Kijk hoe een Nissan van kleur verandert door heet water

Auteur: , 33 Reacties

Thermochromism in de autowereld. Eigenlijk een ontzettend gaaf idee.

Kijk hoe een Nissan van kleur verandert door heet water

Je kent het wellicht nog uit je kindertijd, speelgoedautootjes die van kleur veranderen als ze in contact komen met warm water. Dit komt door het toepassen van een verfsoort waar vloeibare kristallen aan toegevoegd zijn, die van structuur veranderen bij een bepaalde hoeveelheid licht of temperatuur. Vervolgens veranderen de golflengtes van kleuren die de lak ‘uitzendt’, waardoor je tijdelijk een andere kleurtint krijgt. Altijd geinig op koffiemokken, in urinoirs, en bij eerdergenoemde speelgoedauto’s. Maar waarom doen we dit niet massaal op grotemensenauto’s?

Welnu, het wordt wel degelijk toegepast op auto’s, maar we komen het simpelweg weinig tegen. De Britse autospuiter Autokandy blaast de trend nieuw leven in door een Nissan Skyline R33 uit te rusten met een hittegevoelige lak, die van oranje naar zwart gaat als je er tegenaan urineert of je koffie erover laat vallen. Of, zoals het filmpje, gewoon met warm water overgiet.

Video op Autojunk.nl. Verzin in de comments in welke situaties dit het beste tot zijn recht komt. Trollen in de wasstraat wordt zo immers wel heel makkelijk.

Kijk hoe een Nissan van kleur verandert door heet water

Met dank aan iedereen voor de tip!33 reacties

-edit: doei-
Ik zou het zelf niet willen maar het is wel erg gaaf.
Weer eens wat anders dan al die wraps
Van zwart naar oranje en weer terug was beter geweest en die kleur in het interieur gebruiken maakt het helemaal een Barbie -uitvoering
De lak reageert dus ook op warme billen handen e.d. leuk om de eigenaar mee te pesten een billenafdruk over de handgreep.
Best geinig!
Je hoeft dus alleen maar door je raam naar je auto te kijken om te zien hoe warm het buiten is…
Deze auto vraagt er dus om om even tegen aan te pissen dus, nee laat maar.
Die beste man zal best blij zijn met global warming :-)
Leuk voor de tuning petjes.
Na een tijd werkt de lak niet meer. Te hete zomers? De kleur blijft dan ergens halverwege beiden steken.
Hoe kant dit vraagt u?
U denkt dat het aan de lak ligt. Maar dat is het niet. Deze meneer gebruikt niet zomaar water, maar water met opgelost jodium en kalium. De volgende reactie vindt vervolgens aan de lucht plaats:
H2O (l) + 2 I- (aq) + 2 K+ (aq) + N2 (g) -> H2O (l) + 2 INK (aq)
Vandaar dat u het water met daarin opgeloste inkt (zwart) van de auto ziet vallen.
@diehard: grapjurk
@diehard: haha dat leerde ik vorige week ook op school, alleen snapte ik er geen zak van :’)
@st3fan: schaam je, dit is basis scheikunde!
Als je dit niet snapt kan je het nog moeilijk krijgen dit schooljaar
@bierbuik: En als hij het niet goed doet op school kan hij nog altijd een eigen zaak beginnen. Dan kunnen al die anderen die het goed deden op school voor hem komen werken.
@bierbuik: Ik laat het vak anders wel vallen joh.
@diehard: Okee of je hebt dit gejat van een zwaar geminde comment op dumpert, of je was het zelf en probeert het nu op een plek waar je niet onder de nul kan komen.
@Thomasio: oh hier een copy/paste van de comment op dumpert: “Hoe kant dit vraagt u?
U denkt dat het aan de lak ligt. Maar dat is het niet. Deze meneer gebruikt niet zomaar water, maar water met opgelost jodium en kalium. De volgende reactie vindt vervolgens aan de lucht plaats:
H2O (l) + 2 I- (aq) + 2 K+ (aq) + N2 (g) -> H2O (l) + 2 INK (aq)
Vandaar dat u het water met daarin opgeloste inkt (zwart) van de auto ziet vallen. Ik kan het weten, want ik heb een half jaar scheikunde gehad op de middelbare school.
toetert | 05-10-13 @ 10:16 | + -56 -“
@Thomasio: Ik geloof er niets van, waarom zou dit niet gewoon dezelfde ‘Hot Weels’ lak zijn als 30 jaar geleden al gebruikt werd ? Helemaal geen additieven nodig, alleen hitte … en klaar is Kees. De genoemde reactie is volgens mij gewoon een grapje :)
@dawwg: Ik ben ook niet bij kennis om zijn hele theorie erop na te slaan, maar het viel me enkel op dat ik die comment al kende en mij het gevoel bekroop dat hij het op autoblog nog een keertje wilde proberen.
@dawwg: inderdaad een grapje, hij zegt dat er h2o en INK ontstaat, oftewel water en zwarte inkt, maar de laatste keer dat ik keek bestond inkt niet uit jood kalium en stikstof atomen. Is gwn zeer slechte grap, ookwel te zien aan de opmerking, ik heb een half jaar scheikunde gevolgd op de middelbare school
@Thomasio: 2 INK… Als je dat maar niet op je toets zet op school…
@autobart: Ik ben ook niet degene die het heeft geschreven. Maar zoals ik eerder al zei, inhoudelijk weet ik hier niks van (ik studeer rechten dus noway dat ik dit ooit op een tentamen zal schrijven :P ), ik zag alleen op twee sites dezelfde comments.
@Thomasio: pas op hoor, verwijzingen naar dumpert worden gecensureerd ;-)
@escort77: Ja dat zag ik ja, maar dat zullen meer van die opmerkingen zijn in de trant van: ja dat filmpje zag ik 2 dagen geleden ook op …… (vul zelf maar in) :P
Permanent anders gekleurde motorkap!
gewoon copy paste. Ik heb ook scheikunde maar nam de moeite er niet voor om zo’n comment te schrijven.
Zou het zo op me volvo laten spuiten als ik het geld had
Ah das een leuke voor need for speed!

In pursuit of a dark niesaaan skyline! No wait, now its light again..
Heej, zo’n autotje had ik vroeger. Hot wheels ftw.
Waterverf is net zo makkelijk denk ik.Cannonball Run,we volgen een witte Lamborhini Countach,eeeeh sorry een zwarte.Weet je het nog?
Zou wel mooi zijn als dat net zo kan met regen
Hot wheels jaren 90

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).