dit werkelijk zo is weet ik niet, maar dan had ik het in zijn geval ook gedaan!
@roberto: klopt.
@roberto: Ja goed verhaal maar als je voor de zoveelste keer aangehouden bent dan gaat dat toch echt wel irriteren. De verspilde tijd bedoel ik dan, niet die prijs.
@Donstil: ik heb een sticker gehad in plaats van een normaal kenteken. Ben in totaal 1x daarvoor stil gezet in 3 jaar en dat heeft me toen niets gekost omdat de agent het wel best vond.
Het raakt kant noch wal omdat het niet aan de autobezitter is om te bepalen of er wel of niet ruimte voor een kentekenplaathouder op de voorkant is. Ik denk ook niet dat je oom agent snel overtuigt met het argument dat er geen plaats is. Vrijwel alle Audi’s en Lexussen (Lexii?) hebben net zo’n gigantische grille en die rijden toch ook niet zonder kentekenplaat voor? En die de Aston Martin Vanquish Zagato googlet, ziet al snel dat er achter het Z-patroon in de grille, ter hoogte van de mistpitten gewoon een balk loopt. Daar kun je prima een kentekenplaathouder in vastschroeven, zoals deze eigenaren (waaronder Aston Martin zelf) dat ook deden:
https://ag-spots-2017.o.auroraobjects.eu/2017/08/06/aston-martin-vanquish-zagato-c955606082017111116_4.jpg
https://ag-spots-2017.o.auroraobjects.eu/2017/07/25/aston-martin-vanquish-zagato-c832625072017144836_8.jpg
http://img.danawa.com/cp_images/service/33/3051228/150143040577955966287.jpg
http://images.car.bauercdn.com/pagefiles/74539/1040×0/vanquish-zagato-volante-2.jpg
https://ag-spots-2017.o.auroraobjects.eu/2017/10/09/aston-martin-vanquish-zagato-c427109102017195820_4.jpg
@edge: met een dergelijke bewijslast heeft die NL-gekentekende Vanquish Zagato-eigenaar geen poot meer om op te staan.

Enerzijds is het ook wel spuuglelijk, zo’n plaat, maar anderzijds… waarom zou iemand die heul veel geld kan aftikken voor een auto als deze, zich niet aan de regels hoeven te houden die verder voor ieder van ons ook van toepassing zijn?
@edge:
Vrolijke vermiljoen rode kleur die met dat Jersey kenteken.
@desjonnies: Lava Red bedoel je ;) Speciale Zagato kleur.
@Edge: zo netjes in de gril ziet er toch ook veel beter uit dan de klunzige oplossing die de auto in dit artikel heeft.
De smaakpolitie mag wel een boete uitdelen in dit geval…
Waarom mag een sticker eigenlijk niet?
@flatsix010: in een sticker kan je de waarheidsmerken, zoals die dingen mooi heten, niet verwerken
@jervoo: tuurlijk wel. Zelfs de apk-stickers die we 30 jaar geleden nog op onze kentekenplaat moesten plakken, hadden dergelijke kenmerken om vervalsingen tegen te gaan. Niet dat het veel hielp, maar toch…
@RRRobert: alleen is het nu als ik het me goed herinner iets meer dan een kenmerk die erop zit. Volgens mij zat er ook nog iets in het kenteken verwerkt.
@flatsix010: omdat ze daar anders niet meer moeilijk over kunnen doen.
Alles voor de looks!
Van mij mag het
Maar is het dan eigenlijk legaal om je kenteken achter het vooruit te gooien? Zelf heb ik een Honda dc2 in het zwart, en m’n kenteken zit nu wel op de bumper. Laatst is hij volledig gepolijst en was m’n kenteken eraf. Dit ziet er gewoon echt veel mooier uit.
@autogek94: @autogek94: Ja, zie 7.8c in het artikel: “de kentekenplaat aan de achterzijde van het voertuig niet door glas of ander doorzichtig materiaal wordt bedekt.”
Daar staat niets over de voorzijde. Je moet hem echter wel redelijk rechtop zetten en hij mag niet hoger dan 120cm zitten.
Don’t care, got Zagato. Lekker bakkie
Volgens mij word je in nl altijd van achter geflitst dus wat is het probleem ?!? Enne die grill met al die kleine Z logootjes is veel te mooi om het te bedekken maar moet eerlijk zijn,heb m ook in alu kleur gezien op een Zagato en dat bekt totaal niet
Leuk van die voorschriften en leuk bedacht om er onderuit te komen, maar als ik hier in de reacties al verwijzingen zie naar hetzelfde type auto die de kentekenplaat wel voorop heeft zitten dan krijg je vragen.

Enne.. om art. 42 Sr werking te laten hebben, dient er geen redelijk alternatief aanwezig te zijn. Nouja…zou men dit verstaan onder redelijk?

Als je zo’n auto kan betalen, en je vindt het mooier om de kentekenplaat niet, of op deze manier te bevestigen, en je krijgt er eens een bekeuring voor dan zal je dat wel voor lief nemen.
oke het mag niet, dus krijg je een boete, maar hoe vaak worden mensen tegenwoordig nog staande gehouden door de politie voor zo iets onbenulligs, zelfde als bellen achter het stuur, iedereen weet dat het niet mag, maar hoeveel mensen doen het?? en wat is de kans dat je daarvoor gepakt wordt?
lekker laten gaan dit, valt me trouwens nog mee dat hij het zo heeft opgelost
Ik weet dat er een aantal Enzo’s rondrijden met een dergelijke constructie, zoals deze;
https://www.autojunk.nl/2009/11/ferrari-enzo-in-amsterdam

Ik heb er ook wel eens een gezien die hem als sticker op de neus had geplakt, en zeker weten meer dan 30% helling naar boven :)
Ben benieuwd hoe de kenteken plaat erbij een APK op zit. Ik wissel het niet toegestane plaatje op mijn AM Avantage om voor een goedgekeurde plaat.
@alpinafanb10: Is dat een one-off, de Avantage?
Waarom hebben auto’s überhaupt platen aan de voorzijde? Flitsen gebeurt ( in NL) altijd van achteren. Trajectcontroles hebben sowieso geen moeite met leesbaarheid, die werken op grijstintenscanners, en scannen ook van achteren.
Tuuurlijk ik kan mij voorstellen dat een tegemoet rijdende politieauto jouw kenteken wil zien, maar voor 98% van de beroepsbevolking in NL hoeft de politie dat niet te doen want die zijn niet verdacht.
@ghost: bijvoorbeeld omdat het met onze auto’s ook toegestaan is om in Duitsland te rijden. Waar ze van voren flitsen (iets wat in Nederland ook kan en mag). De vraag is ook eigenlijk niet waarom de kentekenplaat voor, maar waarom ontwerpen designers auto’s (AM, Ferrari, Alfa) waarop geen fatsoenlijke kentekenplaat voor kan?
@ghost: Het zijn de Fransen die ergens rond 1901 bedacht hebben dat een auto voorzien moest zijn van een nummerplaat voor en achter.Dat is nooit verandert. Ook niet toen in Nederland 2 jaar later de kentekenplaat werd ingevoerd
@ghost: meestal van achteren. Er zijn wel degelijk systemen die van voren flitsen, waaronder mobiele flitsers.
@ghost: Flitsen in NL gebeurt helemaal niet altijd van achteren, kan je genoeg vaste flitspalen aanwijzen die gewoon van voren flitsen hoor. De meeste 80 km/h wegen zonder gescheiden rijbanen werken met een flitspaal aan een enkele zijde die voor beide banen flitst. :(
Overigens vind ik de Italiaanse oplossing van een kleinere plaat aan de voorzijde een stuk eleganter overkomen.
In België zal menig autoliefhebber het wel jammer vinden dat met de huidige kentekenplaten er ook een einde is gekomen aan de kleinere nummerplaatjes.
Wie kan ons in contact brengen met de betreffende eigenaar van de AM? We hebben net zo’n akkefietje aan de hand met onze Alfa Romeo 4C met een kentekensticker aan de voorzijde.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).