‘Minder ongelukken door dashcam in vrachtwagen’

Auteur: , 23 Reacties

De baas die door middel van een dashcam het rijgedrag van zijn trucker kan analyseren. Het heeft een positieve uitwerking, want het aantal ongelukken daalt.

'Minder ongelukken door dashcam in vrachtwagen'

Een trucker denkt wel twee keer na over zijn rijgedrag wanneer de baas meekijkt. Ruzie in het verkeer maken of asociaal rijgedrag haal je wel uit je hoofd, als je weet dat het je baan kan kosten.

378 vrachtwagens van 28 transportondernemingen werden voorzien van een dashcam. Uit dit onderzoek bleek dat truckers met een dashcam veiliger rijden. Goh, dat hadden we niet verwacht… Toch gaat het om voorlopige resultaten. De proef loopt tot eind deze maand, aldus Joost Sterenborg van TVM Verzekeringen tegenover de Telegraaf. Er werden drastisch minder meldingen doorgegeven over bijna-ongevallen of andere bijzondere verkeerssituaties. Normaal komen er zo’n 8.000 meldingen binnen per week. Dankzij de maatregel is dit aantal gereduceerd naar 3.800 meldingen per week.

Truckers gingen niet alleen veiliger rijden, ook werd er zuiniger gereden. Aan de hand van de data kon de verzekeraar ook een beeld schetsen waar de meeste ongelukken gebeuren. Knooppunt Leenderheide, de N7 bij Groningen en de Twenteroute zijn hotspots. Samen met Rijkswaterstaat gaat er gekeken worden welke verbeteringen op deze plekken kunnen worden gerealiseerd. Transport en Logistiek Nederland zegt blij te zijn met de voorlopige resultaten van het onderzoek en pleit voor meer dashcams in vrachtwagens.

Foto: een dikke vette Freightliner FLA COE via @dubcars op Autojunk23 reacties

Opzich logisch, iedereen gedraagt zich anders als de baas meekijkt natuurlijk. De volgende stap is natuurlijk een flinke korting op je premie als er een dashcams geïnstalleerd is.
@lekbak: Ik heb het zelfs al met een dashcam in mijn eigen auto, daar ga ik zelf ook een stuk netter van rijden. Mocht er wat gebeuren dan wil je natuurlijk zelf niet schuldig er aan zijn ;).
@lekbak: verzekeringen doen het anders, een flinke stijging naar diegene die geen dashcam hebben.
Jaja Big Brother is watching you, als het even kan tot achter de voordeur in de slaapkamer!. Babysitting overhere!.
Ik heb die truck op de foto zelf ook sinds gisteren!
@fmgarcia: De echte nerd weet wat ik dan bedoel.
@fmgarcia: Sinds lange tijd ook weer aangeslingerd. Wat een gruwelijk vette update. Ik heb alleen voor de phantom gekozen
@fmgarcia: Ik denk aan een Mad Max game of een oude Carmageddon ofzo? Maar waarschijnlijk zit ik er naast.
@fanboy: GTA V my man.
Soortgelijke idee├źn zijn op mijn werk altijd afgeschoten met ‘privacyredenen’..
Een heerlijk WC-Eendje uit de verzekeringsmaffia.
Stichting open deur.
Goede zaak. Nu nog zorgen dat alle trucks (ook buitenlandse) snel automatisch remsystemen hebben en dan zijn we van de meeste nare ongelukken op de snelwegen verlost.
Dit bericht is niet volledig. De dashcam is maar een klein onderdeel.
Er is ook een blackbox en een eye-tracking device gemonteerd. Dat samen met een coach die alle gegevens analyseerd en terugkoppelt aan de chauffeur levert de goede resultaten.
@jandevries: Zo dat is nog wel effe een verschil.

@RubenPriest, fix dit effe als dit waar is, is nogal een nuance verschil.
@jandevries: wauw, dan is het bericht wel echt extreem onvolledig. Als ik elke week mijn rijgedrag ga evalueren met een professional dan kan ik me ook voorstellen dat ik beter ga rijden (kan het nog beter?!), dat is wel iets meer dan alleen een cam.
https://truckstar.nl/proef-toont-aan-dashcams-en-eyetrackers-dragen-aan-daling-truckongevallen/
en
http://nos.nl/artikel/2178157-trucker-met-dashcam-veiliger-maar-wel-terugkoppelen.html
@jandevries: damn, dit vind ik toch wel eng, constant een camera (en ook audio?) op me gericht.. ik zou haast niet meer met Taylor Swift durven meezingen haha
@jandevries: Een teruggang van 6000 naar 3800 incidenten is natuurlijk een enorme verbetering, maar 3800 incidenten op 380 vrachtwagens is nog altijd 10 per vrachtwagen per week. Twee per dag. Dat vind ik eerlijk gezegd nogal veel.
@jandevries: nog iemand die net als mij inside informatie heeft :(
“en pleit voor meer dashcams in vrachtwagens”

Ik denk dat 1 dashcam per vrachtwagen wel genoeg is.
@Klojum: tenzij die dashcams vervoerd naar de plaatselijke mediamarkt…
Google ‘reverse image search’ is toch behoorlijk goed…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).