Mercedes-AMG C63 S Cabrio: rijtest en video

Auteur: , 41 Reacties

Het lijkt op het eerste oog briljant: 510 pk in een dakloze C Klasse. Is de Mercedes-AMG C63 S cabrio een auto om verliefd op te worden?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Hoewel ik bij Mercedes tegenwoordig meer moeite heb dan bij Audi om de modellen uit elkaar te houden, vind ik de auto’s die ze bij Mercedes maken over het algemeen wel goed gelukt. Hetzelfde geldt voor deze cabrio: de lijnen zijn prettig en zelfs met het dak dicht ziet het geheel er helemaal niet slecht uit. Geholpen door de bredere spatborden van de C63S, is het geheel nog wat dikker.

Mercedes C63S AMG Cabriolet

Ja, ik kan ‘m goed verdragen, deze auto. Ware het niet dat Mercedes het nodig vond de persdemo uit te voeren in de Magno Designo Kasjmierwit te lak á €2396 euro. Dat bedrag zou me normaal gesproken in dit segment een worst wezen, maar waarom je zoveel zou willen betalen om vervolgens niet meer door de wasstraat te mogen, is mij een raadsel. Doe je dat wel, dan was je potentieel het matte effect van de lak en dat is natuurlijk niet zo leuk, zeker niet voor iets dat bijna €2400 euro kost. Onlangs in Frankfurt was Wouter trouwens al kritisch over zwarte velgen. Nu wil ik niet zo streng zijn dat helemaal te verbieden, maar ik wil bij deze de combinatie wit met zwarte velgen wel volgaarne definitief afschieten. Het kan gewoon niet meer op nieuwe auto’s. Het is geweest, die trend. Passé. Klaar. Over. Schluss.

Mercedes C63S AMG Cabriolet

Maar verder: echt een mooie auto. Ook het interieur bevalt me -op de iPad die geen touchscreen is na- prima. De bediening van het infotainmentsysteem blijft wat warrig, met de combinatie touchmuis / draaiwiel / delen van het menu alleen tussen de tellers. Maar op zich ziet alles er verder wel heel goed uit en de stoelen zitten lekker. Dat is deels weer te danken aan een kostbare optie: Designo Nappalederen bekleding kost €3051 euro, exclusief het met leer beklede dashboard en de deurbekleding, want die kosten ook nog eens €1017 euro. Ook niet onbelangrijk: met een beetje passen en meten kunnen mijn twee dochters inclusief kinderstoelen op de achterbank voor een dagje dierentuin. Voor de kinderwagen moest ik wel mijn schoonouders meevragen met hun eigen auto, de kofferruimte van de C Cabrio is onhandig doordat er een klep omlaag komt als de kap open gaat. Maar goed, dat zijn cabrio-problemen, mensen die een praktische auto willen kopen maar een MPV ofzo.

Mercedes C63S AMG Cabriolet

Motorisch gezien is de C63 S Cabriolet identiek aan de C63 S Coupé: 510 pk en 700 Nm koppel uit een biturbo V8 met hot-V opstelling. En dankzij het ontbreken van een dak, klinkt dat allemaal met de optionele sportuitlaat (€1210 euro) toch net nog even wat indrukwekkender dan in een coupé, eerlijk is eerlijk. De sprint naar 100 wordt in deze Cabriolet in 4,1 seconden afgewikkeld, twee tienden langzamer dan de coupé dat doet. De topsnelheid is wel identiek en ligt dus op een begrensde 250, tenzij je het AMG Drivers Package (€908 euro) aanvinkt op de optielijst, dan kan je door tot een (eveneens begrensde) 280. Prrrrrima.

Mercedes C63S AMG Cabriolet

Nog meer als de Coupé, voelt de C63 S Cabrio als een wat zware auto. De rechtelijnsnelheid is absoluut indrukwekkend en verveelt (geholpen door de heerlijke soundtrack) eigenlijk nooit. Weg bij het stoplicht? Blaffen met dat ding. Tussensprint op de snelweg? Toch eerst even de Klappenauspuff op standje oorporno, gewoon voor je eigen plezier. Het is een bruut, een heerlijke bruut, maar er is ook wel een kleine kanttekening te maken.

Mercedes C63S AMG Cabriolet

Waar ik de coupé nog redelijk zijn gewicht vond verbergen, is 1925 kilogram rijklaar gewoon best zwaar. En dat merk je, bijvoorbeeld als je een klaverblad over wil jakkeren: de kilo’s drukken behoorlijk mee. En hoewel het AMG Ride Control onderstel aardig z’n best doet dat te verbloemen, is het toch zo dat de wetten van de natuurkunde het eerder van je winnen dan je zou willen van een relatief compacte performance-cabrio als deze. Heb je de veiligheidssystemen aanstaan, dan wordt het door de elektronica in het gareel gehouden. Zet je ze uit, dan kom je waarschijnlijk elk klaverblad over met een rookgordijn achter je als je een beetje driftskills hebt. Leuk, maar banden zijn niet goedkoop. Kudos overigens voor de carbonkeramische remmen (á €5082 euro) die alle eerder genoemde kilo’s wel binnen no-time tot stilstand weten te brengen, indien nodig.

Het zorgt ervoor dat je de auto een beetje anders gaat benaderen. Waarschijnlijk meer dan in lange tijd het geval geweest is, is een product van Mercedes-AMG in vergelijking tot zijn concurrenten (in dit geval de BMW M4 en Audi RS5) het meest de musclecar van het stel. En daar is niks mis mee, als je dat zoekt in een auto. Zie het ook niet direct als keiharde kritiek, het is gewoon maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Ik snap de charme en ik snap ook dat mensen voor deze bruut kiezen.

Mercedes C63S AMG Cabriolet

En als je hier dan voor kiest, dan begin je met een prijskaartje van €133.256 euro. Dat is een kale C63 S en daar wil je nog wat spulletjes op hebben. Kies je voor de samenstelling zoals je hem in deze rijtest aantreft, dan gaat het om €164.000 euro en wat wisselgeld. Uiteraard kun je ook kiezen voor een niet-matte met niet-zwarte wielen voor dat geld. En dat zou mijn persoonlijke voorkeur ook hebben, want hoewel ik af en toe best om wil kijken naar een ordinair geklede vrouw en zelfs haar lef zou kunnen waarderen, zou ik er niet snel één als levenspartner kiezen, al heeft ze nog zo’n prachtig karakter.

Mercedes C63S AMG Cabriolet

Wie zich trouwens afvraagt waarom ik een aantal dure opties benoemde: dat zijn allemaal zaken die iedere koper van een C63S AMG gewoon gaat aanvinken. En dat snap ik: deze auto zit in een prijsklasse waarin je gewoon de full options eindbazenbak wil hebben. Inclusief alles, dus ook die briljante AirScarf á €557 euro, Burmester stereo á 938 euro en het COMAND Online infotainmentsysteem daar nog bovenop á €3570 euro. Bovendien durf ik nu alvast te beweren dat Mercedes waarschijnlijk meer C63S’jes gaat verkopen dan C63-zonder-S’jes: gewoon omdat mensen all-in willen gaan, niet de net-niet-tofste auto van de golfbaanparking maar gewoon de allerdikste, dat is waar je in gezien wil worden.

Mercedes C63S AMG Cabriolet

Kan ik verliefd worden op een C63 S AMG Cabriolet? Als ik heel eerlijk ben zie ik niet veel meer dan een kortstondige, vurige romance voor ons in het verschiet. Uiteindelijk zullen we vrij snel op elkaar uitgekeken zijn, maar gelukkig worden met een ander. Ik met een iets meer gefocuste, scherpe sportwagen, de C63S met een eigenaar die juist die bruutheid en gekkigheid goed kan waarderen. Maar ik blijf wel omkijken als ik d’r over een paar jaar achter me hoor grommen. En ik zal d’r nakijken ook, met waardering. Filmpje!41 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Het is gaaf, maar ik ga toch voor de RS5 denk ik.
@dutchdriftking: de oude dus? De nieuwe RS5 is er immers (nog) niet als cabrio.
@autoblogger: Ik wacht nog even op de nieuwe, de oude klonk geweldig, maar was niet echt een heel goede auto. In het geval van de oude liever de S5 met een upgrade van MTM of JD. Meer vermogen, veel meer koppel bij een veel lager toerental, en toch een klein beetje lichter.
Bruut ding natuurlijk, maar ik vind de C coupe en ook de cabrio zo hondslelijk met die dikke gedrongen kont… En deze “kleur” en wielen dragen niet echt bij aan een smaakvolle uitstraling. Een C63 S Estate in het donkerblauw, tan interieur en gewone zilveren velgen daarentegen, die wil ik wel.
@trustmeiamanengineer: Een mooie strakke doch dikke kont vind ik een genot om naar te kijken. En in het geval van een auto; kan deze het prima hebben icm het brute. Ik vind t een mooi fout ding. Beetje mazzel schrijft dit ding wat meer af door de kleur; is ie gelijk wat sneller bereikbaar.
Ik vind het een fantastisch mooi ding maar hij is wel akelig aan de prijs.

Ik zou gaan zoeken naar een mooie E-klasse cabriolet. Momenteel is de E400 met 333 PK de zwaarste die je kopen kunt. Uiteraard zal er nog wel een sterkere versie kopen buiten de AMG om. Een E500 ofzo en die zal ongeveer gelijk zijn dan deze qua prijs schat ik zo.

Maar de E-klasse vind ik mooier. Net even wat mooier in proportie. Een AMG hoef ik niet, dat vind ik alleen gaaf als sedan of coupe.
@viezefreddyw: Ik verwacht eerlijk gezegd geen E500 meer, eerder een AMG E43, helaas geen ingetogen monsters meer :)
@granlusso: Ja dat zou goed kunnen inderdaad. Wel jammer eigenlijk. Ik zou zo’n ding zonder AMG pakket kopen. Met ster in de motorkap, niet in de grill.
Keurig ding ..
Chique Ford mustang ..
Bijna 2000kg, voor een C klasse. Dat is wel echt heel zwaar. Ik vind de coupe en cabrio niet mooi. Heb er nou een aantal zien rijden, vooral (schuin)van achter vind ik het allemaal niet lekker ogen. Ik zou dan eerder de sedan of estate nemen.
1925 kg??? Als je er zelf nog in gaat zitten, ga je gewoon over de 2 ton heen. Dat is SUV-gebied. Heeft dit ding een loden frame ofzo?
@berlinetta:

Zo raar is dat niet hoor ..
Dat woog een 67er Cadillac ook ..

OK .. dat was een volwaardige 6 zitter ..
Daar heb je gelijk in ..
Kijk eindelijk weer fatsoenlijke foto’s! Af en toe wel paars Chrome maar dit is fijn kijken!
Filmpje op 2 minuut 33 ‘… en achterwielaandrijving betekent: weinig grip’ Heuh?

T.o.v. een 4wd misschien? Ik denk toch dat het vooral het gewicht is wat ‘m parten speelt met de 0-100 tijd.
Ter referentie, de RS5 cabrio woog maar 30kg minder en de vorige M3 cabrio zo’n 110kg. De M4 cabrio doet het een stuk beter met 1725kg, maar alsnog veel te veel voor een agiele auto.
@aarsgewei: Tel er gerust 145kg bij op, afgeladen weegt de M4 cabrio 1870kg! De oude RS5 was ~1920kg. Mooie tijd toen 1500kg al veel was…
Een Mercedes A klasse aan accessoires, ik zal wel gek zijn.
@desjonnies: misschien even doorleren of met de juiste mensen gaan golfen. Als je 130k neertelt voor een auto en ook het onderhoud kunt betalen, maken die laatste opties ook niet veel uit.
Bruut ding?? Wat bruut! De mercedes is totaal geen partij voor de Audi RS5.Heb je ooit een Amg zien winnen van Audi Quatrro?Die rijd hem totaal zoek met het quatrro systeem.geef me maar de Audi of Bmw. Veel mooier en beter dan de mecedes.
@kermit123: “Ik heb niet de voorkeur voor het merk Mercedes-Benz.”
@kermit123: onderstuurd de berm in terwijl de AMG driftend voorbij komt inclusief bestuurder met een grote smile bedoel je zeker?
@aarsgewei: en als je te hard door de bocht gaat klapt de airbag van de mercedes en zit je mooi in de berm.
@kermit123: ja en je audi start niet omdat je ketting opgerekt is, je olieschraapveren te los zijn of je komt niet door de roetmeting.
@kermit123: Bedankt dat je het stereotype van de gemiddelde Audi-rijder zo mooi weet te bevestigen. Bewijsdrang pur.

Lekker laten gaan die Audi rijder, je rijdt zelf immers een topmodel Benz.
Ik denk dat ik je mening over deze auto -voor zover ik ’t donderdag heb kunnen beoordelen- op elk vlak deel, Casper!
Ja, het heeft even geduurd, maar ondertussen ben ik er wel over uit: de C-klasse is een schot in de roos. Als sedan, als stationwagon, en helemaal als cabriolet en coupe. Ogen allemaal sympathiek en chique. Komt met name door de exact juiste proporties. Kleiner is lachwekkend (de A-varianten), groter is saai (de E-varianten) en nóg groter is kitisch (de S-varianten). De speling van hun familiegezicht is minimaal wat mij betreft.

Als vanzelfsprekend weet AMG al het sympathieke en chique volledig teniet te doen, maar goed, als model an sich vind ik het een leuke wagen. En dat voor een Mercedes!
@Rob: Mooi verwoord. Kan het alleen maar onderstrepen. De A4 valt me niet eens op qua design en de 3-serie is al een jaar of twee rijp voor verjonging.

Wat design betreft zou ik de voorkeur geven aan een C400/C43. Snel zat, minder schreeuwerig. Beter in lijn met het model.
@Rob: volgens mij is de c en de e klasse al 20 jaar de ruggengraat van MB. Zelf ik ben na 22 jaar alfa voor de c klasse gezwicht. Gewoon een heel doordachte en gebalanceerde auto met nauwelijks zwakke punten.
De AMG GT cabrio bitte. Deze is te vulgair en te zwaar.
Bekende parkeerplaats @casperH, het (nudisten) strand op de Maasvlakte. Kom je zeker vaker
@kenner: de kenner weet het. Je hoopt op een meet and greet?
@kenner: dit was één parkeerplaats verder. Niet omdat we niet de parking van het nudistenstrand wilden gebruiken overigens, maar omdat jouw auto net in het hoekje stond dat we voor de foto’s wilden gebruiken.
@CasperH: dat was de auto van @lincoln denk ik. Ik ga altijd op de fiets. Lekker wapperen in de wind
Wat een droomauto! Er staat zelfs één zeer gelimiteerde Ocean Blue Edition in NL zag ik. Wat een prachtige en unieke auto, wereldwijd slechts 150 exemplaren!
Een paar weken geleden een C180 Cabrio een weekend lang meegehad als vervangende auto. Rijdt echt heerlijk relaxed. Met vrijwel alle goodies die ook in de beschreven auto zitten. En ik vraag me echt af of je echt 510pk nodig hebt om plezier te hebben van een C cabrio. Die 156pk waren prima.
Wat een prachtige kar zeg. Ik vind het wel erg gelikt zwarte velgen met zwarte softtop. Ik had gister nog een parelmoer witte c63s cabrio naast mij staan met blauw dak. dat was echt een plaatje en dat geluid grrrr
Zal het wel goed doen op een Turkse bruiloft….lekker toeteren
Even uit nieuwsgierigheid: wat moet je gemiddeld neerleggen om zo’n auto mee te krijgen van de dealer?
@hight96: Een paar polaroid kiekjes wellicht.
@karhengst: Ging dat maar zo makkelijk…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).