Ook het Nürburgring circuit staat te koop!

Auteur: , 51 Reacties

Eerst zou alleen "NüroDisney" verkocht worden, terwijl het circuit in handen van de staat bleef. Helaas is deze laatste vorm van bescherming weggevallen. Wat zijn de gevolgen?

Ons Mekka staat te koop!

Liquidateur Jens Lieser, de aangewezen persoon om de verkoop in goede banen te leiden, maakte bekend dat het hele pakket te koop staat. Naast de boulevard, het museum en de mislukte achtbaan, krijgt de potentiële koper nu ook de zeggenschap over het Grand Prix circuit en de 20,8 km lange Nordschleife.

Momenteel zijn er 5 á 10 serieuze kopers, waarvan geen enkele een oliebaron of sjeik is. Dit is een kleine geruststelling, want met een eigenaar die niet weet wat hij met zijn geld moet doen, zal het hele complex veranderen in een hermetisch afgesloten privéterrein of een nog groter themapark. Beide mogelijkheden zullen niet met open armen ontvangen worden door fans en locals.

Tijdens de Touristenfahrten gelden de Duitse verkeersregels omdat, ook in de afgelopen twee jaar onder Richter/Lindner, de overheid een vinger in de pap heeft. Zodra de ‘Ring privébezit wordt, wordt het een stuk moeilijker om bezoekers over het hemelse stuk asfalt te laten racen. Wat eerst door het leven ging als “openbare weg“, wordt dan een echt circuit met alle bijbehorende regels. Het is aan de nieuwe eigenaar om te bepalen wat er gaat gebeuren, en geld is zoals altijd de bepalende factor.

Nadeel is dat de Nürburgring nog altijd in stukken verkocht kan worden. Met meerdere moederbedrijven aan het hoofd, en ik denk hierbij aan de grote automerken, zal de Nordschleife puur als testcircuit gebruikt worden. Touristenfahrten, met al hun asfaltverslindende en -vervuilende auto’s, zullen dan alles behalve welkom zijn. Inwoners van Nürburg en de omringende dorpen, die geheel afhankelijk zijn van het toerisme, kunnen met dit scenario hun spullen wel pakken.

Dinsdag 19 maart zal er tussen Nürburg en Mainz, de plek waar de provinciale overheid zich achter oogkleppen verschuilt, een optocht gehouden worden in protest. Mocht je in de buurt zijn, laat je uitlaatpijp horen. Het Mekka van alle autoliefhebbers is in gevaar! (Via Bridge to Gantry)51 reacties

Hopelijk heeft dit nog geen gevolgen voor de F1 race dit jaar, want ik heb de tickets al besteld
@rsvbf1: De evenementen van 2013 gaan gewoon door, inclusief Touristenfahrten. (Godzijdank)
Jammer dat het circuit niet in aandelen te koop is, uit liefhebberij zou ik er wel een paar willen hebben ter bescherming van…
Zal dit de simbolise 1euro verkoop worden gaand naar de persoon met het beste plan van aanpak of gaat er serieus geld verdient worden??

Ik hoop het 1e voor ons allen!
@lamdi: Hoop ik ook, mijn plan is namelijk geen voertuigen meer op de baan.. dan kunnen ze ook niet van de baan schieten en blijft het mooie gras dus heel, worden de boompjes niet vervuild en houden we een schoon en mooi milieu..

Daarmee win ik het wel..
@dennisr: ahahah, JIJ…groene omzoomde medeburger, plantjesfriemelaer, biologische uitwas, graanvermaelende oogstboer :)
@Megakix: boomknuffelaar :)
Asfalt weghalen en er een reservaat voor egeltjes van maken.
BMW en VAG… doe een bod samen!!!
@VeniVidiVici: liever niet, dan is het gedaan met de Touristenfahrten…
@Carreza: Het kopen en dichtgooien zou ook geen slim plan zijn lijkt mij… Ik zou iig elk merk wat de Ring om zeep helpt voor de rest van mijn leven boycotten.
@Carreza: Als ze commerciël denkend zijn niet hoor.
@VeniVidiVici: *commercieel
bmw moet de boel maar kopen groot bord aan de straat
nur für bmw andere werden abgeschleppt
@bmwpowerm5: dan komt er bijna helemaal niemand meer.Tuurlijk een domme opmerking van je.
Rijke oliesjeik, kom d’r maar in!
@laminaatplaat: lezen…
@Megakix: Want het is natuurlijk onmogelijk dat omdat deze mensen nu nog niet van zich hebben laten horen, dit later niet anders kan zijn?
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Als liefhebber is het niet fijn, maar als je die bril afzet en gezond verstand gebruikt, dan kun je niet anders concluderen dat een circuit van 20,8 km lang niet rendabel te maken is.

Daarom komt het misschien vreemd over maar wel begrijpelijk dat ze er een pretpark bij wilde hebben om meer mensen te trekken.

Denk dat de dagen wel geteld zijn van het circuit. Tenzij een autoconcern het wil opkopen en als testcircuit wil gebruiken en dan publiek toe wil laten om er op te mogen rijden. Dan zijn de onderhoudskosten en kosten meestal wel ingecalculeerd. Halen ze het verlies wel weer terug uit de verkopen van hun auto’s. Maar dat is meer fantasie dan werkelijkheid ben ik bang.
@Rick-dos:
Ik denk juist dat, mits het aantal bezoekers evenredig is met de lengte van het circuit, dat een lang circuit juist rendabeler is dan een kort circuit. Nu is dit puur intuïtief aangezien ik een leek ben op dit gebied, maar de kosten die afhankelijk zijn van de lengte van het circuit (baanonderhoud als grootste factor) zijn lager dan de inkomsten van het aantal bezoekers dat je er kwijt kunt. Dus hoe meer km circuit, hoe meer winst je maakt. Wederom met de aanname dat het aantal bezoekers evenredig is met de lengte van het circuit, maar dit lijkt me bij de Ring geen probleem. Je moet dan alleen nog zorgen dat je de “vaste kosten” eruit haalt; de kosten die dus even hoog zijn voor GP Ring, als voor de Nordschleife. En hoe langer het circuit, hoe meer bezoekers je er kwijt kunt, dus hoe sneller je die kosten eruit hebt.
@SJ: Denk dat in je eerste zin ook het probleem zit; niet genoeg bezoekers.

Natuurlijk zijn er bezoekers en natuurlijk zijn er mensen die er overheen willen jagen maar die brengen niet genoeg in het laatje. Dan zijn er ook veel niet betalende bezoekers. Als je zoveel bezoekers wil trekken als waar jij het overhebt dan moet je op z’n minst elk twee weken een evenement hebben dat de toeschouwers trekt en dan heb je het, denk ik, over honderdduizenden toeschouwers. Ik kan mij misschien een paar evenementen bedenken die zulke aantallen kunnen trekken, maar dat gaat niet zo’n circuit rendabel houden.

Al met al denk ik niet dat je het daar van moet hebben. Er moet denk ik een hele nieuwe business case maken als die al te maken is.

Maar goed, het is maar mijn mening, van een buitenstaander die er van veraf naar zit te kijken. ;)
@Rick-dos: klopt…vraag is alleen wat de huidige eigenaar(s) ervoor betaald heeft…en wat dus de nieuwe vraagprijs wordt. Als het al eigendom is van de provincie, dan kan zo’n circuit ineens worden afgeschreven en voor €1,- worden verkocht aan de ‘beste planner’. Kortom, hoe reëel zal de verkoopprijs zijn / worden in relatie tot een (on)mogelijke toekomst…
@Megakix: Als de provincie überhaupt nog zo’n circuit wil hebben. Een andere bestemmingsplan (huizen bijvoorbeeld) is zo ingediend natuurlijk. Wellicht dat de provincie hun geld op die manier er weer uit wil halen.

Maar goed, een prijs van een symbolische 1 euro is onrealistisch denk ik.
Als wij hier nou met zn allen een tientje inleggen en het met alle autobloggers kopen? :D
@hassle: Dan zitten we binnenkort allemaal met een groot probleem :D
@fant: why?
@hassle: Omdat we dan meer dan een tientje in moeten leggen :P
@fant: Haha ja inderdaad, is net als een auto. Kopen is 1 blijven rijden is 2 :-)
gewoon niet exploiteren als zijnde circuit maar als prive-terrein ..

zo simpel kan het zijn ..
@lincoln:
helaas zijn wetten niet zo simpel als jouw conclusies
Het circuit is daar destijds aangelegd om de, toen relatief afgelegen, omgeving een economische boost te geven. Nu gaat de duitse staat, destijds de opdrachtgever, het zaakje in de verkoop doen? Wat verwachten ze daar dan van, vraag ik me af. Een eenmalige flinke som geld die direct verdwijn in het enorme schuldengat wat er door o.a. mismanangement is ontstaan en dan?
Inderdaad, alle autosport bedrijfjes en horecagelegenheden in de omgeving kunnen dan alvast hun deuren sluiten.
Ik zou zeggen, kom op duitse staat, laat dit prachtige stukje Duits erfgoed niet in de klauwen van de commercie komen want dan is het gedaan met de touristenfahrten en mooie club evenementen.
Ik vermoed dan ook meer verkeersslachtoffers in de wijde omgeving aldaar omdat de vele auto-en motorsport enthousiastelingen dan weer zullen gaan ‘rasen’ op de vele mooie wegen die er daar te vinden zijn i.p.v. op het circuit.
@lemans96: eensch, de duitse staat ‘doet rijk’, maar als er 14 deelprovincies totaal failliet zijn, dan heb je een heikel punt (voor Merkel). Ach wass, wir werden dieEuro gegen jedem Kosten anhängen’…Ein Reich…Ein…
Wat een drama???? Verschrikkelijk circuit. Sluiten die boel en een natuurpark van maken (of iets voor egels zoals hierboven voorgesteld).
@ropbp: verder gaat alles goed?! Dit mag niet hopelijk komt het goed terecht en dat alles weer zo word als het was, stukje historie!
@riborg: Stukje historie zeg je hea..

Als ze er ineens een egel reservaat van maken gaat het ook wel de boekjes in hoor :D
@dennisr: ja dat zal, maar je snapt wel hoe ik het bedoel hahah
@dennisr: stekelige opmerking… ^^
Erg jammer! Een heilig curcuit:(
@jessetje: tip…om wellicht de nieuwe paus erover te laten ‘zeiken’ ? ;)
@Megakix: Haha gewoon proberen. Dat kan heel misschien wel werken:D
Wat moet dat kosten ?
een hoop geblaat en en conclusies maar enige journalistieke inbreng zoals wat de geschatte prijs/kosten zijn blijft achterwegen
ik betwijfel dat James May de koper gaat worden
Als het kon zou ik enkel de Nordschleiffe kopen en races, toeristritten en testritten toelaten.
Voor de toeristische sector maak ik me niet zo’n zorgen. De Eifel blijft een mooi gebied maar, je zult daar maar een afsleepdienst, ambulancedienst of uitvaartonderneming hebben dan ga je je echt wel zorgen maken.
Als ze het dicht gaan gooien gaat de omgeving ook falliet, winkels, hotels en restaurants.
Maar ik hoor in de wandelgangen dat de Vag groep en misschien BMW het samen willen gaan kopen en het willen laten hoe het was.Dus door de weeks fabriekstesten en af en toe toeristfahrten en in de weekenden alleen toerist.Hoop echt dat ze hem niet gaan sluiten anders blijven er geen mooie circuits over in europa waar je zelf op kan.Dan hou je af en toe dat gare Zandvoort of Zolder wat ik niet lekker vind rijden.
Dacht trouwens te lezen bij Sabine dat hun 18 maart groot gaan protesteren.
Ik stel een autoblog inzamelingsactie voor :)
Voor een toekomstige eigenaar is het de veiligheid die het grote zorgenkind is vermoed ik. In een andere context zou het ondenkbaar zijn om een “pretpark voor volwassenen” te kunnen beheren waar je bezoekers dagelijks zware schade maken, er wekelijks gewonden vallen en er ieder jaar wel enkele doden vallen. Alles behalve een pretje…
Je weet wat het risico daar is dus als er wat gebeurt eigen risico.Het is geen baan voor beginners
ik zou dit ook heel erg vinden al ben ik er ook nooit geweest.ben wel een auto/autosport fan in hart en nieren.het grootste probleem hier is de kostprijs om zo een circuit te onderhouden.bij ons in belgie is er ook zo 1 en dat is nog niet zo lang:francorchamps.dit circuit is ook nog in handen van de staat (wallonie) maar ook vlaanderen ( de walen doen dan wel heel fel dat het hun circuit is :-) ) betaalt er voor. in wallonie willen ze wel dat het circuit blijft bestaan en in waalse handen blijft maar daar hebben ze het geld niet voor.vraag maar eens wat het kost om 1 kilometer weg in asfalt aan te leggen.wat ook een probleem is is ecclestone,voor die telt alleen harde valuta !!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).