Moet er een gedragscode voor amateurwielrenners komen?

Auteur: , 109 Reacties

Als automobilist heb je er in Nederland onvermijdelijk mee te maken: wielrenners die nog wel eens met automobilisten botsen, letterlijk en figuurlijk. Naar aanleiding van een incident dit weekend wordt nu nagedacht over een gedragscode.

Typische amateurwielrenner

Er zijn weinig groepen die zoveel wrok en onbehagen bij autoliefhebbers kunnen losmaken als amateurwielrenners. Zelf vind ik deze aversie behoorlijk overdreven, maar kennelijk heeft iedereen die zo’n uitgesproken hekel heeft aan fietsers meerdere nare ervarigen met asofietsers die heel zuigend 8 breed voor ze uit waaierden, danwel hun arme grootmoeder van 108 finaal van de steunkousen reden, terwijl ze net met een mand kittens onderweg was naar de kinderboerderij.

In mijn ervaring willen fietsers normaalgesproken gewoon hun kilometers zo veilig mogelijk maken. Als dat op een zondag is, dan is het vaak verstandig om de rijbaan te pakken in plaats van het fietspad, waar de zondagsfietsers zich en masse begeven, in wandeltempo, en doorgaans afgeleid door hun onvoorspelbare kroost en totaal niet voorbereid op rappe wielrenners.

Er is helaas ook een klein groepje totaalmalloten dat zich, in hun typische fietskloffie (nsfw), koning van de weg waant, en (net als Ruud) overal schijt aan heeft. Afgelopen weekend was er een aanvaring tussen een wielrenner en een auto met 3 personen die compleet uit de hand liep, en waarbij de 59-jarige fietsmalloot flinke klappen heeft uitgedeeld (politiebericht hier). Naar aanleiding hiervan stelt de Nederlandse Toerfietsunie (NFTU) nu een gedragscode voor.

Kern van de gedragscode is dat mensen rekening met elkaar moeten houden. “Dat betekent elkaar waarschuwen, de fietsbel gebruiken, hard rijden als het kan en de snelheid eruit halen en achter elkaar rijden als het te druk is”, aldus de NFTU tegen RTV Utrecht. Dat lijken me een hoop open deuren, en vooral het laatste stukje gaat lastig worden. Het is per slot van rekening sport, en geen gezelligheidsclubje.

Hoe precies op naleving van de code moet worden toegezien wordt niet echt duidelijk, maar de vraag aan u als lezer is: wordt het tijd dat dit er komt, en heb je zelf vervelende of juist goede ervaringen met wielrenners?109 reacties

Ik geloof niet in gedragscodes. Helemaal. Nooit. Niet.
Lijkt me een goed plan.
Ik hoop dat het werkt maar ik denk van niet.
Donder op. Als ik een stukje hard wil rijden met mn auto dan mag dat ook niet. Dus ze blijven maar lekker op het fietspad en ze passen hun vaart maar aan als er mensen in de weg fietsen, precies hetzelfde als auto’s dat ook doen
@arii: Idd, als je snelheidssporten wilt beoefenen – en dat is wielrennen – dan zul je daar naar mijn idee een afgesloten stuk weg of een circuit voor moeten gebruiken.
@arii: Als ik ergens loop te voetballen op straat, en de bal komt tegen een muurtje op wordt ik ook weggestuurd. De politie stuurt me naar een veldje. Zo ook maar met wielrenners dacht ik zo?
@viezefreddyw: en wat is dan hard? En wie gaat dat controleren? Totale onzin reactie dit.
@arii: ik fiets zelf redelijk vaak naar het station en ik fiets nu bijna nooit meer over het fietspad omdat er altijd wel van die trage kutscholieren voor je neus zitten.. Ik fiets nou eenmaal wat harder en kijken verder echt wel uit met wat ik doe
@stancedjetta: wat denk je dat er gebeurt als ik/een automobilist dat ook tegen de politie zegt: ‘ik rij nou eenmaals wat harder, zitten allemaal trage oma’s in de weg’
bewuste sabotage, wolven in camouflage…..
@hansolo: Ja, ik ken het.

Mag ik er even langs alstublieft?
HEB JE GEEN BEL, KLOOTZAK !!!
Ach, ik vraag het toch vriendelijk?
NEE, JE MOET GVD BELLEN ASO !!

Maar natuurlijk ligt dat dan aan mij. Ik heb immers een krom stuur op mijn fiets.
@CRX: Klopt, maar je MOET een bel op je fiets hebben. Gebruik die dan ook en schreeuw niet tegen andere weggebruikers.
Ik bén zelf wielrenner, motorrijder en auto bestuurder. Heb sinds mijn 12e niet meer iemand geslagen (en zou dat ook niet gauw doen) maar ik schrik me dood als ik de commentaren van sommigen lees “(ik rijd ze op de kant als ik de kans krijg”) op geenstijl ed.Met allerdrie de vervoermiddelen heb ik wele eens een fout gemaakt, heb ik me wel eens niet netjes gedragen en ben ik juist een heer in het verkeer geweest. Over het algemeen probeer ik me netjes&vriendelijk te gedragen maar op de fiets heb ik toch echt de meest vreemde reacties van medeweggebruikers mogen ontvangen. Voorbeeldjes uit de laatste maanden; oude man van ergens in de 80 die zo breed mogelijk met zijn armen uit helemaal naar (voor hem) links sturend over een fietspad van dik drie meter breed op je af komt gereden, echtpaar vrouw netjes links, man zwalkend over het fietspad, ik helemaal afremmen tot hun sneleheid en dan nog een scheldkannonde mogen ontvangen wanneer ik vraag of ik er aub langs mag (niet op agressieve/denigrerende toon gevraagd).

Ik stel voor dat er geen gedragscode komt voor “wielrenners” (wat dat dan ook mogen zijn) maar voor weggebruikers.
@siepie: Beter dan dit zou ik het niet kunnen verwoorden.Hulde.
@siepie: Precies ik snap die haat naar motorrijders en wielrenners vaak niet echt.

Tja er is een groep die asociaal doet, maar die is er net zo zeer bij autorijders. Asociaal rijden/doen heeft niks met het voertuig te maken maar alles met de bestuurder.

En ik geloof ook niet dat iedereen van autoblog zo netjes is…
@siepie:
actie = reactie misschien? of denk je dat mensen zomaar uit het niets wielrenners het leven zuur willen maken?
@super: Hoezo actie = reactie? Als je gewoon vraagt of je er langs mag, is het dan normaal dat je meteen uitgescholden wordt?

Ik heb zelf trouwens vrijwel nooit problemen met medeweggebruikers als ik aan het fietsen ben. Gewoon een kwestie van geven en nemen. En vriendelijk een handje opsteken als je de ruimte geboden wordt, doet ook wonderen…

Misschien zouden alle ‘haters’ hier zelf eens op een racefiets moeten gaan zitten. Dan krijgen ze misschien iets meer begrip voor fietsers. Waarmee ik overigens eventueel asociaal gedrag van groepen fietsers niet wil goedpraten. Ik heb trouwens dat zelf nog nooit ervaren, dus waarschijnlijk is het een kleine minderheid van de fietsers. Maar uiteraard moeten vervolgens alle fietsers die zich wel normaal gedragen het ontgelden…
@super:

Mij is in 15 jaar als automobilist (gelukkig) nog nooit het leven zuur gemaakt door een fietser (echt niet), en als fietser is het ook zeker niet mijn intentie iemand anders het leven zuur te maken. Maar ga jij dan ooit de weg op dan met het idee, zo nu ga ik een ander eens het leven zuur maken. Of als een ander iets fout doet, moet dat dan “bestraft” worden?

Ik lees nu van een 4 tal personen het woord “haat” Ik kan me er gewoon moelijk in verplaatsen / dat sluit niet aan bij mijn belevenis wereld iig. Ik woon in de betuwe, waar echt veel gefietst wordt. Hiemee wil ik niemands rottige ervaringen bagatelliseren, maar ik ben ook niet schizofreen, moet ik in de auto zitten te haten en op de fiets dan een klootzak zijn, ik ben toch een en dezelfde persoon?

Misschien is dat wel het doel van de “gedragsregels” dat een ieder(e fietser in dit geval) bij zichzelf te raden gaat.
@siepie: Hmmm 54+10+17 likes op AB voor fietsers…
@csx3000: Er is nog hoop :D
Gewoon een fietsbel en zo een lange oranje vlaggetje wat je op kinderfietsen ziet verplichten. Dan rijden ze genoeg voor lul dat ze niet meer in het openbaar willen fietsen.
De openbare weg is sowieso geen geschikte plek om te gaan sporten.
Ik ben zo’n zondagsfietser en ik HAAT wielrenners,ALLEMAAL!
Fietspaden in mijn omgeving zijn dermate smal en bochtig aangelegd dat het onverantwoord is om met 3 man naast elkaar een bocht om te komen.
Laatst is mijn vrouw met kind achterop bijna van het fietspad gedrukt omdat er een strookje stenen ipv asfalt lag en de hele kopploeg daar omheen wilde in plaats van rechtdoor over die 3 steentjes.
Echt een bron van ergernis die gasten.
Eerlijk gezegd ben ik bang dat ik er vóór het einde van de zomer één van zijn carbonfiets af trap, en hard ook.
@awesome: ach joh straks is de tour weer voorbij…. dan zitten ze allemaal weer op de bank naar de eredivisie te kijken….
@awesome:

Ben jij Gargamel toevallig? Mijn vrouw is laatst van haar fiets gereden op een rotonde (door een auto nog wel). Oh ik haat smurfen.
@awesome: Echt allemaal? Die aardige fietsmevrouw bovenaan dan?
Gewoon een fietsbel monteren, stuk veiliger en klinkt een stuk vriendelijker dan dat lompe geschreeuw. Alsof die 10 gram extra de reden is dat je je sneue PR niet verbreekt in plaats van die bierbuik.
@harrie: LOL!
@harrie:

Daar had ik laatst dus problemen mee. Ik fietste naar mn werk over de rotonde. Er kwam een amateurwielrenner aan, maar ik pakte mijn voorrang gewoon, dus hij moest hard op zn remmen en begon te schelden. Toen nog voor dat ik de rotonde afwas zat ie al naast me, scheldend natuurlijk. Ik zei: ” leuk zo`n dure carbonfiets maar een fietsbel kan je niet betalen.” Na mijn opmerking gaf de beste man mij een trap, waardoor ik ten val kwam.
Ze moeten gewoon niet zo opgefokt doen en als er andere fietsers zijn zich maar aanpassen. Gisteren ben ikzelf nog vanaf zandvoort naar Amsterdam gefietst, waar t kon fietste ik hard, maar als er andere waren deed ik normaal. Volgens mij kunnen zij niet altijd normaal doen.
En er was geen enkel scenario mogelijk waarin jullie allebei zonder al te veel persoonlijk oponthoud de rotonde hadden kunnen pakken?
@sir_smokalot: Dat heb ik me ook dikwijls afgevraagd als ze zich hier met 4 á 5 fietsers breed van de Sallandse Heuvelrug naar beneden storten… Maar naast het verkeersregelementaire wenselijke alternatief komen er bij mij niet vaak meer opties naar boven dan zij onderop, en ik in een 1400kg zware auto bovenop, en ik ben doorgaans best een creatief denker ;)
Filmpje van 2e aanval: https://www.facebook.com/photo.php?v=1440234602929968

Er word volgens mij nog steeds naar hem gezocht dus als je hem herkend….melden graag!
@svdl:

man heeft zich al gemeld bij de politie.
@svdl: die aso heeft zichzelf afgelopen weekend al gemeld bij de popo las ik ergens.
@svdl: Ahh das mooi! Bedankt voor de correctie ;)
je moet met dit soort dingen te proberen om niet te generaliseren, en dat blijkt voor veel mensen moeilijk.

ik ben er zelf ook slachtoffer van als motorrijder, terwijl ik mn gas dichtdraai bij paarden, honden, etc. fietsers en voetgangers met <30 kmu passeer op dijkjes. en binnen de bbk ook gewoon hartstikke netjes rijd. en in een hoge versnelling.

zo ook wielerenners. gisteren wandelde ik door hartje rotterdam en kwam er een ploeg wielrenners voorbij, schreeuwend naar voetgangers.. etc.. dan zit je ook wel ff van: "dat kan ook in de polder.. lopen die voetgangers tenminste niet" .. op een zondagmiddag om 3 uur lopen er gewoon veel mensen in de stad, waarom de f*ck ga je daar dan ook fietsen en dan ook nog eens verwachten dat mensen goed opletten… JA ze hebben gelijk mbt de verkeersregels, NEE het is niet sociaal.
Gedragscode?
Die racefietsen voldoen op geen enkele wijze aan de wegenverkeerswet dus die hebben niets op de openbare weg te zoeken. Als ik met een auto of motor die niet aan die regels voldoet wil rijden dan moet dat ook op een circuit.
Dit land ligt bezaaid met speciaal aangelegde wielerparcoursen die nooit gebruikt worden.
Ik heb zo’n bloedhekel aan die wannabe Lance Armstrong’s! Het lijkt wel alsof er een knop bij die mensen omgaat zodra ze dat strakke broekje aan hebben. Ze zitten compleet in hun eigen wereld, denken dat de openbare weg alleen van hun is, en alles en iedereen moet maar wijken. Gebeurt dat niet niet, dan zullen ze dat meteen duidelijk maken…

Er zullen ongetwijfeld ook prima gasten tussen zitten, maar over het algemeen erger ik me kapot aan hun houding/ gedrag.
Klaar mee. Veel zijn aso’s die je van de weg moet halen.
Gedragscode zal niet veel helpen. Racefietsers bedrijven sport op de openbare weg, dat is op zich al een rare bezigheid. Ik ga toch ook niet op straat lekker kogelstoten of speerwerpen of 100m sprintjes trekken? Dan word ik met spoed verwijderd. Hetzelfde geldt voor motoren en auto’s die van de openbare weg een racebaan maken; daar hebben we snelheidsbeperkingen en verkeersregels voor. Behandel racefietsers op dezelfde manier. Laat ze op fietspaden toe (want het zijn en blijven fietsen) op voorwaarde dat ze zich aan het overige fietsverkeer aanpassen, en sport bedrijven ze maar op circuits.
Ik zou overigens de wielrenner die in Zeijen handtastelijk werd niet zomaar een malloot noemen. De man werd ongetwijfeld pissig toen hij alweer een toerist tegenkwam op wat in essentie een fietspad is: een landbouwweggetje dat helemaal niet voor doorgaand verkeer bedoeld is en waarop automobilisten netjes de berm in moeten als ze een tegenligger ontmoeten. Zo’n weggetje waar in Duitsland een verkeersbord bij staat “Anlieger frei”, alleen voor aanwonenden. Het maakt dan ook deel uit van een knooppunten-fietsroute. Ik ben het niet eens met zijn gemep maar begrijpen doe ik het wel. Van mijn huis naar het centrum van mijn woonplaats loopt een vier meter breed geasfalteerd fietspad dat een heel stuk afsnijdt van de gewone route over de weg. Er zijn altijd weer automobilisten die dan de kortste weg nemen.
@oxymoron:

Wanneer je met de auto op die weg mag rijden, kun je een automobilist die erover heen rijdt niets kwalijk nemen. Als het een fietspad zou zijn, waren er geen auto’s toegestaan.
De dame op de foto mag wel tegen mij aan botsen. Maar wielrenners fietsen negen van de tien keer op de rijbaan terwijl er een prachtig fietspad naast ligt. Voelen wielrenners zich meer dan normale fietsers?
Wanneer de politie gewoon de wannebe wielrenners controleert op het naleven van de verkeersregels en boetes schrijft (net zoals dat bij automobilisten gebeurd), is dat al voldoende. Dus ook wanneer je op de weg gaat rijden i.p.v. op het fietspad, omdat je vindt dat anderen te langzaam fietsen. Het is ook niet zo dat wanneer je een raceoverall aandoet, een helm opzet en in een raceauto de weg opgaat, je dan de regels aan je laars mag lappen. Bijvoorbeeld door op de vluchtstrook te gaan rijden, omdat de andere auto’s je ophouden.
Gedragscode?

Het lijkt me een beter idee om deze oudere jongeren vogelvrij te verklaren, dit zijn blanke terroristen, gezeten in te krappe reclame kledij die tour de fransje spelen in de polder en daarbij lak hebben aan de hier geldende regels.

Ik rijd ook niet als een coureur (piloot voor de Belgische medemens) als ik van een circuit of een rally naar huis toe ga over de openbare weg, maar houd me gewoon aan de regels.

Moge deze amateur wielrenners de zwaarste en meest hardnekkige soort aambeien op hun analia aantreffen, gelijk aan een middelgrote champignon kwekerij, zodat zich per rollator mogen verplaatsen.
@desjonnies: hihihi
Als automobilist wil ik die fietser niet 3 breed op mijn smalle 60 of hoger weg hebben; 1 breed vind ik prima.
Als wielrenner snap ik niet dat je je als zo’n aso gedraagd. Ga dan niet op fietspaden fietsen waarvan je weet dat het te druk is met ‘typische burgo zondags fietsers’. Doe ik ooit niet. Het is het zelfde als op zwarte zaterdag richting Lyon of Gothard rijden, om zaterdag 11:00 boodschappen te doen in de Appie of op 2e paasdag naar de woningboulevard: niet handig! Er zijn zat, maar dan ook zat wegen in Nederland waar het minder druk is, ook op de zondag, waar je prima 70 – 95% van de tijd met je matties 2 breed over kan racefietsen.
En het zijn natuurlijk dat kleine groepje wielrenners die het verneuken voor de goed gedragende mensen.
Maar als link terug naar de auto’s: op de autobahn in DE houdt je als hardrijder (ik) ook rekening met langzaam rijders. Op drukke dag in Duitsland hoef je al niet te verwachten dat je 50% van de vrije-faart tijd boven de 130 kan rijden. En als je hard aan komt rijden op een stukkie waar je iemand voorbij moet komen gaan die wel eens zonder kijken naar de linker baan komt (hogere kans bij gebruikers met een geel kenteken, maar die kleine nummerbordjes met rode cijfertjes kunnen er ook wat van), dan neem je ook de vaart eruit , ipv er volle snelheid langs te knallen met alle gevaren.
Gedragscode? Lastig. Misschien eerder een VVN / 3V (of hoe heet dat dit decennium in NL) campagne waar het verhaal van beide kanten wordt uitgelegd. Polderen, samen leven, netjes groeten etc etc.
Je mag niet racen met je auto op de openbare weg, je mag ook niet racen met je brommer op de openbare weg, waarom mogen racefietsers het dan?

Oh ja en laat die wielrenners ook verplicht een bel kopen.
Alleen wielrenners? In het zelfde straatje passen ook pizzabrommers, paupers in Halfords auto’s die met 100 door een woonwijk knallen, taxi’s, lease Audi’s etc etc etc. Het is niet alleen wielrenners, het is asocialiteit in het algemeen.
Ik heb zelf ook aan wielrennen gedaan en me daarbij keurig aan de regels gehouden. Geen smerige overtredingen begaan enzovoort. Het ligt dus puur aan de wielrenner zelf hoe hij zich gedraagt en sommige hebben het dus te hoog in hun bol. Ook wielrenners moeten op het fietspad!
@atimos:
Als jij reflectoren in de pedalen en velgen hebt, een reflector achter en een bel op je racefiets hebt dan mag je op het fietspad, heb je dat niet dan heb je op de openbare weg niets te zoeken.
@tupperware: wat lul je nou weer over over reflectoren?.. Bijna geen enkele fiets heeft al die reflectoren of en veel hebben ook geen bel. Kijk maar is naar fietsen op het station. 9 van de 10 heeft niet wat jij net opnoemde.
@lambo4all:
Lees jij het voertuigreglement er even op na voordat je te keer gaat, dat fietsers menen boven de wet te staan betekend nog niet dat ik “lul”..
Dat oom agent het te druk heeft met autootje pesten i.p.v. het bevorderen van de verkeersveiligheid kan ik ook niet helpen.
wielrennen gewoon verbieden op de openbare weg en het fietspad.
lekker net als autoracenop een aangelegd circuit gaan racen.


dat gezeik met die mafkezen die je of van je fiets / sokken rijden, of naar je auto schoppen / spugen als het ze uitkomt…
@wimbers: Laten we een beetje coulant zijn. Heel makkelijk om zoiets te roepen, maar 95 van de 100 wielrenners gedragen zich gewoon keurig. (Hetzelfde geld voor 95 van de 100 automobilisten, motorrijders etc).
@renkema:
Onzin, geen enkele wielrenner gedraagt zich “keurig”, iemand die zich keurig gedraagt gaat niet de weg op met een voertuig dat niet voldoet aan de daarvoor gestelde eisen.
@tupperware: Gelukkig doe jij nooit iets dat volgens de wet niet mag…
Bejaarden op e-bikes zijn net zo irritant. Willen ook steeds bewijzen dat ze wel 25km/h halen en knallen met gevaar voor andermans en eigen leven overal dwars doorheen.
@parker: zie het van de positieve kant: ze zien iig in dat ze niet zo lang meer hebben en dus maar beter een stukje sneller van A naar verZorgingstheuis / doorZonwoning gaan!
Je komt ze maar zelden tegen, wielrenners die zich netjes aan de verkeersregels houden. Door mijn oplettendheid en anticiperende rijgedrag heb ik dit weekend ook weer diverse botbreuken bij zo’n malloot kunnen voorkomen. De gek kwam me op volle snelheid aan de verkeerde kant van een rotonde op de autorijbaan tegemoet rijden. Ik kon nog net op tijd remmen en uitwijken zonder hem te raken. En dan nog z’n hand uit boosheid omhoog steken! Agrr.
@wits: maar goad; als je m dan vervolgens vol schept, heb je nog kans dat je de schuld krijgt: auto tegen fietser.
Ik heb met name een hekel aan wielrenners die in groepjes fietsen, denken ze dat ze de tour de france zijn ofzo.

Vaak met z’n drieën naast elkaar, en niet even achter elkaar als er een tegenligger komt, nee zijn zijn belangrijk en hebben ruimte nodig en zijn hun o zo belangrijke ”sport” aan het beoefenen.
@mazdarx8: En denk ook maar niet dat ze een fietsbel hebben, nee die 10 gram maakt hun professionele fiets te zwaar, dat daar gevaarlijke situaties door ontstaan is niet van belang.
Eigenlijk niet zoveel tegen wielrenners, probleem in mijn ogen is alleen dat ze zo arrogant zijn, dat ze denken dat iedereen rekening met ze houdt.
Ik ben zelf ook een fanatieke fietser ik fiets dagelijks naar mijn werk heen en terug,
heb eigenlijk geen problemen onderweg. wat ik wel vaak tegen kom zijn mensen met muziek in de oren die je bel of geroep niet horen waardoor ze schrikken als je langs fietst.
Regeling Voertuigen h.5, afd.9, §10…nuff said.
Goed artikel. Inspelend op de actualiteit, juist gebruik van beeld materiaal en de wijze woorden van de NFTU verbreiden. Dat het niets met auto’s te maken heeft vergeven we dan graag.
Ik fiets zelf op mijn trekkingbike, ook iets sneller dan Joyce met de schooltas en iets langzamer dan opa die zijn E-bike niet onder bedwang heeft. Hinder van wielrenners heb ik eigenlijk alleen als ze zich op te smalle fietspaden wagen of als ze in een te grote groep (>5) gezellig keuvelend op weg zijn. De hinder is eigenlijk gelijk aan die van motorrijders die zich soms ook in te grote groepen op te smalle wegen begeven. Het valt allemaal eigenlijk wel mee, misschien ook omdat ik de “sluipwegen” rond de stad met de auto vermijd omdat ik weet dat ik daar de groepen wielrenners tegenkom.
Ik twijfel wel over het fietsbel gebruik. Niet alleen hebben meeste wielrenners geen fietsbel, het is ook een behoorlijk zinloos ding. Als je belt dan kunnen er 3 dingen gebeuren: 1] de voetganger herkent de fietsbel en gaat aan de kant. 2] de voetganger schrikt van de fietsbel en maakt een ongecontroleerde beweging, totaal onvoorspelbaar waar deze terecht gaat komen. 3] de voetganger is er 1 met een grotere nieuwsgierigheid dan intelligentie en draait het hoofd om te kijken wat daar toch al tringelend aankomt op het fietspad… En dan hopeloos te laat met is uitwijken.
@mashell: Je kan ook netjes niet al te hard bellen ruim voordat je de voetgangers passeert, schrikken ze niet en krijg je er vaak een dankbare glimlach voor terug.
de meeste hebben geen fietsbel, want dat is extra gewicht weet je wel…
als wij met de auto 31km/u rijden in een zone 30 ben je een schandalige wegpiraat, als een fietser 40 rijdt in een zone 30 komt hij er zomaar mee weg. Opnieuw kentekens op fietsen ja, zoals vroeger (toen alles beter was)
Ahh, wielrenners. De absolute aso’s van de weg. Ik heb echt een hekel aan die gasten, gelukkig heb ik bijna geen last meer van ze sinds ik niet meer naar school hoef fietsen. Op de Waalbrug ben ik een aantal keer bijna van de fiets gereden door zo’n wielrenner, hetzelfde krijgen ze dan ook terug. Het valt me ook altijd op dat ik nog nooit last heb gehad van mountainbikers, die houden zich over het algemeen prima aan de regels en gedragen zich erg sociaal. Een groter verschil tussen twee soorten fietsers is er eigenlijk niet.
@ej20g: waarschijnlijk om dat mountainbikers in de bergen/bossen fietsen en niet op de Waalbrug/fietspaden?
@newguy92: die mountainbikers rijden ook gewoon over fietspaden hoor. Ik kwam ze bijna net zo vaak tegen als wielrenners.
@ej20g: Dus als ik je goed begrijp, ben ik een asociale eikel als ik op mijn racefiets zit en verander ik automatisch in een sociale medeweggebruiker als ik op mijn mountainbike ga zitten? Wat een flauwe kul zeg…
@henrie: nee dat zeg ik niet. Ik zeg echter wel dat het me opvalt dat mountainbikers zich in tegenstelling tot wielrenners vaak wél sociaal gedragen. In ieder geval, de mountainbikers die ik in mijn 10 jaar fietsen ben tegengekomen.
@ej20g: Dat zal best jouw ervaring zijn, maar de meeste mountainbikers zitten ook regelmatig op een racefiets en vice versa. En dan zijn het toch nog echt steeds dezelfde mensen. Dus het is op z’n minst een vreemde constatering. Die mensen worden toch niet ineens anders als ze op een andere fiets gaan zitten? Ikzelf niet in ieder geval…
@henrie: welles
Pfft, bierbuiken in strakke broekies en shirtjes. Mijn nummer 1 weggebruikers die ik HAAT. Een keer gehad dat ik op een vrij smalle fietspad reedt met tegemoet komend fietsverkeer en ik opeens in me zij werd geduwd omdat zo’n bierbuik erlangs wou, met tegemoet komende fietsers op dat moment. Een keer een wielrenner gehad die mijn grill van de auto kapot trapte terwijl die geen voorrang had. En een keer een groep tegengekomen op een 60km/h weg met de vrachtwagen. Netjes afgeremd voor ze en half de berm in gereden. Bleven gewoon 5 dik rijden en dan nog schelden en proberen de spiegel eraf te slaan. Ze mogen van mij alleen op de openbare weg komen zoals bij de tour, de giro, de Vuelta en alles wat gewoon netjes georganiseerd is. Dan heb ik er echt geen problemen mee.
Ik fiets zelf ook regelmatig. Ik fiets echter altijd alleen. Ik heb een bel en probeer me aan te passen aan andere weggebruikers.

Ik heb zelf een grote schurft aan van die groepen, zeker als ze dan bij een rotonde in eens op de rijbaan gaan rijden. Als je dan je claxon gebruikt wordt je van alle kanten uitgejouwd. Wat is de andere optie dan, iemand achterop zijn wiel rijden?

Nee ik heb het niet op die groepen.

Ik probeer trouwens zelf zo snel mogelijk uit de bevolkte gebieden te komen, dat is veel fijner fietsen ook.
Altijd leuk die dikkers in hun strakke shirts en homo broeken die de weg versperren met 15 km per uur……..not..
@sir_smokealot de nftu wilt ook pleiten voor een volgauto voor grote groepen zodat ze gewoon op de openbare weg mogen/kunnen. Schijnt ook een regel te zijn in België.
Het is een beetje 50/50, het zijn net automobilisten. De 1 gedraagt zich netjes en de ander denkt dat ie alles kan/mag. Bij mij is het een keer zo uit de hand gelopen dat ik na 3x afgesneden te zijn en een trap tegen m’n spiegel dat ik z’n fiets in het Noord-Hollands Kanaal heb geflikkerd vanaf de Schoorldammer brug….
@850t5r: Dat werd dus waterfietsen..
@norge: jep, inclusief duikarrangement… Het is voor mij simpel, je mag alles tegen me zeggen maar van m’n spullen blijf je af, want dan kom ik aan de jouwe…
@850t5r: Mee eens! Van elkaars spul blijf je af!
Op mooie zomerse dagen moet je vooral wegblijven uit de buurt van Valkenburg. Je wordt daar letterlijk links en rechts voorbij gereden door 40+ ers (ben ik zelf overigens ook) die doen of ze de Tourmalet oprijden. Ik snap: Je hebt een hobby en je wil die zo veel mogelijk op het echie laten lijken. Dat deed ik toen ik 10 was ook. Het verschil is dat weinig mensen last hebben van een 10 jarige die doet of hij prins Valiant is.

De Tour wordt gereden op een afgesloten stuk weg. Er wordt van alles gedaan om de veiligheid te verhogen. Dat gebeurt niet op een provinciale weg waar veel van dit soort clubjes fietsen. en ja, ik snap dat het vervelend is als ik met mijn kind van 8 daar fiets en iets meer breedte van de weg gebruik. Sorry dat hij op zijn 8e nog niet beschikt over het verkeersinzicht van een volwassene, in tegenstelling tot u die dat op die leeftijd ongetwijfeld wel had. Mijn punt is: Als je aan je conditie wil werken: Pak de stadsfiets en/of het ov in plaats van de auto om naar je werk te komen. Je buik verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wil je wielrennen met professionele spullen en eruit zien als een prof (met die buik?). Sorry, daar ben je gewoon te laat voor. Get over it. Ik ren ook niet meer met een ridderhelm op en een houten zwaard over straat. Gewoon omdat mensen daar last van hebben.
ja want we hebben nog lang niet genoeg regeltjes in Nederland
@hillegaar:
Binnen de huidige regeltjes zijn er genoeg mogelijkheden om iets aan deze plaag te doen.
Het probleem van dit land zit hem in het feit dat we alles maar gedogen.
HEREN SPORTIEVE WIELRENNERS,

HOE KAN HET TOCH DAT ZULKE BRAVE HUISVADERS VERANDEREN IN ASOCIALE PIPO’S ALS ZE S’ZONDAGS OP EEN SPORTFIETS STAPPEN.
HELAAS WOON IK IN HET MOOIE LIMBURGSE HEUVELLAND EN JAWEL, HIER WORDT VERREKTE VEEL GEFIETST, MAAR IK MOET ME SOMS INHOUDEN OM ER NIET EENTJE VAN JULLIE VDWTF…
SORRY MAAR JULLIE PLEK IS OP HET FIETSPAD EN ZORG ER MAAR VOOR DAT JULLIE EEN FIETSBEL EN LICHT OP JE IJZEREN ROS KRIJGEN.
MOET IK OOK!

GROETEN, EEN VERERGERDE AUTORIJDER
@ronald14: JE CAPS LOCK TOETS BLIJFT HANGEN, MINDER NEUSPEUTEREN BOVEN JE TOETSENBORD SVP
@parker: Zeker ook een sportfiets voor je verjaardag gekregen. Was trouwens bedoeld om m’n ergernis kracht bij te zetten.
@ronald14: OOOOOOH… HET WAS OM JE ERGERNIS KRACHT BIJ TE ZETTEN…NOU, DAT IS DAN DUIDELIJK VOOR DE VOLGENDE KEER, HÈ?
Gedrachtscode ? Écht niet !! Gewoonweg verbannen van de openbare weg !
Als je wilt racen met een auto/motor/brommer/vliegtuig kan en mág dit niet op de openbare weg. Sterker nog, degene welke dit in hun hoofd halen worden zwaar bestraft door vadertje staat. Maar als je op een fiets gaat zitten mag dit allemaal wel ? Die wielrenners rijden toch ook al gauw zo’n 35/40Km/u. gemiddeld op hun tochtjes. Dat is zo’n 2x de snelheid van de andere ‘recreatie’ fietsers. Dat dit wél voor race fietsers gedoogd word is mij al jaren een raadsel ! Als je met twee keer de snelheid tussen de andere fietsers door schiet word er gesproken van ‘gedragsregels’ doe je dit met de auto (200/260Km/u. op de snelweg) pakken ze je het rijbewijs af. #snapperniksvan !
@numpty: gedracht?
En wat moet je doen als je met je autootje in een 30zone rijdt en er zit een groepje wielrenners bij je te bumperkleven?

Juist ja, je voorruit schoon sproeien.
@p924: edit: werkt op de snelweg ook goed bij bumperklevende motoragenten.
@p924: En dan zijn de fietsers de aso’s? Juist ja… Als je dat bij mij zou doen, moet je niet raar opkijken als je vervolgens een volle bidon naar je smoel geslingerd krijgt…
@henrie:

En wat als je bidon dan net leeg is? Ga je hem dan snel vullen?

Moet je trouwens niet al in bed liggen om fit te zijn voor de volgende etappe? Of mocht je dit jaar niet mee naar de tour?
Tevens zou er een gedragscode moeten komen voor ÀLLE personen die zich verplaatsen in een Range Rover, Audi, BMW of Porsche Cayenne….*mompelt iets met scheren en kam*…
überhaupt fietsers…
Van de 10 die ik er tegen kom met zo’n sm-pakje met reclame leuzen zijn er 9 compleet het besef van de realiteit verloren. Om te beginnen dat bellen op een kilometer afstand, is wel leuk om dan even door te trappen zodat ze nooit en te nimmer langs geraken. Is in ieder geval beter dan 3 minuten wachten tot ze voorbij zijn. Want je moet natuurlijk ruim baan maken voor deze “goden”. Daarnaast begrijpen ze niet waar die rode strook op de rijbaan voor dient, oh wacht, die is voor fietsers! Maken ze daar gebruik van? Nee! Ook altijd die agressieve blikken achteraf als je even de claxon gebruikt, omdat ze een gevaarlijke situatie veroorzaken met hun plek op de weg. Nu woon ik zelf in de gemeente Kerkrade, waar de mensen over het algemeen de daad niet bij het woord voegen. Nu ben ik zelf geen scharminkel met mijn 90 kilo, als er ooit zo’n mannetje de confrontatie aan durft te gaan krijgt hij het zowieso in gelijke munt terug betaald.

Zo’n gedragscode is bij lange na niet genoeg om deze ploerten manieren bij te brengen, zeker afgaande op dat politiebericht. Veroorzaakt zelf een ongeluk, wil er weer vandoor gaan, slaat alles kort en klein, maar dan ook alles. Zodra er zich zo iets voordoet -> alle materiaal in de shredder en een levenslang verbod op racefietsen.
Fietsers op het fietspad. Daarbij interesseerd het helemaal niks waarom je op die fiets zit. Geen gedragsregels, maar zware boetes van 100 euro of meer. Hetzelfde geldt voor joggers/renners op het fietspad.

Als wij met onze auto op fietspad of stoep gaan rijden omdat dat “fijner rijdt” of even lekker vrij is wordt er door de politie toch ook niet door de vingers gekeken?!
Ik erger me kapot aan wielrenners die zonder waarschuwing van achter aan op komen suizen als ik met mijn hond (los) op een polderweggetje loop.
Levensgevaarlijk en als je er wat van zeg krijg je nog een grote bek ook

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).