Mercedes-Benz Rekordwagens

Auteur: , 9 Reacties

Mercedes-Benz heeft door de jaren heen naast een aantal opzienbarende serieproductie modellen ook nog vele vooruitstrevende concepten gemaakt. Deze drie Recordwagens horen zonder twijfel bij de meest extreme apparaten die nog onder de noemer “auto” vallen.

Mercedes-Benz W125 Rekordwagen

De Mercedes-Benz W125 was een GP model waarmee in 1937 de eerste plek werd behaald in het Europees Kampioenschap. Op het chassis van dit model is de Rekordwagen gebouwd die hier te zien is, een model met een gestroomlijnde koets en dichtgewerkte wielkasten. Om de auto zo laag mogelijk te krijgen werd de V8 die van oorsprong in de GP auto lag vervangen voor een lagere V12. Hij heeft een maximum vermogen van 725 pk, dus zijn topsnelheid van maar liefst 432,7 km/u is opvallend hoog. Het is een snelheid die nog steeds niet is verslagen wanneer we spreken over de hoogste snelheid op de openbare weg.

Mercedes-Benz T80 Rekordwagen

Waar de W125 Rekordwagen een topsnelheid haalde die ergens nog enigszins voorstelbaar is, gaat de T80 Rekordwagen uit 1939 nog veel verder. De eerder genoemde W125 haalde de hoogste snelheid op de openbare weg, met de T80 Rekordwagen probeerde men het algehele record te verbreken. Toen in 1937 aan de ontwikkeling van de auto werd begonnen doelde men op een topsnelheid van 550 km/u, maar dit werd bijgesteld naar 600 km/u. Op den duur werd dit zelfs bijgesteld naar 750 km/u, maar om een lang verhaal kort te maken werd in de praktijk nooit een concreet record gezet door de auto terwijl in de enkele andere auto’s wel boven deze streefsnelheid uit kwamen. Het maximum vermogen van 3.000 pk werd geleverd door een 44,5 liter V12 vliegtuigmotor die destijds te vinden was in oorlogsvliegtuigen. De auto zelf is maar liefst 8,24 meter lang.

Mercedes-Benz C111 III Diesel

Iets minder extreem maar daarom niet minder interessant is een met turbodiesel motor uitgeruste auto die als basis de eerder genoemde C111 heeft. In 1978 geloofde men wel dat men met allerlei exotische brandstoffen enorme snelheden kon halen en besloot om dit eens met een dieselmotor te proberen. Een 230 pk sterke vijfcilinder turbodiesel motor werd in een lichte en aerodynamische auto gehesen, wat uiteindelijk resulteerde in een topsnelheid van 322 km/u op Nardo. Het huidige record voor auto’s met dieselmotor staat op 563 km/u, namelijk voor de JCB Dieselmax en stamt uit 2006.9 reacties

Hoppa! Daar kun je mee thuis komen!
Schans van een wagen haha! Als iemand daar achterop rijd gaat i airborne ! Ps; ik wil best graag naar dat museum!
Ontzettend mooi!

Als ik in die buurt ben/kom ga ik zeker proberen dit museum te bezichtigen. Die oude Mercedes racers spreken mij sowieso wel aan. Gefinancierd met fout geld, maar dat neemt niet weg dat ze technisch zo ontzettend sterk en mooi vormgegeven zijn.
@hamerhaai: jaa ze laten in de marketing campagnes van mercedes en audi nooit zien hoe ze aan al dat geld kwamen om die wagens te bouwen/ontwikkelen! Achja dee snorremans toch nog wat goed!
De W125 vind ik zelf de mooiste, al vind ik de C111 III zonder staartvin ook een stoer apparaat.

Die T80 is btw nooit gebruikt omdat de motor terug in een vliegtuig is gehangen voor WWII. Wat rest zijn, vreemd genoeg, hordes mensen die eisen dat MB het gevaarte alsnog afbouwt en er mee gaat rijden xD
@HDM: Hier nog wat achtergrondinformatie en onderhuidse plaatjes van de T80: http://bmbc.mercedes-benz-clubs.com/documents/32_33_nl.pdf
Die C111, 230pk en een top van 322km/u? Zijn er uberhaupt moderne auto’s die dat voor elkaar krijgen? En dan ziet het er nog uit als een echte auto ook, niet eens alleen een buizenframe!
De W125 is een van mijn favorieten allertijden. Waanzinnig motorgeluid!!!
Er staan of stonden ook silver pijlen en recordwagens van mercedes bij het louwman museum.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).