Bijna de helft van de ondervraagde jongeren zegt de smartphone uit gewoontegedrag tijdens het rijden te gebruiken. Maar er zijn meer redenen om naar de telefoon te grijpen.
Naast het argument “gewoontegedrag” (46%) geeft namelijk 44% van de mensen tussen 17 en 34 jaar oud aan dat ze altijd bereikbaar willen zijn. Daarnaas verleidt de functionaliteit van een smartphone ook nog eens 39% van de jongeren tijdens het rijden. Opmerkelijk is dat 82% van de bestuurders in dezelfde leeftijdscategorie zich bewust is van de gevaren die het telefoongebruik in de auto met zich meebrengen. Een infographic met de voornaamste redenen om de telefoon te pakken tijdens het rijden zie je hieronder (klikken voor grote versie)
Schijnbaar is bewustwording dus niet genoeg om mensen te laten stoppen met dit gedrag. Een schatting van het SWOV is dat 5 tot 25% van alle ongevallen door afleiding wordt veroorzaakt. Er is echter een remedie, want positief belonen werkt volgens gedragswetenschapper Willemijn Noordman van TeamAlert. “Gewoontegedrag is lastig te veranderen, omdat het vaak onbewust en automatisch gedrag is. Een manier om deze gewoonte toch te doorbreken is jongeren te laten ervaren dat het eigenlijk heel makkelijk is om de smartphone te laten liggen. Uit onze projecten blijkt dat een positieve prikkel geven in de vorm van een beloning hartstikke goed werkt. Zo belonen we bijvoorbeeld jongeren die beloven hun smartphone zeven dagen links te laten liggen tijdens het autorijden.”
Het onderzoek werd door onderzoeksbureau GfK uitgevoerd. Er namen 267 beginnende bestuurders aan deel in de leeftijd 17 tot 34 jaar, en hun resultaten werden vergeleken met oudere deelnemersgroepen. In totaal deden 730 mensen mee aan het onderzoek.
Uit onderzoek van Ford bleek laatst al dat ongeveer 25% van de jongeren selfies maakt tijdens het autorijden. Ook plaatste één op de vier jongeren van 18-24 wel eens een update op social media tijdens het rijden. Ook bij dit onderzoek onderkenden bijna alle deelnemers de gevaren. Ook Ford maakte een infographic (klikken voor grote versie).
toniominestrone zegt
Ja hoor, daar gaan we weer!, leg ze maar in de watten.
De omgekeerde wereld.
Een keer gepakt, een aantekening en bij de tweede keer rijbewijs afpakken en opnieuw afrijden, ik denk dat het gaat werken!
tweetyv6 zegt
@toniominestrone: Helemaal mee eens. + aantoonbaar ongeluk veroorzaakt door smartfoongebruik = nooit meer rijbewijs. Ga maar lekker met het OV, kun je appen etc zoveel als je wil.
lambo4all zegt
@toniominestrone: dat zal geen tot bijna geen effect hebben. Hoevaak wordt je nou aangehouden voor bellen/mobiel vasthouden?? 1x in de 5jaar? Als je pech hebt wss. Of wil je een camera in de auto hangen die afgaat zodra iemand ze mobiel pakt.. Niet te controleren dit.
gregorius zegt
In de spits als niemand afstand houdt doe ik het ook niet. Ditto in de stad. Maar als ik in de file sta, voornamelijk in de avond, dan pak ik m er wel eens bij: dan sta ik stil en als ik dan weer 20 meter mag opschuiven omdat het stoplicht er weer 3 auto’s doorlaat, dan let ik weer op de weg. Ben ik nu ook fout bezig?
bartteeuwen zegt
@gregorius: Volgens mij is het niet verboden om in een stilstaand voertuig gebruik te maken van je telefoon. Zolang je stilstaat dus. Ooit eens gezien in een programma op televisie dat over dit onderwerp ging.
e1000bmw zegt
@bartteeuwen: klopt, in een stilstaand voertuig mag men gewoon dat ding in de hand nemen. Dus in files, voor het verkeerslicht, enz.
roppp zegt
@bartteeuwen: het punt is dat je ‘m ook vasthoudt als er (langzaam) een stukje wordt opgeschoven. Daarbij ben ik bijna op een voorganger geklapt, omdat ik zonodig een e-mail moest lezen. Helaas (?) gebeurde dit onder de ogen van bromsnor, wat me toen op €180,00 kwam te staan. Op dat moment niets van geleerd. Pas de laatste twee jaar bel ik alleen (en handsfree) met mijn foon in de auto.
parker zegt
@roppp: de oplossing: adaptive cruise control
jrk68 zegt
Dit stuk gelezen hebbende kan ik concluderen dat 46% van die groep dus verslaafd is aan z’n smartphone.
De symptomen zie ik ook terug bij drugs/alcoholverslaafden.
Ik ga het dus nog druk krijgen de komende jaren….
jordy14 zegt
Ik gebruik mijn smartphone overdag redelijk veel maar tijdens het rijden gebruik ik hem nooit. Je kunt toch wel even zonder?
scott5701 zegt
Smarpthone??? (zie titel)
bartteeuwen zegt
@scott5701: sorry, waarschijnlijk is het stukje tekst getikt in de auto, onder het rijden. Vandaar wat spelfouten
VeniVidiVici zegt
Ze zoeken het maar uit dat eigenwijze spul… de grootste waarschuwing komt wel als ze een stevige aanrijding hebben!!
gregorius zegt
Ik kan m zo snel niet in het Nederlands vinden. Maar dat je dit dus kan verkopen, is op zn minst in een grijs gebied:
http://goo.gl/lNMB2D
(verkorte link naar groupon in CH waar ze vandaag een smartphone-op-stuur houder verkopen).
gregorius zegt
Ik kan m zo snel niet in het Nederlands vinden. Maar dat je dit dus kan verkopen, is op zn minst in een grijs gebied:
http://goo.gl/lNMB2D
(verkorte link naar groupon in CH waar ze vandaag een smartphone-op-stuur houder verkopen).
series2 zegt
Facebooken enzo ok.… maar ik vind nog steeds dat er niets mis is met bellen achter het stuur!
bmcslx01 zegt
Nou bij bovenstaande reacties dus niemand van die 83% in de leeftijdsgroep 17 tot 34?
Ik moet bekennen dat mijn telefoon in de auto bijna altijd actief is. Spotify, Flitsnav, Navigatie. En ja dan heb ik het kreng in mijn handen. Als je niet weet wanneer je het wel en niet kan doen ben je een gevaar, je bent niet persé een gevaar als je iets doet met je telefoon. Maar goed zo zie ik het.
Ander puntje. Mensen die roken in de auto, die altijd maar op moeten letten dat de as niet op hun broek of stoelbekleding valt. Of hun aansteker zoeken of het gaatje in het raam moeten vinden om af te tikken. Zullen we dat ook eens aanpakken? Dan ben je ook niet echt met rijden bezig of wel?
bmcslx01 zegt
@bmcslx01:
* Niet constant in mijn handen trouwens. Dat zou wat raar zijn.
str8six zegt
Vind het moraalridder gehalte hier wel vrij hoog, willen jullie zeggen dat je nooit je telefoon gebruikt of er even op kijkt in de auto tijdens het rijden? Bollocks, geloof daar echt niets van, zeker niet van AB’ers.
tupperware zegt
@str8six:
Mijn telefoon zit tijdens het rijden gewoon in mijn broekzak,geen handsfree in de auto.
Als het belangrijk is bellen ze nog wel een keer. Ik hoef niet overal en altijd bereikbaar te zijn.
Maar ik zit dan ook niet in de doelgroep, ik heb de tijd nog meegemaakt waarin je buitenshuis gewoon opzoek moest naar een telefooncel i.p.v van je celtelefoon..
850t5r zegt
@str8six: ja ik kijk nooit op m’n tel als ik auto rij en ondanks een carkit neem ik geen gesprekken aan, en waarom? Omdat ik bezig ben met autorijden! Heeft niks met moraalridder temaken maar met fatsoen!
suzikubelona zegt
Mooie vrouwen op straat. Dat wordt straks ook verboden. Leid alleen maar af!
wimbers zegt
@str8six:
ja dat wil ik zeggen.
bluetooth in de auto. als de telefoon gaat neem ik alleen bekende nummers op als het me uitkomt. maar zoals @jack_abarth zegt; zelfs op handsfree merk je al dat je anders rijdt.
ik val ook wel eens stil in het gesprek als het druk is op het prins clausplein oid.
je kunt nou eenmaal geen 2 dingen tegelijk.
enrique zegt
@wimbers: Ik zet in dat soort situaties zelfs m’n muziek uit. Zeker nu ik niet meer zo absurd veel in de auto zit als vroeger merk ik wel dat ik me op echt drukke momenten veel meer moet focussen dan toen ik jonger was.
n54coupe zegt
@str8six: Nee, nooit. Ik zou er niet bij kunnen, al zou ik het willen.
Maar de auto heeft bluetooth, dus ik heb de phone zelf ook niet nodig.
Wat ik verontrustender vind is dat jij niet kan begrijpen dat je met je vingers van je telefoon af moet blijven tijdens het autorijden.
Eigenlijk zou bromsnor iedereen die betrapt wordt met een (smart)phone tijdens het rijden de persoon moeten verplichten om zelf over zijn/haar eigen mobieltje heen te rijden.
Misschien dringt het dan door dat appen/mailen/smsses/hands on bellen geen goed idee is achter het stuur van een rijdende auto.
850t5r zegt
Kun je nagaan, gewoonte… Of altijd bereikbaar willen zijn! Want tante Truus d’r appeltaart liken is blijkbaar belangrijker dan een verkeerslicht/fietsend kind e.d. Ga dan lekker met de trein, kan je lekker de hele dag met bek in het scherm hangen… Paupers!
bmcslx01 zegt
@850t5r: Lekker genuanceerd ook die reactie van jou. Er is zo’n bizar groot verschil tussen het liken van een foto of het intikken van een adres op je navi-app. Appels en peren wat mij betreft.
ej20g zegt
@bmcslx01: iets intikken op je navigatie doe je ook niet tijdens het rijden.
850t5r zegt
@bmcslx01: er is geen verschil, je zit in beide gevallen aan je telefoon… Dat heeft geen hol met nuance te maken. Route instellen doe je voor je vertrek, niet tijdens het rijden. Eerst kijken dan zeiken!
jack_abarth zegt
Het zal wel aan mij liggen, maar ik kan prullen met m’n telefoon en letten op de weg niet tegelijk. Sterker nog, ik merk zelfs dat wanneer ik handsfree bel toch nog in een soort van automatische piloot ga rijden.
Orichy zegt
Het is wel erg armzalig, als je tijdens het rijden je smartphone moet gebruiken.
Dat je gedachten je afleiden is al erg zat, maar als je je ook nog door (electronische) middelen laat afleiden en beïnvloeden, dan ben je een eind weg. Naar de autoradio luisteren, is al het uiterste, een navigatiesysteem, wat tegen je praat, is het randje, maar een telefoon, sigaret, broodje, of wat dan ook in je handen, is not done. Als het niet ter bescherming van een ander is, doe het dan ter bescherming van jezelf. Of doe het als je echt stilstaat. Natuurlijk kan het een keer gebeuren, maar laat het echt incidenteel zijn, eens per half jaar, of nog minder.
mashell zegt
@Orichy: het probleem is natuurlijk niet de telefoon in de handen maar het turen naar het schermpje en het verzinnen van een leuke reactie op die facebook update. Een appel eten achter het stuur? Geen enkel probleem, je ogen blijven immers op de weg.
dinozzo zegt
Jongeren alleen???
towi1989 zegt
Met bellen heb ik op zich geen problemen (afgezien de boetebedragen), maar whatsappen of googlen – eigenlijk alles waarvoor je moet typen – is gewoon gevaarlijk.
Maar dan zou ook het wisselen van een cd, het kammen van je haar, etc. etc. ook direct bestraft moeten kunnen worden, of het gebruik van een mobiele telefoon enkel wanneer het tot gevaarlijke situaties leidt.
driver28 zegt
Ik zet mijn muziek aan via mijn iphone (bt) tijdens het rijden mag dat?