Nederlander telt recordsom neer voor lelijke Eend

Auteur: , 17 Reacties

En troeft meteen bandengigant Michelin af.

75.600 euro, dat is wat er dit weekend op een Franse veiling werd betaald voor een 2CV. De prijzen van de 2CV klimmen de laatste jaren steeds verder omhoog, met dit als voorlopige uitspatting. Volgens de Duitse Oldtimer Index steeg de Eend in 2011 procentueel het meest in waarde, net zoals in 2009 en 2010.

De verwachtte verkoopprijs lag ergens tussen de 12 tot 15 duizend euro, alsnog veel geld voor een koekblik. Deze schatting klopte niet helemaal, of helemaal niet. De hamer tikte de verkoop pas af toen het bedrag meer dan vijf keer zo hoog lag als de verwachtte verkoopprijs.

Het gaat om het 458’ste exemplaar uit de eerste productielijn van Citroën. Een klassieke 2CV als deze is bijna onmogelijk om te krijgen. Eendenverzamelaar Edwin Groen werd getipt over de verkoop en zag zijn kans schoon. Normaal gesroken koopt hij geen auto’s op veilingen, omdat de prijzen daar soms nogal uit de hand lopen, nu had hij echter geen keuze. Jammer genoeg voor Edwin was er ook iemand anders geïnteresseerd in de Eend. Niet zo maar iemand, namelijk bandengigant Michelin. Dat de eendenliefhebber dit gigantische bedrijf heeft weten af te troeven is toch een soort mirakel te noemen. Doordat het hier ging om een van de eerst gemaakte 2CV’s liep de prijs hoog op.

De 57-jarige Edwin is niet van plan in de eend te gaan rijden. Hij krijgt een plekje in zijn museum in Andijk. Deze Type A 2CV uit 1949 is een van de nieuwkomers in zijn verzameling eenden, die inmiddels 300 exemplaren(!) kent. Ik zeg ‘een van de’, omdat de verzamelaar het zo erg op zijn heupen had dat hij er gelijk nog eentje kocht. Deze voor een meer schappelijke prijs van 20.400 euro.17 reacties

Ach, als zo’n jongen dat nou leuk vindt.
Ze beginnen nu ook op te duiken in de US. Staat er een op Hemmings met de NL plaat er nog op, in Washington. Vragen ze 25k US voor. En dat is ook nog eens een van de laatste.
@E34M5Touring: Seinfeld reed er eentje in Comedians in Cars Getting Coffee. Nu op Netflix te zien. Die viel regelmatig stil trouwens.
@stephane8200: Ja er komen er wat online her en der. Wordt ook echt grof geld voor gevraagd. Zal wel hip worden daar. Zeker nu Seinfeld er 1 in de show heeft gehad.
@stephane8200: dankje voor de waarschuwing, deze kan dus uit “mijn lijst” verwijderd worden. Seinfeld vind ik nog minder grappig dan een discussie over de zondagsrust op partijcongres van de SGP.
Mijn pa had er een paar vroegah ook de bestel versie, ik met vriendje achterin naar Spanje dikke pret.
En mijn pa werd zo gek van mensen die tegen hem aanreden met parkeren dus hij had dikke houten bumpers erop gezet :)
Laat het aan een Nederlander om helemaal los te gaan op een Lelijk Eend…
Wat wil Michellin met een oude lelijke eend? 4 reserve banden scoren?
@mashell: michelin kocht Citroën in de jaren 30, toen Andre Citroën al zn geld had uitgegeven aan de Traction Avant, maar deze nog net niet op de markt was. De eend is er dus onder leiding van Michelin gekomen, dus een belangrijk onderdeel van hun historie.
@mashell: Oh, wat een vraag. Fris snel je Citroën geschiedenis op…
als jullie eens tijd hebben, ga eens kijken bij Edwin en zijn 2cv museum echt leuk om te bezoeken.
@Soulmaster: Of doe als ik, ga er zelf heen.
Wat een schoonheid is zo’n 2CV toch. Prachtige auto!
Mooi verhaal! De oudste CX ter wereld verblijft ook in Nederland.
75k voor een Eend? De bubbel is nog niet lek geprikt dua
@ijoost: kwak kwak
verwachtte verkoopprijs is met 1 t :)

OT: ik zag in Maastricht een Eend staan en vroeg me af wat ze ervoor wilden hebben. 13k! 13k voor een Eend! Mijn basiscchoolleraar lacht zich de ballen uit zijn broek!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).