Met deze gadget wil Volvo voorkomen dat je fietsers aanrijdt

Auteur: , 25 Reacties

Omdat fietsers niet uitkijken, doet Volvo het wel voor ze.

Met deze gadget wil Volvo voorkomen dat je fietsers aanrijdt

Volvo legt zichzelf beslist geen laagdrempelige doelstellingen op, met de claim dat vanaf 2020 niemand meer in een nieuw model om het leven komt. Maar hoe zit het eigenlijk met de rest van het wegvee? worden die nog een beetje beschermd tegen Volvo-tanks? Wel, als je een fietser bent en een helm draagt, dan willen de Zweden best een beetje voor je uitkijken.

Op de CES in Las Vegas toont Volvo volgende maand samen met helmfabrikant POC en Ericsson een concept van een fietshelm die een tweewegverbinding maakt met auto’s. Als de fietshelmdrager in de nabijheid van een Volvo komt, wordt de bestuurder via een head-up display gewaarschuwd voor de naderende tweewieler. Tegelijkertijd krijgt de fietser via een lampje een melding dat er een Volvo op ‘m afkomt.

De helm werkt samen met een smartphone-app, die de positie van de fietser doorgeeft aan de Volvo cloud database. Wij vragen ons dan eigenlijk meteen af: waarom kan dit systeem niet louter via een smartphone-app werken? Niet dat we staan te springen om continu onze locatie op de Volvo-servers te loggen, maar een massale adoptie van slimme fietshelmen zien we niet snel gebeuren in fietsland Nederland. Of ieder ander land.

Desalniettemin een leuk hersenspinsel om Volvo’s en fietsers van elkaar gescheiden te houden. Nu nog een variant die je waarschuwt voor irritante wielrenners.

Praktijkvoorbeeld van dit systeem op Autojunk.
Volvo's gaan communiceren met fietshelmen25 reacties

Je linkje naar autojunk doet ’t niet…
@Griffin: Jij doet het niet
@clarkson: Nu heb je hem echt wel tuk!
Een vrijbrief voor onze fietsende mede mens om zich nog debieler en a-socialer te gaan gedragen.
@desjonnies: Vergeet vooral niet een vrijbrief voor Volvorijders om nog slechter op te letten in het verkeer…. Just what the world needs…
@w0o0dy: bedoel je niet leaserijders?
@ej20g: nee ik bedoel echt die Volvo rijders die denken dat er niemand anders op de weg is dan zij. De gemiddelde leaserijder is misschien gehaast, onvriendelijk, soms asociaal maar slecht opletten don de meeste veelrijders niet.
Nog sneller je telefoonaccu leeg :P Ach, het is wel innovatief maar meer een leuk hersenspinsel.
Leuk voor de fietser. Volvo alert! In Belgie zijn Volvo’s nogal gekend voor onverwacht rijgedrag zoals links aangeven en rechts inslaan.
@endofline:
Ligt dat nou aan die Volvo’s of aan die Belgen?
Ik ben benieuwd hoe dit systeem reageert op de straten van Amsterdam… Denk dat hij op hol slaat
@kaassaus: Nee hoor, daar doet het systeem helemaal niks. Of denk je soms dat Amsterdamse fietsers over een paar jaar allemaal met zo’n Volvo-helmpje op gaan rijden?
@potver7: nee klopt, maar nu zit het systeem nog in de helm, straks zit het in je fiets/telefoon weet ik het waar. Wat ik bedoel te zeggen is dat zoiets nooit in een drukke fietsstad als Amsterdam gaat werken.
Achterlijk idee en nutteloze gadget. Gewoon uit je doppen kijken en rekening houden met medeweggebruikers.
@hetzwartesaabvandefamilie: Hier in Nederland kun je dat wel zeggen, ik kan me ook niet voorstellen dat een systeem als dit in Nederland echt een succes gaat worden. In Nederland worden andere technieken gebruikt om ongelukken met fietsers te voorkomen, zoals knipperende LEDs bij fietsoversteekplaatsen als er een fietser aan komt.

Het is dan ook niet voor niks dat dit systeem in de V.S. gepresenteerd wordt. Immers is het daar de normaalste zaak van de wereld om met een helm op te fietsen, en bovendien wordt er relatief weinig gefietst waardoor automobilisten nogal eens verrast worden door de aanwezigheid van fietsers.
Stel je eens voor hoeveel van die meldingen je zou krijgen als je dit systeem in India zou toepassen
@Edge:
En in China dan?
Lekker nutteloze dingen verzinnen om je toch maar bezig te houden. Volvo doet het.
Zoals topgear al zei: work harder, get a car
Doe het dan met shimano ofzo dat de auto je fiets herkent want in nederlandse maatschappij kan een helm gewoon niet
@dirkiii:
Yep, hier zijn ze banger dat hun haar in de war raakt dan voor een gespleten schedel….
@jrk68: en terrecht. Ja, een helm is veiliger. Ja, een helm bespaart gewonden en doden en een hele hoop geld. Maar een helm maakt de fiets ook minder laagdrempelig. Je moet dan overal een helm meeslepen, ook in de winkel en op een terrasje. Al met al verminder je dus de bewegingsvrijheid van veel mensen. In mijn ogen is die vrijheid het risico waard.
Leuk idee. Maar als iedereen gewoon uit z’n doppen zou kijken in het verkeer is dit allemaal helemaal niet nodig.
Hier is een helm normaal….Dus een goeie van Volvo..Laat NL lekker eigenwijs zijn..
Haha zie het al voor me, zoemzoem, Volvo alert. Nadat de Volvo gepasseerd is en je oversteekt komt Sjonnie, met z’n petjesgolf je ondersteboven rijden! En als alle auto’s dit systeem zouden hebben zou die helm in de praktijk dan niet van je kop af vibreren?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).