Man maakt auto superzuinig, internet wordt gek

Auteur: , 24 Reacties

Sinds de begindagen van de automobiel claimen uitvinders al wonderbaarlijke ontdekkingen met betrekking tot het extreem zuinig maken van de verbrandingsmotor. Ons archief van alternatieve motortechnieken met superbeloftes puilt inmiddels uit, maar we hebben altijd plek voor doe-het-zelvers die claimen hun auto nóg zuiniger te kunnen maken. In dit geval met hulp van met benzinedampen.

Joshua Lineberry, de doe-het-zelver in kwestie, is een hillbilly uit de VS (zijn woorden, niet de onze) die een verhaal oppikte over hoe iemand een grasmaaier zeven dagen lang liet draaien door benzine in het tankje eerst te laten verdampen voordat het in de motor verdween. “Egg of Columbus!”, moet de hillbilly gedacht hebben, want hij besloot hetzelfde trucje toe te passen op zijn ruwweg 20 jaar oude pickup en het op video vast te leggen. Een video die ondertussen behoorlijk viral gaat.

De methode die hij gebruikt is even simpel als gevaarlijk. Hij zorgt ervoor dat de motor geen benzine meer aangeleverd krijgt via de brandstofleiding door het relais van de brandstofpomp te verwijderen. De benodigde brandstof wordt vervolgens aangeleverd via een jerrycan onder de motorkap, met daarin drie slangen die naar buiten steken. Aan de andere kant van de jerrycan zitten een aantal slangen die zijn aangesloten op het luchtfilter. Door de zuigende werking van de motor borrelt het in de jerrycan, en komt er benzinedamp met de aangezogen lucht mee. Benzinedamp die vervolgens in de verbrandingsruimte tot ontploffing komt en de motor laat draaien.

Man maakt auto superzuinig, internet wordt gek

Lineberry claimt dat hij al een stukje met de auto heeft gereden en dat het prima werkt, waarna hij zich in de video hardop afvraagt waarom we met z’n allen nog steeds te veel betalen voor benzine. Hij meldt ook dat bekende van hem een verbruik van 200 mpg, oftewel 1,2 liter per 100 kilometer, scoorde met dit hillbilly-verdamptrucje.

Wat Lineberry echter vergeet te melden is dat de energiewaarde van een pufje lucht en een paar microdruppels benzine veel lager is. Je haalt hier serieus weinig vermogen uit. Het is misschien zuiniger, maar in feite knijp je gewoon de motor gigantisch af. Daarnaast zijn de aangezogen benzinedampen zo vluchtig als de pest, waardoor je een enorm ontploffingsrisico creëert onder je motorkap. Anders zouden we wel direct waterstof in onze ICE’s pompen. Bovendien gaat dit trucje ook niet werken bij een auto met een ECU en talloze sensoren. Ook heeft Lineberry het luchtfilterelement weggehaald.

Enfin, we kunnen nog wel even doorgaan waarom je NOOIT zelf een jerrycan met brandstof op je luchtfilterhuis moet aansluiten, maar dat laten we verder aan jullie over. De massaal gedeelde video van Lineberry’s experiment vind je op Autojunk.nl

Video: Hillbilly maakt auto superzuinig

Met dank aan Thijs van Wijk voor de tip!24 reacties

via Android app
Op de rollenbank met dat ding zou ik zeggen
Ben benieuwd hoeveel vermogen je met dit systeem uit een moderne 8 of 12 cilinder haalt.
Als je dan nog 200+ pk overhoudt kan het echt een interessant idee zijn.
@stylez: Praktisch nul natuurlijk. Die benzinedampen zijn net genoeg om het blok rond te laten draaien. Dan kan je de auto nog beter op startpiloot laten lopen.
@moveyourmind: Zijn hillbilly bekende rijdt het er anders gewoon mee rond, maarja als jij zegt dat het praktisch nul is zal dat wel zo zijn. Ik ga je dan ook niet lastig vallen met scheikundig geneuzel.

Blijft natuurlijk wel een gevaarlijk grapje, maar met wat research is daar vast ook wat aan te doen. Maarja monopolie van de oliemaatschappijen enzo..
@frietjemet: Ik denk dat de oliemaatschappijen er niet mee zouden zitten. Als je 1 op 60 haalt met een verbrandingsmotor gaat iedereen gewoon meer rijden en blijft hun omzet gelijk. Ik denk wel dat de accijns een stuk omhoog gaat.
@stylez:

Eerlijk gezegd denk ik niet dat dit toe is te passen op een moderne motor. De motor die je in het filmpje ziet is volgens mij uitgerust met een carburateur, waarbij door een onderdruk in het inlaatspruitstuk benzine wordt “aangezogen” uit deze carburateur. Moderne motoren zoals jij ze bedoelt hebben injectie systemen waarbij de benzine onder druk wordt ingespoten en je dit dus niet of nauwelijks toe kunt passen.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Tja, benzinedampen creëren is inderdaad gevaarlijk. Een wetenschapper genaamd Benjamin Franklin besloot ooit dat de enige manier om aan te tonen dat bliksem niet meer is dan een elektrische ontlading in de lucht, simpelweg te bewijzen was door een vlieger op te laten tijdens een onweersbui. Wat ik hiermee wil zeggen is: wetenschap is af en toe risico nemen. Overleef je de gevaarlijkste experimenten, dan nog kun je er misschien niet het rendement uit halen waar je op hoopte, maar wel een (beetje) eeuwige roem mee scoren.
Over teveel betalen voor benzine gesproken. Hoe zit het met dat idee over accijnsvrije benzine? Iemand daar nog info over?
gebakken lucht…
Of in dit geval benzinehoudende lucht :p
Als ik een scheet in mijn luchtfilter laat doet die motor het dan ook? Broodje aap..
@norge: dat hangt ervan af wat je die avond ervoor gegeten hebt.
Dit is dus ultra lean combustion, iets waar al langere tijd mee geëxperimenteerd wordt. Op een motor zonder high tec aansturing op basis van een shitload aan sensoren zul je de motor vast wel enigszins aan het lopen krijgen, maar echt gecontroleerd en beheersbaar zal het niet zijn.

Punt blijft dat brandstof een bepaalde hoeveelheid energie/cc kan bevatten, het enige wat je kan proberen is het omzetten van deze energie naar bruikbare vorm efficiënter te laten verlopen.

Overigens bestaan er ice’s die werken door verbranding van waterstof.
Als dit mogelijk zou zijn, lijkt het me stug dat er nog geen enkele ingenieur op gekomen is.
Dat de motor hiermee stationair kan draaien is op zich wel mogelijk maar als je een beetje vooruit wil gaan, kan ik niet geloven dat die dampen genoeg energie bezitten om de motor deftig te laten draaien.
Wat interessant, de heruitvinding van de carburateur.
Hier een docu voor de liefhebbers.
https://www.youtube.com/watch?v=VEiwWVY2j_8
Vaporware for the win!!
Niets nieuws, Shell heeft in de jaren ’70 zo’n ding laten rijden. 1 op 160 ongeveer. Heb nog een linkje in de comments op autojunk gezet naar een simpel filmpje ervan.

http://www.opel-p1.nl/custom/testcar/Ben%20Visser/Ben%20Visser%2016.JPG

Artikel uit ’74: http://www.opel-p1.nl/custom/testcar/Ben%20Visser/worldrecord%20376%20mpg%20opel%20p1.htm
Dit is inderdaad een nogal linke uitvoering maar het geeft aan dat er wel degelijk meer te halen is uit een liter.
Ook niet zo heel gek omdat benzine van zichzelf al gasvormende eigenschappen heeft.
Dat dit in de praktijk niet echt goed uitkomt ( mede door toevoegen van ethanol bijv. ) is een ander verhaal…

De middenweg hierin is prima te doen. Door in een regulier brandstofsysteem de benzeen productie van benzine wat meer te ‘pushen’ kun je je verbruik al aardig drukken..
Aceton is een middel wat dit kan doen.

Op deze manier toepassen geeft geen wonderverbruik maar is absoluut meetbaar.
Heb getest met 4 totaal verschillende benzine motoren en haalde uit elk blok meer kilometers uit een liter na toevoegen van een beetje pure aceton.
15% besparing is over het gemiddelde goed haalbaar.
Is gewoon een lulverhaal want als je zo een motor wil laten lopen dan gaat dat niet lukken. Bovendien zal het verbruik niet minder worden omdat een motor voor een goede verbranding een air/feel ratio van 1 op 15 nodig heeft en dit is met een carburateur of injectie beter wel te regelen
Sommige ir’s van shell doen dit zelf al jaren bij hun eigen auto’s. mag alleen niet voor de apk dus tijdens de keuring wordt het systeem even ge-bypassed. Heb zelf (tijdelijk)bij de Shell gewerkt en daar werd uitgelegd hoe dit werkt: je start op de gewone manier en rijdt daar ook mee weg. op het moment dat je op de snelweg of soortgelijke weg bent beland en je de cruise control kan activeren wordt ook het zgn. snuffelsysteem ingeschakeld, hierdoor rijdt de auto dan alleen op benzine damp!. op het moment dat je weer vaart mindert en afremt moet optrekken is het verbruik weer gewoon regulier. zo dat was het een zeer oud systeem made in NL.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).