Nelson Mandela en de rol van auto’s in zijn leven

Auteur: , 47 Reacties

Noem het beroepsdeformatie, noem het opportunisme, maar toen gisteravond het niet geheel onverwachte nieuws van Nelson Mandela's dood binnenkwam, vroeg ik me meteen af of de man eigenlijk iets met auto's had. En zowaar, Madiba bleek een fervent liefhebber geweest te zijn.

Cry freedom

Nog voordat Mandela als gevangene 46664 door het leven ging schijnt hij een passie voor auto’s gehad te hebben, aldus de makers van de film Mandela: Long Walk to Freedom, die rond deze tijd in première gaat. Zo reed hij als jonge man een Chevrolet uit de jaren ’40, maar had hij ook oog voor andere voertuigen, zo zegt een producer:

“Mandela loved these cars. He was a real fanatic as a young man,” says Chadwick. “If you knew Mandela as a young man you knew he had a love of fine clothes, tailoring and these great vehicles.”

De bekendste auto van Mandela, die momenteel volop herdacht wordt, is zonder twijfel de rode Mercedes S-Klasse (S500) W126, made in Africa, die Mandela cadeau kreeg na zijn vrijlating van Robbeneiland (video). Het kenteken bevatte zijn initialen (Nelson Rolihlahla Mandela), en de auto is momenteel te bewonderen in het Apartheid Museum in Johannesburg (foto: carblog.co.za):

Mercedes S500 - foto: carblog.co.za

Reken maar dat aan dit specifieke model in de fabriek in East London, SA, de grootst mogelijke aandacht besteed is, oud-medewerkers van de fabriek verklaarden later dat mensen met een alcohol- of andere verslaving ver van deze rode S-Klasse in wording werden gehouden.

Vorig jaar al werd een van zijn oude 7 Series, een cadeautje van BMW destijds, geveild voor het goede doel.

Tijdens Nelson Mandela Boot Camp schijnt hij in een leger-Jeep rondgereden te hebben, maar dit kregen we niet bevestigd.

Naast plezier zorgden auto’s ook voor een zwarte bladzijde in zijn levensgeschiedenis: enkele jaren geleden kwam zijn kleindochter om in een autocrash, maar ook zijn oudste zoon Thembekile, stierf in 1969 bij een auto-ongeluk. Destijds zat Mandela vast, hij heeft nooit de gelegenheid gehad afscheid te nemen van zijn zoon.

Nu is Mandela zelf overleden, en na 95 jaren in relatief goede gezondheid kan niemand daar iets over zeggen lijkt me. Mercedes-Benz maakte over eerdergenoemde rode S-Klasse een korte documentaire, deze vind je op autojunk.

Video47 reacties

Het zat er inderdaad aan te komen en 95 is een mooie leeftijd. Zeker als je in ogenschouw neemt wat voor zwaar leven hij gehad heeft. R.I.P.
Iedereen blijkt na zijn dood een auto liefhebber te zijn geweest.
Zelfs groen-links boom knuffelaars.
-edit: nutteloze bijdrage-
@MARS:
Ah, daar is de eerste die weer om +1’s gaat bedelen.
@JvT: +1 voor jou ahahahaha niet voor mars of jupiter:p
Als jij niet snapt waarom over dit nieuwsfeit zoveel berichten komen, dan moet je OF heel snel de geschiedenis boeken in met je porem OF je komt echt van Mars.

Dat autoblog hier op geheel eigen wijze een bericht over plaatst is volledig te begrijpen. Mandela verdient aandacht. En jij eigenlijk niet, my bad.
@bmcslx01: doe je ding, laat mijn menig met rust… Iets met apartheid!
@MARS: Dan kan je alles wel als een mening vertalen. Lekker makkelijk. Maar goed, als jij vind dat nieuwsberichten over één van de belangrijkste mensen in de afgelopen weet ik hoeveel jaar non-nieuws is dat uitgemolken wordt.. Ga je gang. Maar dan twijfel ik gewoon aan je verstand.

Ook een mening. Back at ya. Wieeeeeeeuwwwwww
@bmcslx01: ben je nu blij en opgelucht?
@MARS: Haha nou ik ben niet boos, verdrietig of weet ik wat geweest. En ook constipatie is mij vreemd.

Dus ja, maar ik was het al. Dank voor je medeleven.

Jij je frustratie al kwijt doordat je op dit artikel geklikt hebt?
Over de dode niets dan goeds… (de mortuis nil nisi bonum)
Let op: De komende paar weken alleen maar Mandela nieuws!
Rest In Peace, Nelson.
Wat heeft dit nou weer met Paul Walker te maken????
Wat een stelletje god ganse azijn pissers lopen hier rond. Het is de laatste tijd alleen maar gezeik op artikelen. Neem aan dat jullie net zoals ik het liefst zo veel mogelijk artikelen op ab zien. Natuurlijk niet met stront er in. Maar dit nieuws is nu aan de orde, dan mag ab daar toch ook gewoon over schrijven met dan als doel auto’s. Tevens vind ik dit hartstikke interessant alleen kan ik niet oordelen voor iedereen.

En nee ben geen moraalridder.
@sjeppie156:
als je niet voor iedereen kunt oordelen ( zoals je zelf beweert) kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je kop dicht te houden.
Is maar een suggestie

Repstect
@desjonnies: ik zal jou een suggestie doen, ga is terug naar school en haal je basis diploma, of ben je een inteelt product?
Word niet fokking dommer en zieliger dan die coments van jouw, je lijkt me een nare vent (jochie waarschijnlijk)
Hopelijk krijg ik een ban voor grofheid zodat ik vanzelf beschermd word tegen het bizarre zwakzinnige gelul van je.

nare zielige gozer ben je
@yerrie:
zie niet in waarom je een ban zou moeten krijgen.
Je hebt een mening en een oordeel.
Jij lijkt mij een echt fantastische vent
Echt waar, me wou dat ik u was. Laat maar.
@yerrie: Anderen naar de basisschool willen (terug)sturen, maar zelf spellen als een ezel.

Manmanman Yerrie, zieliger wordt het niet.
Valt het dan niemand op?
Echt niet?
Het onkreukbare Daimler Benz ?

” Mensen met een alcohol of andere verslaving werden ver van deze rode S gehouden”
’t is niet te hopen dat die “mensen met een alcohol of ander verslaving” verantwoordelijk zijn voor de remleidingen en de stuurinrichting.
@desjonnies:

yep .. apartheid ..
schuld van die witman ..
@lincoln: vraag me af hoe je dit bedoeld maar heb er geen goed gevoel over
Ehhh, dus normale s-klasses werden wel in elkaar gezet door verslaafden???
Juist :)
een Afrikaanse president in een MB !!

die kwibus hield zeker niet zo van apartheid ??
@lincoln: Mensen met dezelfde uiterlijke kenmerken als Mandela krijgen altijd dingen cadeau/kunnen overal mee geholpen worden, kijk maar hier in Nederland.
@bsxc2: grijs haar?
@bsxc2: hij heeft ook een paar jaartjes gevangenis gekregenGa me echt ernstig zorgen maken over het niveau hier.
enorm huilie huilie over slechte acteurs, gejank over taal vouten en opmerkingen over apartheid waarvan je denkt hoe f..king dom moet je zijn
En dan zal hij nu in een Cadillac gereden worden? Of toch weer een Benz?
Het is wat met al die dode autoliefhebbers deze week ;)
Respect voor deze bijzondere man.
Goed dat Autoblog hier aandacht aan besteed.
Iedereen die niet weet wat deze bijzondere man wel niet heeft gedaan voor de wereld heeft zitten slapen tijdens de geschiedenislessen..
@replicant:
Je doelt op het leiden van een communistische terroristische beweging -sorry vrijheids beweging- begin zestiger jaren ?
Die vele bloedige aanslagen heeft gepleegd?
@desjonnies: he sjonnie …… ach laat ook maar, ik heb niet het idee dat ook maar 1 argument gaat werken
@yerrie:

Dus we mogen het niet over de schaduwzijde van Mandela hebben?
En de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen uit de zestiger jaren dan?
Die moeten gewoon hun mond dichthouden?
Of moeten we de geschiedenis van het ANC herschrijven?

Dat de man zich heeft weten te herpakken en zich als groot verzoener heeft weten neer te zetten, daar heb ik bewondering voor (kan het woord respect niet spellen nl)
En ik ben ervan overtuigd dat de man, bij leven, Zuid Afrika bij elkaar heeft weten te houden.
Maar ik kan me voorstellen dat er sinds vandaag hele groepen Zuid Afrikanen zijn die de toekomst vrezen.
@desjonnies:
Wie had verwacht, dat deze “communistische terrorist” na zijn vrijlating verzoening tot motto van zijn beleid zou maken? Wraak zou voor de hand hebben gelegen!
En omdat ik het woord wel kan spellen en in dit verband ook wil gebruiken: Ik heb groot respect voor deze man, die een misselijkmakend regime wist om te vormen naar een land met gelijke rechten voor iedereen en de eenheid wist te handhaven.
Madiba R.I.P.
@desjonnies: Kom op zeg. Nelson Mandela is een mens. Ja echt. Hij heeft dit ook zelf toegegeven. Hij is gewoon een mens met goede en minder goede eigenschappen. Onze keuzes hebben misschien minder grote gevolgen als de keuzes die hij moest maken in de jaren zestig. makkelijk praten vanuit ons beschermd wereldje.
De beste man heeft uiteindelijk een keuze gemaakt die geen van ons allen zou kunnen maken. Verzoenen. Heb daar toch respect voor!
W126. Een man met smaak!
@jawi94:
Het was niet zijn keuze. Hij kreeg hem cadeau.
Maatje van mij heeft die w126 precies in de zelfde kleur:P
Mooi stukkie, niet verwacht.
Even perspectiefje van een Hollander die zelf in ZA verbleef en nu in Namibie: Ontzettend veel bewondering voor de manier waarop hij probeerde tot verzoening te komen. Erg jammer dat zijn beleid nooit een succes is geworden. Hij heeft zich ook nooit uitgesproken tegen de zelf verrijking praktijken vd huidige regering en tegen de extreem rechtse zwarten (oh nee oeps, de donker gekleurden….) die elke week wel weer een wit gezin uitmoorden. Ook erg jammer al die super hypocriete Europeanen die het allemaal zo zielig vinden wat er is gebeurd (Apartheid), terwijl onze voorouders de apartheid zelf hebben verzonnen……nee gelukkig betuigen de regering en het Koningshuis wel officieel spijt…..terwijl die juist het meest hebben geprofiteerd! (Lees: we zijn er schatrijk mee geworden) Ik vind ZA overigens een fantastisch mooi land en alle mensen zijn over het algemeen heel aardig volk. De media en de politiek verpesten het weer voor iedereen zoals gewoonlijk….
Echt alle mensen die de laatste week drie of meer keren negatief op autoblog hebben gezeken, die kunnen ze beter meteen een ban geven..
Nelson, wat een prachtige prestaties heb jij neergezet, RIP
@bmwe46csl:

noem er eens 3 dan ??
@lincoln:
Als @bmwe46csl het niet doet, dan zal ik mijn nek maar uitsteken:
– Afschaffing van de apartheid (In jouw ogen mogelijk absoluut géén prestatie)
– Verzoening i.p.v. wraak (Een uitzonderlijke prestatie voor een regeringsleider)
– Bescheidenheid (In de politiek beslist geen gebruikelijke houding)

Natuurlijk had de man zijn fouten en heeft hij niet alle problemen kunnen oplossen. Maar welke politicus kan dat wel? Over wie kun jij dat misschien beweren? De enige, die ik op dit moment kan verzinnen is Mohatma Gandhi.
RIP Nelson..

Het beste vond ik ‘m nog wel in Se7en, maar Shawshank redemption was ook goed
@tstile: pardon??
Deze man verdient totaal geen respect. De enigen die respect verdienen zijn de internethelden hier. Die hebben kennis van auto’s en hebben heel veel likes op hun comments gekregen. Dat is pas een prestatie van likmevestje…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).