Oude Amerikaan verdwijnt uit het Cubaanse straatbeeld?

Auteur: , 28 Reacties

Wie wel eens op Cuba is geweest zal bekend zijn met de vele jaren '50 Pontiacs, Fords en Chevy's van voor de revolutie die het eiland telt. Nog wel, want gisteren schijnt het auto-importverbod er opgeheven te zijn, waardoor er eindelijk verse wagens kunnen binnenstromen.

Oude Pontiac op Cuba

Bovenstaande wordt gemeld door internationale media, die zich baseren op de Cubaanse krant Granma. Momenteel is het zo dat er enkele importwagens op Cuba rondrijden, met dank aan speciale ontheffingen. Deze ontheffingen worden door het volk overigens met een scheef oog bekeken, aangezien ze als nepotisme kunnen worden beschouwd, in een systeem dat in de basis nog steeds socialistisch/communistisch is.

Naar verluidt maakt het opheffen van het verbod de weg vrij voor de import van zowel auto’s, busjes, trucks als motorfietsen, hoewel nog niet precies duidelijk is op wat voor termijn de importen in praktijk kunnen worden gebracht. Twee jaar geleden was er namelijk ook al eens sprake van.

Het is best jammer dat het idyllische straatbeeld nu waarschijnlijk afgebroken wordt, maar wie zijn wij om de Cubanen moderne wagens te ontzeggen, omdat dat niet bij ons melancholische beeld van het eiland past? Gelukkig hebben we nog een vloot foto’s op autojunk, voor wie weg wil zwijmelen bij het oude spul.28 reacties

Het is bijna vakantie in Italie, net voor de vakantie hebben ze nog een voordeelactie, kijken HIER!
De link flipt een beetje
Op de foto’s ziet het er leuk uit, in werkelijkheid zijn het gewoon oude barrels die 30 jaar geleden al van de weg hadden gemoeten. Ze moeten ze noodgedwongen rijdend houden, maar het heeft niks meer met de liefhebberij die wij voor oldtimers kunnen koesteren te maken.
@mrs250:
vaak met ladamotor van toen de russen er zaten ook..
@mrs250: Er ooit geweest? Ik wel, en ik kan u zeggen voor vele is de liefde voor hun oude Amerikaan groot.
Ze gaan daar ook de klassiekerregeling afschaffen?
Wilde altijd nog naar Cuba gaan met name voor dit verschijnsel.
Want zeg nou zelf wat is er mooier dan deze auto’s, toen ze nog niet op elkaar leken en elke auto nog te herkennen was aan zijn karakteristieke eigenschappen.

Ik hoorde dat Aruba dit ongeveer ook heeft? Bijvoorbeeld dat ze met ’80s connection bussen rijden uit Nederland.
En dat er ook nog op staat dat ze de eindbestemmingen “Schiphol” hebben etc.
@kakhead: op Cuba rijden ook bussen naar Haarlem met stickers van een Nederlands telefoonnummer voor reisinformatie :-D
@escort77: toen ik er was zag ik ook een “discobus” in havana, heel raar gezicht. En alkmaar reed er ook rond
Hebben ze in Cuba eigenlijk ook autowebsites, waar je tussen een enorme brei van reclame af en toe een artikeltje van de redactie vindt? Of is dat een verworvenheid van het kapitalisme?

Misschien kan er binnenkort een prijsvraagje georganiseerd worden voor originele ideetjes om nog meer reclame op de site kwijt te kunnen. Ik weet niet hoe het nog gekker zou kunnen, maar er valt vast iets creatiefs te bedenken.
@k-man:

Kan heel makkelijk opgelost worden hoor. Een betaalde website.
De kosten van hosting en mensen moeten toch opgehoest worden
@timberleek: Zijn die kosten de laatste paar weken zo gestegen dan?
@k-man: nee maar wel het aantal adblock gebruikers. Ssssstttt niet verder vertellen ;)
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Heb daar fantastische tijd gehad, erg leuk om steeds voor een grijpstuiver een andere klassieker als taxi te pakken. En dan maar hopen dat je bestemming bereikt, het hangt allemaal met touwtjes en tape aanelkaar. Als westerling kun je ook een Audi a6 huren, maar als je dat doet in een land als Cuba, dan heb je het niet begrepen!
Er was een tijd, werden er wel Lada’s en andere voormalig Socialistische Heilstaatprodukten geïmporteerd, vb de Fiat 126p’s e.d.
Denk dat de gemiddelde Cubaan geen geld heeft voor iets anders dan dit, dus veel verschil gaat het niet maken.
Dat zou erg jammer zijn. Het blijven echte plaatjes zulke 50s Amerikanen. Als ik er naar toe zou gaan, zou het gewoon een paradijs voor de liefhebber als ik zijn. Al die oude Amerikanen zo bij elkaar, om vrolijk van te worden!
@toyotafortuner:

denk dat je er vooral heel verdrietig van wordt ..
voor ECHT mooie jaren 50 meuk ga je naar Zweden ..
of blijf je in NL ..
@lincoln: In NL moet je denk ik echt goed zoeken. Uit mijn hoofd dateert mijn laatste spot van een 50s wagen van september/oktober. Die 3100 van. Van Zweden weet ik het niet. Heb je een voorbeeld?
@toyotafortuner:

op de King cruise in Amsterdam komt vrij veel kwaliteit ..
en in Zweden heb je jaarlijks in Vasteras een meeting met 20.000 voertuigen !!

Zweden staat gewoon echt bekend om zijn USA cultuur ..
zelfs in Amerika ..
@lincoln: ik ben tijdens de mei en juni editie van King’s Cruise nog geweest. Op Autojunk staan video’s met het materiaal wat ik schoot. Gelijk heb je wat King’s Cruise betreft! K weet alleen niet waar het nu is. De lokale krant tipte altijd omdat ie lekker dichtbij huis was.. K moet weer eens kijken waar ik het kan vinden.

Thnx voor je kennis!
@lincoln: Bijna elk Zweeds dorp heeft zo’n jaarlijkse meeting, de Zweden staan niet voor niets bekend als de mietjes van Scandinavië.
@stephanotis:

zullen we eens een Mito meeting organiseren ..
kijken wat daar op af komt ..
Nouja, zoals de meeste comments al zeggen, die dingen hangen met touwtjes aan elkaar en in het vooronder reutelt een of ander russisch grasmaaiertorretje.


Het is niet echt een klassiekermekka ofzo.Dus laat die Cubaantjes lekker in iets moderners kruipen. Het liefst met airco.
Het eigen volk daar heeft toch geen cent om een auto te kopen. Dus er zal weinig veranderen denk..
Nu kan GasMonkey z’n auto’s in Cuba gaan halen om te verkopen.
Komende King Cruise is 22 december bij Borchland in Amsterdam.
Kunnen mooi onze diesel benzen en Volvo’s die kant op, er rijden ook al de nodige afgedankte oude diesel touringcars rond, blijkbaar hebben ze daar geen last van roetdeeltjes.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).