Land Rover Discovery 3 & 4 – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 31 Reacties

De Land Rover Discovery gaat al mee sinds 1989. In 2004 kwam de derde generatie op de markt, die in 2010 Discovery 4 werd genoemd na een facelift. Heel veel is er echter niet veranderd, dus we zullen zowel de derde als de vierde generatie behandelen in deze video.

Wel een belangrijke toevoeging bij de facelift was de nieuwe 3.0 TDV6 diesel, wat een zeer welkome vervanger was van de verouderde 2.7. Andere wijzigingen van de facelift waren onder meer vernieuwde koplampen en een beter afgewerkt interieur. Vanaf 2012 is de nieuwe, prettige ZF achttraps automaat leverbaar.

De Discovery is zo’n gezinsauto met terreineigenschappen die nog wél z’n mannetje staat buiten de gebaande paden. Je kan er serieus mee offroaden als je dat zou willen. Tegelijkertijd is het een auto die zich ook prima gedraagt op het asfalt. In ons land hebben de meeste Discovery’s dan ook een relatief makkelijk bestaan gehad als je bedenkt waar ze voor ontworpen zijn.

Aanbod op Marktplaats
Op Marktplaats.nl staan in totaal zo’n 115 Discovery’s 3&4 te koop. Dat zijn vrijwel allemaal diesels, op een enkele V8 benzine na. Handgeschakelde auto’s zijn zeldzaam, er staan ongeveer 10 stuks te koop. Bijna de helft van alle Discovery’s is uitgerust met een trekhaak en ongeveer een derde heeft een open / panoramadak. Iets minder dan de helft heeft de optionele derde zitrij, die ervoor zorgt dat je met 7 personen op pad kunt.

Prijzen beginnen al rond de 8000 euro en lopen op tot ongeveer 70.000 euro voor dik uitgevoerde recente auto’s, een enkele uitschieter richting de 100.000 euro buiten beschouwing gelaten.

Pluspunten

 • Goede rijeigenschappen.
 • Uiterst capabele offroader.
 • Fijne reisauto met goed afgewerkte cabine.
 • Zeer geschikt als trekauto.
 • Hoewel Land Rover de naam heeft onbetrouwbare auto’s te bouwen, lijkt het erop dat men tegenwoordig de zaakjes voor elkaar heeft. Ze doen het goed in klanttevredenheidsonderzoeken.

Aandachtspunten

 • De distributieriem en de turbo’s van de 3.0 TDV6 zijn lastig bereikbaar. Voor reparaties moet veel van het bodywork verwijderd worden, wat betekent dat dit veel tijd (en in de werkplaats dus: geld) kost.
 • Een softwareupdate van 2012 schijnt soms problemen te veroorzaken op Discovery 4’s van 2010. Te herkennen aan veranderende intensiteit dashboardverlichting, intensiteit van de achteruitrijcamera en falende parkeersensoren.
 • De handrem (elektromechanisch in dit geval) slijt bij sommige Discovery’s bovenmatig snel.
 • Discovery 3’s tot 2006 kunnen een gebroken frame voor het zonnedak hebben, wat voor lekkage kan zorgen. Vervanging is duur dus check dit goed.
 • Voor alle Discovery’s geldt: het is een offroader. Als ‘ie één keer is gebruikt waarvoor hij bedoeld is, kan het maar zo zijn dat er schade aan de bodem is. Kijk dus goed onder de auto!
 • De luchtvering is niet geheel vrij van storingen en defecten, en reparaties zijn duur.
 • Ook de diesels zijn dorstig, dus je kunt zo’n sappige V8 op gas overwegen…
 • Onderhoud is altijd belangrijk, maar bij de Discovery zeker: check de boekjes. Auto’s zonder aantoonbare onderhoudshistorie zijn potentiële moneypits, met name de Discovery 3’s.
 • Bovendien is het onderhoud aan een Discovery niet goedkoop. Het is een grote, zware auto met bijbehorende dure onderdelen. Een Discovery rijden op een krap budget is niet aan te raden.

Zoek de Discovery of een andere auto op Marktplaats.nl31 reacties

Het is een (wat oudere) Brit, dus inderdaad rekenen op veel en duur onderhoud is wijs.
@martinus: No shit Sherlock. Staat precies zo in het artikel opgetekend.
@martinus: lol ja net als met alle andere spul zoals een Range Rover….. je koopt ze voor relatief weinig geld, zorg dan dat je het geld wat je bespaard op aankoop en afschrijving gebruikt voor goed onderhoud!!
-edit: dank u, is inmiddels gefixt –

Wat een prachtige (echte) terreinwagen is dit.
Eigenlijk vind ik dit het een zelfde auto als de Mercedes GL. Bij de introductie vond ik ze oerlelijk door de vierkante kont, maar ik heb diverse keren in de Discovery en de GL gereden, en ondanks dat het grote slagschepen zijn rijdt het verdomd fijn!
En sindsdien vind ik ze eigenlijk geweldig en prefereer ik ze boven de SUV’s als ML/X5. Het rijdt simpel weg beter dan de net wat kleinere modellen als de RR Vogue/Sport, Mercedes ML of BMW X5 en je bent ook een stuk exclusiever + meer ruimte.

OT: Bij de Discovery willen de elektrische ramen nog wel eens niet werken. Altijd even controleren ;-)
@roberto: een GL kan je beter vergelijken met een Range Rover Vogue. Op basis van de prijs/luxe dan.
@rovadepo: Hij vergelijkt ze ook niet op dat gebied, alleen op dat ze allebei lelijk waren bij de introductie, volgens mij.
Prachtige auto en een heerlijke reis bak (op het brandstof verbruik na) maar ik vindt ze toch iets te. Ik zou liever voor een Disco 2 of 1 gaan. Maar nog liever een oude Defender of Series 3
Die lijst met aandachtspunten valt me anders behoorlijk mee van deze ‘onbetrouwbare’ Land Rover. Het komt er eigenlijk op neer dat het onderhoud duur is. Als je dat kunt betalen, heb je dus een hele degelijke en prima auto. Ik wil ‘em wel.
aankoopadvies: NIET KOPEN!
@noachristoffel: Overtuigende onderbouwing/
@noachristoffel: onzin , kopen en genieten als je de vaste lasten kunt dragen. is niks mis mee en zeker niet slechter dan een M of ML ….
Bij de minpunten ontbreekt het hoge gewicht: paar honderd kilo meer dan de minder offroadwaardige X5 of XC90…
@parker: nogal een vergelijk. Dit ding is niet voor niks zo zwaar. Het heeft nogal wat hardware voor zijn off-road capaciteiten.
Wij hebben er 2 gehad. Een disco 3 uit 2006 met V8 en een disco 4 uit 2012 diesel. Beide hardstikke fijne auto’s geweest ook al was de V8 wel heel dorstig haha
Als je dan toch perse met een SUV wilt rijden, dan zo eentje. Wat een statig hok!
Hé, een SUV waar men geen enkel vleugje ‘sportiviteit’ heeft willen toevoegen.
En meteen klopt ie 100 keer meer dan dat Mercedes ding van een paar topics terug…..
Het zullen best goede offroad wagens zijn, maar met het merk LR heb ik niet zo veel.

Als ik puur een offroader zou kopen zou de Toyota LC of de LC Prado hoger op mijn verlanglijstje staan.
Hoeveel betaalt Marktplaats hiervoor?
@bentley1969: Denk dat ze Autoblog voor één zo’n link meer betalen dan wij tweeën samen betalen om dit soort interessante en nuttige artikelen te mogen lezen…
@moveyourmind: Sorry, lezen is toch gratis!
Uit ervaring kan ik zeggen dat het heel erg fijne reisauto’s zijn. Niet sportief, maar als cruisers fantastisch.

Ik zou een 2.7 TDV6 HSE adviseren: die zijn er verreweg het meeste en zijn verrassend betrouwbaar. Minder storingen dan de 3.0. En hij loopt heel erg mooi.

Ja, ook een 2.7 TDV6 loopt 1 op 8 tot 1 op 9, maar de 4.4 V8 is desastreus: 1 op 3-4 en echt snel wordt het ook niet.

De luchtvering: kan inderdaad storingen vertonen. Om het te checken. Start de auto. Zet hem in laag. Zet de motor uit. Stap uit en wacht 30 seconden. Stap in, start de auto, zet de vering zo hoog mogelijk. Wacht totdat die zo hoog mogelijk staat. Stap uit. Wacht een minuutje. Stap in, zet de motor uit, stap uit.

Als ie recht blijft staan is het goed. Als ie gaat hangen is er ergens een defect.

Nog een puntje: de navigatie. Doet het op zich prima, maar staar je niet blind op ‘verwachte aankomst tijd’. Deze is afhankelijk van je snelheid (en niet de maximum snelheid op de weg en evt. files) en klopt derhalve bijna nooit.

@gtwillem: Een met al je punten!… behalve de laatste
laat ik nu ook zo’n navigatie hebben in mijn rr en ik vind het fijn dat ik gewoon eerlijk te horen krijg als ik file rijd en niet opschiet er met dat tempo nog een uur over doe.
Daarentegen als ik ipv 130 160 op de autobahn ga rijden gewoon anderhalf uur eerder arriveer ;)
@dutchneon: mijn ervaring os dat de Navi wel erg optimistisch of juist erg pessimistisch is.

Als je 180 rijdt, rekent ie dat je met 180 tot je eindbestemming rijdt. Zelfde geldt voor als je stapvoets rijdt in de file, dan kan 70km ineens 6 uur duren.

Moet ik wel bij aantekenen: dit is mijn ervaring uit diverse Range Rovers en een Discovery uit 2006-2008. Zal vast in de tussentijd gefixt zijn met een software update, lijkt mij ;-).
@gtwillem: als het de luchtbalgen zijn is het niet duur en in 99 van de 100 gevallen is het 2x eu 80 plus montagekosten bij de Landrover specialist die GEEN dealer is….ik weet het uit ervaring. de enige grote kosten posten zijn de WB ….en de afschrijving als je een jong exemplaar koopt
@gtwillem: LOL @ 1 op 3 of 4. Dat ding verbruikt dan nog meer dan Jeep Wagoneer (SJ).

Die V8 zijn waarschijnlijk vaak US-spec, een US-spec zit vaak bomvol met opties. Daarnaast heb je ook een V6 benzine, alleen verkrijgbaar in US (en Australie). Nooit begrepen waarom ze die ook niet verkochten in EU en Rusland.

In de US noemden ze ‘m overigens LR3 i.v.m. de slechte naam van Discovery.
De 2.7d is underpowered. Erg underpowered. Die moet dus ook zwaar trekken met dat gewicht. Ik zou doorsparen voor de 3.0HDiF, veel meer vermogen en koppel. En ben bereid het bedrag wat je uitgeeft aan zo’n ding ook af te schrijven. Want de restwaarde is echt prut. Zelfs helemaal down the line.
@E34M5Touring: De RR Sport heeft volgens mij ook de 2.7 gehad: Niet vooruit te branden. Zo ontzettend langzaam en reed als een zak stront.
Als ik een SUV/terreinauto zou kopen zou het ook zeker een DiscoVERY of een LandCruiser worden. De enige auto’s die niet misstaan in zowel het terrein als op het parkeerterrein van een sjiek restaurant.
Aanvullend advies van iemand met een Dicoverslaving.

Blijf weg van vroege Discovery’s 3. Gewoon niet doen. Eigenlijk waren die niet helemaal uit ontwikkeld. Voor vrij simpele reparaties moet de hele body van het chassis. Er zijn er echt wel die probleemloos 3 ton doen maar er zijn er ook heel veel die dat niet halen.

De Discovery 4 is eigenlijk gewoon een heel goede auto en daar zou ik zondemeer voor doorsparen Jij hij is veel zwaarder dan zijn concurenten maar een heerlijke auto. Off road ook echt onverstelbaar goed.

Voor wie het budget niet verder reikt dan een vroege Discovery 3 adviseer ik een late Discovery 2. een karakterbak en mijn favoriet. Makkelijk zelf te onderhouden met veel informatie en hulp online en goedkope onderdelen.

Hou er verder rekening mee dat onderhoud van een 4×4 gewoon duurder is. Meer draaiende delen en meer olie (differentieel, tussenbak) Ook is de dealer erg duur al zijn er veel specialisten en heb je voor 300 euro zelf een diagnostiek apparaat in huis (Nanocom Evulution of Hawkey bv)
Echt een lelijk hok pak dan gelijk een echte range rover.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).