Mitsubishi Colt Z30 – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 25 Reacties

Een Japanse auto van Nederlandse bodem die tamelijk ondergewaardeerd wordt? We zochten uit hoe interessant de Mitsubishi Colt is als occasion.

De in Europa verkochte versie van deze generatie Colt (de zevende alweer) werd in Nederland bij NedCar gebouwd, op dezelfde basis als de Smart ForFour. De auto kwam in 2004 op de markt, twee jaar na de introductie van de Colt in Japan. De auto was er als CZ3 en CZ5, respectievelijk een drie- en een vijfdeurs. Ook was er van 2006 tot 2009 nog een CZC te krijgen, een cabrio met stalen klapdak en ruimte voor twee volwassenen en twee héél kleine achterpassagiers.

In 2008 werd de Colt gefacelift, waarbij de auto een flink gewijzigde neus kreeg die een stuk bozer keek. Bij de facelift kwam de CZC te vervallen. Motorisch gezien was er keuze uit benzinemotoren van 75 tot 150 pk, en er was één diesel te krijgen met 95 pk. De meeste auto’s in Nederland zijn met een handbak geleverd, maar net als in de Smart ForFour was er ook een sequentiële automaat te krijgen. De leukste variant was de RalliArt, met 150 pk turboblok en verrassend frisse rijeigenschappen.

Aanbod op marktplaats
Er zijn in totaal ruim 410 Mitsubishi’s Colt te vinden op Marktplaats.nl, waarbij de goedkoopste exemplaren al onder de €2000 te vinden zijn. De duurste Colts moeten ongeveer €12.000 opbrengen.

Diesels zijn zeldzaam, er staan er ongeveer 10 te koop. Iets makkelijker te vinden is een automaat, waarvan er dik vijftig te koop staan momenteel.

Pluspunten

  • Ruim.
  • Degelijk afgewerkt, met name ná de facelift.
  • Goedkoop in onderhoud (o.a. dankzij distributieketting ipv -riem).

Aandachtspunten

  • Het dashboardkastje sluit niet altijd lekker bij auto’s voor de facelift.
  • Accu’s zijn niet super, een fatsoenlijke vervangende accu van een A-merk kost ongeveer €120 euro.
  • Het reservoir van de koelvloeistof sluit niet helemaal lekker af bij de eerste bouwjaren, waardoor je af en toe wat vloeistof kan verliezen. Check het peil daarom met regelmaat.
  • Piepende remmen zijn meestal het gevolg van vuil en een verkeerde afstelling. Dit is eenvoudig op te lossen.
  • Zorg ervoor dat de auto’s met trommelremmen achter netjes hun onderhoud krijgen, want als ze kapot draaien kun je een serieus prijzige reparatie tegemoet zien.
  • De sequentiële automaat staat niet bekend om z’n souplesse en dit kan in de loop van de jaren erger worden. Bovendien kan de actuator het begeven, wat meteen het duurste probleem is dat je kan hebben á €500 euro.

Zoek de Colt op Marktplaats.nl.25 reacties

Ik heb een Ralliart gehad, fantastisch leuk scheurijzer alleen korte versnellingen dus erg vermoeiend op de snelweg, dit was ook de reden om hem weg te doen
Dat is nog eens een kort lijstje met aandachtspunten! En allemaal zaken die niet zo heel spannend zijn, zelfs de actuator niet. Voor een koppeling bij een handgeschakelde auto ben je die € 500,- ook makkelijk kwijt als die aan vervanging toe is.

En als er geen issues met de distributieketting bekend zijn zal je daar ook niet zo snel kosten aan hebben. Klinkt allemaal goed, dit lijkt me echt een auto die je pas echt gaat waarderen als je er één hebt.
er zijn nog 1 aandachtspunten. 1. lagers van koelvinnen zijn zwak en moeten wel eens worden vervangen.

Het sturen gaat prima maar je krijgt weinig feedback terug en de achteras is redelijk simpel wat niet ten goede komt in het weg gedrag.
@xiran: nog een aandachtspunt: bij de eerste types gaan de stuurhuizen stuk. Deze zijn niet te reviseren en kom je terecht bij een dealer. €1300 inclusief montage.
@sergio72: thanx voor de tip de wiellagers achter gaan ook redelijk snel rond de 90k volgens mij. Prijs valt reuze mee 90 euro per kant ex montage.
Aandachtspunt; direct na aankoop zal je geen vrouw meer regelen …
@roquez: Dit is dan ook een auto die je koopt als je al een vrouw hebt. Een leuk autootje voor haar, toch? Ik vind het een prima ogend karretje en de aandachtspunten stellen geen kak voor.
@roquez: kan ook met een colt hoor. Ligt er aan wat je zoekt. De meeste vrouwen interesseert het geen hol wat voor auto je rijdt.
@xiran: Eindelijk iemand op Autoblog die een(1) van de geheimen van de vrouw heeft begrepen!
Niet zo gek lang heeft mijn vader interesse gehad in een model als deze.
We hebben verschillende proefritten gemaakt, bij dealers in de buurt. Alle Colts misten het knopje op de handrem, je steekt je duim dus op een scherpe, plastic punt.
Verder bladdert de verf van de spoiler erg makkelijk er af en wil de neerklapbare achterbank snel beschadigd raken omdat de rails in de kofferbak bekleding komen.
De 3 cillinder maakt erg veel lawaai.
Het is een ondergewaardeerde auto, dat absoluut, maar we zijn er met een grote boog omheen gelopen.

Hij rijdt nu een Fiat Punto uit 2009 waar werkelijk NIETS op is aan te merken.
@BmwMPower: de 3 cilinder is niet helemaal lekker. De grotere motoren verbruiken minder brandstof en hebben een relaxter karakter.
Seks op wielen is het natuurlijk geenzins. Desondanks lijkt me dit nog wel gewoon een nette B-segmenter. Zo’n Ralliart lijkt me wel een kek/leuk bakkie.
De leukste variant was de CZT óf de RalliArt. Neefje van me had een CZT, heerlijke bom op wielen!
@ghost: aandachtspunt bij de CZT, de aircopomp begeeft het nog wel eens. En, weliswaar geen gebrek maar de stoelen vallen niet terug in hun oude stand bij het naar voren klappen.
150pk in een Cold. Dat is serieus leuk.
@dutchdriftking: met een paar kleine aanpassingen zelfs 200 pk.
@xiran: niet onbelangrijk: het blijft ook nog heel, geeft geen krimp. Zeer robuust motortje
Mijn schoonmoeder geeft wel eens rijles in een colt automaat. Ze is er helemaal weg van. De auto is vlot, zuinig, overzichtelijk en aardig comfortabel. En dat van een tamelijk kritisch persoon, dan moet het wel goed zijn.
@lekbak: absoluut niet oversichtelijk… Dode hoek van een vrachtwagen door de lange voorruit en over je linker schouder zie je ook helemaal niets…
Maar verder een prima degelijke auto
@edje: dat is waar maar daar leer je mee leven.
@lekbak: automaat… de AMT. Automated Manual Transmission. Iets betaalbaarder. Iets dat door de flirt met smart ooit zo werd gekozen. De smart forfour was natuurlijk het zusje van de colt. We weten alleen ook hoe erover de versnellingsbak en het schakelen gepraat werd bij de kleine smart fortwo. Dat was dan al wel stukken beter met de AMT en als je met gevoel het gaspedaal bedient zelfs leuk te manipuleren, maar een echte automaat is het niet en zal het nooit worden.
Is er überhaupt 1 persoon die zo’n rijdend schijthuis wil rijden? Behalve die drie bejaarden dan, maar die weten niet hoe ze het autoblog moeten aanzetten.
Twee CZT’s gereden. Fijne, solide auto. Wel wat zweverig in de staart als je bij 180 van het gas ging. Een klein flipje aan de achterspoiler a-la delta integrale evo deed wonderen. Als een blok op de weg. Met verlaagd onderstel, massieve bussen en een tuningkitje zonder torque limiter een echte stenenvreter die vrolijk tot 230 (op de teller welliswaar) achter de porsches aan ging op de Autobahn. De voorstoelen zijn even wennen: de rugleuning heeft een wat hoog draaipunt.

Mn vader heeft nu de laatste versie. Erg blij met de auto. Enige waar ie gedoe mee had was het start-stop systeem. De dealer wist er ook niet echt raad mee en kwam met kwalzalvende adviezen als knoppen van de verwarming iets naast de defrost te zetten enzo. Later bij een andere dealer was het probleem eindelijk opgelost. Hoe is ons onbekend, maar hij doet het nu. De fijnste ‘gewone’ motor in deze auto is de 1.3. De 1.5 heeft echt geen meerwaarde. De 1.1 moet te hard werken.
Ondanks dat ik Jap minded ben, heb ik met dit merk weinig geluk gehad. Daarom laat ik deze even lopen. Wel bouwt Mitsubishi heel mooie auto’s, waarmee ik niet de Colt bedoel….
Mijn voorkeur Jappen zijn 1/Honda 2/Mazda 3/Toyota 4/Suzuki 5/Daihatsu 6/Subaru 7/Nissan
@audicoupe84: tegenwoordig bouwt Mitsubishi geen een auto meer die de moeite waard is.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).