Maserati Quattroporte (2004-2013) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 72 Reacties

Eén van de mooiste Maserati’s van de afgelopen jaren, goed praktisch bruikbaar en tweedehands exemplaren worden relatief betaalbaar. What’s not to like?

En het antwoord daarop is: de versnellingsbak. In eerste instantie kwam de Quattroporte er alleen met de zogenaamde DuoSelect bak. Dit is een gerobotiseerde handbak met enkele koppeling die met flippers achter het stuur te bedienen is. Als je dat deed, dan ging het wel, maar in de volautomatische stand is het een ongeciviliseerd stuk techniek. Dan schakelt de DuoSelect bak te laat, te traag en te schokkerig.

Gelukkig kwam er in januari 2007 goed nieuws, Maserati besloot de Quattroporte ook te gaan leveren met een reguliere automaat afkomstig van ZF. Die exemplaren zijn te herkennen aan een blauw kleppendeksel en hadden reguliere oliesmering. De DuoSelect QP’s hebben een rood kleppendeksel en dry-sump smering, die ervoor zorgt dat bij hoge bochtsnelheden de smering beter blijft. De DuoSelect bak was bij de achteras gemonteerd, maar de reguliere ZF automaat kreeg een plek voorin. Toch werd dit een verbetering, want de gewichtsverdeling werd meer neutraal: 49/51% voor/achter versus 47/53% voor de DuoSelect Quattroporte.

Aanbod op Marktplaats
Er staan zo’n 30 Quattroporte’s op Marktplaats, waarvan het merendeel van deze, vijfde generatie. De prijzen beginnen bij 20.000 euro en voor rond de 30 mille is er volop aanbod.

Pluspunten

 • Magistrale V8 afkomstig van Ferrari.
 • Nog steeds exclusief.
 • Het is een Maserati.
 • Dat uiterlijk!

Aandachtspunten

 • Koop het beste exemplaar wat je kan vinden en in je budget past.
 • Onderhoud, onderhoud, onderhoud. Een exemplaar waarvan de onderhoudshistorie onduidelijk is of slecht gedocumenteerd, kan beter worden overgeslagen.
 • Het is een Italiaanse auto, dus controleer de werking van alle elektrische/ elektronische features. Bekende zwakke punten zijn: het open dak, de softclose functie van de achterbak en de inklappende spiegels.
 • De koppeling van de DuoSelect versnellingsbak gaat afhankelijk van het gebruik zo’n 40-70.000 km mee. Kies het liefst een exemplaar waar vrij recent (10-15.000 km) de koppeling is vervangen of ga voor een QP met ZF bak.
 • Beide versies van de V8 zijn redelijk degelijk, maar hebben wel korte onderhoudsintervallen van 10.000 km. Wat olielekkage kan voorkomen en hoeft niet op ernstige problemen te duiden.
 • Een onrustig lopende V8 bij stationair is meestal een kapotte luchtmassameter.
 • Onderstel uitlijning is cruciaal en controleer goed de werking van de (optionele) Skyhook schokdempers. Die zijn prijzig om te vervangen.
 • De sluiting van de motorkap werkt soms slecht, even openen en sluiten dus.

Zoek de Quattroporte of een andere auto op Marktplaats.nl72 reacties

Heel erg jammer dat ik nu op mijn werk zit en die speakers niet open kan gooien om die magistrale sound van de V8 door de keet te jagen. Zal mijn baas niet leuk vinden.
Als ik straks thuis ben zal mijn vriendin het ook niet leuk vinden, maar die moet gewoon niet zeuren.
@berlinetta: ze maakt zelf immers ook wel eens geluid
@freshlife: Ja en dan hoor je mij ook niet zeuren.
@berlinetta: Bij mij op kantoor bezit iemand een Quattroporte en ik zet altijd even het raam open als hij aankomt rijden. Wat een geluid, ongekend.
@Wouter
Je zou toch zeggen dat gewichtsverdeling bij de duoselect beter zou moeten zijn omdat bij deze auto de bak transaxle is bevestigd.
De latere ZF versie heeft de bak tegen de motor aan.
@nord: de beide gewichtsverdelingen staan in het artikel, DuoSelect heeft toch de mindere verdeling.
@remcott: wat is dat toch een hardnekkig misverstand bij de meeste autojournalisten dat een 50/50 verdeling het meest ideale is.
De best sturende achterwielaandrijvers hebben rond de 41/59.
Beste autobloggers als je meer info hierover wilt, stuur me een mail: stuur ik jullie het artikel.
Hahaha ongeveer de helft van de hoeveelheid ellende van de zo geliefde premium merken. En dan Is de tekst nog redelijk “wollig” geschreven ook… Bijna allemaal kleinere dingen ipv complete “misschien kan ik mijn organen verkopen?” rekeningen. Geweldig lekkere wagen is het.
@w0o0dy: Gaat niet om hoeveel er kapot kan gaan maar wat er kapot gaat, ding kost bakken poen dat je wel een erge hekel aan je eigen portomonnee moet hebben om dit te kopen.. M.a.w. alleen echte liefhebbers kopen deze occasions
@w0o0dy: Inderdaad wat @lekkaah zegt. Als bij deze auto één ding kapot gaat, kun je nogal de sjaak zijn. Je moet dus echt een liefhebber met een goedgevulde portemonnee zijn om deze te willen kopen. Onbetaalbaar is het echter ook niet nee.
@berlinetta: Klopt, iemand die ik ken was 15.000(!!!) euro kwijt aan een nieuwe versnellingsbak en wat andere zaken.
Wist niet dat ie ook met ZF-bak is geleverd.
Al met al valt het lijstje aandachtspunten relatief mee, dus dat maakt het toch wel een auto die enigszins behapbaar is qua kosten, mits de auto altijd in onderhoud is geweest
een koppeling die 40-70k meegaat? Zijn we opeens in 1970 beland?
@pomoek: is bij veel AMT versnellingsbakken zo.
Wauw, waauww waauw waauwww!
Ik blijf dit toch wel echt de mooiste limousine/sedan vinden van de afgelopen decennia’s. Wat een prachtige auto. En alleen al die sound. Klinkt gewoon beter dan de AMG’s uit die tijd, de atmosferische V8. En qua aandachtspunten he; tjonge wat een kort lijstje zeg. Valt me echt reuze mee. En goed onderhoud plegen geldt natuurlijk voor elke auto.

Ja, als ik die 30 miljoen pak straks is dit de eerste auto die ik koop. Absoluut.
Dit is naar mijn bescheiden mening de mooister sedan ooit.
@giogiorgio: De mooiste*. En ja sedan klinkt ook oneerbiedig, Limousine.
@giogiorgio: ook al is het idd geen woord, “mooister” is wel een treffend woord voor deze prachtige kar!
Jullie zijn één punt vergeten; ga altijd voor de sport gts. Grootste porno sedan ooit gebouwd en dat zal hij waarschijnlijk altijd blijven.
vandaar die 5000 euro tegoedbonnen bij Louwman ..
Heerlijke bak blijft het toch!
Blijft een prachtige auto. Nieuwe is net een grote Mazda. Future classic denk ik. En zeker met de ZF bak erg snel en comfortabel. Een van de weinige auto’s waar m’n pa helemaal gek van is.
@E34M5Touring: Maserati is inderdaad op Mazda gaan lijken. En dat zegt meer iets over Mazda dan Maserati vind ik.
De Ghibli vind ik een prachtige auto, maar hoe vaker ik hem zie rijden hoe minder spannend ik hem vind. De QP heeft nog wat extra uitstraling, omdat hij een stuk groter is.
@E34M5Touring:

nou .. future classic lijkt me te hoog gegrepen ..
ding wordt met de dag lomper lelijker en gedateerder ..

mischien als er nog 5 over zijn ofzo ..
Het belangrijkste punt bij dit soort auto’s is natuurlijk dat je rekening moet houden met het feit dat onderdelen gewoon duurder zijn dan bij een normale auto. Dat is geen spannende informatie. Maar het zou leuk zijn als autoblog hier eens iets concreter in is bij dit soort reviews.

Noem eens een concreet bedrag in plaats van het vage begrip “prijzig”? Hoeveel kost die nieuwe koppeling? Hoeveel kost die skyhook? Wat zijn de prijzen die de merkdealer hiervoor vraagt?
@stephano: Originele onderdelen zijn vreselijk duur ja. Die skyhook dempers bijvoorbeeld. Waarom scheel betalen aan originele? Een KW schroefset of een ander merk heb voor de helft van het geld of minder. Voor vrijwel alle slijtage onderdelen heb je wel een alternatief. Je hoeft geen dief te zijn van eigen portemonnee.
@imba: kan ik bevestigen. Goed de onderdeel codes nakijken bij andere FIAT-merken kan veel schelen. Zo is in de 4200GT veel uitwisselbaar met de Alfa 166.. Scheelt soms 50% in prijs. Als het om onderdelen gaat, rekent Maserati wel degelijk primijum prijzen.. Dezelfde onderdelen zijn soms zelfs goedkoper bij Ferrari. Go figure.
@stephano: Kennis was 15.000 kwijt aan een nieuwe versnellingsbak en wat andere dingetjes, zeer prijzig dus.
Toch de mooiste Quattroporte als je het mij vraagt. Sowieso een van de mooiste sedan’s. Bij de opvolger mis ik toch wat van die mafia bad-ass look die deze wel heeft.

De problemen vallen mij eigenlijk erg mee. Je wilt de DuoSelect dus niet en het is apart dat ze nooit wat aan die motorkap sluiting hebben gedaan. Maar buiten dat valt het wel mee. Spiegels die niet inklappen of een nieuwe luchtmassameter zijn wel te overzien.

Wat ik mij wel af vraag is hoe hij zit, de stoel lijkt wat (te) klein voor iemand met Wouter zijn postuur.
Dus ik begrijp het goed: een Italiaanse exclusieve auto met minder aandachtspunten dan een Volkswagen golf ongeacht welke generatie? Zo bloedmooi die qp’s
@ivofga: Minder punten, maar de genoemde punten wegen wel zwaarder dan die van de Golf.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat er veel meer vw Golfjes rondrijden waardoor er over dat model gewoon veel meer bekend zal zijn dan over deze auto.
@stephano: klopt! Zo een automaatbak weegt inderdaad zwaarder dan zo’n tfsi-fietsketting.
Heerlijk!!
Mijn beste kameraad heeft momenteel een 4200GT, geweldig ding!!
Dat geluid als hij wegrijdt, ik blijf er altijd extra lang voor buiten.
Gewoon kopen met 2 jaar (bovag) trust garantie want anders loopt je er helemaal op leeg.
@thomasthomas: Het is duidelijk een auto voor iemand met een goede reserve, anders idd niet aan beginnen.
Opvallend: bij een doorsnee occasion denk je vaak dat je een cursus automonteur moet hebben gehad vanwege de 10-15 technische zaken waarvan je nauwelijks het idee hebt deze te kunnen controleren. Zoveel om rekening mee te houden.
En het enige waar een Italiaanse auto van 50 mille last van heeft is een luchtmassameter of niet goed werkende elektronische stoel verstelling. Als dat alles is en het enige pluspunt is de motor, dan heeft niemand iets aan dit filmpje. Meer details zoals bij andere wagens had geen kwaad gekund.
Droom auto!!
deze Italiaanse “schone” is trouwens wel snel oud geworden ..
een beetje een dikke ranzige oma ..

dat heeft de concurrentie wel een stuk beter voor elkaar ..

en voor dat bedrag hebt je de veeeeeel chiquere Lancia 300C bijv ..
@lincoln: komop zeg je gaat dit raspaardje toch niet vergelijken met een gerebadge chrysler.
@bofkont:

ik ga deze lompe koe zeker niet vergelijken met de elegante Lancia ..
@lincoln: Duidelijk tijd voor een brilletje mijn beste ;)
Prachtige auto! Als ik het geld nou eens had (+ een boel extra voor onderhoud) zou ik er zeker eens een willen. Maar heb mezelf pas getrakteerd op een andere Italiaanse auto :).
Onderhoudsbeurt kost duizenden euro’s omdat voor een distri.wissel het blok eruit moet is mij verteld, maar wat een fantastische auto!
@allesmetturbo: Deze heeft een distributieketting dacht ik.
De Sport GTS ’09 blijft voor mij de fraaiste ‘gezinsauto’ en zeker weten de leukste. dat geluid is fantastisch, de nieuwe komt niet eens in de buurt van de charme van deze bak, geweldig!
Jaaaa jullie zijn helden!
zou je met zon bak eur95 mogen rijden?
Doe als ik
Vriend die en deze heeft en me regelmatig vraagt of ik niet ff een weekeindje wil gummen.
Dit is een hele fijne reiswagen en je kunt de vermaledijde koppeling goed sparen als je de wagen in een file niet in zijn eerste versnelling laat staan, maar hem in neutraal zet.
In zijn eerste versnelling met de voet op de rem slipt de koppeling en dat vreet de platen op.
Het jammere is wel dat de buitenwereld kan genieten van het magistrale motorgeluid, in de wagen met de airco aan en de ramen en ’t schuifdak dicht; voel je de stilte van een Franse kathedraal !
En diep, diep, diep in @desjonnies hart zit misschien wel een gebruikte Maserati Diesel voor de toekomst, het ligt eraan hoe hard ze gaan devalueren !
@desjonnies: inderdaad, de bak in N zetten bij stilstand spaart de koppeling. Bij mijn 4200GT zet ik hem ook altijd in Sport mode, dan grijpt de koppeling met minder slip aan en is er dus minder slijtage. Nadeel is dat dan de skyhook dempers ook meteen op standje “hard” staan.
Er zijn modules op de markt waarmee de koppeling altijd automatisch in Sport staat, maar zonder dat de rest van de auto “hard” wordt. Het overwegen waard.. Ik denk er in ieder geval over om zo’n module aan te schaffen.
Zou hem zo kopen, wat interesseert mij dat onderhoud. Iedere hobby kost geld, een paard kost geld, zuipen in de kroeg kost geld…het kost allemaal geld.

Zo’n auto is gewoon een hobby auto.
Chroomlijstjes laten wel eens los. Nu kun je dat natuurlijk fixen met een stukje tape van de GAMMA, zoals mijn oompje deed, maar dat zullen de reageerders hier wel heiligschennis vinden….

Verder lijkt me het nogal een vermoeiende auto om dagelijks te rijden. Die motor wil alleen maar gááááááán. Met alle bijbehorende illegale snelheden en kabaal wat daar bij hoort. Voor een keertje, zoals ik deed, is het wel leuk. Maar op den duur…. Dat vond mijn oompje uiteindelijk ook. Die reed op een gegeven moment alleen nog maar in Renault Scenic van het vrouwtje, want “dat was zo’n prettig rijdende auto in tegenstelling tot die zenuwachtige en uit elkaar vallende Maserati”. Zijn woorden, niet de mijne….
@Rob: tape? ik zou tec7 nemen, komt nooit meer los.
Zouden jullie eens een Cupra 4 2.8 v6 kunnen testen of de ST220 ? :)
Als ik ooit de luxe heb om in deze klasse te shoppen da zou dit zeker de auto voor mij worden. Geen Duitse concurrent maar een heerlijke maat pak. Prachtige auto is het. En nog mooier dan het huidige model.
Hele poos overwogen om er een te kopen. Toch een Amerikaan geworden 😉
Wouter, je hoofdsteun zit te laag!
Man wat een heerlijke wagen. Een GTS staat heel hoog op mijn verlanglijstje. Hij gaat er gewoon komen!
Gvd wat klinkt dat ding lekker
als de rubbers van één van de draagarmen ruim is moet je niet denken dat je een draagarm los kan bestellen. ze sturen een compleet nieuwe ophanging op, mits voorradig. de onderdelenvoorziening schijnt niet helemaal vlekkeloos te verlopen. en de onderdelen zijn niet goedkoop.

maar ja, het is dan ook een auto voor iemand die niet op een paar centen meer of minder hoeft te kijken.

PS als je dit niet mooi vindt zou ik toch professionele hulp gaan zoeken.
@karaya:
Stuur jij de professionele hulp?

Van opzij is ie fraai, tussen de wielen zeg maar. Elegante daklijn, met juiste hoeveelheid chroom. De voor- en achterkant vind ik weinig aan. Van voren doet ie mij denken aan Marijke Helwegen: tuitlipjes! Van achteren zit een stel ontzettend lelijke lichten en mis ik enige samenhang met de rest van de auto. (vier ronde pijpjes -dus niet die sjonnie ovalen dingen uit het filmpje!- zijn dan wel weer precies goed). Idem voor het interieur: weinig elegant, recht toe recht aan.

Het is niet lelijk, dat gaat te ver, maar mooi? Nope, daar ‘klopt’ er te veel voor niet aan. Ik noem een Audi A8 uit 2004 (zonder single frame!):
http://preview.netcarshow.com/Audi-A8_4.0_TDI_quattro-2003-800-06.jpg
http://preview.netcarshow.com/Audi-A8_4.0_TDI_quattro-2003-800-01.jpg

Auto in perfecte harmonie, ook de interieur-exterieur combinatie. Dat durf ik een mooie auto te noemen…..
@Rob: hahaha, je bent me er een…
@Rob: Ik ben het behoorlijk met je eens. Alleen jammer dat die velgen de laatste jaren onder zo`n beetje elke golf 3 en 4 zaten waardoor het nu een beetje goedkoop over komt.
@Rob: lekkere wijven zijn ook niet harmonieus.

als je dat zoekt in een auto ben je bij VAG aan het juiste adres. ze hebben zelfs walther da silva weten te castreren.

als je warm wordt van een a8 ben je niet meer te helpen.

dan liever een sport quattro. lomp, onlogisch en überengineered. dat zijn de duitse auto’s waar ik van hou.
@karaya:
Begrijp me niet verkeerd, de Quattrporte heeft charme. Heeft daadwerkelijk een ander karakter dan een A8. Door de onlogische motorkeuze (voor een grote sedan). Door het spraakmakende ontwerp. Het maakt het allemaal een interessante auto. Maar dat is niet altijd het equivalent voor ‘mooi’.

Mag ik een moderne Maserati uitzoeken? Ik zou dan zo’n Maserati coupe kiezen, met die sierlijke boemerang achterlichten. Die is namelijk wél mooi én een samenhangend geheel…..
http://ag-spots-2012.o.auroraobjects.eu/2012/11/03/maserati-3200gt-c527503112012175845_1.jpg
@Rob:
Smaak.
Amerikanen, begrepen de boemerangachterlichten niet.
Dus werden ze ‘gewoon’
@desjonnies:
Of de Italianen begrepen de Amerikaanse wetgeving niet ;-)

Maar het is wel jammer ja. Die normale achterlichten maken de auto in één keer zo, zo tsja, wat eigenlijk? Gewoontjes?

Gek eigenlijk wat een setje lichten met een ontwerp kan doen. Misschien wel een teken dat Maserati heel goed nagedacht heeft over het ontwerp en dat een kleine verandering eigenlijk al not-done is…… Zo kom ik weer op samenhang & harmonie. Wat ben ik toch een miepert eigenlijk…..
Ja, hier word ik heeeel erg hebberig van. Wat een geweldige wagen!
Ik heb er een tijdje één gehad. Dat gaf toch wel scheve ogen op mijn werk. Bij de woningbouwvereniging.
Deze auto in GTS uitvoering en die heerlijke 20-Spaaks velgen eronder. Het is dat ik geen kinderen heb en de ruimte niet nodig heb maar anders wist ik het wel.
Wat zouden de Duitsers graag dit geluid in hun auto’s hebben,haha.Gaat ze nooit lukken gelukkig.Maserati en Aston Martin.Als ik er 1 tegenkom gaat de radio even uit en het raampje open.
Enorm geile wagen. En ook de reden dat ik vaak stukjes van Intouchables tig keer heb gezien. Dat geluid!! Iedere eigenaar krijgt een duimpie van me, als hij/zij voorbij komt. Ben het echter wel met @lincoln eens; de tijd begin je wel te zien. En wil je een sportsedan waarvan je toch wat zweet tussen de billetjes krijgt van die dikke Duitse diesels van tegenwoordig? Daarbij; liever een Gran Turismo voor mij. Zelfde geluid. Mooiere koets. Interieur echter gedateerd. In deze prijsklasse liever een echte klassieker, een Merc 500E. Duitse porno.
Ghu.. er is zelfs eentje te koop bij Jet Cars..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).